Google Groups Tietoja

Google Groups -palvelun ominaisuuksien ja rajoitteiden tarkastelua

Johdanto

Tämä dokumentti lyhyesti kuvailee joitakin Google Groups -palvelun (tai Googlen Keskusteluryhmien) ominaisuuksia, vaatimuksia ja rajoitteita. Se myöskin kertoo mitä Google Groupsissa ei ole ja jonkin verran historiallista tietoa Google Groupsista ja Usenetistä.

Ominaisuuksia

Google Groups tarjoaa monia ominaisuuksia käyttäjälle ja keskustelu- ryhmälle. Käyttäjällä on pääsivu, jossa on esimerkiksi lista tilatuista ryhmistä ja tietoa viimeaikaisista tekemisistä. Käyttäjällä voi olla myös profiili ja kirjanmerkkejä. Keskustelu- ryhmällä voi olla esimerkiksi keskusteluja, sivuja, tiedostoja, syötteitä ja asetuksia sen suhteen, kuka voi nähdä ryhmän sisällön, kuka voi osallistua keskusteluihin ja asetuksia ryhmän ulkonäön muuttamiseksi.

Käyttäjä

Käyttäjällä on pääsy esimerkiksi omalle pääsivulleen, profiiliinsa, kirjanmerkkeihinsä, jäsenyyksien hallintaan, ryhmäluetteloon, ja tietysti tuhansiin keskusteluryhmiin.

Käyttäjän pääsivu

Kun olet kirjautunut Googlen Groupsiin ja menet Google Groupsin pääsivulle, sivun yläosassa sinun pitäisi nähdä "My Groups" (Ryhmäni), "Favorites" (Kirjanmerkit), "Profile" (Profiili), "Help" (Ohjeet), "My Account" (Tilini) ja "Sign out" (Kirjaudu ulos) -linkit. Sivun keskiosassa sinun pitäisi nähdä lista niistä Google Groupsin keskusteluryhmistä ja Usenet-uutisryhmistä, joiden jäsen olet. Ryhmälistassa pitäisi näkyä myös tietoja siitä, kuinka monta kertaa ryhmässä on vierailtu ja kuinka monta uutta viestiä on kirjoitettu siitä lähtien kun viimeksi kävit ryhmässä. Ryhmälistan alla pitäisi olla pieni "Manage my memberships" (Jäsenyyksien hallinta) -linkki ja sen alla "Explore groups" (Tutki ryhmiä) -alue, jonka avulla voit tehdä ryhmähakuja tai mennä ryhmäluetteloon. Ja sivun alaosan oikealla puolella on "My profile & stats" (Profiilini ja tilastoja) -alue, joka näyttää joitakin tilastotietoja tekemisistäsi seitsemän viimeisimmän päivän aikana.

Kuva 1. Google Groups -pääsivun yläosa.

Kuva 2. Google Groups -pääsivun alaosa.

Kirjanmerkit

"Kirjanmerkit" -sivulla näet listan keskusteluista, jotka olet merkinnyt seurattaviksi webin tai sähköpostin kautta. Maksimimäärä seurattavia keskusteluja näyttää olevan 200 (helmikuussa 2007).

Kuva 3. Google Groupsin kirjanmerkit.

Profiili

"Profiili"-sivulla näet profiilitietojasi kuten valintalaatikossa oleva lista ryhmistä, joissa olet keskustellut, luettelo joistakin viimeisimmistä keskusteluista joihin olet osallistunut ja jonkinlainen kalenterimainen näkymä viesteistäsi kuukauden ja vuoden mukaan järjestettynä. Voit muuttaa joitakin tietoja (sijainti, webbiosoite, ym.) naksauttamalla "edit"-linkkiä sivun yläosassa. Maksimi- ulottuvuudet profiilikuvalle näyttävät olevan 50 pikseliä x 50 pikseliä.

Kuva 4. Google Groups -käyttäjän profiilisivu.

Jäsenyyksien hallinta

Jäsenyyksien hallinta -sivulla voit asettaa lempinimesi ja tilaus- tyypit kaikille tilaamillesi ryhmille. Jos et halua tulla kutsutuksi tai lisätyksi ryhmiin, voit tehdä asianmukaiset muutokset asetuksiin ja painaa "Save invitation preferences" (Tallenna kutsuasetukset) - painiketta.

Kuva 5. Jäsenyyksien hallinta -sivu.

Ryhmäluettelo

Ryhmäluettelo-sivulla ryhmät on järjestetty aiheen, maantieteellisen alueen, kielen, aktiviteetin runsauden ja jäsenmäärän mukaan. Jos haluat nähdä vain Usenet-uutisryhmät, naksauta "Browse all of Usenet" (Näytä Usenet-ryhmät) -linkkiä.

Kuva 6. Ryhmäluettelo.

Keskusteluryhmä

Google Groups -keskusteluryhmällä on esimerkiksi webbisivusto, jolla on pääsivu, lisätietoja-sivu, URL (webbiosoite), sähköpostiosoite, syötteitä ja jäseniä. Riippuen ryhmän asetuksista, ryhmällä on myös osiot keskusteluille, muokattaville sivuille, ylösladattaville tiedostoille ja jäsenlistalle. Ryhmän omistajille ja hallinnoijille on myös osio asetuksille.

Ryhmän pääsivu

Ryhmän pääsivu näyttää ryhmän nimen, ryhmän osiot (keskustelut, sivut, tiedostot), jonkin verran tietoja ryhmästä ja linkit lisätietoja- sivulle, jäsenlistasivulle ja kutsusivulle. Jos haluat tehdä hakuja aikaisemmista keskusteluista, voit käyttää "Search this group" (Hae ryhmästä) -painiketta ja sen viereistä tekstikenttää. Jos käyttäjä sattuu olemaan ryhmän omistaja tai hallinnoija, pitäisi vielä näkyä linkit ryhmän asetuksiin ja hallinnointitehtäviin.

Kuva 7. Keskusteluryhmän pääsivu.

Lisätietoja-sivu

Ryhmän lisätietoja-sivulta voit löytää tietoja jäsenmäärästä, aktivi- teettirunsaudesta, ryhmän kuvauksen, webbisivuosoitteen (jos ryhmää käytetään jonkin webbisivuston keskustelufoorumina), kategoriat (jos ryhmälle on määritelty kategorioita), pääsytietoja (kenellä on pääsy ryhmän sisältöön, kuka voi liittyä ryhmään, kuka voi kirjoittaa ryhmässä, tarkistetaanko viestit, ym.). Lisätietoja-sivulta voit löytää ryhmän sähköpostiosoitteen, johon lähettää viestejä ryhmän keskusteluosioon. Sivulla on myös linkki, jonka avulla ottaa yhteyttä ryhmän omistajaan ja linkki sivulle, jolla on ryhmän syötteet.

Kuva 8. Ryhmän lisätietoja-sivu.

Ryhmän jäsenet

Google Groups -keskusteluryhmällä on ainakin yksi jäsen. Hän on ryhmän omistaja. Sen lisäksi ryhmällä voi olla myös hallinnoija-jäseniä ja vain-jäseniä. Hallinnoijat eivät voi muuttaa ryhmän asetuksia yhtä paljon kuin omistaja, mutta hallinnoijat voivat esimerkiksi poistaa ryhmään tulleita viestejä. Riippuen ryhmän asetuksista, kaikki jäsenet voivat kirjoittaa viestejä, luoda sivuja ja ylösladata tiedostoja.

Kuva 9. Ryhmän jäseniä.

Ryhmän asetukset

Jotta voit muuttaa ryhmän asetuksia, sinun pitää olla kirjautunut sisään Google Groupsiin käyttäen sitä sähköpostiosoitetta, jota käytät ryhmän omistamiseen. Mene ryhmän pääsivulle ja naksauta "Group settings" -linkkiä sivun oikeassa osassa. Sinun pitäisi nähdä seitsemän lisälehteä: "General" (Yleistä), "Access" (Pääsy), "Appearance" (Ulkonäkö), "Navigation" (Navigointi), "Email delivery" (Sähköpostijakelu), "Categories" (Kategoriat) ja "Advanced" (Lisä- asetukset). Noilta lisälehdiltä voit muuttaa ryhmän eri asetuksia. Alla on muutama esimerkki siitä, miten voit muuttaa ryhmää tarpeidesi mukaan: * Muuta ryhmän nimi, sähköpostiosoite, URL (webbiosoite) ja kuvaus ("General"-lisälehti). * Yksityinen ryhmä (käytä asetuksia "Only members can view group content" ja "People have to be invited" tai "People can request an invitation to join" "Access"-lisälehdellä). * Vain ilmoitusryhmä (muuta "Who can post messages?" -asetukseksi "Managers only" "Access"-lisälehdellä ja "Replies to messages" - asetukseksi "Replies are sent to the author of the message" tai "Replies are sent to the owners of the group" "Email delivery" - lisälehdellä). * Viestit tarkistetaan ennen niiden näkymistä ryhmässä (valitse "Message moderation" -asetukseksi "All messages are held for moderation" tai "No moderation - messages are delivered directly" - asetus ja sitten "Messages from new members are moderated" jos haluat tarkistaa vain muutaman ensimmäisen viestin jokaista uutta käyttäjää kohti). * Muuta ryhmän ulkonäköä valitsemalla valmiiksi tehtyjä ulkonäkömalleja tai muuta yksittäisiä elementtejä, kuten fonttia, tekstityylejä ja värejä ryhmän eri osissa ("Appearance"-lisälehdellä). * Päätä mitkä ryhmän osiot (keskustelut, sivut, tiedostot, jäsenlista) näkyvät ryhmän pääsivulla ("Navigation"-lisälehti).

Kuva 10. Ryhmän asetusten "Access"-lisälehti.

Viestien kirjoittaminen

Voit keskustella käyttämällä sähköpostiohjelmaa (esim. Outlook Express tai Mozilla Thunderbird) jos käytät "Email"-asetusta kyseisen ryhmän "Muuta jäsenyyttäni" -sivulla. Voit myös keskustella Google Groupsin webbikäyttöliittymän kautta käyttämällä webbiselainta (esim. Internet Explorer, Mozilla Firefox tai Opera). Nykyinen viestien maksimikoko (tiedostoliitteet mukaanlukien) näyttäisi olevan 1 Mt. Tiedosto- järjestelmät ja merkkienkoodaukset laskevat käytännön kokorajoitusta. Voit käyttää tiedostoliitteitä vain käyttämällä sähköpostiohjelmaa ja sinun pitää käyttää sähköpostiohjelman (tai -palvelun) tiedostoliite- toimintoa, joten todennäköisesti et voi vain kopioida ja liittää tiedostoja sähköpostiviestin viestialueeseen. Jos sinulla on ongelmia viestien lähettämisessä, näkemisessä tai vastaanottamisessa, katso epävirallista vianetsintäohjetta, jolla on joitakin vihjeitä ongelmien ratkaisemiseksi.

Keskustelunaihesivu

Keskustelunaihesivulla voit käyttää joitakin toimintoja ja asetuksia. Voit lisätä keskustelun Google Groupsin kirjanmerkkisivulle naksauttamalla valkoista tähteä siten, että se muuttuu keltaiseksi (nähdäksesi Google Groupsin kirjanmerkit, naksauta "Favorites"-linkkiä minkä tahansa Google Groupsin sivun yläosassa kun olet kirjautunut sisään). Keskustelusivulla voit myös valita "More options" (Lisä- toimintoja) -linkin sivun yläosassa nähdäksesi piilotettuja toimintoja ja asetuksia. Voit esimerkiksi valita "Show message list" (Näytä viestilista) -linkin nähdäksesi "puunäkymän" keskustelusivun vasem- malla puolella (voit myöskin vaihtaa takaisin oletusnäkymään eli "ei- puunäkymään"). Voit valita "Fixed text" (Tasalevyinen teksti) vaih- taaksesi tasalevyisiin kirjainmerkkeihin jos viestissä on esimerkiksi ohjelmointikoodia tai ASCII-taidetta. Ja jos haluat saada sähkö- postitse huomautuksia uusista viesteistä keskustelussa, valitse "Email updates to me" (Sähköpostita uudet viestit) -linkkiä (toimii vain ei-Usenet-ryhmissä).

Kuva 11. Keskustelunaihesivu, jossa näkyy viestilista vasemmalla ja lisätoimintoja.

Viestin tietoja

Voit myös saada lisätietoja ja toimintoja yksittäiselle viestille keskustelussa. Naksauta "More options" (Lisätoimintoja) -linkkiä viestin ajankohdan vieressä. Sinun pitäisi nähdä lähettäjän paikallinen aika. Sinun pitäisi pystyä vastaamaan ryhmässä tai vastaamaan kirjoit- tajalle (on olemassa 60 päivän rajoitus ryhmään vastaamisen suhteen, jotta keskustelu ei käy liian pitkäksi ja sitä kautta käyttökelvotto- maksi, koska mitä pidemmäksi keskustelu käy, sitä pienemmällä todennäköisyydellä kukaan viitsii lukea kaikkia viestejä). Muita toimintoja pitäisi olla "Forward" (Lähetä eteenpäin), "Print" (Tulosta), "Individual message" (Yksittäinen viesti), "Report this message" (Tee ilmoitus) ja "Find messages by this author" (Etsi kirjoittajan viestejä). Jos olet viestin kirjoittaja tai jos olet ryhmän omistaja tai hallinnoija, sinun pitäisi pystyä poistamaan viesti. Jos ryhmä ei ole Googlen virallinen keskusteluryhmä, sinun pitäisi nähdä myös "Show original" (Näytä alkuperäinen) -linkki, joka näyttää viestin alkuperäisessä muodossaan viestiotsikkoineen (esimerkiksi "From:", "To:", "Subject:" ja "Message-ID:"). Jos ryhmä ei ole Googlen virallinen keskusteluryhmä, kirjoittajan sähköpostiosoitteen pitäisi näkyä. Koska spämmääjät käyttävät automaattisia botteja kerätäkseen sähköpostiosoitteita webbisivuilta, sähköpostiosoitteessa on kolme pistettä. Naksauta niitä kolmea alleviivattua pistettä ja kirjoita teksti, joka pyydetään niin kutsutulla Captcha-sivulla poistaaksesi sähköpostiosoitteen piilottamisen lukituksen.

Kuva 12. Alkuperäinen formaatti -näkymä Usenet-uutisryhmän artikkelille.

Sivut

Ryhmällä voi olla sivuja, joita ryhmän kaikki jäsenet tai hallinnoijat voivat muokata. Muokattavia sivuja voi käyttää esimerkiksi projekteissa, joissa monen ihmisen pitää voida muokata samaa tekstiä. Et voi luoda muunlaisia dokumentteja kuten taulukkolaskentadokument- teja documents, mutta voit muokata verkossa taulukoita esimerkiksi Google Docs & Spreadsheets -palvelussa (joka ei ole integroitu Google Groupsin kanssa (helmikuu 2007)).

Kuva 13. Sivua muokkaamassa.

Tiedostot

Google Groupsilla voit ylösladata ainakin toimistodokumentteja (Word, OpenOffice.org, PDF, ym.), kuvia (bmp, gif, jpg, ym.) ja zip- tiedostoja (joissa voi olla sisällä hakemistoja ja tiedostoja). Ylös- ladattavan tiedoston maksimikoko näyttäisi olevan 10 Mt (tiedostojär- jestelmät ja merkkienkoodaukset laskevat käytännön maksimikokoa). Kiintiön (tiedostojen viemä tila kokonaisuudessaan) pitäisi näkyä ylösladattuja tiedostoja -sivun alaosassa ja se on 100 Mt (helmikuussa 2007). Jos sinulla on ongelmia tiedostojen ylöslataamisessa tai katselussa ja jos sinulla on Internet Explorer, kokeile lisätä kan- sainvälinen Google-domaini (google.com), paikallinen kansallinen domainisi (google.fi) ja googlegroups.com-domaini "Trusted Sites" (Luotetut sivustot) -osioon Internet Explorerissa (mene kohtaan "Tools", "Internet Options", "Security").

Kuva 14. Ylösladatut tiedostot -osio.

Vaatimuksia

Google Groups näyttää tukevan joitakin käytetyimmistä webbiselaimista kuten Internet Exploreria, Mozilla Firefoxia ja Operaa, mutta eri webbiselainten kanssa voi olla erilaisia ongelmia, joten jos et esimerkiksi pysty muokkaamaan sivua, kokeile jotakin toista webbi- selainta.

Rajoitteita

Viestit: Yksittäisen viestin maksimikoko näyttää olevan 1 Mt. Näyttää siltä, että ryhmä voi sisältää vaikka kuinka paljon viestejä, mutta on olemassa rajoitteita sen suhteen kuinka monta viestiä yksittäinen käyttäjä voi kirjoittaa lyhyen aikavälin sisällä, jotta ryhmiä suojeltaisiin jonkin verran esimerkiksi automaattisilta boteilta ja automaattisilta "olen lomalla" -viesteiltä, jotka voisivat kuormittaa ryhmää turhaan. Muokattavat sivut: Muokattavien sivujen maksimikoko näyttää olevan noin 20 kt ilman varoitusviestejä ja noin 700 kt varoitusviestien kera. Kun muokkaat sivun HTML-lähdettä, et voi käyttää kaikkia HTML- tageja ja -elementtejä kuten <bgsound>, <embed>, <form>, <iframe>, <object> ja <script>, koska ne poistetaan, joten et voi esimerkiksi upottaa videoita sivuille. Samankaltainen ongelma oli Google Page Creatorin kanssa sen alkuvaiheissa, joten ehkä Google Groupsin muokattavilla sivuilla voi olla edellä mainitut tagit joskus tulevaisuudessa, tai ehkä sinun pitää alkaa käyttää esimerkiksi Google Page Creatoria. Google ei yleensä kerro tulevaisuudensuunnitelmistaan, joten todennäköisesti vain ajan myötä tullaan näkemään mitä voit pystyä tulevaisuudessa tekemään Google Groupsin muokattavilla sivuilla. Ylösladattavat tiedostot: Yksittäisen ylösladattavan tiedoston maksimikoko näyttää olevan 10 Mt ja kiintiö kaikille ylösladattaville tiedostoille on 100 Mt. Kun ylöslataat tiedostoa, tiedonsiirtoyhteyden kanssa voi tulla aikaraja vastaan, mikä tarkoittaa sitä että hitaalla internet-yhteydellä ei ehkä voi ylösladata tiedostoja, joiden koko on lähellä 10 Mt:n rajaa. Pidä myös mielessä, että vaikka internet- yhteytesi olisi riittävän nopea, jonkin sinun järjestelmäsi ja Googlen välisen kaapelin tai palvelimen kanssa voi olla ongelmia.

Mitä Google Groupsissa ei ole

Google Groups -keskusteluryhmällä ei ole esimerkiksi kalenteria, blogia, sättitoimintoa tai taulukkolaskenta-osiota. Vaikka Google Groupsia ei ole integroitu muiden Googlen palveluiden kanssa, voisit käyttää Google Calendaria kalenteria varten, Bloggeria bloggaamiseen, Google Talkia tai Gmailiä sättäämiseen ja Google Docs & Spreadsheetsiä taulukkolaskentaan. Koska muokattavat sivut näyttävät olevan vain yksinkertainen tapa monelle ihmiselle jakaa tietoa ja tehdä yhteistyötä saman aiheen tienoilla (esimerkiksi työ- tai kouluprojektissa) ja koska ylösladat- tavilla tiedostoilla on aika rajallinen kiintiö, ja jos ryhmäsi jäsenet ovat kiinnostuneita ammattimaisemmasta tavasta tehdä yhteistyötä dokumenttien kanssa, voisitte käyttää Google Docs & Spreadsheetsiä. Ja jos ryhmäsi jäsenet ovat kiinnostuneita ilmaisemaan itseään perusteellisemmin käyttäen megatavuittain sisältöä (kuvia, musiikkia, videoita, sivuja, ym.), jokainen voisi luoda itselleen oman Google Page Creator -tilin sitä varten ja kertoa omasta webbisivustostaan käyttämällä linkkejä profiilistaan ja keskusteluista (sinulla pitää olla Gmail-tili, jotta voit hankkia Google Page Creator -tilin). Jos ryhmän jäsenet haluavat vain jakaa keskenään valokuvia, he voisivat käyttää Picasa-Webbialbumeita sitä varten. Sillä tavalla he voivat käyttää samaa Google-tiliä moneen eri käyttötarkoitukseen ilman että heidän tarvitsee kirjautua moneen eri palveluun sinä aikana jona he käyttävät Google Groupsia.

Nykyinen versio

Tätä dokumenttia kirjoitettaessa (helmikuu 2007) Google Groups on nyt kolmannessa versiossaan, joten voit kutsua sitä Google Groups 3:ksi.

Historiaa

Usenet luotiin vuonna 1979. Koska Usenetin uutisryhmäviestit olivat olemassa vain muutamia viikkoja monilla Usenet-uutisryhmäpalvelimilla, DejaNews alkoi arkistoida Usenet-uutisryhmäviestejä. Google hankki DejaNewsin helmikuussa 2001. Google Groupsin ensimmäinen versio (GG1) oli Usenet-uutisryhmäarkisto ja sillä pystyi myös kirjoittamaan Usenet-uutisryhmäviestejä. Google Groupsilla oli 845 miljoonaa arkistoitua uutisryhmäviestiä helmikuussa 2004. Google Groups 2 (GG2) julkaistiin Betana toukokuussa 2004. Google Groups 2:lla pystyi luomaan omia Google Groups -keskusteluryhmiä. Monet Usenet-fanit pitivät enemmän vanhasta ja yksinkertaisesta GG1-käyttöliittymästä, mutta heinäkuun 2005 lopulla kaikki Google Groups 1 -sivustot oli korvattu GG2-sivustoilla. Google Groups 3 (GG3) esiteltiin Betana lokakuussa 2006. Se korvasi suurimman osan GG2-sivustoista tammikuussa 2007. Google Groups 3:lla voi luoda muokattavia sivuja, ylösladata tiedostoja ja muuttaa ryhmän ulkonäköä.

Usenet

Koska 1970-luvulla moni internet-yhteys oli hitaampi kuin 2000- luvulla, Usenet-uutisryhmät oli tarkoitettu vain-tekstikeskusteluille (on olemassa myös binääri-uutisryhmiä, jotka on tarkoitettu esimerkiksi kuva-, musiikki- ja video-tiedostoja varten), joten vain- tekstikeskustelut olivat riittävän nopea tapa keskustella ihmisten kanssa. Uutisryhmät on tarkoitettu käytettäväksi Usenet-lukijaohjel- mien kanssa (esim. Outlook Express ja Mozilla Thunderbird), mutta voit lukea niitä myös webbiselaimella käyttäen webbipohjaista Usenet- lukijaa (esim. Google Groups). Tässä on joitakin eroja Usenet-uutisryhmien ja Google Groupsin keskus- teluryhmien välillä: 1) Voit lukea julkisia ja yksityisiä Usenet- uutisryhmiä Usenet-lukijalla. Google Groupsilla voi etupäässä lukea julkisia Usenet-uutisryhmiä (jos kyseinen uutisryhmä sallii viestien arkistoinnin). 2) Google Groupsin keskusteluryhmiä ei ole tarkoitettu luettavaksi Usenet-lukijalla. 3) Julkiset Usenet-uutisryhmäviestit sirotetaan eri Usenet-palvelimille, jotka ovat eri organisaatioiden omistamia, mutta Google Groupsin keskusteluryhmät sijaitsevat vain Googlen omilla palvelimilla. 4) Usenet-uutisryhmillä ei ole omia osioita sivuja ja ylösladattavia tiedostoja varten kuten Google Groupsin keskusteluryhmillä voi olla.

Kuva 15. Usenet-artikkeli näytettynä Usenet-lukijaohjelmalla.

Kuva 16. Sama Usenet-artikkeli näytettynä Google Groupsilla.

Muutettu viimeksi: 3. maaliskuuta 2007

Tekijä: Tomi Häsä (tomi.hasa@gmail.com)

URL: http://sites.google.com/site/tomihasa/google-groups-tietoja