2.3 Prof. Dr. ing. Alexandru RĂDULESCU
Şeful Catedrei TCM (1976-1980)

Pentru următorii patru ani răspunderea menţinerii organizării şi sarcina continuării dezvoltării Catedrei i-a revenit Profesorului univ. dr. ing. Alexandru Rădulescu. Format ca specialist în cadrul Şcolii Politehnice la Facultatea de Inginerie Mecanică, se specializase apoi, prin studii de doctorat, la Institutul Politehnic din Leningrad sub îndrumarea celebrului Profesor Anserov, mare personalitate ştiinţifică a timpului în domeniul proiectării dispozitivelor.

În perioada mandatului său, Profesorul Rădulescu, susţinut în demersurile sale de către conducerea Facultăţii şi apoi de cea a Institutului, se apleacă cu mare dăruire asupra dotării laboratoarelor Catedrei TCM, a întreţinerii şi dezvoltării relaţiilor de colaborare cu cercetarea şi cu producţia, asupra acelor locuri în care se pun bazele profesionalismului şi performanţei în inginerie.

În această perioadă a existat preocuparea accentuată de a se completa baza materială. În spaţiile care se găseau în custodia Catedrei trebuiau să fie înlocuite mijloacele depăşite şi aduse utilaje și aparate mai aproape de zilele anilor respectivi.
Domnul Profesor Rădulescu a depus o intensă activitate în acest domeniu, a dovedit multă strădanie, multă dorinţă de a completa baza tehnică a Catedrei.
Despre omul Alexandru Rădulescu...
Era un sufletist, un mare sufletist! Îmi amintesc că derula programe de cercetare la întreprinderea de Maşini Unelte şi Agregate Bucureşti în perioada schimbului trei, atunci când maşinile aflate în testări erau disponibile. Ori acest lucru nu cred că-l făceau mulţi oameni în perioada la care mă refer. El, în calitate de Şef de Catedră, a condus cu multă străduinţă şi cu pricepere colectivele de cercetare în acest domeniu, mai ales în studiile de rigiditate a acestor utilaje care atunci se fabricau pentru prima oară şi se testau. Timpul a dovedit că testele pe care le proiectase şi le realizase, metodologiiile şi mijloacele cu care se desfăşurau aceste teste au fost de înaltă calitate
.” (Prof. Dr. ing. Voicu TACHE)

Profesorul Alexandru Rădulescu a fost un sufletist recunoscut al Catedrei... Era foarte apropiat de colegi şi dedicat muncii de conducere, era în şcoală până noaptea târziu. Aşa a fost ca Şef al catedrei şi mai târziu ca Decan al Facultăţii TCM, un om dedicat trup şi suflet Şcolii.” (Prof. Dr. ing. Voicu TACHE)

Profesorului Alexandru Rădulescu i se datorează crearea Centrului de calcul al Catedrei TCM, prin achiziționarea unui sistem de calcul CORAL 4011 în anul 1980. La acest Centru s–au afiliat mulți tineri colegi din catedră, care au creat în timp un nou gen de discipline specifice - numite generic «de Proiectare Asistată».” (Date furnizate de către Prof. Dr. ing. Constantin STĂNCESCU, membru al Catedrei TCM din 1972)