NOVETAT!!!!! Accés al SITES del DOIGC ENCARA EN CONSTRUCCIÓ  https://sites.google.com/xtec.cat/doigcsimpledocent/p%C3%A0gina-principal

ORDRE EDU/217/2022, de 23 de setembre, per la qual s'estableix el currículum de la formació instrumental per a les persones adultes.

Introducció

L'Estatut d'autonomia de Catalunya determina, a l'article 131.1, que correspon a la Generalitat de Catalunya, en matèria d'ensenyament no universitari, la competència exclusiva dels ensenyaments postobligatoris que no condueixen a l'obtenció d'un títol o d'un certificat acadèmic amb validesa a tot l'Estat i sobre els centres docents en què s'imparteixin aquests ensenyaments.

El marc general de la formació permanent d'adults està establert a la Llei 3/1991, de 18 de març, de formació d'adults, que autoritza el Govern i els consellers a crear diplomes i certificacions acreditatives i a desenvolupar aquesta llei.

Al seu torn, l'article 69 de la Llei 12/2009, de 10 de juliol, d'educació, estableix que cal garantir el dret a l'educació en qualsevol etapa de la vida, de manera que les persones adultes puguin desenvolupar el seu projecte personal i professional, participar en la vida social, rebre informació i orientació sobre les accions formatives més adequades als seus interessos i possibilitats, validar les seves competències i preparar-se per a l'accés a altres ensenyaments del sistema educatiu. La formació instrumental s'inclou dins l'àmbit de la cohesió i la participació social, que comprèn, entre d'altres, l'acollida formativa a immigrants adults i la capacitació en l'ús d'estratègies per a l'adquisició de les competències bàsiques.

La formació instrumental s'adreça al conjunt de la població adulta en situació més vulnerable i a les persones nouvingudes, que necessiten adquirir les competències clau i aprendre la llengua, i també a aquelles que necessiten assolir les competències necessàries per poder accedir a altres ensenyaments del nostre sistema educatiu.

Aquesta ordre recull els objectius, les competències, els criteris d'avaluació, els sabers bàsics i les orientacions metodològiques i d'avaluació, i ha de guiar les activitats educatives escolars, concretar-ne les intencions i proporcionar guies d'acció adequades al professorat, que té la responsabilitat última a l'hora de concretar-ne l'aplicació. Com a llengua vehicular i d'aprenentatge de la formació instrumental, s'emprarà normalment el català, com a llengua pròpia de Catalunya.

Així mateix, la formació instrumental ha d'incorporar la perspectiva de gènere i s'ha de planificar i adequar-se a les necessitats i a la diversitat de les dones, a llurs interessos diversos i a llur disponibilitat horària, i han de crear-se programes específics per a dones en situació d'exclusió social, tal com estableix la Llei 17/2015, del 21 de juliol, d'igualtat efectiva de dones i homes.

L'actualització dels ensenyaments de la formació instrumental és necessària per adaptar-la als nous paradigmes educatius i a les necessitats educatives emergents en el context del món actual, globalitzat, digitalitzat i en evolució constant. Dona resposta a la població adulta amb més necessitats formatives, facilitant-li la cohesió social i l'arrelament al país, i preparant-la per fer front, amb proacció, èxit i sostenibilitat, a la realitat i als reptes del segle XXI i exercir una ciutadania compromesa, crítica i activa, en aquest món interconnectat, global i canviant.

Així doncs, la formació instrumental és una nova oportunitat d'aprenentatge per a les persones adultes perquè proporciona els mitjans per a l'adquisició de les competències, destreses i capacitats que contribueixen a l'actualització de les competències clau, facilitant el desenvolupament i l'autonomia personals i acadèmics, la integració social i l'accés al món laboral, i prepara per seguir els estudis de l'educació secundària per a les persones adultes, garantint l'atenció educativa en el marc d'un sistema educatiu inclusiu i coeducatiu.

Tenint en compte que l'alumnat de la formació instrumental té un perfil molt divers, l'organització dels ensenyaments per a les persones adultes ha de seguir una metodologia flexible i oberta, que respongui a les seves capacitats, necessitats i interessos, s'ha de basar en l'autoaprenentatge i n'ha de considerar les experiències prèvies. Per tant, s'ha de poder desenvolupar mitjançant l'ensenyament presencial i també mitjançant l'educació a distància, l'ensenyament ha de ser personalitzat i l'organització curricular ha de seguir una estructura flexible, que permeti adaptar-se a aquesta gran diversitat de motivacions, necessitats, capacitats, ritmes i condicions d'aprenentatge personals.

L'ordenació d'aquests ensenyaments es basa en els nous paradigmes del segle XXI, les polítiques educatives europees, el desenvolupament de la tecnologia digital i els avenços en els coneixements del camp de la psicologia i la neurociència, que permeten saber com aprenem les persones i posen en evidència quins són els mètodes que afavoreixen l'aprenentatge significatiu.

La Unió Europea, en el marc per a la cooperació en matèria d'educació, defineix estratègies comunes amb objectius, àmbits d'actuació i recomanacions específiques orientades a la millora dels sistemes educatius i de formació com a element clau per aconseguir que la ciutadania europea pugui realitzar-se personalment, social i professional i, alhora, fer possible la prosperitat econòmica sostenible, l'ocupabilitat i la cohesió social. En aquest sentit, l'ordenació curricular de la formació instrumental té com a referent essencial per identificar les competències clau per a l'aprenentatge permanent la Recomanació del Consell de la Unió Europea de 2018.

També té com a referència el marc estratègic Educació i Formació 2020, en el qual s'insta els estats membres a prendre mesures per garantir que totes les persones joves (i, per extensió, també adultes) desenvolupin les capacitats i competències necessàries per afavorir l'assoliment dels objectius personals i socials en matèria de creixement i ocupació. Així mateix, la Declaració d'Incheon (Marc d'Acció Educació 2030 de la UNESCO) els exhorta a garantir una educació inclusiva i equitativa de qualitat, i a promoure oportunitats d'aprenentatge al llarg de la vida per a tothom.

A part de la normativa europea educativa de referència, per a l'elaboració d'aquest currículum també s'han tingut en compte els objectius de desenvolupament sostenible de l'Agenda 2030, especialment l'objectiu 4, que fa referència a garantir una educació inclusiva, equitativa i de qualitat i promoure oportunitats d'aprenentatge durant tota la vida per a tothom, i l'objectiu 5, per aconseguir la igualtat de gènere i apoderar totes les dones i nenes. També s'han considerat, entre d'altres, objectius vinculats als efectes del canvi climàtic, a la promoció de la salut i dels hàbits saludables i a l'exercici d'una ciutadania activa.

A fi de poder garantir aquesta continuïtat, transició i coherència en el conjunt de tota la trajectòria educativa que pugui tenir l'alumnat, és important, també, connectar la formació instrumental amb la resta d'ensenyaments del nostre sistema educatiu. En aquest sentit, l'ordenació de la formació instrumental té com a referent el currículum de l'educació primària i, específicament, el Decret 161/2009, de 27 d'octubre, d'ordenació dels ensenyaments de l'educació secundària obligatòria per a les persones adultes, perquè la disposició final primera autoritza la persona titular del Departament d'Educació a regular l'ordenació de la formació instrumental per a les persones adultes.

Així mateix, d'acord amb el Decret 150/2017, de 17 d'octubre, de l'atenció educativa a l'alumnat en el marc d'un sistema educatiu inclusiu, els centres educatius han de ser inclusius per garantir l'accés de tothom a l'educació i l'èxit educatiu en condicions d'equitat i igualtat d'oportunitats. Els centres de formació d'adults han de promoure entre l'alumnat amb necessitats específiques de suport educatiu el desenvolupament de l'autonomia personal i l'adquisició d'habilitats i competències que contribueixin al seu desenvolupament integral i a l'aprenentatge al llarg de la vida, tal com estableix l'article 22.

Finalment, aquest currículum es basa en els preceptes de la Llei 19/2020, del 30 de desembre, d'igualtat de tracte i no discriminació, per tal de garantir la igualtat d'oportunitats, l'equitat i l'absència de qualsevol forma de discriminació o d'assetjament discriminatori.

D'acord amb l'exposat i amb el principi de seguretat jurídica, l'objecte d'aquesta ordre és establir la formació instrumental per a persones adultes, que substitueix l'ordenació curricular de la formació bàsica de les persones adultes, aprovada pel Decret 213/2002, d'1 d'agost, el qual queda derogat per l'ordre que s'aprova.

De conformitat amb tot això, aquesta iniciativa s'exerceix en el marc del règim de millora de la qualitat normativa i dels principis de bona regulació i, en particular, dels principis de necessitat, eficàcia, proporcionalitat, seguretat jurídica, transparència i eficiència. Es persegueix la millora de l'organització del sistema educatiu com a interès general justificatiu i s'estableix la regulació imprescindible per atendre les necessitats detectades, alhora que resulta coherent amb l'ordenament jurídic vigent i no s'estableixen càrregues administratives innecessàries per als destinataris. Així mateix, es garanteix el règim de transparència, així com la participació ciutadana en l'elaboració, i s'ha comptat amb la col·laboració de les entitats impulsores d'aquesta formació.

Aquesta ordre s'ha tramitat segons el que disposa la Llei 26/2010, de 3 d'agost, de règim jurídic i de procediment de les administracions públiques de Catalunya; amb la Llei 19/2014, del 29 de desembre, de transparència, accés a la informació pública i bon govern, i la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques, i disposa del dictamen previ del Consell Escolar de Catalunya.

En virtut d'això, a proposta de la persona titular del Departament d'Educació, d'acord amb el dictamen de la Comissió Jurídica Assessora,

Ordeno: