De druk van de stadsregio


Blij met de tram, ze zullen er zeker zijn, onder de inwoners van Uithoorn, de Kwakel, de Ronde Venen.

Niet blij met de tram, ook zij zullen er zeker zijn. Niet alleen de mensen die dicht langs het trace wonen, dat zou te makkelijk zijn, maar ook inwoners van Uithoorn en omgeving die de nadelige ervaringen met de gevolgen van de tram aan den lijve zullen gaan ondervinden

  • Reizen wordt duurder

  • Reizen gaat niet voor iedereen sneller

  • Er zal meer overgestapt en verder gelopen worden

Burgers kunnen nog tot 30 juni reageren, De gemeente besluit dit najaar.

De Zuidcorridor,

De NoordZuidlijn, een verhaal apart, kwam ondanks alles toch niet verder dan Station Zuid. De Zuidcorridor, een verzamelnaam voor het OV in Buitenveldert, Amstelveen, UIthoorn en Aalsmeer, ontkomt niet aan de NoordZuidlijn en de vervoervisie van de stadsregio.

Dat de Zuidcorridor is in feite één geheel vormt moge duidelijk zijn. Reizigers uit Uithoorn en Aalsmeer komen op hun weg naar Amsterdam door Amstelveen en Buitenveldert. Het zou niet meer dan logisch geweest zijn als de Zuidcorridor als één samenhangend geheel op de operatietafel gelegd zou zijn. Niet alleen de reizigers, maar ook de overheden hebben met elkaar te maken en hebben elkaar nodig. Zo zou er een totaal concept voor de gehele Zuidcorridor kunnen komen, en zouden alle overheden zich kunnen buigen over de te maken keuzes. Er zou nagedacht kunnen zijn over de manier waarop het geheel aanbesteed zou worden en wat er bij een aanbesteding aan de aanbieders toevertrouwd zou zijn. Want: In hoeverre moet een overheid zaken in detail regelen? Hoe goed is de overheid als ondernemer? Wat laat je over aan het vakmanschap van de vervoerder? In hoeverre laat je hem vrij om de beste keuzes te maken en hoe regel je dat?

Ook het democratisch gehalte van de stadsregio komt zo in beeld, want als de Zuidcorridor niet als één geheel, maar in delen en elkaar opvolgend in de besluitvorming komt, welke overheid heeft dan de eerste keuze, en voor welke overheid wordt het slikken of stikken?

De keuze om eerst lijn 51 in behandeling te nemen, houdt in dat Amsterdam (Buitenveldert) en Amstelveen daar iets over te zeggen hebben, maar Uithoorn en Aalsmeer niet of nauwelijks.

Zo is het gegaan. De Amstelveenlijn is inmiddels afgetimmerd.

Pas daarna kwam de stadsregio met het plan op de proppen, om de Amstelveenlijn als HOV naar Uithoorn door te trekken.

Uithoorn kan NEE tegen de UIthoornlijn zeggen, maar wat dan? Er is geen plan B...

Alles wat rest is dat het OVprobleem van UIthoorn wordt opgelost binnen de OVconcessie. Maar: in hoeverre kan dat nog? Op het moment dat dat Uithoorn beslist ligt het bestek voor de OVconcessie Amstel en Meerlanden al vast en loopt de aanbesteding reeds.

Het democratisch gehalte van de stadsregio is niets meer en niets minder dan het onder druk zetten van de laatste dorpen om toch vooral maar JA te zeggen.

Hoe is het te verklaren dat in de aanbesteding van de OVconcessie al beloofd is dat de winnaar ook de Uithoornlijn kan krijgen? Kan een stadsregio in een aanbesteding een misschientje inbouwen, of is het in bedekte termen gewoon al geregeld dat de Uithoornlijn er komt?

Laat Uithoorn zich op een dergelijke manier chanteren? Is het dreigement van de stadsregio het enige, of is er meer?

Voor Amstelveen betekent het niet doorgaan van de Uithoornlijn, dat er niet hoeft te worden betaald aan de twee kilometer rails tussen Westwijk en Uithoorn en dat er dagelijks 6500 mensen minder in de trams zitten terwijl er geen tram minder rijdt. Dat is toch mooi gemiddeld 35 reizigers per tram die een Amstelvener niet in de weg zitten.

Voor Uithoorn is duidelijk geworden dat er voor HOV geld is en wel 60 miljoen. Pikt de stadsregio dat geld weer in om het elders te gaan uitgeven <klik!? Voor een zinloze doortrekking van de NoordZuidlijn naar Schiphol? De stadsregio ten voeten uit!

Of daagt Uithoorn de stadsregio uit en claimt een redelijke zak met geld voor ander HOV, afgeleid van het budget voor de Uithoornlijn? Is dat 60 miljoen, of was dat een beetje te laag ingeschat? Moet het misschien 80 miljoen zijn (of nog meer)? En jaarlijks terugkerend 2,5 miljoen, natuurlijk toekomstvast, dus waardevast.

Uithoorn en de Uithoornlijn is meer dan alleen een tram...