De urmărit NEAPĂRAT!

Țineți minte manualul de istorie în care se spunea că sute de ani noi am ținut piept turcilor și tătarilor să nu ajungă în Vestul Europei? Și că Vestul ar trebui să ne fie recunoscător pentru asta?!

Nu știu cum era pe vremea lui Ștefan cel Mare, dar pentru cine are ochi să vadă și minte să înțeleagă, fără rezistența Ucrainei, fără eroii lor despre care, până ieri, nici nu știam că există, Iașul ar fi putut fi un Mariupol, Bucureștiul un Kiev, Pipera un Bucea și Timișoara un Liov! Nu subestimez forța NATO, doar că fără rezistența Ucrainei am fi putut fi noi teatrul "operațiunii speciale"!

Poate că războiul ăsta se va termina într-o zi. Iar dacă atunci vom avea încă pe masă o felie de pâine cu unt e pentru că poporul ucrainean a luptat! Pur și simplu nu a vrut să fie supus rușilor! A luptat cu dârzenie, cu patriotism sănătos! Au făcut zid între noi și ruși!

Mestec felia de pâine și o înghit cu geamătul înfundat al mamei ucraineance căreia i-a fost luat copilul de la sân. Știu că mă reazem pe un bărbat ucrainean care nu mai are ambele mâini sau picioare. În urmă, o fată ucraineancă a fost mutilată pe viață în natura ei de femeie, niște copii au fost executați doar pentru că erau ucraineni, un bătrân își mai caută și acum fiica sub dărâmături, un câine stă de săptămâni lângă trupul ciuruit de schije al stăpânului...

Mulți ani de acum înainte felia asta de pâine nu pot să o mănânc singur! Trebuie să o împart!

Reconstrucția țării lor e și treaba mea! Ne privește pe toți! Într-o relație nouă între națiunile europene!

Noi continuăm să existăm pentru că ei rezistă!

Dacă nu am fi solidari, ei devin pustă rusă, iar noi gubernie, și în exil în Siberia!

Vom trăi împreună sau vom dispărea împreună!

Ce ziceam la început despre a fi recunoscător?

Слава Україні! 💙💛

PODCAST. Războiul lui Putin și riscurile lui la adresa umanității

Podcastul „On the Record” din 14 octombrie 2022 - realizator Anca Simina, în dialog cu istoricul Cosmin Popa de la Institutul de Istorie al Academiei - de ascultat cu atenție mai ales de la min. 16:20

Dragi urmăritori de site...

Au început, în fine după 30 de ani (!), să apară în mediul virtual informații foarte interesante,

din categoriile ISTORII PE-NȚELESUL TUTUROR și ISTORII INCOMODE.

Recomand mai ales celor tineri, dar și nouă, celor mai... „pârguiți”

să urmărească asemenea comentarii ȘI MAI ALES ARGUMENTELE ce le însoțesc.

Nu trebuie luat nimic drept „adevăr absolut”, dar...

  • trebuie judecat cu discernământ,

  • cu logică și bun simț,

  • cu doze cât mai mici de subiectivitate, părtinire și patimă,

  • trebuie luate informațiile ca piesele de puzzle și așezate într-un tablou general al Timpului și Spațiului românesc contemporan.

Includ în continuare diverse asemenea comentarii, demne de a provoca analize și auto-analize...

Video-Comentariu la cartea de alături...

„Istorie pe șleau”

... un site adresat tinerilor și foarte tinerilor, cu clip-uri scurte și un limbaj foarte accesibil și direct, dintre care un savuros și util exemplu e cel de-aici...

”History Marche”

Un alt grup de clip-uri, de durată mică și medie este cel alăturat,

care însă cere cunoașterea limbii engleze - nu suntem oare cetățeni UE?!

Știu, a fost Brexit, dar nu și pentru LIMBA engleză!

... iată o „mostră” excelentă

Tudor Chirilă

... un clip și o campanie EX-CE-LEN-TE !

Cristian Tudor Popescu, „Judecata de Joi”

Istoria e printre noi...

Pogromul de la Iași din 27-30 iunie 1941 a fost unul dintre cele mai violente pogromuri din istoria evreilor din România, inițiat de generalul Ion Antonescu, secondat de autoritățile publice locale, împotriva cetățenilor de etnie evreiască din orașul Iași. În conformitate cu datele prezentate de autoritățile române, în cele trei zile au fost uciși 13.266 de evrei.

Anul acesta (2021) s-au împlinit 80 de ani de la evenimentele de mai sus! Fără prea mult zgomot, fără explicații clare, suficiente și mai ales vizibile, pe străzile centrului vechi al Iașului au apărut contururi umane sugerând corpuri zăcând pe jos, în diverse poziții. În alte locuri erau marcate mici suprafețe albe, patrulatere asimetrice de aprox. un metru pătrat...

Am trecut o vreme pe lângă, peste aceste reprezentări mute, la început fără să le bag în seamă, apoi cu gândul vreunui eveniment școlăresc de ”desene pe asfalt”...

În cele din urmă, intrigată de numărul - la început - destul de mare (între timp, diverși ”iubitori de curățenie” din oraș le-au suprimat!) am întrebat...

Cineva - cu pseudonimul ”Harcea-Parcea” pentru care am toată considerația! - a marcat astfel toate locurile în care, în iunie 1941, s-au aflat corpuri neînsuflețite de evrei împușcați în timpul pogromului.

Patrulaterele albe semnifică grupuri de cadavre lăsate în văzul lumii mai multe zile, multe dintre ele profanate!

Am fost tentată să includ aici și imagini reale ale evenimentului, pată neagră pe obrazul ieșenilor, care se găsesc destule în internet, dar am renunțat la gândul că aș profana încă o dată trupurile acelea neînsuflețite! Cei mai mulți martori de-atunci au dispărut dintre noi. Noi însă, cei care călcăm în fiecare zi pe locurile acelor umbre, suntem datori măcar cu amintirea și cu un strop de rușine!

... în fața Sinagogii, str. Stihi
(în apropiere de
Târgu Cucului)

patrulater în fața fostei Chesturi, pe str. V. Alecsandri, în prezent muzeu

în fața Gării

Gordon Matthew Thomas Sumner, CBE, cunoscut sub numele de scenă ca Sting (n. 1951), este un muzician englez din Wallsend, Newcastle-upon-Tyne. Înaintea carierei remarcabile de artist solo, a fost liderul vocal, principal compozitor și basist al trupei rock The Police din anii 1970–1980.

Ce știu locuitorii Rusiei despre război?

Sting:

«I’ve only rarely sung this song in the many years since it was written, because I never thought it would be relevant again. But, in the light of one man’s bloody and woefully misguided decision to invade a peaceful, unthreatening neighbor, the song is, once again, a plea for our common humanity. For the brave Ukrainians fighting against this brutal tyranny and also the many Russians who are protesting this outrage despite the threat of arrest and imprisonment - We, all of us, love our children. Stop the war.»

„Am cântat rar această melodie de când a fost scrisă, pentru că nu m-am gândit niciodată că va mai fi actuală. Dar, în condițiile deciziei sângeroase și teribil de greșite a unui om de a invada un vecin pașnic și neamenințător, cântecul este, încă o dată, o pledoarie pentru umanitatea noastră comună. Pentru curajoșii ucraineni care luptă împotriva acestei tiranii brutale și, de asemenea, pentru rușii care protestează împotriva acestei fărădelegi, în ciuda amenințării cu arestarea și închisoarea - Noi, cu toții, ne iubim copiii. Opreste razboiul!

minutul:

15-18:20 - filmul Taking sides - Cazul Furtwängler, 2001, regia Istvan Szabo

18:25-22 - despre Serghei Polunin !?!

40-48:23 - cu Securitatea sau nu?!

56-59; 1h04:30-1h07:03 - viața de student la Facultatea de Litere, UBB Cluj, 1990...

1h00-1h04 - admiterea la facultate... profesorul Liviu Petrescu


Urmăriți confesiunile lui Cătălin Ștefănescu: o excelentă lecție de viață!

Cine e Cătălin Ștefănescu?

... căutați și citiți!

Gazdele: Silviu Petcu (Divertis) și Alex Zob

"Boomerul și Milenialu' " este un podcast în care actorii Silviu Petcu și Alex Zob discută alături de invitații lor despre diferențele și asemănările dintre generații, clișeul "Pe vremea mea era mai bine", dar și despre Social Media și jocurile copilăriei.

... voi continua !