2.8 Prof. Dr. ing. Nicolae IONESCU

Director Departament 2012 - 2016

În anul 2012, ca Director al Departamentului TCM a fost ales Conf. Dr. ing. Nicolae IONESCU.

Catedra Tehnologia Construcţiilor de Maşini a continuat cursul transformărilor impuse de implementarea procesului Bologna şi, mai nou, după 2011, de implementarea Cadrului European al Calificărilor (EQF), cu accent pe competenţele profesionale şi transversale ale absolvenţilor, precum şi de necesitatea racordării la Spaţiul European al Învăţământului Superior.

Datorită unor legi nedrepte din perioada 2009-2012, mai mulţi profesori valoroşi ai departamentului TCM au fost obligaţi să se pensioneze. În această perioadă conducătorii de doctorat pensionaţi aveau drept de conducere numai în cotutelă cu un conducător titular, iar criteriile de promovare au fost schimbate în sensul creşterii exagerate a exigenţelor. În acest context, pentru o scurtă perioadă de timp (din fericire!) a existat riscul unor probleme majore…. De asemenea, foarte mulţi tehnicieni s-au pensionat fără a se putea angaja alte persoane datorită „regulii 7/1” (la 7 plecaţi, o angajare), generalizată în tot sistemul bugetar. Ca efect, mandatul profesorului Doicin a fost unul deosebit de dificil din acest punct de vedere.

În condiţiile revenirii la normalitate după anul 2012, în situaţia în care retitularizarea cadrelor didactice pensionate era doar teoretică, după cca. şase ani de interdicţii, a fost reluat procesul de promovare a personalului, astfel:

• Au fost angajaţi noi asistenţi: Manuela DIJMĂRESCU, Mihai TRIFĂNESCU, Cristina JUGĂNARU;
• Promovare pe post de şef de lucrări: Mihaela ULMEANU;
• Promovare pe post de conferențiar: Magdalena ROŞU, Bogdan ABAZA;
• Promovarea pe post de profesor: Tom SAVU, Daniel GHICULESCU;
• Angajarea de personal tehnic: ing. Alexandru NEAGU, tehnician Ştefan IORGU, Tehnician Leon COVALIU, Tehnician Marian POPA, Tehnician Nicolae ZMARANDACHE, Tehnician Liliana IANCU.

Mandatul conf. N. Ionescu este caracterizat de o colaborare deosebită cu decanul facultăţii şi cu celelalte departamente. Un număr mare de cadre didactice din facultatea IMST, inclusiv din departamentul TCM (C. Doicin, N. Ionescu, A. Vişan….), au participat la implementarea în învăţământul superior din România a Cadrului European al Calificărilor (EQF) bazat pe competenţe, respectiv la elaborarea metodologiei (Cadrul Naţional al calificărilor), realizarea grilelor de competenţe G1 şi G2, construcţia Registrului Naţional al Calificărilor din Învăţământul Superior (RNCIS) etc. Cu această ocazie a fost constituit Consorţiul de Inginerie Industrială format din 72 de persoane (cadre didactice din toate centrele universitare, reprezentanţi ai angajatorilor - câte doi angajatori reprezentativi pentru fiecare program de studii, reprezentanți ai unor asociații profesionale, studenţi etc.), al doilea consorţiu „funcţional” după cel de Inginerie Economică, constituit mult mai devreme, care are deja realizări remarcabile.

În cadrul proiectelor derulate la nivel de facultate, departament sau centru de cercetare au fost încheiate foarte multe parteneriate cu firme de profil în care studenții fac stagiile de practică în anul trei, perioada fiind extinsă la trei luni.

În această perioadă au fost create mecanisme, si a crescut gradul de obiectivitate în cadrul departamentului, in ceea ce priveşte concursurile pentru gradațiile de merit, concursurile pentru promovările pe posturi, menţinerea calităţii de titular după împlinirea vârstei de 65 de ani etc.

După anul 2012 a fost îmbunătăţită colaborarea cu departamentele TCM din celelalte centre universitate, inclusiv Chişinău. În mai 2014, la Chişinău a avut loc o întâlnire a directorilor de departament din şase centre universitare (Bucureşti, Chişinău, Cluj, Braşov, Galați, Iaşi) unde s-a propus ca, în octombrie 2014, cu ocazia aniversării a 60 de ani de existenţă a Departamentului TCM, să se constituie o asociaţie a departamentelor TCM, care să aibă drept scop principal consolidarea permanentă a brandului TCM.

Pentru prima dată lucrările Conferinţei tradiţionale a departamentului - ICAMaT au fost publicate într-un Proceedings cotat ISI, ca urmare a eforturilor conducerii departamentului, conducerii facultăţii și, în mod deosebit, a colegului, proaspăt profesor, Tom SAVU.

În paralel, la nivelul departamentului TCM, se desfăşoară organizarea altor trei conferinţe:

1. The International Conference of Technology for Polymeric and Composites Products - POLCOM 2014, sub coordonarea Prof. Dr. ing. Constantin Opran;

2. The 17th International Conference of Nonconventional Technologies – ICNCT 2014, sub coordonarea d-lui Prof. Dr. ing. Niculae Marinescu şi a Prof. Dr. ing. Daniel GHICULESCU;

3. Workshop: „Şcoala de studii avansate în fabricaţia pe maşini CNC – instrument de accelerare a integrării absolvenţilor pe piaţa muncii”, sub coordonarea Conf. Dr. ing. Doru BARDAC.