Rekenregels

Voor OV bestaan er eenvoudige basis-rekenregels. (De waaier van Brocht). Aan de hand van deze regels kan van te voren worden berekend of een verbinding (meer) reizigers zal trekken, of niet.

Deze rekenregels worden hier uitgebreider gepresenteerd en behandeld

Trambonus

Effect van comfortverschillen

Als er een tram in plaats van een bus komt dan trekt die alleen al omdat het een tram is ongeveer 5% meer reizigers.


Kilometertarief.

De kilometerprijs op de OVchipkaart is voor een Amsterdamse tram 15,4 cent. Voor een bus in Amstel en Meerlanden (waaronder Uithoorn) is het 14,2 cent. Reden: het exploiteren van een tram is nu een maal duurder. Dat is een verschil van 8,5%. Wordt het een tariefsverhoging? Welk tarief krijgt de tram? 14,2 cent? 15,4 cent? Welke invloed heeft dat? 2% minder reizigers?

  1. Reiskilometers. De tram maakt in veel gevallen voor de reiziger meer kilometers dan de bus. Dat betekent dat op kmtarief reizend de reiskosten zullen stijgen.

  2. Reisduur. Een omweg (verliesgebied noord) veroorzaakt langer onderweg zijn en meer kilometers moeten betalen, daardoor hogere vervoerskosten.


Vervoerskosten,

Hogere kosten voor het vervoer maken het vervoer minder aantrekkelijk, er zullen reizigers afhaken.

Overstapboete.

Mensen hebben een hekel aan overstappen. De reorganisatie van het vervoer in Amsterdam, en de Uithoornlijn veroorzaken veel extra overstappen, niet zelden meer dan één keer tijdens een reis. De reistijdwinst van de tram, voor die reizigers die daarvan kunnen profiteren, verdwijnt als sneeuw voor de zong als er overgestapt moet worden. Per saldo is het resultaat negatief.


Frequentiewijziging.

Voor de reizigers binnen loopafstand van de tram neemt de frequentie toe, er is een verhoging van om de 10 minuten naar om de 6 minuten, dat heeft een effect van 7,5% reizigersgroei op deze groep.

Voor de reizigers in verliesgebied noord neemt de frequentie af van om de 10 minuten naar om het kwartier, dat heeft een effect van 9,5% reizigersverlies op deze groep.


6500 reizigers per dag

De stadsregio heeft 6500 reizigers per dag geteld tussen Uithoorn en Amstelveen en gebruikt dat als uitgangspunt in de plannen.

Als hierin deze rekenregels verwerkt zijn, zijn het kennelijk nog steeds 6500 reizigers. De stadsregio probeert met onderzoek, o.a. de enquête, aan te tonen dat reizigers overstappen en verder lopen niet erg vinden.

Is er wel met deze invloeden gerekend? Is er gemakshalve van uit gegaan dat som van het geheel toch op NUL uitkomt? Is er geshopt in de rekenregels, wel de voordelen (de trambonus) maar niet de nadelen meegerekend? De stadsregio heeft een twijfelachtige reputatie wat betreft het calculeren van het te verwachten aantal reizigers.

Hoe betrouwbaar zijn de prognoses van de stadsregio?