Curs 15. Beethoven, 1770-1827

Introducere

În 2020 s-au împlinit 250 de ani de la nașterea compozitorului

n. Bonn, 16 decembrie 1770

m. Viena, 26 martie 1827

Monumentul lui Beethoven din Viena 

1880, (autor Kaspar von Zumbusch) 

Beethoven, (c. 1783, 13 ani). Portret cu autor necunoscut din Bonn 

Boala i-a afectat organul auditiv (urechea internă), nu și centrul nervos. Este explicația faptului că a continuat să compună și după instalarea surzeniei. Muzicianul se servea de diverse accesorii (de ex. pâlnii de amplificare a sunetului), dar cel mai eficient a fost pentru el, auzul interior. 

Beethoven în 1803 (pictură de Christian Horneman)

Prima perioadă de creație, 1783-1803



Ludwig van Beethoven, 1823 (portret de F. G. Waldmüller)

A doua perioadă de creație, 1803-1823

Beethoven, 1824

A treia perioadă de creație, 1824-1826

Genurile muzicale beethoveniene

De-a lungul celor trei perioade de creație, preferințele sale instrumentale au oscilat între genurile simfonice și concertante, îndreptându-se în ultima perioadă spre cele camerale (sonată, cvartet).

A pornit de la structura genurilor clasice de sonată, simfonie, cvartet, concert, dar în a doua și a treia perioadă de creație a modificat tot mai mult aceste modele.

Fragmente din Testamentul de la Heiligenstadt

„O, voi, oameni care mă socotiți, sau mă faceți să trec drept un ins închis, nebun sau mizantrop, cât de nedrepți sunteți cu mine… Voi nu cunoașteți pricina tăinuită a ceea ce vouă vi se pare a fi așa… De tânăr m-am văzut constrâns să mă despart de semenii mei și să trăiesc singur. Când inima mă îndemna uneori să trec peste totul, cât de greu îmi era să mă lovesc mereu de beteșugul meu… Și nu puteam să le spun oamenilor: vorbiți mai tare ! strigați – fiindcă sunt surd !...”

A fost un caz excepțional din istoria muzicii, în care geniul a învins cea mai teribilă infirmitate pe care o poate avea un muzician. Mai mult decât atât: cea mai prolifică perioadă și creațiile cele mai valoroase au luat naștere după instalarea bolii.

Cum e posibil ca un om surd să fie compozitor?

The Beloved Immortal Composers Mozart & Beethoven 

Cei doi mari clasici au reprezentat pentru lumea cinematografică a zilelor noastre o mare tentație!

Mozart a creat două mari probleme:

În pofida acestor două piedici, dramaturgul Peter Shaffer și regizorul Milos Forman au reușit nu numai o capodoperă cinematografică, ci și conturarea unui profil uman al compozitorului.

Masca mortuară a compozitorului

Bustul lui Beethoven realizat de Hagen

Beethoven, dimpotrivă:

În pofida tentațiilor și a portretului devenit familiar - poate tocmai de aceea! - toate filmele dedicate vieții și personalității lui Beethoven sunt mediocre.

Filme despre Beethoven

1994. Immortal Beloved

Scenariul & regia: Bernard ROSE. Rolul principal: Gary OLDMAN

Geniul din spatele muzicii. Nebunia din spatele omului. Povestea de dragoste nemărturisită a lui Ludwig van Beethoven.

Viața și moartea legendarului Ludwig van Beethoven. Pe lângă întreaga sa operă cunoscută, compozitorul a scris odată o celebră scrisoare de dragoste către o iubită necunoscută, iar filmul încearcă să afle cine este aceasta. Fapt deloc ușor, întrucât în viața lui Beethoven au existat mai multe femei.

1992. Beethoven Lives Upstairs - aici partea 1

partea 2

partea 3 (ultima)

2005. The Genius of Beethoven - documentar-artistic în 7 episoane, BBC

2003. Eroica - artistic, BBC

Este evocat aici momentul din anul 1804, al primei audiții parțiale - partea I - a Simfoniei Eroica, în Palatul din Viena al prințului Joseph Franz Maximilian Lobkowitz, prieten și protector al compozitorului.

Copying Beethoven, 2006

Scenariul: Stephen J. RIVELE & Christopher WILKINSON

Regia: Agnieszka HOLLAND

Rolul principal: Ed HARRIS

O relatare fictivă a ultimului an din viața lui Beethoven.

Viena, 1824. Doar cu câteva zile înainte de prima audiție absolută a Simfoniei a IX-a, Beethoven are nevoie de ajutor pentru copierea știmelor de orchestră și cor. O talentată studentă la compoziție, Anna Holtz, de 23 de ani, îi este propusă ca asistentă. Ea nu numai că ajută la multiplicarea partiturilor, ci îl ghidează pe compozitor, din orchestră, în timp ce acesta dirijează prima audiție cu public. În următorii doi ani, ultimii din viața lui Beethoven, Anna îl îngrijește îndeaproape pe muzicianul devenit surd și tot mai greu de suportat. În schimb, el o îndrumă în compoziție, expunându-i ideile și principiile sale, de natură romantică. El încearcă să vorbească în numele divinității.

Statuia lui Beethoven, în fața Beethovenhalle (Sala Beethoven)

Bonn, Germania


Vizionați și filmul

A Late Quartet

!!!