Suolisto

Terveys

Suolisto

Johdanto

Tässä on suolistoon liittyviä muistiinpanoja.

Prisma: Autismin arvoitus (YLE1, 22.7.2013)

"Jotkut tutkijat ovat alkaneet epäillä, että perinteisesti aivoperäisenä pidetyn häiriön taustalla saattavat olla suolistobakteerit."

"Torontolaisen Adar Hassanin neljästä lapsesta kahdella, Absirilla ja Alilla, on autismi. Syntymän jälkeen kumpikin kehittyi aluksi normaalisti."

"Adar: Ensimmäisenä elinvuotenaan Ali oli niin normaali kuin voi olla, normaalimpi jopa kuin kaksi vanhempaa lastani. Sitten tapahtui jotain."

"Ongelmat alkoivat kun Alin toistuvia korva- ja hengitystietulehduksia hoidettiin useilla peräkkäisillä antibioottikuureilla."

"Adar: Poika ei huolinut minua lähelleen. Hän itki kaiken aikaa ja pyrki pöydän alle. Hän alkoi kävellä varpaillaan ja kieltäytyi syömästä. Hän tahtoi vain lehmänmaitoa. Hänellä oli myös ripuli. Hän ulosti 10–15 kertaa päivässä. Katse muuttui poissaolevaksi. Poika oli muissa maailmoissa."

"Monien muiden autistien tavoin Adarin pojat kärsivät myös ruuansulatuselimistön vaivoista. Niiden vakavuus näytti korreloivan autismioireiden voimakkuuden kanssa."

"-"

"-"

"-"

"-"

Ylipainoinen saattaa kantaa lihavuusbakteereja (HS, 29.8.2013, Torstai-liite, s. 12)

"Lihavilla ihmisillä elimistön bakteerikanta irrottaa ruuasta paljon energiaa ja edesauttaa rasvan varastoitumista."

"Ai­kui­ses­sa ih­mi­ses­sä elää 1 000–1 200 eri bak­tee­ri­la­jia. Ne pai­na­vat yh­teen­sä 1–1,5 ki­loa. Suu­rin osa bak­tee­reis­ta on suo­lis­tos­sa, mut­ta nii­tä on myös li­ma­kal­voil­la ja ihol­la."

"En­sim­mäi­nen ih­mi­sen suo­lis­ton bak­tee­ri­kart­ta jul­kais­tiin vas­ta 2006, jo­ten tie­toa on hy­vin vä­hän. 2010 teh­tiin tut­ki­mus, jos­sa oli mu­ka­na 124 eu­roop­pa­lais­ta. Sel­vi­si, et­tä noin tu­han­nes­ta bak­tee­ris­ta kai­kil­le tut­ki­tuil­le yh­tei­siä oli vain 160. Pe­rä­ti 80 pro­sent­tia löy­de­tyis­tä bak­tee­reis­ta oli aiem­min tun­te­mat­to­mia, ei­kä nii­den vai­ku­tuk­ses­ta tie­de­tä mi­tään."

"Osa bak­tee­reis­ta on hy­viä. Ne esi­mer­kik­si tor­ju­vat in­fek­tioi­ta, vah­vis­ta­vat vas­tus­tus­ky­kyä, es­tä­vät syö­pä­so­lu­jen kas­vua tai tu­leh­duk­sia. Osa bak­tee­reis­ta ai­heut­taa tu­leh­duk­sia ja sai­rauk­sia."

"Bak­tee­rien tie­de­tään vai­kut­ta­van ener­gia-ai­neen­vaih­dun­taan, mut­ta myös ai­voi­hin, eh­kä jo­pa se­ro­to­nii­ni­ai­neen­vaih­dun­taan ja si­tä kaut­ta ma­sen­nuk­seen."

"Li­ha­vuu­den li­säk­si bak­tee­rien on ha­vait­tu vai­kut­ta­van myös muun muas­sa tyy­pin 2 dia­be­tek­sen, al­ler­gian, ke­lia­kian, al­zhei­me­rin tau­din tai ms-tau­din syn­tyyn."

"Bakteeristoon voi vaikuttaa jonkin verran myös niin sanotuilla probiooteilla ja prebiooteilla. Probiootit ovat terveyttä edistäviä bakteereja."

"Pro­bioo­tit ovat ter­veyt­tä edis­tä­viä bak­tee­re­ja. Pre­bioo­tit taas ovat bak­tee­rien ra­vin­toa, jot­ka li­sää­vät hy­vien bak­tee­rien mää­rää "ruok­ki­mal­la" nii­tä."

"Pro­bioot­tien, ku­ten lak­to­ba­sil­lien ja bi­fi­do­bak­tee­rien hyö­dyis­tä on run­saas­ti tut­ki­mus­tu­lok­sia, mut­ta tut­ki­jat muis­tut­ta­vat, et­tä ne ovat vain pie­ni osa suo­lis­ton mik­ro­bis­toa. Pre­bioo­tit ja pro­bioo­teis­ta ai­na­kin bi­fi­do­bak­tee­rit ovat kui­ten­kin osoit­tau­tu­neet lu­paa­vik­si aseik­si li­ho­mis­ta vas­taan."

"Ulos­teen­siir­to on te­hok­kain ta­pa siir­tää suo­lis­to­bak­tee­re­ja ih­mi­sel­tä toi­sel­le. Si­tä käy­te­tään yleen­sä vain poik­keus­ta­pauk­sis­sa, esi­mer­kik­si hy­vin va­ka­vis­sa ri­pu­leis­sa."

"Tie­de­tään myös, et­tä laih­tu­mi­nen muut­taa bak­tee­ris­toa. Mi­tä enem­män yli­pai­noi­nen laih­tuu, si­tä enem­män mik­ro­bis­to al­kaa muis­tut­taa lai­han ih­mi­sen mik­ro­bis­toa. Täs­tä tut­ki­jat ovat pää­tel­leet, et­tä ai­na­kaan suo­lis­to­bak­tee­rien pe­rus­teel­la ke­tään ei ole tuo­mit­tu lop­pu­iäk­seen yli­pai­noi­sek­si."

"Ih­mi­sen suo­lis­to­bak­tee­reis­ta noin 90 pro­sent­tia kuu­luu kah­teen pää­luok­kaan, Fir­mi­cu­tes-bak­tee­rei­hin ja Bac­te­roi­de­tes-bak­tee­rei­hin. Li­ha­vil­la ih­mi­sil­lä on enem­män Fir­mi­cu­tes-bak­tee­re­ja ja vä­hem­män Bac­te­roi­de­tes-bak­tee­re­ja kuin nor­maa­li­pai­noi­sil­la. Täs­tä ei kui­ten­kaan voi pää­tel­lä, et­tä Fir­mi­cu­tes-bak­tee­rit oli­si­vat "pa­ho­ja" bak­tee­rei­ta. Nii­hin kuu­luu esi­mer­kik­si hyö­dyl­li­nen lak­to­ba­sil­li."

- (-, 9.2013)

"-"

"-"

"-"

"-"

Muutettu viimeksi: 14. syyskuuta 2013

Tekijä: Tomi Häsä (tomi.hasa@gmail.com)

URL: http://sites.google.com/site/tomihasa/suolisto