68.1 Introducere

„Fabricarea aditivă” este un proces de depunere secvenţială a straturilor de material pentru a construi aditiv o piesă dorită. Modelul 3D al unei piese dorite este defalcat într-o definiție strat cu strat a piesei de către un software specializat, dependent de tehnologia de fabricație aditivă. Prin urmare, modelele 3D de înaltă calitate sunt importante pentru a utiliza eficient producția aditivă.

„Ingineria inversă” utilizează metrologia, pentru a captura date de geometrie 3D, și software specializat pentru a manipula și interpreta acele date în informații utilizabile. Aceste informații pot fi folosite pentru a crea modele 3D acolo unde nu existau inițial. Sau, alternativ, ingineria inversă poate fi utilizată pentru inspecția pieselor fabricate aditiv. Ambele aplicații au implicații importante asupra „firului digital” care poate fi stabilit și menținut pentru un produs.

Un fir digital este conceptul în care o piesă sau un produs are o definiție digitală care poate fi influențată pe tot parcursul ciclului de viață al piesei sau produsului. Acest lucru le oferă utilizatorilor posibilitatea de a utiliza procese acționate digital pentru producție, inspecție și marketing. Mai târziu în viața unui produs, modificările și upgrade-urile pot folosi acest flux de date digitale pentru a crea produse noi sau modificări mai eficient decât procesele anterioare. Companiile văd o reducere a timpului de lansare pe piață și realizează capacitatea de a se extinde pe piețele de personalizare în masă de mare valoare pe baza acestor capacități.

Procesul de inginerie inversă poate fi împărțit în două etape fundamentale, măsurare și apoi procesare. Măsurătorile se fac cu sisteme de metrologie. Exactitatea și densitatea datelor, împreună cu caracteristicile pieselor și proprietățile suprafeței sunt luate în considerare în determinarea sistemelor potrivite pentru o anumită sarcină. Sistemele de metrologie pot colecta o gamă largă de date prin trei metode principale, sonda tactilă, scanarea suprafeței sau scanarea volumului. Utilizatorii trebuie să decidă dacă datele bazate pe caracteristici sau datele din nor de puncte dense sunt aplicabile pentru aplicația dorită. Aceste decizii vor asigura că cel mai bun sistem de metrologie este selectat pentru măsurare. Pe baza tipului de date care sunt colectate și a sarcinii de efectuat, utilizatorii trebuie să selecteze și un software de procesare care poate îndeplini sarcinile corespunzătoare cu datele colectate. Nu este recomandată introducerea unui nor dens de puncte (conținând milioane de puncte) într-un pachet standard CAD 3D. Însă, utilizarea software-ului specializat de inginerie inversă pentru a extrage suprafețe sau a interpreta caracteristici dintr-un nor dens de puncte oferă o soluție foarte robustă și eficientă.

Acest capitol va oferi o perspectivă asupra interacțiunilor dintre metrologia de inginerie inversă, software și metodele de fabricație aditivă. Cunoașterea acestor interacțiuni va permite utilizatorilor să utilizeze mai bine ingineria inversă pentru aplicațiile legate de fabricarea aditivă. Drept urmare, utilizatorii vor îmbunătăți rezultatele și vor obține rezultate mai consistente.