De Uithoornlijn, koste wat het kost...


De Uithoornlijn wordt aan de burgers "verkocht" voor 60 miljoen euro. De manier waarop dat verteld wordt heeft iets van "da's een koopje".

Een gewaarschuwd mens telt voor twee, zegt een spreekwoord. En: gewaarschuwd zijn we, want deze overheid heeft een reputatie hoog te houden als betrouwbaar, zich houdend aan budgetten en het niet anders voorspiegelen dan het is. Althans, zo hoort een overheid in elkaar te zitten.

De geschiedenis van de NoordZuidlijn laat iets anders zien. Veel mensen hebben daar wel iets van meegekregen. Weinigen geloven dat het bij 60 miljoen blijft, eerder verwacht men dat het wel een paar keer over de kop zal gaan, want zo gaat het toch altijd? Hoe betrouwbaar de Stadsregio als overheid is en wat mensen kan overkomen als ze te veel in hun werk opgaan, daarover is op deze site het een en ander te lezen, bij "Te mooi om waar te zijn" (opent in een nieuw venster).

OVUithoorn presenteert een berekening van de voornaamste kosten van dit project, aan de hand van "Kostenkengetallen regionaal openbaar vervoer 2015". Deze kengetallen zijn goed om als een "quickscan" een project te beoordelen.

De oorsprong van de plannen is het achterblijven van de Brede Doel Uitkering. De stadsregio geeft aan dat de Uithoornlijn voor 95% door de Stadsregio betaald wordt. De betrokken gemeenten moeten de overige 5% ophoesten. Waarom? Omdat de BDU uitgeput is? Is deze 5% het, of wordt het meer?

Deze quickscan laat zien dat er voor de uitbreiding van de Amstelveenlijn tot de Uithoornlijn een éénmalige uitgave van bijna 80 miljoen nodig is, en dat er elk jaar bijna 2,5 miljoen terugkerende kosten zijn. De kosten voor exploitatie (personeel, energie, dagelijks onderhoud e.d.) niet meegerekend, want die verlopen via de aanbesteding.

Dat is wel even wat anders dan de 60 miljoen van de stadsregio...

Het gaat dus meer kosten, dat dacht menigeen al, en dat is nu al duidelijk.

Kan Uithoorn dat betalen? Wat wordt de rekening? Hoe wordt er ruimte op de begroting gemaakt? Wie betaalt het gelag? De burger?

Wil Uithoorn dat? Willen de burgers van Uithoorn dat, als het er op aan komt? Welke vertaalslag zullen de Uithoornse politici gaan maken. Slaafs de stadsregio volgen, of verantwoordelijkheid nemen voor de Uithoornse burgers?