Begin en einde van het vissersverleden

Door Jacques Bauwens

Dit hoofdstuk is een verwijzing naar een gedetailleerd verhaal over het ontstaan van de enclave de “Kerckepanne” tot het einde van ons vissersverleden: de verloren droom van een eigen haven.

In dit hoofdstuk kan je voor de eerste maal - aan de hand van uittreksels uit de originele teksten - in detail lezen hoe de vissersenclave “Josephsdorp” onstaan is. Zo ook de brief van Jozef II van Oostenrijk en het antwoord van de Veurnse magistraat. De keizer vroeg om buitenlandse zeelui naar onze duinen te lokken, die zijn eigendom waren. Adinkerke wilde niets te maken met die vissersgemeenschap en was zeker niet bereid zich te ontfermen over deze vissers uit schrik armensteun te moeten betalen. De gronden behoorden hen ten ander ook niet toe. Toch werd in 1783 door 6 Veurnse notabelen “Josephsdorp” opgericht in de Kerckepanneduinen die dichtst bij Adinkerke gelegen waren. Aanvankelijk Franse vissers later vissers uit Blankenberge. Het wel en wee van die eerste vissers wordt in het boek beschreven. Maar financieel bleef het slecht gaan met de vissersgemeenschap en in 1789 werd de Societeyt ontbonden en de naam “Josephsdorp” werd dan “De Panne”.

Nieuwe steenweg naar Veurne ter vervanging van de vroegere moeilijke weg ter hoogte van de Langeleedstraat

Nieuwe steenweg naar Veurne ter vervanging van de vroegere moeilijke weg ter hoogte van de Langeleedstraat

In 1794 werden de gronden eigendom van de Franse Staat maar de vissers konden blijven wonen op hun cijnsgrond. Het bleef verder slecht gaan met de visserij zodat het gehucht “De Panne” , dat bij geen enkele gemeente behoorde, in 1799 toch gevoegd werd bij het agraïsche Adinkerke. De Adinkerkenaars moesten aldus met veel tegenzin de ondersteuning van behoeftige vissers aanvaarden.

In een tweede paragraaf beschrijft Jacques in detail hoe de droom van de Pannese vissers nl een eigen haven afgekeurd werd. Het aantal vaartuigen was rond 1900 gestegen tot 99 en meer dan 400 actieve vissers. Men vaarde dieper in zee en de eerste boten met kiel kwamen op, alhoewel de roep om een schuihaven reeds dateert van 1846. Niet zozeer financiële dan wel politieke argumenten lagen aan de basis van de mislukkingen. Men wou geen volwaardige vijfde haven aan de kust! (concurrentie)

Project Schuilhaven door A&A Dumont

Havenproject door A&A Dumont