Prof. Dr. ing. Aurelian VLASE

Șef de Catedră 2004 - 2008

În anul 2004, ca Șef de catedră a fost ales Prof. univ. Dr. ing. Aurelian VLASE.

Una dintre inițiativele sale a fost crearea Monografiei catedrei la aniversarea a 50 de ani de la înființare. În cele ce urmează sunt reproduse câteva dintre ideile care i-au jalonat mandatul.

„În primul rând, vrem să reînviem tradiţia Simpozioanelor şi a Conferinţelor Internaţionale, tradiţie stabilită de Profesorul Ciocârdia. Sperăm ca prin această monografie să le oferim tinerilor colegi un punct de sprijin în istoria Catedrei şi să marcăm începutul unei noii vieţi ştiinţifice. Suntem încrezători, pentru că am reuşit să organizăm, până în prezent, patru ediţii ale Conferinţei Internaţionale de Tehnologii Avansate de Fabricaţie - CITAF.
Ne vom ocupa de analiza cursurilor noi din Catedră şi vom face apoi toate demersurile necesare pentru a-i susţine pe autorii acestora să le publice, să-şi facă cunoscută şi activitatea didactică, nu numai pe cea ştiinţifică. Cred că noi, cei care ne-am format în câteva decenii în Catedră, avem această datorie faţă de colegii noştri mai tineri. Şi noi am fost ajutaţi de Profesorii noştri, acum este rândul nostru să ducem mai departe tradiţia şi exigenţa Şcolii de TCM.
Încercăm să definim noi dimensiuni ale activităţii practice şi de laborator. Am încheiat o serie de Protocoale de Colaborare cu Institute de Cercetări şi parteneri industriali care ne primesc cu studenţii la practică, în vizite de documentare sau pentru partea experimentală a proiectelor de diplomă, iar toate acestea se datorează existenţei legăturilor ştiinţifice personale ale membrilor Catedrei cu cercetătorii şi specialiştii din aceste institute.
Activitatea membrilor Catedrei, a acestei familii care a sărbătorit în 2004 o jumătate de veac de existenţă, este fără îndoială una remarcabilă: peste 280 titluri de cărţi, 250 de îndrumare, 950 articole la conferinţe naţionale, 200 articole la conferinţe internaţionale, 1700 articole în reviste, 120 Invenţii şi Inovaţii, Programe TEMPUS, Leonardo da Vinci, PC5, PC6, CEEPUS şi OMEICA. Deşi puşi, uneori, în situaţia de a-şi finanţa, coordona şi promova singuri activităţile didactice şi de cercetare, membrii Catedrei TCM au obţinut rezultate deosebite: Premiul Academiei Române, medalia Meritul Ştiinţific, Premiul II al Ministerului Invăţământului, Medalii de aur la Salonul internaţional al invenţiilor de la Geneva, Medalie de Argint - Salonul Internaţional de Invenţii - Geneva, Medalie de argint la Salonul de invenţii si creaţii ştiinţifice PROINVENTICA, Medalii cu Meritul Învăţământului în grad de Mare Ofiţer etc.”