Prof. univ. Dr. ing. Ioan POPESCU

Un coleg cu idei brevetate...

1944 - 2012

Profil biografic întocmit de către Prof. Constantin Stăncescu,

pe baza materialelor primite de la familia profesorului

Copilărie

Prof. Ioan Popescu s–a născut pe 28 februarie 1944 în comuna Schitu, satul Greci, județul Olt (lângă Slatina), într–o familie modestă de preot cu trei copii. De mic l-a preocupat studiul, iar spiritul inovativ s-a făcut simțit de la o vârstă fragedă, construindu–și singur prima pereche de schiuri. Din păcate, copilăria a fost marcată de divorțul părinților atunci când avea doar 12 ani. Cu toate acestea, bunicile din partea ambilor părinți au avut o influență pozitivă, iar sfaturile și înțelepciunea lor au fost mereu evocate de către regretatul profesor.

Liceul

A absolvit liceul de băieți „Radu Greceanu” din Slatina, cu rezultate foarte bune. A rămas legat de acest oraș și de atmosfera lui cu iz patriarhal și oriental, unde a revenit deseori cu familia, delectându-se cu braga și halvița albaneză autentică.

Politehnica

Prof. Ioan Popescu a absolvit Facultatea TCM a Institutului Politehnic București în anul 1966. În ciuda faptului că nu avea o „origine sănătoasă” a fost reținut în facultate datorita rezultatelor excepționale din timpul studiilor, la propunerea profesorului Voicu TACHE. A inceput ca preparator la Catedra Tehnologia Construcțiilor de Mașini. În 1969 a fost promovat ca Asistent universitar, iar în 1974 ca Șef de lucrări, încredințându–i–se cursul de Toleranțe și măsurători tehnice.
Ulterior a predat cursurile de Maşini-unelte si S.D.V.uri, Tehnologia Construcţiei de Maşini, Tehnologia Fabricării Maşinilor, Tehnologia Fabricării Maşinilor si Utilajelor, Tehnologii de Prelucrare.
În 1977 a susținut în ședință publică Teza de doctorat cu tema „Contribuţii privind studiul teoretic și experimental al orientării și fixării sculelor aşchietoare pe maşini-unelte” și i s–a conferit titlul de Doctor inginer.
În urma blocării examenelor de promovare în învățământul superior, în 1978 a decis să plece împreună cu familia la Sibiu pentru a prelua postul de Conferențiar universitar la Catedra TCM a nou înființatului Institut de Învățământ Superior din Sibiu, actualmente Universitatea „Lucian Blaga”. În anul 1983 a revenit la Catedra TCM din UPB, unde a fost angajat ca inginer în cercetare și coordonator al atelierului TCM. Din 1989 a revenit la catedră în calitate de Conferențiar universitar. În anul 1991 a fost promovat ca Profesor universitar la Catedra TCM din UPB.
În 1996 a primit dreptul de conducere la doctorat în aceeași catedră.

Activitatea știinţifică

Bazându–se pe cercetările efectuate în cadrul pregătirii pentru doctorat, Prof. Ioan Popescu a elaborat numeroase lucrări științifice, dintre care pot fi menționate un număr de 14 articole în reviste internaționale și 44 în reviste științifice naționale. Pornind de la aceleași premize, a brevetat nu mai puțin de 12 invenții, dintre care unele au fost premiate la Saloane internaționale de profil. Pe de altă parte, în total, a elaborat 43 de cărți și îndrumare de laborator, dintre care la 36 a fost unic sau prim autor.

Recunoaștere deplină

Prof. Ioan Popescu s–a bucurat de o largă recunoaștere, atât pe plan intern, cât și extern. Astfel, a primit Diploma de Excelență, U.P.B. Facultatea I.M.S.T. (2011), Medalii la Salonul Internațional al Invențiilor de la Geneva (argint 1994, aur - 1995, 1996), Premii la Saloanele Naționale ale Invențiilor din Arad și Târgoviște (1988).

A fost menționat în Enciclopedia Personalitatilor, Hϋbners Who is Who, România (2006), Dicţionarul pentru experţi şi expertize, the American Biographical Institute (A.B.I)., N.C.-S.U.A. (2006), Dicționarul Biografic Internațional al Centrului Biografic International (IBC), Cambridge, Anglia (2000, 2002), Dicționarul Specialiștilor, București, Romania (1996 - 2012).

A fost, de asemenea, Membru onorific în Research Board of Advisors al A.B.I (2010 - 2012), Membru onorific în Advisory Council al I.B.C. (1998 -2012), Membru al Asociației Inventatorilor din UPB.

Aspecte personale

Profesorul Ioan Popescu a avut o viață de familie completă, alături de soția sa, Gabriela, timp de 42 de ani. S-au bucurat împreună de cei doi copii, Nora si Alexe, complet realizați, și de o nepoată, Eva. Toată viața, muzica, natura și skiul au fost o pasiune, localitatea Predeal fiind destinația preferată pentru relaxare.

***

Din păcate, Profesorul Ioan Popescu a încetat prematur din viață la data de 10 noiembrie 2012, în plină putere creatoare.

Prof. Ioan Popescu - Diplome și Medalii la Salonul Internațional de Invenții de la Geneva