1. Prefața


Prof. Dr. ing. Constantin STĂNCESCU
Coordonatorul Monografiei „TCM-60”
www.fastgrup.ro, constantin@stancescu.ro

După trecerea a zece ani de la realizarea în anul 2004 a primei Monografii a Catedrei Tehnologia Construcțiilor de Mașini din Universitatea POLITEHNICA din București și la șaizeci de ani de la înființarea Catedrei, avem deosebita onoare și plăcere de a vă prezenta o nouă ediție, îmbogățită și înnoită.

Între timp, potrivit noii Legi a Educaţiei Naţionale publicată în Monitorul Oficial din 10 ianuarie din 2011, art. 131, „orice instituție de învățământ superior poate cuprinde următoarele componente organizatorice: facultăți, departamente, institute, centre sau laboratoare...”, iar ca efect, Catedra se numește acum Departament. La art. 133, Legea mai prevede că „Departamentul este unitatea academică funcțională care asigură producerea, transmiterea și valorificarea cunoașterii în unul sau mai multe domenii de specialitate” și că „Un departament poate avea în componență centre sau laboratoare de cercetare...”.

În prezentările care urmează vom folosi denumirile de „Catedră” pentru perioadele de dinainte de 2011 și „Departament” pentru cele din 2011 și mai recente. Veți găsi aici atât fișele personale ale cadrelor didactice și ale personalului de cercetare și administrativ, cât și fișele de prezentare a centrelor de cercetare și a laboratoarelor Departamentului TCM. Pe lângă acestea, veți mai putea lectura o serie de profiluri biografice ale câtorva colegi, atât dintre cei în viață cât și dintre cei dispăruți. La final, sunt prezentate lucrările reprezentative ale membrilor Departamentului, de la înființare și până astăzi.

Aceasta este o carte despre ingineri, scrisă de ingineri, dar destinată și altora. De aceea am fi vrut ca ea să aibă un stil mai depărtat de obișnuința inginerului și mai apropiat de literatura beletristică, astfel încât să poată fi digerată și de un cititor oarecare. N–a fost să fie... Motivul rezidă în faptul că, fiind un fel de compendiu - sau o tablă de materii, cum zicea nenea Iancu - lucrarea concentrează date primite de la colegii noștri. Toți colegii! Altfel spus, aceasta este o carte cu mulți autori, iar stilul ei este, în general, stilul acelor mulți autori. Tot ce am putut să facem a fost să uniformizăm prezentarea datelor în capitolele care permiteau acest lucru. Sperăm că am reușit să uniformizăm datele pentru toate entitățile, fie ele persoane, centre de cercetare, laboratoare, sau chiar repere bibliografice. Inerentele inegalități provin din faptul că pentru unele entități am primit puține date, iar pentru altele excesiv de multe, atât ca mărime (la fișele personale și - mai ales - la laboratoare), cât și ca număr (la titlurile de lucrări reprezentative). Unii au socotit că primează conciziunea, iar alții, dimpotrivă, volumul cât mai mare de date. Nouă ne–ar fi fost greu - sau chiar imposibil - să trunchiem unele prezentări, fiindcă ar fi trebuit să procedăm barbar, tăind în mod arbitrar anumite părți din acestea. Singurul lucru pe care recunoaștem cu sinceritate că l–am făcut, a fost să micșorăm fontul la unele Fișe personale, astfel încât toate să ocupe maximum o pagină, indiferent de mulțimea de date oferite.

Până la următoarea Monografie să ne bucurăm cu toții că dispunem de un material de referință actualizat, care surprinde un instantaneu din istoria Catedrei/Departamentului nostru.

Trecând în plan personal, vă mărturisesc că am lucrat cu mult devotament și ambiție la această ediție a Monografiei și sper să vă facă plăcere s–o răsfoiți. Oricum, păstrați–o la îndemână și aveți multă grijă să n–o pierdeți, fiindcă nu se știe când veți avea nevoie să revedeți anumite informații.

Față de ediția anterioară, au fost introduse trei noi capitole, care edifică mai bine cititorul asupra evoluției și consistenței școlii noastre. Astfel, găsim o prezentare a Centrelor de cercetare și a Laboratoarelor ce fac parte integrantă din Departamentul TCM, ca și o serie de Profiluri biografice ale unor colegi dispăruți sau în viață, întregind astfel o imagine a structurilor de cercetare și didactice, dar și a colectivului uman din componența Departamentului nostru.

Dintre cele trei, m–am străduit mult să personalizez cât mai mult capitolul cu profiluri biografice, care aduce în fața cititorului fapte de viață, aspecte tehnice, învățăminte și pilde, mai mult decât orice curs universitar. Sper să aflați lucruri inedite și chiar să vă distrați...

Îmi pare rău că nu am avut mai mult material pentru a compune și profilurile biografice ale Profesorilor Aurel Brăgaru, Dumitru Dragu și Gheorghe Bădescu.

Indexul de nume de la final - care este și el o noutate - vă va ajuta să găsiți rapid persoanele despre care doriți să știți mai mult.

Nu sunt prezentate nicăieri planuri de învățământ, grafice de studii sau programe analitice, din simplul motiv că acestea ar fi transformat lucrarea într–una prea tehnică și prea puțin atractivă. Cine va dori va găsi oricând aceste informații pe site–ul Departamentului TCM (www.tcm.pub.ro), inclusiv Monografia de față.

La final, să urăm cu toții un binemeritat „La mulţi ani!” Catedrei /Departamentului nostru la venerabila vârstă de 60 de ani, chiar dacă unii dintre noi au o vârstă biologică și mai avansată...