חומרי הלימוד בשיטת GAME

חומר הלימוד מחולק ל- 3 רמות, בכל רמה 4 מרכיבים. יש 3 ספרי לימוד, וספר העשרה אחד, שאינו חובה (Book of animals). סה"כ 4 ספרים. בספר הראשון (האדום) נלמדות רק 10 האותיות (a,d,e,h,I,l,n,r,s,t ). בכל עמוד מופיעים מספר משפטים מלווים באיור המשמש כתרגום. בתחתית הדף מופיעות המלים החדשות ומתחתן - האותיות מהן נכתבו המלים הללו. האותיות מופיעות במקומן הטבעי באלף-בית האנגלי, כאשר במקום האותיות שאינן משתתפות מופיעים קוים. בכל עמוד יש 2 - 4 מלים חדשות. משפטים ומלים שהופיעו בעבר, יחזרו ויופיעו פעמים מספר, על מנת להבטיח את קליטתם וזכירתם.

בספר השני (הלבן) מתווספות בהדרגה רק עוד 3 אותיות: (m, o, w ). האותיות אלה הן השכיחות ביותר באלף-בית האנגלי. רוב המשפטים בספר זה הם משפטי היגד פשוטים. בהמשך לימוד השיטה, לאחר לימוד 3 האותיות הנוספות מהספר השני מופקים עוד 15 צלילים ועוד 35 צירופי כתיב. בשלב זה מופיעים כבר משפטים מורכבים בזמנים שונים -הן כהיגדים והן בצורת שאלות.

בספר השלישי (הספר הצהוב)  מתווספות עוד  13 אותיות: (f, g, u, q, k, c, p, v, j, b, y, x, z). מ-13 האותיות החדשות מופקים עוד צלילים ועודצירופי כתיב וכן משפטים מורכבים בנושאים מגוונים ובשפה משוכללת.  

בכל ספר (רמה) נלמדים 4 מרכיבים:

מרכיב 1- החומר הגלובלי- מועבר באמצעות המורה בהוראה ישירה ומתווכת (ולתלמיד יש תקליטור לתירגול). כאמור, בשל היותה של האנגלית שפה לא פונטית אין לבקש מהתלמיד לנסות לקרוא לבד, אלא להקריא לו בקריאה קולית (המורה או התקליטור), ולאפשר לו להאזין למודלינג של המורה.

מרכיב 2-  תרגילי עבודה עצמית, דפי עבודה ומבחנים. התרגילים מאפשרים ללמוד לתרגל הבנת הנקרא בנוסף לידע קודם שלמד. 

            מרכיב 3- מקראה אנליטית- במקראה מופיעות לצד המילים שנלמדו בחלק הראשון- הגלובאלי, מלים חדשות. המילים החדשות הן ברובן "פונטיות", והתלמיד כבר יוכל לקרוא אותן בכוחות עצמו לאחר שהשתלט על צרופים אלה באמצעות החומר הגלובלי. התלמיד יכול לקרוא בשלב זה באופן עצמאי ועם צורך מועט בעזרה (במקרה שהתלמיד מתקשה יש לו תקליטור האזנה אשר הוא יכול להסתייע בו באופן עצמאי, ללא מורה).

            מרכיב 4- מקראה אינטגרטיבית- מקראה זו הינה לחיזוק והרחבה, יש בה דגש נוסף על הצד הפונטי של השפה האנגלית. למעשה השלב הזה מחזק את מיומנות הפענוח (decoding).

            לשלב זה קיים גם ספר נוסף (רשות),  ספר החיות - Book of animals– שמכיל את כל 26 האותיות בשפה האנגלית. זהו ספר חיזוק והוא נלמד במקביל ליתר הספרים ויחד עמם, החל מאמצע ספר מס' 1 ועד לסופו של ספר מס' 3. 

ארבעת עקרונות ההוראה בשיטת GAME

אלו הם ארבעת העקרונות להוראה בשיטת GAME:

1.       חזרתיות - repetition

2.       מבניות-  structure

3.       גיוון-  variation

4.       עניין-  interest

            המבנים נלמדים באופן חזרתי קבוע ומצטבר, כאשר באופן הדרגתי נוספים אלמנטים חדשים המוצגים ללומד ומתקיימת חזרה קבועה על האלמנטים שכבר נלמדו. הטקסטים בעלי משמעות ומלווים בציורים. מתקיים גיוון קבוע בשיטת ההוראה והפעילויות- משחקים, ציור, כתיבה, דיבור, קריאה, האזנה, שירים ועוד. כל החושים וערוצי הלמידה מעורבים בלמידה. כל אלו מבוצעים תוך שמירה על מבנה קבוע של השיטה. הלומד אינו צריך להישען על שפה האם שלו בכדי לנסות להבין מלים שאינו מכיר- הוא יבין אותן מההקשר ומהציורים. המורה בנוסף, יתווך מלים שאינן מובנות באמצעות ג'סטות ואסטרטגיות תיווך אוצר מלים שונות המצויות באמתחתו. 

>>> לחצו כאן לתחילת הסיכום האקדמי. חגית להב© (כל הזכויות שמורות).

להב, ח'. (2015). תוכנית התערבות לקידום פענוח בקריאה באנגלית כשפה זרה אצל תלמיד לקוי למידה מכתה ד' באמצעות שיטת GAME (Global Analytical Method of teaching the reading of English): חקר מקרה. סמינריון מחקרי במסגרת לימודי תואר שני  לקבלת התואר "מוסמך בחינוך לשוני". מכללת לוינסקי לחינוך.