Prof. univ. Dr. ing. Constantin Dumitraș

1932 - 2003

Profil biografic întocmit de către Prof. Constantin Stăncescu,

pe baza materialelor primite de la Marius Dumitraș, fiul profesorului

Copilărie

Prof. Constantin Dumitraș s–a născut pe 17 august 1932 în comuna Lozna, județul Botoșani, la cca. 10 km de Dorohoi, într–o zonă rurală cu frumoase peisaje naturale, într-o familie de oameni simpli, cu nouă copii, ce avea ca principală ocupație agricultura și creșterea animalelor.
Vicisitudinile războiului și ceea ce a urmat apoi, dar și decesul prematur al tatălui, îl pun în situația să plece la Timișoara, unde intră la Școala profesională. Se califică în meseria de lăcătuș mecanic și se angajează la renumita întreprindere Guban din Timișoara.

Liceul și Politehnica

Dificultățile vieții îl ambiționează să răzbată, din condiția de simplu muncitor participând la cursurile liceale organizate sub denumirea de „Facultatea muncitorească”. Astăzi, această formă de învățământ este blamată pentru rolul decisiv pe care l–a avut în propulsarea persoanelor cu „origine sănătoasă” în categoria socială a intelectualității. În ciuda acestui fapt, a manifestat tenacitate, străduindu–se zi de zi să recupereze golurile de pregătire intelectuală acumulate în perioada anterioară.
În anul 1954 participă la concursul de admitere la Institutul Politehnic din București, Facultatea de Mecanică, fiind admis ca student bursier.

Cadru didactic la Politehnică

Prof. Constantin Dumitraș a absolvit Facultatea de Mecanică în anul 1959. În același an s–a angajat ca preparator la Catedra Tehnologia Construcțiilor de Mașini. În 1961 a fost promovat ca asistent universitar, iar în 1964 a fost desemnat pentru un stagiu de pregătire la doctorat în Republica Democrată Germană, la Technische Hochschule Karl-Marx Stadt (actualmente orașul Chemnitz). Aici a studiat timp de patru ani, iar pe 4 octombrie 1968 a susținut Teza de Doctorat cu titlul „Vergleich zwischen auftretenden Schnittkrafte beim Drehen und Stirnfrasen” (Comparație între forțele de așchiere care apar în timpul strunjirii cilindrice exterioare și al frezării frontale) în ședință publică și i s–a conferit titlul de Doctor cu calificativul „Cum Laudae”.
Revenit în țară, a fost promovat în 1968 ca Șef de lucrări, încredințându–i–se cursul de Mașini Unelte și Control Dimensional la anul III, în Facultatea de Transporturi. Ulterior a predat cursurile Proiectarea maşinilor, utilajelor şi construcţiilor sudate, la anul IV - secţia UTS, Toleranţe şi control dimensional, la anii III zi și IV seral - secţia MU și Produktionstechnik und Unformmaschinen, la anii IV și V, Departamentul de Limba Germană.
În 1974 a fost promovat Conferențiar universitar, iar între 1980 - 1985 a funcționat ca Prodecan al Facultății TCM.
În anul 1993 a fost promovat Profesor universitar.

Activitatea știinţifică

Bazându–se pe cercetările efectuate în cadrul pregătirii pentru doctorat, Prof. Constantin Dumitraș a elaborat numeroase lucrări științifice, asociate următoarelor tematici principale:

• Contribuţii originale la stabilirea relaţiilor generalizate pentru calculul componentelor forţei de aşchiere şi respectiv la stabilirea influenţei parametrilor geometrici activi ai sculelor aşchietoare asupra mărimii componentelor forţei de aşchiere în cazul strunjirii cilindrice exterioare şi a frezării frontale cu cap de frezat cu plăcuţe amovibile

• Contribuţii originale la stabilirea ecuaţiilor diferenţiale ale procesului de deformare plastică volumică ce însoţeşte procesul de aşchiere a metalelor

• Contribuţii originale la stabilirea ecuaţiilor pentru determinarea câmpului termic în zona de formare a aşchiei la strunjirea cilindricã exterioară
Acestea au fost prezentate în 25 de articole științifice publicate în reviste de specialitate din ţară şi străinătate:

• Revista „Construcţia de Maşini” - anii 1970-80
• Buletinul IPB - în anii 1970 - 1983
• Calitatea producţiei şi metrologie - 1972
• Wissenschaftliche Zeittschrift - TH Karl-Marx Stadt 5/1968
• Экспресс-Информация № 12/1970
• Станки и инструмент № 5/1970

O altă tematică abordată a fost „Contribuţii originale privind proiectarea şi realizarea ştanţelor şi matriţelor din elemente modulate pentru fabricarea produselor din materialelor metalice şi nemetalice”. Aceasta s–a reflectat în 44 de comunicări în sesiuni științifice între anii 1974 - 1993.

În fine, un alt domeniu de cercetare a fost „Contribuţii la stabilirea ecuaţiilor generalizate de rezolvare a lanţurilor de dimensiuni”, concretizat în 8 lucrări prezentate în sesiuni științifice între anii 1975 - 2001.

A brevetat un număr de patru invenții bazate pe cercetările cu tematicile de mai sus și a obținut mai multe certificate de inovație remarcabile.

Cercetare pe bază de contract

Pe lângă acestea, Prof. Constantin Dumitraș a efectuat cercetări pentru întreprinderi din București și din țară, materializate prin 15 contracte.

Un om dintr–o bucată

Prof. Constantin Dumitraș era cunoscut între colegi ca unul dintre cei mai sinceri și mai direcți oameni. Când avea ceva de spus, apăi o spunea verde, în față, fără ocolișuri. Nu conta cine era persoana căreia i se adresa - îi trata pe toți la fel, de la vlădică la opincă.
Din acest motiv ajunsese să fie temut în Catedră, inclusiv pe la prezentările de referate sau teze de doctorat. Atât de temut, încât odată s–a încercat mituirea lui cu o damigeană de cinci litri cu vin roșu, adusă acasă, în ajunul unei astfel de prezentări. Pentru ce acest dar? Pentru ca a doua zi să tacă din gură. Atât - să tacă!
Cei care l–au cunoscut, își imaginează prea bine care a fost efectul: profesorul l–a ocărât și l–a gonit pe mandatar, iar a doua zi a făcut ce–i stătea în fire - a vorbit! S–a simțit liber s–o facă...

***

Din păcate, Profesorul Constantin Dumitraș a încetat prematur din viață în anul 2003, în plină putere creatoare.

Prof. Constantin Dumitraș - Câteva dintre cărțile publicate

Prof. A. Brăgaru, Prof. C. Dumitraș, Prof. N. Andrei