4 januari 2017


DOOR FALENDE GVB-METRO MOETEN PLANNEN 2018 VAN TAFEL


Het GVB en de Vervoerregio Amsterdam dienen het Vervoerplan 2018 in te trekken. Dit vervoerplan kent een grote rol toe aan het Amsterdamse metrosysteem, en leidt “op de begane grond” tot een kaalslag in met name het lokale tramnet en het interlokale busnet. Het gevolg daarvan is, dat het bovengrondse OV geen alternatief biedt voor de metro indien deze uitvalt.


Gezien het grote aantal ernstige storingen bij de GVB-metro (de Amstelveenlijn valt keer op keer uit, wegens materieelgebrek worden metrodiensten regelmatig ingekort tot de Spaklerweg en alleen al deze week viel het totale metrosysteem twee keer urenlang geheel stil) valt niet te verwachten dat er volgend jaar aan de reiziger een voldoende stabiel metroverkeer kan worden geboden. Daarom dient het bovengrondse OV zodanig te zijn georganiseerd dat er voldoende alternatieve capaciteit wordt geboden om reizigers tijdens metrostoringen te vervoeren. Het onlangs vastgestelde Vervoerplan 2018, dat bus- en tramreizigers omleidt naar metrostations in plaats van hun werkelijke bestemming, is daarvoor onvoldoende. Buspassagiers vanuit Amsterdam Noord en de Noordelijke randgemeenten die volgens de plannen volgend jaar op een metrohalte de bus worden uitgezet, hebben geen alternatief als hun aansluitende metro uitvalt. Dat geldt evenzeer voor tramreizigers vanuit bijvoorbeeld Diemen en de Watergraafsmeer, die dan op het Weesperplein met de handen in het haar staan omdat hun tramlijn 9 niet langer naar het stadscentrum doorrijdt. Ook passagiers van de op te heffen tramlijn 14 hebben niets aan een alternatieve metroverbinding tussen West en Oost als die uitvalt.


Voor Beter OV heeft daarom de Vervoerregio Amsterdam en het GVB vandaag verzocht het Vervoerplan 2018 in te trekken. Daarvoor in de plaats zou een nieuw vervoerplan moeten worden gemaakt dat voldoende capaciteit op de “begane grond” biedt om de gevolgen van metrostoringen het hoofd te bieden. In een robuust OV-systeem zijn tram, bus en metro in staat elkaar te helpen om bij storingen de OV zo goed mogelijk overeind te houden. Het onlangs vastgestelde vervoerplan voorziet daar dus onvoldoende in.


2 januari 2017


DE MAAT IS VOL BIJ METROBEDRIJF GVB


Onze voorzitter strandde vanmiddag -hoe wrang wil je het hebben- om 14:15 uur in metrostation Wibautstraat terwijl hij op weg was naar een overleg met techniekdirecteur Mark Lohmeijer van het Amsterdamse vervoerbedrijf GVB. In plaats daarvan tot tegen 16 uur samen met een aanwezige inhuurbeveiliger de reisinformant uitgehangen door reizigers de weg te wijzen naar de halte van tram 3 (twee blokken verderop, en dan met lijn 4 naar CS) en de looproute naar Amstelstation (door het viaduct en dan nog even doorlopen). Daarna kwam de politie het metrostation ontruimen.


Het van 14 uur tot ver in de middagspits door een storing bij de verkeersleiding stilstaan van het gehele metronet zal wat Voor Beter OV betreft verregaande gevolgen hebben voor de leiding van het GVB en de politiek verantwoordelijken in Gemeenteraad en Vervoersregio. De Gemeenteraad en het college van BenW (eigenaar) en de Vervoersregio en het Dagelijks Bestuur daarvan (voorheen Stadsregio, opdrachtgever) zullen hun controlerende en uitvoerende taken nu moeten oppakken door een stevig ingrijpen. Dat het gehele metronet van 2 uur ’s middags tot en met de middagspits is stilgevallen, is onaanvaardbaar. Temeer daar grote metro- en sneltramstoringen bij het GVB aan de orde van de dag zijn. Voor Beter OV beschouwt de grote storing van vandaag als de spreekwoordelijke druppel, qua emmer.


Rond 17:30 is het metroverkeer voorzichtig hervat, maar op de lijnen 5 en 51 is blijkens een twitterbericht van het GVB in Buitenveldert/Amstelveen een nieuwe storing losgebarsten, waardoor het sneltram-/metroverkeer daar weer stil is komen te staan.


31 december 2016


OV MET OUD EN NIEUW VOORZIET IN BEHOEFTE


De RET geeft het goede voorbeeld met Oud en Nieuw. De metro rijdt zowel voorafgaand aan, als na afloop van het vuurwerk bij de Erasmusbrug. Ook met Oud en Nieuw voorziet het OV dus in een behoefte.


Voor Beter OV wenst alle reizigers met, en medewerkers van het OV een voorspoedig 2017, de mensen van de RET in het bijzonder.




1 december 2016


GEDUPEERDEN STAKING HTM MOETEN KOSTEN CLAIMEN


Voor Beter OV vindt de wilde staking die vanmorgen bij de HTM is uitgebroken, volstrekt onaanvaardbaar, en roept reizigers die schade hebben geleden op, zich bij de HTM te melden. Reizigers kunnen niet op een wilde staking anticiperen door vervangend vervoer te regelen of afspraken te verzetten.


Het overleg over rij- en rusttijden tussen directie en personeel, dat voor vandaag gepland stond, zou niet moeten doorgaan, vindt Voor Beter OV. De norm zou moeten zijn óf praten, óf staken. Maar niet allebei tegelijk. Indien de HTM-directie gedurende de staking toch in overleg treedt, houdt ze de rug niet recht en geeft ze een vrijbrief om gesprekken onder druk te zetten met wilde acties.


Reizigers die door de wilde staking schade hebben geleden, moeten door of via de HTM schadeloos worden gesteld. Dat kan doordat de HTM behulpzaam is bij het verhalen van de schade op individuele stakers, of door het vergoeden van de schade door de HTM zelf. Die vergoeding kan dan worden bekostigd uit de salarisinhouding van de stakers. Reizigers wordt aangeraden, hun schade te claimen bij de HTM (info@htm.nl) met een kopie aan Voor Beter OV (info@voorbeterov.nl). Ook abonnementhouders dienen te worden gecompenseerd indien zij daar behoefte aan hebben.


18 november 2016


INSPECTIE ONDERZOEKT VEILIGHEID AMSTELVEENLIJN


De Inspectie Leefomgeving en Transport stelt een onderzoek in naar de veiligheid van de Amstelveenlijn. Dit onderzoek komt er mede op aandringen van Voor Beter OV.


Woensdag vond voor de derde keer binnen een jaar tijd een ernstige botsing tussen twee voertuigen van het GVB plaats. De materiele schade was opnieuw erg groot, en opnieuw raakten passagiers gewond. Dit ongeval was voor de Maatschappij Voor Beter OV de druppel die de emmer deed overlopen. Voor Beter OV zocht nog dezelfde dag contact met ILT, maar kreeg te horen dat ILT op formele gronden geen onderzoek kon starten. Dit is omdat de Amstelveenlijn onder de Lokaalspoorwegwet valt, en daardoor niet ILT, maar de decentrale overheid bevoegd is.


Vervolgens heeft Voor Beter OV zich tot de Stadsregio Amsterdam gewend. Die heeft, als bevoegd orgaan, aan ILT verzocht en gemachtigd om onderzoek te gaan verrichten. Hierdoor is het door Voor Beter OV wenselijk geachte onderzoek alsnog mogelijk gemaakt.


Voor Beter OV is blij dat er een onderzoek naar de veiligheid op de Amstelveenlijn komt. Hoewel het OV veel veiliger is dan de auto, staat deze veiligheid op de Amstelveenlijn, gezien de ernstige botsingen tussen (snel)trams onderling, blijkbaar onder druk.


20 oktober 2016


VERVANGT HTM OV DOOR BELBUS?


Media melden dat de HTM overweegt om reguliere busdiensten te vervangen door belbussen. Voor Beter OV is het daar volstrekt mee oneens, en nam contact op met de HTM.


Geachte heer Bierman,


Mediasuggereren dat de HTM overweegt om reguliere buslijnen te vervangen door belbussen, zoals wij die ook in zeer dunbevolkte gebieden kennen.


Zo’n voornemen is een grote stad onwaardig. Belbussen zijn in theorie (in de praktijk vertoont de uitvoering nagenoeg zonder uitzondering een beschamend kwaliteitsniveau) een oplossing voor regio’s waar regulier OV volgens sommigen echt niet zinvol geëxploiteerd kan worden. Maar het moge duidelijk zijn, dat dit op Den Haag niet van toepassing is.


De busdiensten van de HTM zorgen voor een onmisbare verdichting van het tamelijk grofmazige tramnet. Naast het verzorgen van economisch belangrijke verbindingen, heeft het OV ook een sociale functie. Die wordt met een onhandig -uur-van-tevoren-bellen-en-hopen-dat-de-bus-komt-systeem ernstig ondermijnd. Daar komt nog bij, dat dit systeem voor de reiziger veel duurder is dan het reguliere OV.


Wij verzoeken u, ons te berichten dat het bericht in de media op een misverstand berust en dat van uitholling van het Haagse OV geen sprake zal zijn.


Met vriendelijke groet,


Maatschappij Voor Beter OV,

Rikus Spithorst,

voorzitter


12 september 2016

GVB KIEST CAF ALS FABRIKANT NIEUWE TRAMS

Het GVB heeft na een aanbesteding het Spaanse bedrijf CAF aangewezen als voorkeursaanbieder voor de levering van een grote serie van nieuwe trams. Het gaat om 63 trams, met daarbij een optie op 60 stuks extra.


Om te komen tot de selectie van CAF is een aanbestedingstraject doorlopen. Met deze bekendmaking van het voornemen tot gunning aan CAF zal de komende weken een periode ingaan, de zogeheten ‘rechtsbeschermingstermijn'. Daarna kan de vervoerder overgaan tot het definitief gunnen van het contract. De aanbesteding van het nieuwe trammaterieel, in opdracht van de Stadsregio Amsterdam en in samenwerking met de gemeente Amsterdam, is in juli vorig jaar gestart. De eerste nieuwe trams zullen naar verwachting vanaf de tweede helft van 2019 in gebruik worden genomen.


Modernisering

'We zijn verheugd dat CAF als beste aanbieder uit de bus is gekomen voor de bouw van ons nieuwe, duurzame trammaterieel', aldus GVB-directeur Alexandra van Huffelen. 'Deze aanschaf past in de verdere modernisering van ons GVB materieel en sluit aan bij de behoefte van onze reizigers waar het gaat om betrouwbaarheid, toegankelijkheid en comfort. Wij willen onze reizigers het comfort bieden dat past bij de hoofdstad van Nederland.' Naast reizigerscomfort, waren ook de inzetbaarheid op het gehele tramnet in Amsterdam, minimale wijzigingen aan de bestaande traminfrastructuur en duurzaamheid uitgangspunten voor deze bestelling. Van Huffelen: 'Met deze keuze verwachten we onze reizigers een uitstekende tram te kunnen bieden, die op het gebied van sociale veiligheid, toegankelijkheid en fysieke veiligheid aansluit op de laatste normen en inzichten.'


63 trams

GVB gaat in eerste instantie 63 nieuwe trams aanschaffen, met een optie op 60 extra trams. Deze voertuigen zullen oudere modellen vervangen en zullen onder andere worden ingezet op de vernieuwde Amstelveenlijn. Na de ontwerpfase, het opstarten van de productie, uitgebreide testen en toelating op het tramnetwerk, zullen de eerste nieuwe trams naar verwachting in de tweede helft van 2019 instromen. Naar verwachting rijden rond 2022 alle nieuwe voertuigen uit de basisbestelling.


Kennismaken

Volgend jaar wil GVB haar reizigers, belanghebbenden en andere geïnteresseerden laten kennismaken met de nieuwe tram. Dan wordt een ‘mock-up' van de tram getoond, een statisch model op ware grootte van een deel van de tram. Een uitgelezen kans om de nieuwe tram te ervaren en een mening te geven over de laatste keuzes op het gebied van bijvoorbeeld interieur, inrichting en toegankelijkheid van de trams voor de reiziger.


17/18 augstus 2016

AMSTERDAMSE TRAM 3 ONNODIG INGEKORT


18 augustus 2016

Openhartig contact met betrokkenen leidt voor Voor Beter OV tot de conclusie dat de tramkruising bij het Concertgebouw door oeverloos vergaderen intussen zo erg versleten was, dat enig uitstel bij de vernieuwing echt niet meer mogelijk was, zelfs niet tot er genoeg trambestuurders waren opgetrommeld. Door de ontdekte slechte staat van de kruising kon vervanging niet worden uitgesteld, terwijl het GVB niet op korte termijn kon beschikken over extra trambestuurders om de extra inzet wegens langere rijtijd door het omrijden te compenseren.


Voor Beter OV vindt het schandalig dat de Amsterdamse verkeerswethouder Litjens dit allemaal laat passeren. De reizigersnarigheid wordt mede veroorzaakt doordat tegen alle afspraken in de Ferdinand Bolstraat nog niet geschikt is voor tramverkeer. Was dit wel het geval geweest, dan had er door de werkzaamheden bij het Concertgebouw veel minder ver omgereden hoeven te worden, en waren de trampassagiers er niet zo bekaaid afgekomen.





17 augustus 2016


De tijdelijke inkorting van de Amsterdamse tramlijn 3 tot het traject Muiderpoort - Frederiksplein is een slechte zaak. Het GVB besloot tot deze inkorting wegens spoorwerkzaamheden bij het Concertgebouw. Bij eerdere stremmingen van deze locatie reed tram 3 gewoon zoveel als mogelijk zijn gehele route tussen het Muiderpoortstation (Indische Buurt, Amsterdam-Oost) en de Zoutkeetsgracht (Haarlemmerplein, Jordaan).


De inkorting van tram 3 betekent voor reizigers onnodig overstappen, en dus ongemak en tijdverlies. Voor veel reizigers (naar Marnixplein en verder, maar ook naar locaties rond de Eerste Constantijn Huygensstraat, de Bilderdijkstraat en de Frederik Hendrikstraat) betekent het zelfs twee keer overstappen!


Gebrek aan trams kan de reden voor deze maatregel niet zijn: het is zomerdienst, frequenties zijn lager, dus er zijn trams genoeg. Voor Beter OV heeft het GVB om opheldering gevraagd; het GVB heeft toegezegd, deze morgenochtend te vertrekken. Tenzij het GVB met een heel goed verhaal komt, is de inzet van Voor Beter OV dat tram 3 met onmiddellijke ingang alsnog zoveel mogelijk zijn gehele route gaat rijden.



14 juli 2016


PLOTSELINGE OPHEFFING TRAMHALTE


Voor Beter OV maakt ernstig bezwaar tegen de voorgenomen plotselinge opheffing van een tramhalte van de drukke tramlijn 1 in Amsterdam. Volgens plannen wordt vanaf aanstaande maandag de tramhalte van lijn 1 bij de Overtoomse Sluis opgeheven.


Voor Beter OV vindt de opheffing onaanvaardbaar omdat de vervangende halte ver weg is, en slechts bereikt kan worden door het oversteken van drukke autorijbanen. Daarnaast is de opheffing een overtreding van de wettelijke regels. Daarom eist de reizigersclub afgelasting van de opheffing.


Zie voor meer informatie onderstaande brief aan de verantwoordelijke bewindspersonen.


De wethouder belast met het OV en het GVB van de Gemeente Amsterdam

De portefeuillehouder OV van de Stadsregio Amsterdam,


Amsterdam, 14 juli 2016


Geachte dames, heren,


Op de website van het GVB staat dit bericht, gedateerd heden: http://gvb.nl/nieuws/halte-overtoomse-sluis


Eerder heeft het GVB aan Voor Beter OV verzekerd dat het opheffen van haltes na het laatste rondje met onder meer opheffing van de halten Piet Wiedijkstraat en Amsteldijk niet meer aan de orde zou zijn, in afwachting van de reorganisatie van het lijnennet ivm de komst van de Noord/Zuidlijn.


Het plotseling opheffen van de halte Overtoomse Sluis van lijn 1 achten wij onaanvaardbaar. De vervangende halte Surinameplein is vanuit de Overtoombuurt slecht bereikbaar (lange afstand, veel oversteken van drukke autorijbanen) en het tegen de richting in lopen van/naar de Rhijnvis Feitstraat leidt tot een kostenverhoging voor de reizigers van/naar het westen.


Kortom, het opheffen van de halte Overtoom Sluis is zeer zeker niet wat in het bovengenoemde bericht wordt bestempeld als een “kleinere maatregel” waarvoor “geen inspraak openstaat”.


Namens de Maatschappij Voor Beter OV verzoek ik u met grote klem, de opheffing van de tramhalte af te gelasten, in ieder geval tot de discussie over het nieuwe lijnennet na de komst van de Noord/Zuidlijn is afgerond. Ik doe dit verzoek mede omdat opheffing op dit moment een overtreding zou zijn van de voorschriften voor advisering door reizigers en hun organisaties in de Wet Personenvervoer 2000 en het Besluit Personenvervoer 2000, en mogelijk ook van de inspraakverordening van de Gemeente Amsterdam.


Een kopie van dit bericht verzond ik aan de algemeen directeur van GVB. Een getekend exemplaar van dit bericht zal ik u per post doen toekomen.


Met vriendelijke groet, onder voorbehoud van alle rechten,



Maatschappij Voor Beter OV,

Rikus Spithorst,

voorzitter


8 juli 2016


NOORDZUIDLIJN STUITENDE INCOMPETENTIE


Voor Beter OV is het eens met het opnieuw uitstellen (dit keer tot 22 juli 2018) van de ingebruikname van de Noord/Zuidlijn in Amsterdam. Zoals u hieronder leest, zijn veel zaken nog niet uitgewerkt.


Voor Beter OV beschouwt de bouw van de Noord/Zuidlijn als schoolvoorbeeld van stuitende incompetentie van alle bij het project betrokkenen. Veel beloften over het OV tijdens de bouw zijn geschonden, er blijkt een gebrek aan metrostellen, er waren ernstige verzakkingen van historische panden en kosten en bouwtijd zijn totaal uit de hand gelopen.


OPENING NOORD/ZUIDLIJN VOORALSNOG NIET AAN DE ORDE

Vandaag wordt bekendgemaakt wanneer de Noord/Zuidlijn in Amsterdam zou moeten gaan rijden (voor passagiers, dus). Voor Beter OV is van mening dat de lijn voorlopig nog niet kan worden geopend.

Beschikbaarheid:

Er zijn te weinig metrostellen om straks aan de gestegen behoefte te voldoen.

Aanpassingen aan tram- en busnet betekenen dus extra drukte in de metro, zowel voor de Oostlijn, de Ringlijn als de Noord/Zuidlijn, terwijl daar dus onvoldoende metrostellen voor beschikbaar zijn.

Vragen over gevolgen voor reizigers nog niet helder:

Nog niet is bekend, in hoeverre reizigers erop vooruit of achteruit gaan voor wat betreft reistijden (inclusief penalty wachttijden bij overstappen en langere loopafstanden van/naar adressen) en ongemak door toename van het aantal overstappen. Ook zijn de tariefgevolgen nog niet helder: soms betekent een afbuigende bus- of tramlijn met als gevolg een overstap op metro (NZlijn, Oostlijn of Ringlijn) dat de reiziger meer kilometers aflegt om op zijn bestemming te geraken. Het is niet fair om de rekening daarvan bij de passagier neer te leggen. Ook de zitplaatskans kan mogelijk verslechteren: metro’s hebben relatief weinig zitplaatsen.

Station Sixhaven:

Onderzocht moet worden, of er voldoende vervoerswaarde is voor opening van een metrostation Sixhaven. Zo ja, dan kunnen de werkzaamheden het beste worden uitgevoerd voordat de metro daar in dienst is gesteld.


15 juni 2016


WILDE BUSSTAKING ALMERE IS BRUG TE VER


Voor Beter OV keurt de wilde staking van het Connexxion-personeel in Almere af. De reizigersorganisatie is met het personeel van mening dat de vernielingen en het geweld rond de bussen in Almere onaanvaardbaar zijn, maar een wilde staking wijst Voor Beter OV per definitie af, omdat daardoor te veel onschuldige reizigers onevenredig zwaar worden getroffen.


Voor Beter OV kon er nog mee leven dat de busroute door de Almeerse kruidenwijk niet werd bediend omdat de veiligheid daar niet langer kon worden gegarandeerd omdat de bussen telkens met stenen werden bekogeld en ruiten sneuvelden. Maar het, nadat een boze passagier vanmiddag een ruit insloeg, geheel stilleggen van het Almeerse busvervoer is zonder aankondiging vooraf onaanvaardbaar.


Voor Beter OV-voorzitter Rikus Spithorst: “99% van de buspassagiers gedraagt zich in en om de bus prima. Deze overgrote meerderheid wordt door de wilde staking onterecht gedupeerd. De stakers schieten nu met een kanon op een mug. We kennen in ons land terecht het stakingsrecht, maar dat stelt niet voor niets dat stakingen van tevoren moeten worden aangekondigd. Dat neemt overigens niet weg, dat de veiligheidsproblemen, zoals stenengooien, berovingen en vechtpartijen natuurlijk wél moeten worden aangepakt.”


12 mei 2016


GVB OPNIEUW “OUT OF CONTROL” ?


Er zijn ernstige problemen gerezen binnen de top van het GVB. Diverse directeuren staan buitenspel, terwijl het met de dienstverlening aan de reiziger niet goed gaat.


GVB-directeur Karel van Gils is uitgerangeerd en zal niet meer aan het werk gaan. Van Gils was onder meer verantwoordelijk voor het metro-materieel. Onder zijn verantwoordelijkheid werd de constatering van Voor Beter OV, dat het GVB metrostellen tekort kwam, eerst ontkend. Thans, nu de oudere treinstellen zijn gesloopt, erkent het GVB opeens wél dat er een tekort is. Ook bij de tram-afdeling is een tekort aan materieel, ondanks het tegen het uitdrukkelijke advies van Voor Beter OV in slopen van een aantal nog heel behoorlijke trams.


Feitelijk maakt het GVB zich schuldig aan wat de NS terecht zeer kwalijk is genomen. Om financiële redenen voortijdig slopen van voertuigen, terwijl passagiers als haringen in een ton worden vervoerd. Van verschillende bronnen binnen het GVB bereiken ons berichten dat de heer Van Gils het met deze lage ambities niet eens was, en dat dat de bron is van de onenigheid binnen de GVB-top.


Naar verluidt zit vervoerdirecteur Inge Vermeulen ook al geruime tijd ziek thuis. Dat is, gezien de matige prestaties van het GVB (slecht op tijd, veel uitval, uitpuilende trams en metro’s) een ernstige zaak.


Gisteren heeft Voor Beter OV aan het GVB om opheldering gevraagd. Het GVB bevestigt ook tegenover Voor Beter OV het vertrek van de heer Van Gils, maar wil niets kwijt over de omstandigheden en positie van mevrouw Vermeulen, van wie wel wordt bevestigd dat zij niet aan het werk is, maar thuis zit.


29 maart 2016


WOEDEND OVER DREIGEND EINDE CONTANTE BETAALMOGELIJKHEID OP DE ARRIVA-BUS


Voor Beter OV is woedend over de door de vakbonden verspreide berichten dat vervoerbedrijf Arriva met de bonden zou hebben afgesproken, de mogelijkheid om op de bus tegen contante betaling een vervoerbewijs te kopen geheel af te schaffen. Uiteraard is de veiligheid van de chauffeurs van groot belang, maar contant geld is in ons land een wettig betaalmiddel; zeker voor nutsvoorzieningen als het OV dient dat zo te blijven.


Onlangs had Arriva de reizigersorganisatie nog verzekerd dat werd gestreefd naar het zoveel mogelijk beperken van contant geldverkeer op de bus, maar complete afschaffing van een contante betaalmogelijkheid was twee weken geleden nog niet aan de orde. Voor Beter OV-voorzitter Rikus Spithorst: “Wij worden nu voor het blok gezet door een deal die de vakbonden bij Arriva blijkbaar hebben afgedwongen. Maar uiteindelijk is het niet Arriva, doch zijn het zijn opdrachtgevers (de provincies die de OV-concessies beheren) die beslissingsbevoegd zijn over het al dan niet afschaffen van de contante betaalmogelijkheid.”


Voor Beter OV steunt wel het realiseren van alternatieven voor contante betaling, zoals het kunnen pinnen op de bus, en het meer betrekken van voorverkoopadressen bij de kaartverkoop. Ook een gratis OV-chipkaart voor minima kan tot verbetering leiden omdat het bedrag van € 7,50 voor aanschaf soms een probleem blijkt te zijn. Ook zijn veiligheidsmaatregelen mogelijk, zoals een afgeschermde chauffeurscabine, betere camera’s en de mogelijkheid voor chauffeurs om op knooppunten contant geld af te storten.


25 februari 2016

GRONINGEN BEGAAT HISTORISCHE VERGISSING


De gemeenteraad van Groningen heeft ingestemd met de nieuwe visie op de binnenstad. Hierbij hoort het weren van bussen van de Grote Markt én rond de A-Kerk. Voor Beter OV vindt dit een historische vergissing.


In en rond de stad Groningen is de afgelopen jaren veel geïnvesteerd in het bereikbaar maken en houden van de stad. Een van de grote successen is de introductie van Q-link, waarbij de regio met de stad Groningen verbonden wordt via een snel, comfortabel en behoorlijk rendabel busnetwerk dat frequent rijdt. Hierbij is nodig dat deze bussen door het centrum van de stad rijden.


De aangenomen plannen zetten deze ontwikkelingen op zijn minst stevig onder druk. De omleiding over de Diepenring biedt door het drukke verkeer nu al geen oplossing en met de opening van de parkeergarage onder het nieuwe Forum zal de druk op deze weg alleen maar toenemen. Daarnaast vormt de loopafstand voor veel reizigers een barrière. Een halte aan de Diepenring is te ver weg voor veel reizigers, terwijl het Zuiderdiep door haar drukte en uitgestrektheid geen goed alternatief biedt voor zowel de Grote Markt als de A-Kerk. Vage plannen over golfkarretjes, kleine busjes of treintjes om de toegenomen afstand te overbruggen zijn slechts schijnoplossingen.


Voor Beter OV vindt het goed dat Groningen met een nieuwe binnenstadvisie komt waarbij de binnenstad een opknapbeurt krijgt, maar vraagt de gemeente Groningen de plannen voor het openbaar vervoer opnieuw te gaan bekijken. De veranderende vervoersstromen zijn onvoldoende in beeld gebracht, terwijl er ook onvoldoende onderbouwing van de veranderingen in de reistijden is vanwege zowel aan de oostzijde de drukte van het verkeer op de Diepenring als aan de zuidwestkant op de Eeldersingel en rond de Westerhaven.


12 februari 2016


WILDE STAKING GVB ZINLOOS SPIERBALLENGEDRAG


Voor Beter OV verwerpt de wilde staking van de buschauffeurs van het GVB in Amsterdam-Noord. Het is zeer ernstig dat chauffeurs recentelijk meermalen zijn overvallen, maar dat is nog geen reden om onschuldige passagiers in de steek te laten. Voorzitter Rikus Spithorst spreekt van “een volstrekt zinloos rondje spierballengedrag van vakbonden en Ondernemingsraad.”


Goedwillende reizigers verdienen het niet om als kop van jut te worden gebruikt. We kennen in ons land volkomen terecht het stakingsrecht, maar dat stelt wel enkele eisen, zoals het tijdig aankondigen van een staking. Dat weegt in het OV extra zwaar, omdat bij een wilde staking reizigers bijna letterlijk pas op de halte merken dat hun bus niet komt, en geen alternatief vervoer meer kunnen regelen naar bijvoorbeeld een belangrijke afspraak of doktersbezoek. Bovendien heeft 99,99 procent van de Amsterdamse buspassagiers nog nooit een buschauffeur overvallen.


De wilde staking is bovendien disproportioneel omdat het GVB reeds maatregelen heeft genomen om de overvallen tegen te gaan. Zo is de verkoop van dagkaarten gestaakt, waardoor de chauffeurs minder geld bij zich hebben en het overvallen nog amper wat oplevert.



OPLOSSINGEN OVERVALPROBLEMATIEK GVB


Voor Beter OV begrijpt de zorgen over het herhaaldelijk beroven van buschauffeurs in Amsterdam. Maar het probleem mag niet worden afgewenteld op de reiziger. Daarom neemt de reizigersvereniging afstand van de suggestie van veel Gemeenteraadsleden om te stoppen met de contante kaartverkoop op de bus.


Muntstukken en bankbiljetten zijn in een fatsoenlijk land nog steeds het primaire betaalmiddel, en dat geldt zeker voor nutsvoorzieningen zoals het OV, zo vindt Voor Beter OV.


Het probleem qua overvallen kan wel worden tegengegaan:


In alle trams en bussen ook de gelegenheid (liefst via het nieuwe, snelle contactloze systeem) te pinnen.


Aanmoedigen om met een OV-chipkaart te reizen, door minima (en liefst ook andere Amsterdammers die dat willen) eenmalig een gratis anonieme OV-chipkaart aan te bieden.


De buschauffeur de mogelijkheid bieden, zijn werkplek af te sluiten, net zoals de trambestuurder en conducteur. Dit is in het buitenland niet ongebruikelijk.


Dat het GVB stopt met het op de bus verkopen van dagkaarten, acht Voor Beter OV onvermijdelijk. Het is gunstig dat ze wel op de tram verkrijgbaar blijven, met name omdat de meeste dagkaarten door toeristen op de tram worden gekocht; bussen bedienen vooral de toeristisch onaantrekkelijke buitenwijken. Het valt te hopen dat de overvallers nu hun jachtterrein niet verplaatsen van de bus naar de tram.


5 februari 2016


GVB HEEFT BEDRIJFSVOERING NIET OP ORDE


Het gepruts met de op te heffen tramlijn 24 is het zoveelste bewijs dat de bedrijfsvoering bij de Amsterdamse vervoerder GVB niet op orde is. Dat concludeert de Maatschappij Voor Beter OV.


Trams puilen uit, terwijl rijtuigen werkeloos aan de kant staan omdat het GVB het niet de moeite waard acht, deze een onderhoudsbeurt te geven. Voor het binnenkort opheffen van tram 24 wordt echter “materieeltekort maakt het onmogelijk om een omleidingsroute te rijden” als reden opgegeven.


Het GVB heeft sowieso niet goed nagedacht over de problemen met de railinfrastructuur op het Concertgebouwplein die opeens tot de draad versleten bleek te zijn. Railinfra is, bij goed toezicht en onderhoud, nooit opeens versleten. Medio januari vroeg Voor Beter OV aan het GVB opheldering nadat een tipgever vertelde dat tram 24 zou worden opgeheven. Dat werd toen door het GVB weggewuifd, terwijl enkele weken later het bericht verschijnt dat tram 24 dus opeens met spoed moet worden opgedoekt.


Ook het gedrag van rijdend personeel heeft het GVB niet goed in de hand. Conducteurs liggen soms meer in hun hokje dan dat ze zitten, passagiers worden afgebekt en haltes voorbijgereden.


Voor Beter OV verlangt dat het GVB de terzijde staande trams ogenblikkelijk opknapt en in dienst stelt, en dat tram 24 zolang de bogen op het Concertgebouwplein onbruikbaar zijn zal blijven rijden, via de omleidingsroute Weteringcircuit - Frederiksplein - Van Woustraat - Ceintuurbaan - Roelof Hartplein. Daarmee behoudt ook de Stadionwegbuurt zijn rechtstreekse verbinding met het centrum en het Centraal Station. Bovendien wordt de reeds nu uitpuilende tram 5 in Amsterdam Zuid dan niet extra belast en worden enorme overbediening en opstoppingen op de De Lairessestraat en de Amstelveenseweg vermeden.


Ook na spoorvernieuwing dienen de bogen op het Concertgebouwplein in alle richtingen beschikbaar te zijn. Dat is onontbeerlijk voor een flexibel tramnetwerk, ook bij verstoringen elders. Tot slot vindt Voor Beter OV het raar, dat zo omzichtig wordt omgesprongen met bewoners in de Ferdinand Bolstraat, die hinder van een tramlijn zouden ondervinden. De Ferdinand Bolstraat is van oudsher een tramroute. Mensen die daar hinder van ondervinden, moeten daar dan niet gaan wonen.


1 februari 2016


OPNIEUW BOTSING SNELTRAM AMSTELVEEN


Voor Beter OV is bezorgd over de veiligheid van de sneltram van het GVB op het traject Amsterdam - Amstelveen. Eind december vond in Amstelveen een ernstige kop-staartbotsing plaats tussen twee sneltramstellen, en vandaag vond in Amstelveen opnieuw een ernstige kop-staartbotsing plaats, waarbij dit keer een sneltram achterop een stadstram botste.


Op dit moment is nog onduidelijk of er een verband tussen beide ongevallen bestaat, maar dit soort botsingen mag niet gebeuren, en al helemaal niet zo relatief kort na elkaar. Voor Beter OV heeft het GVB om uitleg gevraagd, en zal zich daarna beraden op het eventueel bij de Inspectie Leefomgeving en Transport indienen van een verzoek om de beide incidenten te onderzoeken.


21 oktober 2015


BUSSTAKING MEPPEL EN HOOGEVEEN STRENG BESTRAFFEN!


Voor Beter OV vindt de door de buschauffeurs in Meppel en Hoogeveen begonnen wilde staking volstrekt onaanvaardbaar. We hebben in ons land een goed stakingsrecht, dat echter wel enkele voorwaarden stelt. Stakingen dienen tijdig te zijn aangezegd, en dat is met name voor het OV van groot belang. Door het tijdig bekend worden van een staking kunnen passagiers ook tijdig op de hoogte zijn en maatregelen nemen, zoals een snipperdag, uitstel van bezoek of regelen van alternatief vervoer.


Voor Beter OV heeft weliswaar begrip voor de zorgen die de Meppeler en Hoogeveense buschauffeurs hebben over hun arbeidsvoorwaarden, maar vindt een wilde staking dus onacceptabel. Daarom dringt Voor Beter OV er bij Connexxion op aan, niet te zwichten voor de eis, bij de werkweigerende chauffeurs op het matje te komen. Het zou juist andersom moeten zijn: wegens werkweigering zou Connexxion zich alle haar ten dienste staande arbeidsrechtelijke sancties moeten toepassen. Strafontslag behoort daarbij nadrukkelijk tot de mogelijkheden.


12 oktober 2015

“GVB MOET NAAR RECHTER”

VOOR BETER OV KEURT STAKING GVB AF


Voor Beter OV keurt de voor donderdagochtend aangekondigde staking bij het GVB af. De FNV voert over de rug van de reiziger een achterhoedegevecht tegen de nieuwe CAO voor rijksambtenaren, die door de andere vakbonden wél is ondertekend en die inmiddels ook door de rechter is bekrachtigd.


Voor Beter OV roept het GVB op, naar de rechter te stappen om de staking te verbieden.


Het GVB is geen partij in het conflict tussen de FNV en de Rijksoverheid. Het door de FNV betwiste loonakkoord gaat over ambtenaren en werknemers in het onderwijs. Maar GVB is geen Rijksoverheid en heeft een eigen CAO.


Aangezien de GVB-werknemers dus gaan staken vanwege een loonakkoord dat geen enkele uitwerking op henzelf heeft, dan is de rechter snel klaar bij een kort geding, verwacht Voor Beter OV. Immers, de staking dient dan geen enkel direct belang van de werknemers, alleen maar de politieke belangen van de organisator FNV.


“Als het GVB zijn reizigers serieus neemt, kan het bedrijf de gang naar de kortgedingrechter niet links laten liggen”, aldus Voor Beter OV-voorzitter Rikus Spithorst.


8 juni 2015

ARRIVA NEEMT IMPLEMENTATIE OV LIMBURG TER HAND

Voor Beter OV heeft als eerste indruk dat de vandaag door Arriva gepresenteerde plannen voor het OV in Limburg er op papier goed uitzien. Maar de detailuitwerking maakt duidelijk of die indruk terecht is. Wij hopen dat Arriva het allemaal waar kan maken, inclusief de beoogde samenwerking met NMBS en DB. Vooral de samenwerking met de Belgen zou nog wel eens een uitdaging kunnen worden.


We hopen dat dit het einde is van de soap rond de aanbesteding, en dat er niet nog een rechtszaak volgt van Veolia. Arriva heeft tenslotte een bod uit kunnen brengen zonder enige informatie over het OV ter plaatse, terwijl Veolia al jarenlang daar rondrijdt en daardoor juist een informatievoorsprong heeft.


We wensen Arriva en de provincie veel succes met de implementatie en zullen de gang van zaken nauwlettend blijven volgen.


15 april 2015

AMSTERDAM KRIJGT ELEKTROBUS

Vandaag werd het streven bekend dat de Amsterdamse stadsbussen van het GVB in de toekomst allemaal elektrisch worden. Voor Beter OV plaatst kanttekeningen.


Een Euro-VI-bus is ook erg schoon, dus het milieu-effect van een elektrobus dient niet te worden overschat. Niettemin geldt dat alles wat je kan doen voor een schonere en duurzamere stad, je niet moet laten.


Indien een elektrobus in aanschaf en gebruik duurder is dan gewone bus, dient dat extra te worden gesubsidieerd. De Tweede Kamer heeft een motie aangenomen, waarin geld wordt vrijgemaakt om de extra investeringen te dekken of voor te financieren. Dat geldt wat ons betreft ook voor extra benodigde infrastructuur, zoals oplaadstations. Want afname van het busaanbod wegens geldgebrek door de komst van duurdere elektrobussen en hun infrastructuur (de Rijksbijdrage staat toch al onder druk) is niet aanvaardbaar. Overigens schijnt het totale kostenplaatje (aanschaf en gebruikskosten per kilometer gedurende de levensduur) bij de elektrobus niet ongunstig te zijn.


Ook dienen de bussen niet over minder zitplaatscapaciteit dan die van traditionele bussen te beschikken, en dienen ook zaken als comfort, toegankelijkheid en rijprestaties minimaal gelijk te zijn. Aan te leggen infrastructuur, zoals oplaadstations, dient gestandaardiseerd te zijn, zodat ook andere in Amsterdam opererende busbedrijven naadloos op het systeem passen..



20 maart 2015

TUMULT GRATIS TRAMKAARTJES BLIJKT STORM IN GLAS WATER

De afgelopen dagen besteedden diverse media aandacht aan het feit dat uitgeprocedeerde asielzoekers van de gemeente Amsterdam “een gratis OV-kaart krijgen”. Voor Beter OV wilde opheldering over deze kwestie, omdat het OV niet mag dienen als een soort rijdende daklozenopvang, die wordt overspoeld door groepen mensen die zich de hele dag hinderlijk in tram, bus en metro ophouden terwijl betalende reizigers een zitplaats moeten ontberen.


Een gesprek met de woordvoerder van de Amsterdamse burgemeester Van der Laan bracht opheldering.


Het gaat niet om grote aantallen uitgeprocedeerde asielzoekers. Het betreft zo’n 60 personen, die ook niet -in tegenstelling tot wat de term “gratis OV-kaart” suggereert- abonnementen krijgen met onbeperkte toegang. De betrokkenen krijgen per dag twee uurnetkaartjes, hetgeen dus de gelegenheid biedt tot een heen- en terugreis naar en van een bestemming naar keuze, zoals een arts.


De suggestie dat het Amsterdamse OV wordt overspoeld door grote aantallen asielzoekers die de hele dag in de voertuigen rondhangen, is dus niet terecht. Voor Beter OV is blij, dat de gevraagde opheldering kon worden verkregen.


19 februari 2015


VEEL ONDUIDELIJK OVER REISTIJDEN OV-PLANNEN REGIO AMSTERDAM


De toekomstplannen van de Stadsregio Amsterdam zijn gebaseerd op drijfzand. In hoeverre OV-gebruikers sneller op hun bestemming zullen zijn, is in nevelen gehuld, maar in de plannen staat wel vast dat veel meer passagiers tijdens hun reis zullen moeten overstappen. De plannen (ook ter compensatie van de verminderde overheidssubsidie) gaan uit van reizigersgroei, maar dat is niet realistisch: uit onderzoek blijkt, dat het invoeren van een overstap lijdt tot een reizigersafname van tientallen procenten. De marginale reistijdverkorting die daar tegenover staat, zal hieraan weinig veranderen, temeer daar wachttijd op perron of halte in de beleving van de reiziger veel zwaarder weegt dan een in tijd uitgedrukte vergelijkbare reistijdwinst. Dat zegt de Maatschappij Voor Beter OV in een eerste reactie op de plannen die OV-portefeuillehouder Litjens vandaag aan de leden van de Regioraad heeft gepresenteerd.


Litjens schrijft aan de Regioraad: “Het dagelijks bestuur verwacht dat uitwerking van de lijnennetvisie er toe zal leiden dat de reistijd voor ongeveer 90% procent deel van de reizigers korter wordt of gelijk blijft.” Uit deze onheldere formulering valt dus niet op te maken, hoeveel reizigers er in reistijd op vooruit zullen gaan (1%? 10%? 20%?), terwijl in ieder geval de resterende 10% langer onderweg zal zijn. Ook over tijdwinst of -verlies per reis is veel onduidelijk. Wanneer gaat het om slechts een enkele minuut? Kan het ook een kwartier betreffen?


In sommige gevallen zullen reizigers ook een langere route moeten nemen. Dat mag, als het aan Voor Beter OV ligt, niet leiden tot prijsstijging voor de hierdoor gedupeerde reizigers.


Voorts is het slecht gesteld met de zeggenschap van de Stadsregio Amsterdam over de indeling van wegen en de afstemming van verkeerslichten. Zo zijn tramhaltes opgeheven, terwijl meer dan een jaar later op die plekken de tram nog steeds staat te wachten. Nu niet wegens in- en uitstappers, maar voor een rood, nog steeds niet aangepast, verkeerslicht. Zonder duidelijke verbetering van dit soort zaken, komt van de beoogde versnelling van het OV niets terecht.


Ook dient de inrichting van belangrijke overstappunten te worden verbeterd. Het eindpunt van de Noord-Zuidlijn in Amsterdam Noord zal, in tegenstelling tot de oorspronkelijke plannen, zeer sober worden uitgevoerd: verblijf zal daar niet plezierig zijn. Dat geldt evenzeer voor het Sloterdijkstation. Overstappende trein- en metroreizigers moeten zich tegenwoordig via een morsige gang en trap begeven naar een tram- en busplatform dat is weggemoffeld in een tochtgat onder een qua sociale veiligheid onaantrekkelijk spoorwegviaduct. Op Station Zuid zijn de loopafstanden veel te groot. Dus de geplande overstappunten leveren veel ongemak en onbehagen op.