Dinosaurussen
Om het jou wat makkelijker te maken, kan je hier de leestekst ook beluisteren.
Leestekst: Dinosaurussen
Dinosaurussen
De dinosaurussen leefden ongeveer 230 miljoen jaar geleden in het Trias (een tijdperk). De eerste dinosaurus was een kleine tweevoetige vleeseter. Die was de directe voorouder van de twee hoofdgroepen waarin alle andere dinosaurussen onderverdeeld kunnen worden: de Saurischia en de Ornithischia. In deze beide groepen kwamen al snel ook plantenetende soorten. Toen tegen het eind van het Trias op het land de meeste andere grote dieren uitstierven werden de dinosaurussen dominant. Tijdens de hierop volgende twee tijdperken Jura (200 miljoen jaar geleden) en Krijt (van 145 miljoen jaar tot 65 miljoen jaar geleden) waren de dinosaurussen 140 miljoen jaar lang de heersende landdieren. Waarschijnlijk waren zij de grootste dieren die ooit op de aarde geleefd hebben.
Duizenden soorten, vleeseters en planteneters, ontwikkelden zich in allerlei vormen en maten. Dit kwam onder andere door het uit elkaar bewegen of drijven van de continenten: de continentendrift. Zo ontstond zo’n 300 miljoen jaar geleden het Pangea, een supercontinent. Zo’n 200 miljoen jaar geleden begon het Pangea al uiteen te vallen en uiteindelijk ontstonden uit dat ene supercontinent de continenten zoals we die nu kennen.
Zo'n 65 miljoen jaar geleden, stierven de meeste dinosaurussen uit. Hoe dat precies gegaan is weten we niet. Veel wetenschappers vermoeden dat dit kwam door een meteorietinslag.
Sinds 1808 zijn er mensen bezig geweest met wetenschappelijke onderzoeken naar dinosaurussen. Tussen 1870 en 1925 werden veel dinosaurusfossielen ontdekt, vooral in Noord-Amerika. Vanaf 1968 zijn vooral in China en Argentinië honderden nieuwe soorten gevonden.
Behalve hele grote dinosaurussen waren er ook hele kleine dinosaurussen. Het waren in ieder geval allemaal reptielen en hadden een (gedeeltelijk) geschubde huid. Ze plantten zich voort door middel van eieren. Een paar van de bekendste dinosaurussoorten staan hieronder beschreven.
Een Triceratops was een enorm dier met de afmetingen van een olifant. Hij had een grote, lange, maar smalle schedel met op zijn kop drie hoorns. Daarnaast had hij een stevige nek, een stevige romp en vrij korte poten.
De Brachiosaurus was een van de grootste dinosaurussen die op aarde heeft geleefd. Zijn kop was erg klein in verhouding tot zijn lichaam. Hij had een grote romp, rechte poten en een lange nek.
De Tyrannosaurus liep op zijn achterpoten en hield zijn rug horizontaal recht. De lange horizontale staart moest zijn lichaam in evenwicht houden. Zijn knieën lagen tegen zijn romp aan en hij kon zijn achterpoten niet spreiden. De nek werd versterkt door dikke nekspieren. Daarnaast was zijn schedel langwerpig en zijn borstkas was erg breed.
Je hebt de tekst gelezen. Knap van jou!
Het wordt nog knapper van jou als je de tekst begrepen hebt.
Het knapst van al is dat je ons toont wat jij allemaal kan.
Daartoe krijg je nu de kans!
Tijdens het contractwerk krijg je tijd om diverse opdrachten te maken over deze tekst:
woordenschat, woordverklaring, inhoudsvragen, taalbeschouwing en evaluatie van jouw eigen leer kracht!
Klik hier om de vraagjes te beantwoorden.
Juf Ann, meester Ruben en meester Frank wensen jou graag alle succes toe!
Enkele afbeeldingen ter verduidelijking...
De dino's leefden in de tijdperken Trias, Jura en Krijt. Deze periodes situeren zich van zo'n 250 miljoen jaar geleden (MJG) tot zo'n 65 MJG.
Hieronder zie je een schema met telkens de naam van de periode, hoeveel miljoen jaar geleden (MJG) en dan enkele voorbeelden van dieren die in die periode leefden.
Je kan de dinosaurussen opsplitsen in twee hoofdgroepen: Saurischia en Ornithischia.
Van supercontinent (Pangea) tot de continenten die we nu kennen.
Voorbeeld van een fossiel van een dinosaurus
Triceratops
Brachiasaurus
Tyrannosaurus
Meteorietinslag op de aarde
Na de meteorietinslag stierven de (meeste) dino's uit.