Curs 02. Istoria muzicii.
Epoci, perioade, curente
Capitolul 3
Apariția și evoluția creștinismului, sec. 1 dH
Cele mai importante religii ale lumii
Marea Mediterană și Imperiul roman
De ce ne interesează Creștinismul, dintre toate marile religii ale lumii?
Pentru că a fost unul din principalele „motoare” care au configurat istoria Europei, iar noi suntem europeni!
Pentru că este una din cele mai muzicale religii concepute de om.
Pentru că a marcat o importantă etapă din istoria muzicii europene - Evul Mediu (apusean și răsăritean), Renașterea și parțial Barocul.
Pentru că a influențat și a provocat crearea unor elemente de limbaj, de grafică și de notație muzicală (ex. denumirea notelor, genurile muzicale religioase etc.
Sursele creștinismului
RELIGIA IUDAICĂ. Iudaismul din timpul lui Iisus era caracterizat prin monoteismul strict, trecerea treptată de la ritualul templului la cel al eticii personale, marcat de neliniște sub dominația străină, de un puternic sentiment al comunității și de așteptările venirii lui Messia.
DOCTRINELE politico-religioase ale statului roman (ex. cultul Cezarului)
diverse GRUPĂRI RELIGIOASE cu caracter secret / misterios, bazate pe credința în moartea și învierea zeului salvator (ex. secta esenienilor refugiați în deșertul Qumran de la Marea Moartă).
FILOZOFIA ELENISTICĂ (greacă) a lui Platon și a stoicilor.
Apariția și afirmarea creștinismului
Termeni și abrevieri
îH = înainte de Hristos / înaintea erei noastre
dH = după Hristos / era noastră
AD = Anno Domini
BC = Before Christ
CE = Common Era / Era Noastră
catolic = general acceptat – gr. katholikos = universal, general / kata = despre + holos = întreg (Online Etymology Dictionary)
ortodox = conform credinței adevărate / drepte – gr. ortho = drept + doxa = slavă / credință (gr. rădăcina dokein = a apărea, dek = a accepta)
Veche rugăciune creștină aramaică (Georgia)
limba aramaică = limbă semitică, răspândită în special în Antichitate, în Siria, Palestina și Mesopotamia. Un mic număr de texte biblice din Vechiul Testament sunt scrise în aramaică și nu în vechea ebraică.
Cântare creștină din ritul roman (pre-gregorian), sec. 6-13
Scurta cronologie
În anul 63 îH, Palestina devine provincie romană.
27 îH - 180 dH. Pax Romana – sistem de organizare a vieții sociale inițiat de împăratul Octavian Augustus (anul 27 îH–anul 14 dH), caracterizat prin situație economică înfloritoare și un relativ echilibru social. Are loc dezvoltarea drumurilor pe teritoriul Imperiului, se răspândesc diversele grupări religioase.
Pe fondul acestei diversități religioase, din sec. 1 dH apare creștinismul, mai întâi ca sectă în cadrul religiei iudaice.
sec. 1-4. În sec. 1 are loc apariția noii secte în Imperiul roman, provincia Palestina. Datorită principiilor ei, aceasta este adoptată de tot mai numeroși adepți, transformându-se într-o nouă religie. Treptat se constituie Canonul acestei religii, care cuprinde scrieri ale Noului Testament: 4 Evanghelii, Faptele Apostolilor, Epistolele Apostolilor, Apocalipsa. Pavel din Tars este considerat primul mare propagator al religiei creștine.
sec. 4-11, creștinismul se răspândește în întreg bazinul mediteranean - Asia Mică, sudul și vestul Europei, nordul Africii.
În anul 313, în Edictul de la Milano, împăratul Constantin decretează încetarea persecuțiilor asupra creștinilor.
În anul 391, creștinismul devine religie oficială în Imperiul roman, declarată de împăratul Theodosius.
În anul 395, Imperiul roman se împarte în cel de Apus și cel de Răsărit (Bizantin).
sec. 11, Marea Schismă. Vest: cruciadele. Est: etapa bizantină a creștinismului răsăritean.
sec. 14 – expansiunea Imperiului otoman
sec. 15
Apusul Europei. Unii creștini occidentali încep să conteste în mod public anumite aspecte ale bisericii: abuzul de autoritate și corupția. Ei cer întoarcerea la Evanghelie și simplificarea textelor teologice, cum ar fi purgatoriul, cultul sfinților și relicvele etc. Ei încep să traducă Biblia - până atunci disponibilă numai în limba latină - în limbile comunităților de credincioși.
Martin Luther (1483-1546) - Reforma
Regele Henry VIII (1491-1547) fondează Biserica Anglicană
Răsăritul Europei. (1453) otomanii conduși de Mahomed II cuceresc Constantinopolul. Începe etapa post-bizantină a creștinismului răsăritean. Se impun bisericile creștin-ortodoxe autocefale din: Rusia, Grecia, Armenia, Georgia, Ucraina, Asia etc.
sec. 17 - Membri ai unor comunități creștine traversează Atlanticul, în speranța libertății religioase și a prosperității economice în Lumea Nouă. Quakerii s-au stabilit în Pennsylvania, catolicii în Maryland, reformații olandezi în New York (denumit inițial Noul Amsterdam). Mai târziu, au venit luteranii suedezi și hughenoții francezi, baptiștii englezi și scoțienii prezbiterieni. Cu excepția unor comunități puritane, în America nu a existat nici o încercare de a impune o uniformitate religioasă.
din sec. 18, numeroși misionari creștini activează în Africa…
Cele 7 mari concilii ecumenice.
Nicea (sau Nicaea, oraș din Anatolia, astăzi în Turcia), 325 - Constantin Cel Mare
Constantinopol, 381 - Theodosius cel Mare
Efes (Asia Mică), 431 - Theodosius II
Calcedonia (Asia Mică), 451 - împăratul Marcian
Constantinopol, 553 - Iustinian cel Mare
Constantinopol, 680 - Constantin IV
Nicea, 787 - dezbatere asupra iconoclasmului
Astăzi, creștinismul reprezintă una din marile religii ale lumii, cu aproximativ 2 miliarde de adepți. Este religia majoritară din Europa și America și există biserici în aproape fiecare națiune din lume. Există, probabil, mii de confesiuni creștine, dintre care toți cred în doctrinele de bază stabilite la Conciliul de la Niceea, dar diferă în alte probleme de doctrină și practică. În ultimii ani a existat o mișcare tot mai mare între aceste culte să lucreze împreună, în unitate. În 1948, în acest scop a fost înființat Consiliul Mondial al Bisericilor.
Bibliografia consultată
Eliade, Mircea, Istoria credințelor și ideilor religioase, vol. 2, Ed. Științifică, București 1991
Eliade, Mircea & Culianu, Ioan P., Dicționar al religiilor, Ed. Humanitas, București 1993
*** Christian History, accesat 22.07.2016
*** Eastern Orthodox Church, accesat 22.07.2016
*** Oriental Orthodoxy, accesat 22.07.2016
Curs 02. Istoria muzicii. Epoci, perioade, curente