Uithoorn - Vanzelfsprekend kwam bij de behandeling van de Kadernota 2017 op 30 juni ook het doortrekken van de tramlijn van Amstelveen naar Uithoorn, de zgn. Uithoornlijn, aan de orde, zij het kort. Bij de VVD werd tijdens haar betoog de lijn terloops genoemd als een onderwerp dat veel beroering in de gemeente teweegbrengt, maar wijdde er verder geen aandacht aan. Gemeentebelangen (GB) vermeldde dat het inzenden van meningen via email in het kader van de consultatieronde inzake de Uithoornlijn die dag afliep en dat er ook via de sociale media veel aandacht aan het onderwerp werd gegeven en ging er verder niet op in. Heel belangrijk en een positieve ontwikkeling vindt GB echter dat de Provincie werkt aan een snellere (bus)verbinding tussen Uithoorn en het knooppunt Schiphol-Zuid. Ondanks dat besluitvorming over het al dan niet realiseren van de Uithoornlijn pas dit najaarplaatsvindt, wijst DUSl er op dat de busverbindingen drastisch zullen wijzigen, of de tram er zal komen of niet en ongeacht wat Uithoorn wil. DUSl is voor een hoogwaardig openbaar vervoer langs zoveel mogelijk vrijliggende banen, in welke vorm dan ook. De partij houdt zich daarmee aardig op de vlakte. Ons Uithoorn lijkt zich eerst meer te willen beraden of zij wel wil instemmen met de komst van de Uithoornlijn. De partij wijst op het in de Kadernota genoemde investeringsbedrag van 1,5 miljoen euro dat de gemeente Uithoorn als participant te zijner tijd moet bijdragen aan de realisatie van de tramlijn. Bij het bepalen van haar standpunt betrekt de partij ook de financiële haalbaarheid van het project. Als Uithoorn zich om die redenen geen Uithoornlijn kan permitteren houdt het voor de partij sowieso op.

1,5 Miljoen eurobottelneck? In min of meer dezelfde bewoordingen laat ook het CDA zich uit. Vooral vanwege het vervallen van de verschillende buslijnen naar Amstelveen en Amsterdam en niet in de laatste plaats de negatieve inpassingsprojecten van het tracé. Men verzet zich net zoals Ons Uithoorn tegen de opgenomen stelpost in de Kadernota van 1,5 miljoen. De partij gaat echter mee met het ingenomen standpunt van GB waar het om de ontwikkeling van een goede OV-verbinding gaat naar knooppunt Schiphol-Zuid en de daaraan gekoppelde snelle fietsroute. De PvdA had in haar betoog helemaal geen aandacht voor de tram.

Groen Uithoorn was duidelijk: de partij zal geen toestemming geven voor een gemeentelijke bijdrage die het doortrekken van de tramlijn mogelijk moet maken. Het geld heeft Uithoorn niet en het verhogen van de schuldpositie met dit bedrag past niet in het financiële beleid van de partij noch in haar visie over openbaar vervoer Kortom, het op te hoesten bedrag kan nog wel eens van invloed zijn bij de stemming over de lijn eind van dit jaar. NB.: De exploitatiekosten voor de Uithoornlijn worden volledig door de Stadsregio Amsterdam betaald. Van de investeringskosten neemt de Stadsregio 95 procent voor haar rekening. Deze worden geraamd op ca. 55 tot 60 miljoen euro. De overige 5 procent wordt door de andere deelnemende partijen bijgedragen (Provincie Noord-Holland, Amstelveen en Uithoorn). Van de gemeente Uithoorn wordt dus een bijdrage verwacht die ligt tussen de 1 en 2 miljoen euro. Het bedrag moet betaald worden in of na 2021 als de tram gaat rijden. Als de gemeenteraad eind dit jaar zou instemmen met de komst van de tramlijn, dient zij ook de financiële middelen voor de bijdrage beschikbaar te stellen. Al met al lijkt er nog geen prioriteit te bestaan bij de Uithoornse politiek om zich hierover alvast een beeld te vormen. Er moet nog een besluit worden genomen en de daadwerkelijke realisering van het project het is immers nog ver weg...