De effectiviteit van de Amsteltram

De Amsteltram belooft heel wat.

Wordt ie ook wat ie beloofd?

Als een uitloper van het regionale netwerk van de regio Amsterdam heeft de Amsteltram een voorbeeld aan de NoordZuidlijn. Er is een onderzoek verschenen over de eerste vier jaar NoordZuidlijn. Dit onderzoek bevat interessante conclusies voor de Amsteltram en Uithoorn.

Lees:

  • Het artikel in OVPro "Noord/Zuidlijn haalt vooral reizigers uit tram en bus"

    • Het onderzoek is uitgevoerd “om eens goed te onderzoeken of de verwachtingen, beweringen en claims die door diverse partijen zijn geuit ook daadwerkelijk kloppen”, aldus de onderzoekers. Het nut en de noodzaak van de Noord/Zuidlijn werd namelijk regelmatig ter discussie gesteld en afgelopen jaren groeiden de zorgen of de verschillende buurten en wijken voldoende gelijkwaardig worden bediend. Dat laatste blijkt niet het geval.

  • Het onderzoek "Impactstudie NoordZuidlijn"

    • De komst van de Noord/Zuidlijn en de gelijktijdige aanpassing van het openbaar vervoernetwerk hebben impact gehad op tal van terreinen. Veel bestemmingen in Amsterdam en de regio zijn nu sneller te bereiken. Soms duurt de reis juist wat langer of moet vaker worden overgestapt. Verder is er meer ruimte gekomen op straat en in het bovengrondse openbaar vervoer in Amsterdam door een verschuiving van bus en tram naar metro.

  • Het artikel in OVPro "GVB herkent zich niet in kritisch rapport NoordZuidlijn"

    • Voor bijna 40 procent van de inwoners van Noord-Amsterdam is de persoonlijke OV-situatie verslechterd sinds de komst van de Noord/Zuidlijn een jaar geleden. Dat blijkt deze week uit een onderzoek van Motivaction en mobiliteitsdeskundige Rob van der Bijl. In een reactie laat vervoerder GVB echter weten zich niet in het rapport te herkennen. Eigen onderzoek en de OV-klantenbarometer zouden juist uitwijzen dat reizigers positief zijn. Bovendien blijft het aantal reizigers groeien.

  • Ingezonden in de Nieuwe Meerbode van 8 december 2021 "De blinde hoek van de mobiliteitsvisie"

    • De gemeente Uithoorn werkt aan een mobiliteitsvisie voor 2040. Ik heb hem nog niet gespeld maar in hoofdlijnen zie ik al een paar contouren. Openbaar vervoer speelt een belangrijke rol. De amsteltram oftewel de uithoornlijn is een hoogwaardige openbaar vervoerverbinding. Daar wordt heel veel van verwacht en er wordt ook serieus ingezet op de rol die dat voor Uithoorn zou moeten spelen.

    • Alle hallelujah verhalen over de uithoornlijn ten spijt. Het is niet beter en het wordt niet beter. Stap je in het OV bij de halte romeflat dan ben je nu met de bus al in Amstelveen terwijl je straks op hetzelfde moment met de tram wegrijdt van het busstation richting Amstelveen, je hebt dan je eerste overstap al achter de kiezen.

  • Ingezonden in de Nieuwe Meerbode van 22 december 2021 "De ene waarheid is de andere niet"

    • Een waarheid als een koe…. Dat gezegde kent menigeen wel. Het betekent niets meer en niets minder dan: Het is overduidelijk waar. ... De voor- en tegenstanders buitelen over elkaar heen om hun gelijk aan te tonen. Wat waar is, en welke waarheid die van die koe is, dat is nog lastig te onderscheiden, want ze doen allemaal hun best. ... In dat voortraject hebben burgers van Uithoorn hun bijdrage geleverd met een kritische kijk op die ontwikkeling. Er werd op van alles gewezen. Een veel te klein aantal reizigers voor een tram, grote delen van Uithoorn die er niet op vooruit zouden gaan, armzalig aanvullend OV in de wijken op grotere afstand van de tram, meer overstappen, geen reistijdverbetering, enz., enz. Deze burgers hadden geen platform en geen pers. Een facebookpagina en daar hield het mee op.

    • Kort geleden toonde een onderzoek het gelijk van deze burgers aan, er moet inderdaad meer overgestapt worden en de reistijd wordt niet beter.

    • Enkele weken later komt AT5 met een artikel “Nieuwe tramverbinding van Amsterdam-Zuid naar Uithoorn: "Dat is een stuk lekkerder dan steeds met die bus".

    • Wat is de waarde van zo’n interview? Waar is het hoor en wederhoor? Hoe werden deze mensen voorbereid op het interview? Gewoon even kijken of je een voor jouw doel bruikbare reactie kon scoren? Hoe kwam AT5 op het idee om dit artikel te schrijven? Op aangeven van de projectorganisatie of de vervoerregio? Hoe onafhankelijk en objectief is AT5 (“Echt Amsterdams nieuws”)?

    • Donald J. Trump was niet de eerste, en zeker ook niet de laatste, DAT is tenminste een waarheid als een koe!

  • Ingezonden in de Nieuwe Meerbode van 12 januari 2022 "Lijn 130 is gered"

    • Ooit reed hier een bloeiende buslijn. Door allerlei ontwikkelingen “voor de reiziger” is het OV hier stap voor stap “ontwikkeld” tot een schim van wat het ooit was. Met dank aan de overheden die daar zo hun best voor hebben gedaan.

    • Wel een beetje gek dat je voor die reizigers een tramlijn aanlegt en tegelijkertijd er niet voor zorgt dat ze gewoon kunnen blijven reizen. Gaat het eigenlijk wel om deze reizigers met die tram? OF wordt de tram soms aangelegd om een probleem in Amsterdam op te lossen?

    • Wat voor rol spelen die reizigers? Noodzakelijk kwaad? Liever kwijt dan rijk? Last van? Had je ze nog niet opgemerkt tot ze aan de bel trokken? Hoe kon je op het idee komen om ze voor een paar maanden bij het straatvuil te zetten? Kon je niet bedenken dat een commercieel vervoerbedrijf zijn bussen zo weinig mogelijk stil laat staan en zo veel mogelijk laat rijden? Dat er dus gewoon geen rek in zit? En dit overkomt je niet voor het eerst…..

  • Ingezonden in de Nieuwe Meerbode van 12 januari 2022 "Zorgen over de Amsteltram"

    • Ik denk dat veel mensen die in Uithoorn wonen helemaal niet zitten te wachten op een tram die bedacht is door de Vervoersregio Amsterdam.

    • Ik ben van nature niet pessimistisch maar denk geregeld aan sneltram 51 die dagelijks uitval had en met veel te korte treinen reed. Nu rijdt lijn 25 al vaak met enkeltjes waar gekoppelde stellen volgens de dienstregeling ingepland staan. Wie herinnert zich nog de officiële opening van deze lijn die begon met een verstoring? Hoe gaat dat met die Amsteltram?

  • OV magazine: Snelbus lijkt beste optie rond Schiphol

    • Een vernieuwd snelbussysteem (Bus Rapid Transit, BRT) tussen Haarlem, Schiphol en Amsterdam is de beste ov-oplossing om de verwachte vervoersdrukte tot 2040 in deze regio op te vangen.

    • ...drie varianten onderzocht: een snelbussysteem (BRT), een lightrailsysteem en een regiotramsysteem (vergelijkbaar met de Amstelveenlijn).

    • Uiteindelijk kwam BRT-systeem als winnaar uit de bus, omdat het de gewenste kwaliteit en capaciteit biedt en flexibel en adaptief is.

    • De hier genoemde feiten en getallen doen direct denken aan de ontwikkeling van de Amsteltram.