SRS Sound Reading System השיטה הסינתטית פונית

שיטת SRS- Sound Reading System- השיטה הסינתטית - פונית, היא שיטה ייחודית להוראת קריאה, איות וקוד האלפבית באנגלית. השיטה מתבססת על שיטת האיות (האורתוגרפיה) של האנגלית הכתובה. ניתן ללמוד עוד באתר השיטה. וגם כאן

הלימוד בשיטה מפצח את קוד האלפבית המסובך של השפה האנגלית לאופן שבו היא מדוברת, בשיטה הגיונית למוח, ובלמידה הדרגתית ומצטברת. 

מפתחות ומייסדות השיטה בחו"ל- אנגליה וארה"ב הן  Prof. Diane McGuinness ו- Fiona Nevola ובארץ מועברות הכשרות למורים בשיטה עם התאמה לדוברי עברית הלומדים אנגלית כשפה זרה בישראל ע"י Rita Zeltsman-Kulick

עקרונות השיטה:

1. לימוד 42 הצלילים בשפה האנגלית באמצעות קישורן לאותיות/ גרפמות שמפיקות אותם.

2. הלימוד עובד על מיומנויות ה-פענוח decoding של הפונמות הבסיסיות בשפה האנגלית. 

בשלב הבא נעשית סינתזה - משמיעים את הצליל ומערבבים עם עוד צלילים- blending. 

3. לאחר מכן נעשית הצפנה- encoding- מבצעים סגמנטציה (פירוק) של המילה המדוברת כדי לזהות את מרכיביה (הפונמות). ככה לומדים לזהות אילו אותיות ואלו גרפמות (צירופי אותיות) מרכיבות את הקוד של הצלילים המזוהים.

4.  כותבים באותיות קטנות ואז באותיות גדולות. מתרגלים כתיבה באמצעות הכתבות מרמת ההאות ועד לרמת הטקסט. 

5. לומדים ומתרגלים באופן מצטבר עוד ועוד מלים, משפטים וטקסטים שניתנים לפענוח בנקודת הזמן בה נמצא התלמדי בלמידה. 

6. לא מתרכזים בללמד את שמות האותיות אלא את הצלילים שמפיקות האותיות או צירופי האותיות (מתרגלים את שמות האותיות רק באמצעות שיר האלפבית למשל). 

7. לא מלמדים מלים גלובאליות (מלים שכיחות באנגלית שאינן מצייתות לחוקי ההגייה והפענוח, שאופן הגייתן יוצא דופן, הנלמדות בשלמות, כצורה או סמל, באמצעות שינון וזכירה בע"פ. נקראות בשיטה: Tricky words).

8. לא מלמדים באמצעות רמזים, ניחוש, צורת אותיות או תמונות, או צליל פותח כרמז. 

9.  מלמדים ברמת הצליל הבודד, הפונמה בהברה, ולא ברמת החלוקה של הצלילים בתוך ההברה- onset- rime (כמו למשל בשיטות הפונטיות כגון "שיטת היקי", שמפרקות מלים גם בתוך ההברות).

10. מלמדים משפחות מלים במקבצים (למשל: cake, make, take).

11. מלמדים צירופי עיצורים. לדוגמא: (mp, st, nd, bl).

12. מפצחים את המורכבות העמוקה שבאורתוגרפיה של השפה האנגלית. למשל כשכמה אותיות מייצגות פונמה/ צליל זהה, כגון: הצליל /F/ מופק גם מהאות F וגם מהצירוף PH וגם מהצירוף GH וגם מהצירוף FF.

13. לעתים צירוף (גרפמה) יכול לייצג מספר צלילים (פונמות) למשל: הגרפמה /ough/ יכולה להישמע שונה במילים הבאות: though, borough, plough,thought, through

קישור לאינדקס הצלילים הנלמדים בשיטה עם דוגמאות