4. La pintura del segle XX

El fauvisme

Origen del moviment i pintors fauvistes. Després del fracàs dels salons oficials, començaren a aparèixer a París salons alternatius que, a través de llurs exposicions anuals, donaven a conèixer l’art més actual.

Els de major repercussió foren el Saló dels Independents i el Saló de Tardor que se celebraven en primavera i tardor respectivament.

El 1905, en una de les sales del Saló de Tardor s’agruparen una sèrie de pintors que tenien en comú una inusitada violència cromàtica. En la mateixa sala havia una escultura de tall renaixentista, i el crític Louis Vauxcelles ho comentà dient que semblava Donatello entre les feres, que en francès es diu fauves. D’aquest comentari irònic arranca la denominació amb que passaria a ser coneguda la pintura d’aquest grup, fauvista, del qual les seves figures principals eren Henri Matisse, André Derain i Maurice Vlaminck.

El fauvisme és el primer moviment artístic revolucionari del s. XX. No es tracta d’una escola amb un programa elaborat, però serveix per agrupar a un bon nombre de pintores animats, durant un curt període de temps, pels mateixos propòsits.

Com a tendència mes o menys organitzada va tenir una vida efímera, però la "revolució del color" que dugueren a terme els fauves va servir de precedent a altres avantguardes posteriors.

Antecedents. El fauvisme arranca en molts aspectes dels grans postimpresionistes: la pinzellada expressiva de Van Gogh; un color que no coincideix amb el real de les coses de Gauguin; la tècnica de Seurat; el modelat cromàtic de Cézanne. A això s’uní l’interès per l’art primitiu d’Àfrica i Oceania, que responia al desig de tornar a la puresa dels medis d’expressió.

Característiques.

• La pintura fauvista es va basar en l’exaltació del color com element principal de la pintura. Front al prejudici sòlidament arrelat de que el dibuix havia de complir la funció més important en el quadre i de que el color era un simple element de farcit, els pintors fauvistes, o fauves, tractaren d’elaborar una pintura en la que el color, el color pur, construís l’espai i els objectes, i en la que fos, tanmateix, un medi per expressar la subjetivitat emocional de l’artista.

• La perspectiva geomètrica i la definició dels volums pel clarobscur es deixen de costat; amb la puresa colorista es busca aconseguir la màxima expressivitat.

• El fauvisme no tradueix un sentiment dramàtic ni fortes tensions espirituals, sinó tan sols una sensualitat vibrant, mescla de refinament i ingenuïtat.• El paisatge i el retrat foren els temes favorits d’aquest grup, que es disgregà aviat, el 1907, amb l’aparició del cubisme.

Pintors fauvistes. El més representatiu és Henri Matisse (1869-1954), deixà la carrera de Dret per la pintura, influït per l´impressionisme fins el 1905, es torna contra ell, oposant-hi un estil de color simple i contorns definits. Enemic dels forts contrastos, cerca un art ple d’equilibri, Amb ell, la decoració torna a primer pla. Utilitza un color intens i en ocasions no adient a la posta, també, de vegades, fa que aquest substitueixi la suggerència de l´espai que dóna el clarobscur: Madame Matisse amb franja verda (1905); retrat molt intens i a l´ensems amb molta calma. L’habitació roja, de la seva darrera època a on accentuà el color.

Georges Rouault dóna gran importància al dibuix i el seu color és intens: Arlequí; Dues dones; Cap de Crist.

El fauvisme es desintegrà quan els deixebles de Matisse el titllen de purament decoratiu. Representà per a la història de la pintura, la utilització d´elements força oposats a la tradició impressionista.

L’ expressionisme alemany

Antecedents. L’ expressionisme és un moviment artístic desenvolupat principalment a Alemanya i en l’àmbit centreeuropeu entre els anys 1905, data de la constitució del grup Die Brücke, i 1930.

Tot i que els expressionistes declararen el seu art com la manifestació d’un goig de viure, s’inspiraren en una llarga tradició artística. Munch i Ensor i llur expressiu simbolisme foren un model per a ells, així com els quadres de Gauguin i la pintura gestual de Van Gogh.

Els artistes expressionistes pretenien evidenciar les emocions interiors mitjançant la deformació violenta, l'exageració i la utilització de colors intensos.

Eduard Munch va ser el seu principal exponent. Munch (1863-1944), noruec, treballa a París i Berlín fins el 1908, a on pateix una greu crisi mental, tornant al seu país, on passà la resta de la seva vida. Es un dels primers expressionistes, reflecteix l´angoixa personal. a El Crit (1893), "expressa" una desesperació total. Tot l´ambient és obsessiu, tot és agitat; Munch, capficat amb la mort, presenta un estat aparentment pitjor que aquesta.

Les escultures i les màscares d’Àfrica i Oceania, amb llur arcaic primitivisme, representaren per als artistes europeus una valuosa font d’inspiració. En els diferents moviments de l’art avantguardista de principis de segle es troba arreu una tendència vers el primitivisme. A l’igual que els dibuixos infantils o l’art popular, l’ art primitiu tampoc estava academitzat i amb això es trobava més a l’aprop del concepte expressionista que qualsevol tipus d’art acadèmic.

Característiques.

• Més que un moviment, l’expressionisme fou sobretot la cristal·lització de la inquietud, la rebel·lia i l’esperança utòpica d’una joventut particularment sensible a la lletjor, la crueltat i la mediocritat d’una societat burgesa sense horitzonts. No fou pròpiament una escola o un moviment amb postulats i manifestos explícits, com ho foren el futurisme italià o el surrealisme francès, sinó un corrent de sensibilitat lligat a un context històric i social molt precís, previ a l’esclat de la Primera Guerra Mundial.

• Les seves obres tracten de transmetre una sensació de angoixa, un malestar front a la vida i un rebuig de la societat i les seves normes. L’expressió deformada que l’artista fa de les figures i ambients és, abans que res, una manifestació de la seva pròpia tensió interior i un judici cruel i pessimista de la societat.

• Poetes i dramaturgs, novel·listes, pintors i gravadors, cineastes de distinta formació i orientació coincidien en una mateix actitud vital i estètica, marcada pel refús radical d’un món decadent.

• Uns mateixos temes fonamentals atreuen a aquests escriptors i artistes: la ciutat moderna i la cara oculta de la modernització (alienació, isolament i massificació), la imatge de l’home oprimit i condemnat a la mediocritat, la misèria mòrbida dels hospitals, la prostitució, la mendicitat i la fam.

• Empren un llenguatge pictòric molt simplificat amb poques formes, que han estat reduïdes a l’essencial, cossos deformats i espais dissolts sense perspectiva, i concentren llur atenció en un color apassionat i intens.

Fundadors del grup Die Brücke. El 1905, coincidint en el temps amb els fauves de França, tres joves pintors alemanys, Kirchner, Heckel, i Schmidt-Rottluff, formaren un grup anomenat Die Brücke que significa El Pont, en la venerable i tradicional ciutat artística de Dresde. Es rebel·laren contra la seva ciutat natal, la ciutat del rococó i de les porcellanes, creant un art que tirava per la borda totes les regles acadèmiques vàlides fins el moment. Duien un estil de vida manifestament bohemi i lluïen una aparença totalment escandalosa, amb el que se situaven fora de la societat burgesa que tant menyspreaven.

L´abstracció

Els russos. Art abstracte, que no imita ni representa directament la realitat exterior, es basa en la idea que el color i la forma tenen un valor artístic.

A finals del segle XIX, August Endell (de l´art nouveau alemany, pintor) digué que estava a punt d´aparèixer un art totalment nou amb formes sense significat, amb el mateix efecte emocional que la música.

L´abstracció naixia i serà Wassily Kandinsky (Moscou, 1866-França, 1944). Abandonà la carrera de Dret per estudiar pintura a Munic el 1896. L´any 1911 s´uneix al "Blaue Reiter", torna a Rússia per ocupar càrrecs acadèmics importants el 1914; essent del 1922 al 1933 de nou a Alemanya, professor de la Bauhaus. Del 1933 fins la seva mort viu a França. Fou un dels primers i més influents artistes abstractes.

Kandinskij havia estudiat música i connectà sempre amb moviments espiritualistes. El 1910 pintà Batalla (oli, Tate Gallery, Londres) encara amb formes identificables (llances, muntanyes, l´arc de Sant Martí) però simplificades i subordinades a la composició, és de l´època fundacional del "Der Blaue Reiter", moviment expressionista alemany, hereu del "Die Bücke" i amb alguns pintors comuns. El 1914 a Rússia, Kandinskij troba que pintors com Mikhail F. Larinov i Natàlia S. Gonxarova feia tres anys que pintaven abstracte, llur moviment era el "llampanisme" (de llamp): el quadre a de semblar que suri a l´espai i al temps, gràcies als llamps de colors paral·lels i perpendiculars; influït pel futurisme, Kandinskij va anar a parar al "suprematisme", iniciat el 1913 per Kasimir S. Malevitx Tatlin, Pevsner i Naum Gabo, moviment que usa formes geomètriques simples, per cercar un art pur, lliure de tota emoció o associació, fins l´extrem de prescindir del color, perquè excitava l´emoció; Malevic arribà a pintar un quadrat blanc sobre un paper blanc.

El "constructivisme" és un moviment abstracte escultòric i pictòric fundat a l´URSS vers el 1917-1920 pels germans Pevsner, amb base en les maquetes de Tatlin, inspirades en el cubisme del París de 1912.

"Creació abstracte" (1931) és un moviment internacional d´artistes abstractes: Gabo i Pevsner són els fundadors (Tatlin era al servei de l´art oficial soviètic), amb Kandinskij, Mondrian, Arp i d´altres, significa que la tendència va en camí de ser acceptada arreu.

Mondrian i De Stijl. Piet Mondrian (1872-1974), holandès amb vida artística entre el 1895 i el 1944, influí en molts terrenys del disseny. A L´arbre roig (1912, oli), cerca una essència interna de les formes, més enllà de llur aparença i amb harmonia amb la natura, amb un component místic, fou sempre membre d´una societat teosòfica. Fundà amb Theo Van Doesburg el 1917 el moviment "De Stijl", amb estil anomenat "neoplaticisme": l´essència de qualsevol objecte pot representar-se de la manera més simple possible amb línies horitzontals i verticals i colors primaris. Així, Mondrian pintà Composició en roig, groc i blau (1939-1942, oli, Tate Gallery, Londres).

Al neoplasticisme se l’acusat a vegades de fredor, en el sentit de ser incapaç de recollir la subjetivitat de l’artista. Aquesta acusació, com a mínim referida a Mondrian, li manca fonaments. La seva subjectivitat es manifesta en el ritme de la composició, absolutament equilibrat i harmoniós, com era el seu propi temperament.

Mondrian exposà les seves idees a les pàgines de la revista holandesa De Stijl, que dirigia Theo van Doesburg, i que es convertí en portaveu del neoplasticisme entre 1920 i 1925.

El futurisme: el mite de la velocitat

Característiques

En el mateix període en que s’estén l’experiència cubista a França, a Itàlia es desenvolupa un moviment cultural de rellevància internacional, potser l’avantguarda més important de l’art italià del segle XX: el futurisme, primer moviment d’avantguarda que es plantejava una intervenció deliberada i militant a favor de la modernitat, i no només en les arts visuals, sinó en tots els camps; d’aquí que les seves manifestacions abracin la literatura, la música, el teatre, el cine, la política, e inclús el vestit i la cuina.

• El futurisme, arrelat a Milà, refusa l’art dels museus i la tradició del passat, establint una defensa intransigent de la modernitat, que identificava amb les senyals espectaculars de la moderna societat industrial, exaltant el progrés, la màquina, el dinamisme, l’energia i la violència.

• Partint de les premisses tècniques del divisionisme, els futuristes tracten d’expressar l’acció veloç d’homes i cavalls, la cursa del tren i de l’automòbil, la construcció dels barris obrers a la perifèria de la ciutat, intentant retenir imatges fugaces que passen davant la vista amb una rapidesa de vertigen.

Entre els nombrosos punts en comú amb el cubisme, els artistes d’aquest nou estil també descomposaren la superfície en diferents fragments. La seva intenció era atrapar en llurs llençs el desenvolupament d’una acció dins d’un espai de temps. Així, per exemple, pintaven un gos que corria amb dotze potes i la mà d’un violinista amb una infinitat d’àgils dits.

Pintors futuristes

Fascinat per la velocitat, el poeta italià Filippo Tommaso Marinetti declarà el 1909 en el manifest futurista que "un cotxe de curses o un motor revolucionat... és més bell que la Victòria de Samotràcia", a la que llavors es considerava l’encarnació del concepte occidental de bellesa. El 1912 els pintors Umberto Boccioni, Gino Severini, Giacomo Balla, Carlo Carrà i Luigi Russolo van estendre aquest moviment literari a les arts visuals amb la publicació del Manifiest de la pintura futurista.

A Gran Bretanya apareix un equivalent al futurisme amb el Grup Vorticista, amb David Bomberg: El bany de fang (1914, Tate Gallery, Londres).

El cubisme

Origen del moviment

Al mateix temps que a Alemanya es desenvolupava l’expressionisme, a França un artista estava causant furor amb un llenguatge pictòric totalment nou. Havia representat un grup de dones joves nues d’una forma tallant i tosca: Les senyoretes d’Avignon.

El nom de l’artista: Pablo Picasso. El 1907 el quadre provocà consternació inclús entre els artistes avantguardistes a causa de la descomposició i de l’emmascarament de les cares de les dones. A partir de la fragmentació que es va veure por primera vegada en aquesta obra, Picasso desenvolupà en els anys següents, amb el seu amic Georges Braque, un estil propi: el cubisme.El cubisme és el moviment pictòric que posen en marxa entre 1907 i 1914 Pablo Picasso i Georges Braque. El nom, procedent de la frase despectiva d’un crític, fou acceptat pels seus components, entre los que hi ha que destacar a més de Picasso i Braque a Juan Gris, Robert Delaunay i Fernand Léger.

El cubisme suposa la revolució estètica més important des del Renaixement i amb ell comença el desenvolupament de la pintura moderna.

Característiques

• El problema central plantejat pel cubisme és el de la representació de l’espai de tres dimensions sobre una superfície plana.

• Els pintors cubistes trenquen amb el concepte de perspectiva inventat pels artistes del Renaixement, que representaven l’espai a partir d’una visió fixa, monocular i instantània. Ells creen un sistema representatiu més ric, basat en la consideració de que la visió humana és mòbil, es realitza amb els dos ulls i es desenvolupa en el temps.

• Per això, els objectes que apareixen en els quadres cubistes es presenten completats des de punts de vista diferents, com desplegant llurs diverses superfícies, que no poden ser observades simultàniament si s’elegeix un únic punt de vista fix, com succeeix en la perspectiva tradicional.

• El cubisme presenta els objectes tal com son concebuts per la ment i com existeixen en si, i no tal com són vistos.

• Es distingeixen fonamentalment dues etapes dins del cubisme: entre 1910 i 1912 es desenvolupa el que s’anomenat el cubisme analític, que descompon en múltiples plans l’objecte i limita el color a tons grisos i terrosos. La segona etapa es coneix com cubisme sintètic (1912-1914) i es caracteritza per una tornada a la senzillesa, a la claredat expositiva i al colorit.

• Durant la primera fase, els objectes experimentals del seu art de descomposició foren principalment bodegons, que els pintors confeccionaven i pintaven a partir de gerros, ampolles, vasos, instruments musicals i llibres. Per accentuar les relacions internes i el ritme de les formes sobre la superfície, els cubistes renunciaren amb freqüència a un cromatisme que desviés l’atenció de llurs investigacions formals. Per regla general, es limitaven a tons marrons i grisos.

Pablo Picasso (1881-1973). La carrera de Pablo Ruiz Picasso, que a partir dels vint anys adoptà el cognom de la seva mare, començà molt d’hora. Fill de José Ruiz Blasco, professor de dibuix, amb quinze anys fou admès a l’escola d’art de la Llotja de Barcelona.

Un any més tard es traslladà a estudiar a l’Acadèmia de San Fernando de Madrid. El 1901 viatjà diverses vegades a París i conegué l’obra de Cézanne, Degas i Toulouse-Lautrec, que l’impactaren i l’inspiraren a pintar quadres de personatges aïllats de la societat com pidolaires, indigents o persones solitàries. Les seves primeres pintures es caracteritzen per un colorit quasi monocrom, en un to blavós i verdós que ha donat el nom a aquest període d"època blava" (1901-1904).

Amb vint-i-tres anys, Picasso es traslladà definitivament a París i comença la seva "època rosa" (1904-1906), amb quadres en els que abandona la pintura d’éssers pobres i desvalguts i s’inspira sobretot en personatges i escenes del la vida del circ (arlequins, acròbates, saltimbanquis...) amb predomini dels tons rosats. Canvia també la temàtica utilitzada: exemples destacats d’aquest període són la Família del saltimbanqui i Família de l’acròbata amb un mono.El 1907 pinta una de les seves obres més importants: Las senyoretes d’Avignon, en la que mitjançant un sistema de línies i ombrejats afilats, descompon les cares i els cossos i formula amb això per primera vegada la concepció cubista de representar el volum com un ritme de superfícies. A partir de llavors i fins 1914, Picasso, en companyia del seu amic Georges Braque, desenvolupa el cubisme, obrint un nou camí a la pintura del s. XX. Inspirant-se en Cézanne, realitza diverses naturaleses mortes en les que simplifica les formes, tendint a la geometrització. A partir de 1909 desenvolupa amb més profunditat les possibilitats que li ofereix el cubisme. A aquesta època s’ha anomenat "cubisme analític" per diferenciar-lo del "cubisme sintètic" que desenvoluparà en un període posterior, i que es

caracteritza per la utilització de colores plans i formes elementals. A l’hivern de 1912 apareix el primer collage, tècnica en la que s’utilitzen en la composició papers o retalls de periòdic.El 1916 el jove escriptor Jean Cocteau convenç l’artista per a que col·labori amb ell i amb Eric Satie en una obra per als ballets russos de Serge Diaghilev. Per a aquesta obra, Parade, realitza Picasso el teló, els decorats i el vestuari. En aquesta època executa una sèrie de "pintures escultòriques" fortament impregnades de classicisme. L’obra més representativa d’aquest nou estil és Tres dones en la font de 1921.

El 1936 esclata la guerra civil espanyola. A l’any següent realitza els aiguaforts de Somni i mentida de Franco i el seu gran mural Gernika. El 1939, any en que s’inicia la IIª Guerra Mundial, Picasso marxa a Royan, prop de Burdeos, on pinta una sèrie de paisatges plens de color i de vitalitat. Durant l’ocupació realitza una sèrie de retrats de dones assegudes. El 5 de octubre de 1944, després de l’alliberament de París, el periòdic L'Humanité anuncia l’adhesió de Picasso al Partit Comunista. D’aquest compromís polític naixeran més tard, el 1951 i 1952, tres grans quadres, Massacre a Corea, La Guerra i La Pau. El 1949 li demanen per al Congrés Mundial de la Pau de París una obra; elegeix una litografia d’un colom realitzat el gener d’aquest any. Aquest és el famós "Colom de la Pau" que donarà la volta al món.

A partir de 1950, l’artista es dedica a la recreació d’obres dels grans pintors del passat amb el Retrat de un pintor segons El Greco (1950) o les Demoiselles au bord de la Seine segons Courbet (1949). El 1957 empren el cicle de Les menines segons el quadre de Velázquez.

A partir de 1960, Picasso es tanca en el seu estudi, obsessionat pel tema del Pintor i la seva model; a finals d’any havia realitzat 50 llençs al voltant del mateix. A les obres d’aquesta època posa Picasso en tela de judici l’ofici de pintor, introduint-se en el seu món personal i mostrant la seva lluita per captar l’essència del seu treball. Entre març i octubre de 1968 realitza una sèrie de gravats que es coneixen com la Sèrie eròtica i que consta de 347 obres. Tres anys més tard fa una altra sèrie de 156 gravats sobre anàloga temàtica.

En 1972 torna Picasso per última vegada la mirada cap a si mateix amb un Autoretrat. Mor el 8 de abril de 1973 a Mougins i és enterrat en el seu castell de Vauvenargues, prop d’Aix-en-Provence.

Altres pintors cubistes

Georges Braque (1882-1963). Fauvista el 1905-1906, del 1907 al 1914 fou amic i col·laborador de Picasso i plegats cercaren el cubisme.

Robert Delaunay. Desenvolupa el cubisme òrfic. Influït per Seurat i els postimpressionistes, exposà amb el "Blaue Reiter". Interessat principalment pel color, aplica els principis del cubisme a la utilització del mateix. Va morir el 1914. Formes circulars.

Fernand Léger, extrema la simplicitat de les formes i usa colors brillants. Home amb gos; L´escala.

El dadaisme

El dadaisme és un moviment literari i artístic que sorgeix a Zuric el 1915, en plena Guerra Mundial. La nova situació social originada per l’esclat de la guerra provocà la fugida d’artistes i intel·lectuals cap a estats com Suïssa. El 1915, un grup internacional d’artistes es reunia en el Cabaret Voltaire de Zuric i escandalitzaven i irritaven al públic amb concerts bruitistes, recitals de poesia, lectura de textos absurds, actors vestits amb disfresses dissenyades amb objectes de la vida quotidiana. Els artistes volien, tal i com recorda Arp, “protestar contra la ignorància i la vanitat de l’home” amb treballs que duien despietadament a l’absurd tots els valors vigents fins el moment i que no tenien absolutament res que veure amb el que comunament s’entenia per art.

Aquest art del absurd aviat s’estengué por dins i fora d’Europa. A París, Nova York, Berlín i a altres llocs els artistes treballaven en nom de Dadà, contraposant l’irracional i escandalós, l’absurd i casual als caducs valors burgesos. Els seu principi fou la burla desenfadada i cínica, irreverent i escandalosa, respecte de la missió i les pretensions atribuïdes a l’art en la societat contemporània. Adoptaren el nom de dadaistes, terme derivat del francès Dadà que significa "cavallet de fusta" i que fou trobat a l’escollir a l’atzar una paraula del diccionari.

En lloc de l’art els dadaistes establiren l’antiart. Crearen un art que trencava amb el concepte artístic burgès i que es trobava fora de qualsevol tradició o encasellament històric. Havia que demostrar que l’ art no era res, que no servia per a res, que les seves preteses noblesa i dignitat eren un convencionalisme sense base. Es pintaven bigotis a La Gioconda, s’enviaven urinaris a les exposicions, en definitiva, havia que escandalitzar.

Entre les principals figures del dadaisme, hi ha que destacar a Duchamp, Picabia, Jean Arp i Man Ray entre d’altres.

Els dadaistes s’uniren el 1918, esgotant-se el moviment quatre anys més tard. Agafaven objectes d’ús comú i els presentaven com objectes artístics, van aconseguir que la gent mirés les imatges d’una manera diferent, obligant-la a reconèixer el paper de l’atzar. Acabada la Iª Guerra Mundial connectaren amb André Breton, portaveu del surrealisme i molts dadaistes es comprometeren amb aquest nou moviment.

El surrealisme

El surrealisme és un moviment fundat el 1924 pel poeta francès André Breton qui, erigint-se en ideòleg del grup, aglutinà al seu voltant a una sèrie d’escriptors i pintors. Recolliren l’herència del dadaisme emprant el principi d’allò il·lògic, irracional i casual de la seva pintura per penetrar en els camps de l’inconscient. Els surrealistes reberen forts impulsos per part de la psicoanàlisi desenvolupada por Freud i es proposaren obrir les portes de la ment cap allò irracional i desconegut, concedint un important significat al món dels somnis.

Característiques

• El surrealisme tractava d’eliminar la intervenció reguladora de la raó durant el procediment pictòric, és a dir, el que es coneix com automatisme psíquic, en el que els pintors deixen influir amb tota llibertat llurs pensaments i llur forma de pintar. Aquest procés de creació no dirigit per la consciència els hi va semblar un camí vàlid per transportar les imatges de les profunditats de l’inconscient sobre el llenç, sense cap mena de filtres.

• S’improvisaven dibuixos, formes i colors sense cap voluntat conscient o es deixava que els propis materials caiguts a l’atzar sobre una superfície crearen formes inusitades.

• Altres pintors preferien l’associació lliure d’imatges, que extreien de llurs propis somnis o de llur imaginació.

Pintors surrealistes La convicció de que al costat del món real coexisteixen moltes realitats diferents que havia que invocar mitjançant somnis, al·lucinacions o suggestions, uní intel·lectualment a un grup d’artistes en el moviment surrealista. D’una forma totalment diferenciada entre si, investigaren en el món dels somnis, del absurd, del al·lucinant, del inconscient.

De Chirico denominà la seva obra, en la que semblaven regnar forces sobrenaturals, art metafísic. Dalí, afirmava que els seus quadres eren "fotografies de somnis pintades a mà".

Magritte demostrà en els seus quadres les diferencies entre l’art i la realitat. Ernst va deixar via lliure al món de la imaginació. Miró dibuixà en les seves obres abreviacions poètiques de formes suggestives que amagaven una gran quantitat de significats, incitant a fantasiar i estimular la imaginació.

René Magritte (1898-1967). Belga, viu al París del 1927 al 1930 i contactà amb els surrealistes. El Plaer (1926, oli, Düsseldorf) mostra un nen menjant un ocell acabat de morir i cru, amb analogies amb El Bosco.

Salvador Dalí (1904-1989). Passà per una fase cubista. Es un dels millors exponents del surrealisme i dels més coneguts. Les seves pintures terrorífiques, de malson, són executades amb detallisme meticulós, acaben quan s´interessà per temes religiosos, per provocar la seva expulsió del moviment el 1937-1938. Va viure als EUA de 1904 a 1955, tornant a Catalunya després. Va ser en bona part responsable del seu geni creador la seva esposa Gala.

Max Ernst (1891-1976). Alemany autodidacta artísticament, mentre estudiava filosofia a Colònia. Fundà a aquella ciutat un grup dada (1921). Membre fundador del surrealisme, va viure a Amèrica del 1941 al 1956; s´instal.la després a París. És possiblement el més gran artista surrealista. Bosc i sol (1925, Museu d´Art Modern de Nova York). A primer cop d´ull els seus quadres són decoratius, però gradualment, llurs trets sinistres es manifesten. Els boscos d´Ernst són barreja de fascinació i de terror.

Joan Miró (1893-1983). A Mont-roig, recuperant-se d´una malaltia, orientà definitivament la seva vocació. A París (1919) contactà amb Picasso i Tzara entre d´altres; més tard, amb els surrealistes. Utilitzarà un seguit de signes esquemàtics i pocs colors (roig, blau, groc i negre).

L’expressionisme abstracte

Introducció

Degut a la reorganització política i econòmica del món que es produí a ran de la Segona Guerra Mundial, durant la postguerra va haver un desplaçament de la capitalitat artística, que deixà de centrar-se a París, o de manera general a Europa, per donar als EUA un protagonisme que es manifestà amb l’aparició de la primera avantguarda americana: l’expressionisme abstracte.

El nazisme i la guerra desencadenaren una emigració d’importants artistes europeus Als EUA, especialment a Nova York: els grans mestres de la Bauhaus, el bloc surrealista quasi al complet, a més de figures com Mondrian, Léger o Chagall entre d’altres. Nova York acabà convertint-se en una gran capital artística.

Principals representants i característiques

En aquest grup, del que hi ha que assenyalar que no presenta una unitat estilística, les figures més destacades foren Arshile Gorky, Jackson Pollock, Willem de Kooning, Robert Motherwell, Clyfford Still, William Baziotes, Mark Rothko, Barnett Newman, Adolph Gottlieb, Philip Guston, Franz Kline, James Brooks i Ad Reinhardt.

Són figures d’accentuada individualitat, aspecte aquest relacionable amb el corrent existencialista.

No obstant, aquests artistes no desitjaven desenvolupar amb l’art abstracte ni valores nous, ni utopies. Donaven voltes al voltant de si mateixos buscant formes d’expressió individuals.

La subjetivitat de l’artista, que havia estat determinant per primera vegada durant l’expressionisme, es convertí en l’únic sistema vàlid de mesurament de la producció artística.

Per a moltes persones era incomprensible com aquests quadres, en els quals no havia cap pinzellada que reflectís la vida quotidiana, podien ser considerats expressió del sentir modern. Més d’un considerà aquestes pintures com tacots sobrevalorats i poc professionals.

La característica més important d’aquests treballs fou que ja no representaven res que pogués reconèixer-se a primera vista. La seva contemplació requeria noves formes de visió.

A causa de l’aparent absència de qualsevol tipus de missatge als quadres, els espectadors depenien d’ells mateixos; estaven obligats a pensar sobre si mateixos i sobre el món.

Minimalisme

El minimalisme és un moviment pictòric i escultòric originat a Nova York, al voltant 1965. Es coneix també com art mínim, cool art (art fred) o art de les estructures primàries.

El propòsit del minimalisme és eliminar de l’obra artística tot l’aliè a la obra en si mateixa, a l’expressió personal de l’artista i a l’espectador, a qui no tracta d’interessar amb "missatges” de cap mena. L’obra es presenta com quelcom inexpressiu, simple, irrellevant i neutre. Tan sols s’accentuen en ell els valors intrínsecs: el material, el perfecte acabat, la puresa de colors i formes.

El minimalisme representa la culminació de la línia seguida per l’art abstracte, des de el Quadrat negre sobre fons blanc de Malevitx, passant per les obres dels seus precedents immediats: Reinhardt i Newman. Suposa, a més, una reacció contra la tendència dominant en l’avantguarda pictòrica nord-americana de la dècada de los cinquanta: l’expressionisme abstracte, i en concret la pintura d’acció o action painting, qualificada pels minimalistes com emocional, personalista i romàntica.

Els artistes minimalistes tracten d’aconseguir el màxim ordre amb els mínims elements, que en escultura es tradueix en mòduls cúbics i en pintura en colores brillants i purs sense modulació tonal i en composicions geomètriques extraordinàriament simples.

Aquesta tendència cristal·litzà quan el 1966 es presentà l’exposició Escultures Primàries en el Museu Jueu de Nova York. L’exposició mostrava treballs d’artistes nord-americans i britànics que, a principis dels anys seixanta havien començat a elaborar escultures reductives, partint de l’enunciat de Reinhardt, “menys és més”. Les obres eren geomètriques, simples, i en elles imperaven l’ordre i la claredat. Participaren, entre d’altres, Ellsworth Kelly i Sol LeWitt.

Aquests artistes confereixen a les obres una poètica rígida, freda, d’una gran claredat estructural a la que s’uneix la del color. D’alguna manera, pretenien que l’espectador dediqués més temps a reflexionar sobre l’obra que a contemplar-la, amb la qual cosa estaven enunciant ja el que passats uns pocs anys seria l’art conceptual.

El pop art

Definició

El terme pop art, abreviatura de popular art, encunyà el crític Lawrence Alloway el 1957 per designar a una generació d’artistes que, primer a Gran Bretanya i després a EUA, reivindicaren la realitat d’una "nova cultura popular", com a reacció contra l’elitisme artístic promogut per l’expressionisme abstracte que havia dominat en la pintura durant el final de los anys 40 i principis dels 50.

L’art pop és fonamentalment figuratiu i extreu els seus temes de la imatgeria de la cultura de masses: la publicitat, les il·lustracions de revistes i periòdics, els còmics, el menjar industrialitzat i estandarditzat, els objectes de consum...

Els artistes pop recuperen, front als expressionistes abstractes, el món material, elevant els objectes banals de la vida quotidiana a la categoria d’obres d’art. El públic es va sentir veritablement alliberat amb els quadres que ara representaven un món conegut i comprensible. Ja ningú havia de sentir por davant l’art; no calia coneixements previs, ni especials. El que ara es podia veure el coneixia i reconeixia tot el món. Per això no és res d’estrany que aquest art gaudís d’una gran admiració, sobretot entre la gent jove. L’art es presentava com una cosa fresca que ja no respirava el florit ambient dels museus.

Principals representants i característiques

Les primeres manifestacions del pop art sorgiren a Anglaterra, i s’originaren en les activitats de l’Independent Group, integrat per artistes, crítics, escriptors i arquitectes que es reunien a l’Institut d’Art Contemporani de Londres i discutien sobre temes com la comunicació de masses, el cinema o la música popular. Richard Hamilton, Eduardo Paolozzi i Lawrence Alloway figuren entre els principals representants d’aquesta primera onada del pop anglès. Un segon nucli, en el que se situen Richard Smith i Peter Blake, es desenvolupà entre 1957 i 1961. La tercera i última generació sorgí vers 1961 i en ella destacaren Ronald Kitaj, David Hockney, Allen Jones i Peter Phillips, entre d’altres.

Malgrat que el desenvolupament inicial britànic, on en realitat es consolidà definitivament el pop fou als EUA, i els seus grans protagonistes foren Andy Warhol, Claes Oldenburg, Tom Wesselmann, James Rosenquist i Roy Lichtenstein.

Últimes tendències pictòriques

A partir dels anys 70, hi ha un grup d’artistes que, malgrat la multitud de tendències i moviments distints, s’han mantingut fidels a la pintura figurativa. Entre ells, cal destacar a Francis Bacon, Georg Baselitz i A.R. Penck. Tots ells desenvolupen un llenguatge personal i fortament individual.

Als anys 80 destaca un grup de pintores italians, conegut com Transvantguarda italiana, al que pertanyen Francesco Clemente, Sandro Chia i Enzo Cucchi. Aquests pintors reclamen un art que entusiasmi als sentits, expressiu, espontani i original, i no un art intel·lectual.

El camp de la pintura s’ha anà ampliant a mesura que s’acostava la fi del s. XX Hi ha la sensació de que hi ha un moment pictòric en el que tot val, en el que la frontera entre l’artístic i el quotidià ha desaparegut. Antigues formes d’expressió subculturals, com els graffitis de Jean-Michel Basquiat, es converteixen, gràcies al mercat artística, en obres d’art de museu.

Ja no existeixen límits: la pintura abstracta es desenvolupa amb els mateixos drets que la figurativa, l’art informalista, l’hiperrealisme, el land art, el body art, l’art per ordinador, el vídeo art, les instal·lacions i un llarg etcètera.

ACTIVITATS

1 Relaciona les tècniques perspectives existents abans de la ruptura que significa el cubisme. Analitza les relacions d’aquest estil amb l’escultura. Qui és l’immediat referent d’aquest moviment?

2. Fes un informe sobre el corrent “Dau al Set”, valorant el que significa d’innovador dins el panorama dels anys d ela dictadura franquista.

3. Informat sobre un d’aquests corrents actuals en pintura i fes-ne un petit dossier il·lustrat: Abstracció postpictòrica (Barnett Newman, Frank Stella), Minimal art (Sol Lewit, Donald Judd, Robert Morris), Art povera (I annis Kounellis, Piero Manzoni, Mario Metz), Happening (Joseph Beuys), Body art (Yves Klein), Land art (Robert Smithson, Ana Mendieta).