Bezuinigen en investeren in het OV

Bezuinigen en Investeren


Minder geld uit Den Haag

De Stadsregio moet bezuinigen omdat er minder geld binnen komt uit "Den Haag". Het is echter niet zo dat er van uit den Haag besloten is om de stadsregio op te leggen minder geld uit te geven.


Zelf geld gaan zoeken

De overheden die openbaar vervoer moeten beheren krijgen daar minder geld voor. Wat ze te kort komen is een uitdaging voor henzelf om op andere manieren de begroting sluitend te krijgen. Er zou geld gevonden kunnen worden bij andere (private?) partijen. Er kan binnen een totale begroting toch voldoende geld vrijgemaakt worden....


Beter organiseren

Er kan ook gedacht worden aan het beter organiseren van het vervoer. Een vervoerbedrijf zou een bezuiniging opgelegd kunnen krijgen. Dat is niet zomaar mogelijk, want vervoerbedrijven schrijven in op een concessie en hebben een contract met de opdrachtgever voor de looptijd van de concessie. Binnen zo'n contract kunnen er mogelijkheden zijn ingebouwd, maar het hoeft niet zo te zijn dat een opdrachtgever ongelimiteerd aan de kraan kan draaien. Bij een nieuwe aanbesteding wordt het een ander verhaal, want dan kan het hele programma van eisen opnieuw geformuleerd worden. Een andere mogelijkheid is... een concessie die nu nog onderhands is gegund toch op de markt brengen voor een openbare aanbesteding. Daar zou mee gewonnen kunnen worden.

Om op het vervoer te bezuinigen kan er gekeken worden naar mogelijkheden om het sneller te doen. Lijnen strekken, minder haltes, grotere voertuigen, dat zijn de punten die dan in beeld komen. HOV verbindingen, bv het R-Net, is zo'n ontwikkeling. Echter, niet het geld, maar de behoefte van de reiziger moet leidend zijn bij het ontwikkelen van vervoer. Dat hoeft nog niet te betekenen dat het daarom duurder wordt, maar het mag ook niet inhouden dat de reiziger het kind van de rekening wordt. De balans kan verkeerd doorslaan als de reiziger benadeeld wordt door het vervoer te laten organiseren door administrateurs en boekhouders, in plaats van vervoerdeskundigen.


Achteruit investeren

Investeren in busbanen en rails, tram- en bushaltes om daar vervoer mee aan te bieden waarvan men belooft dat het goedkoper te exploiteren is, maar dat tegelijk geen reizigersgroei realiseert en niet brengt wat de reiziger vraagt... Dat is investeren in de achteruitgang van het openbaar vervoer. Een zinlozer misbruik van belastinggeld is er niet.

Men hoeft niet zelf gebruik te maken van het openbaar vervoer om een hier een mening over te hebben, iedereen betaalt belasting.

Als....

....dan is er wat aan de hand

Als een stadsregio mogelijkheden laat liggen en de burgers er voor op laat draaien, in de vorm van minder goed openbaar vervoer, dan is er wat aan de hand.

gouden randje

Als een overheid een tram met een "gouden randje" als optisch bedrog aanbiedt om daar de reiziger mee te verplichten langer onderweg te zijn, (meer) te laten overstappen, verder te laten lopen, en tegelijk flink te snoeien in het resterende busvervoer etc, etc, dan is er wat aan de hand.

hand op de knip

Als mocht blijken dat een overheid zelf bovenop de bezuiniging vanuit den Haag, nog eens extra de hand op de knip houdt, dan is er wat aan de hand. Wordt het geld uit den Haag dan wel uitgegeven? En als het wordt uitgegeven, waaraan dan? Het geld uit den Haag is niet altijd geoormerkt (verplicht te besteden aan openbaar vervoer). Een dergelijke overheid kent zijn verantwoordelijkheden niet en is bezig met doorgedraaid belang van te machtige politieke partijen.

achteruit investeren

Opmerkelijk: De stadsregio klaagt steen en been over bezuinigingen en wat daar uit voortkomt. Laat haar aannemer in vervoer, het GVB, daarover ook het woord voeren (!). Als investeringen jaar na jaar geen reizigersgroei opleveren en er werd en wordt geinvesteerd in achteruitgang, dan is er wat aan de hand

prestige

Als politieke wensen en grootstedelijk prestige bepalend blijken te zijn, dan is er wat aan de hand.