Dit is een reservekopie van: (Klik om het onrigineel te bekijken)

REGIO | 23 april 2015 | reageer | Door In vervoering, Dichtbijmeeschrijver

UITHOORN - Het huidige openbaar vervoer. Verleden, heden en toekomst. Wat er mis kan gaan. De (hoogwaardige) verbinding met Amstelveen en Amsterdam. Hoe hoogwaardig is Amsterdam eigenlijk voor ons openbaar vervoer?

Amsterdam, vooral de binnenstad, heeft een verkeer- en vervoerprobleem.

Er komen zoveel mensen naar toe dat de stad ze nauwelijks kan bergen, laat staan zichzelf laten verplaatsen. Er wordt dan ook bijna koortsachtig gezocht naar oplossingen.

Openbaar vervoer is zo'n oplossing. Wie met bus of tram naar de stad gaat, neemt heel wat minder ruimte dan in een auto, en parkeren is ook al niet nodig. Bussen en trams genoeg, dus… wat is het probleem?

Het probleem is dat Amsterdam oplossingen heeft, hele mooie en hele dure zelfs. Dat zijn oplossingen waar de stad goed mee scoort om mee te komen in de vaart der volkeren. Bij een oplossing hoort een probleem. Het probleem van dat probleem is, dat het er soms aan de haren bijgesleept moet worden of dat oplossingen zo simpel zijn dat je met zo'n probleem nog maar nauwelijks kan scoren. Het zou toch ook te mooi zijn als je ontdekt dat je oplossing niet de oplossing is, maar het probleem…

Hoe vinden we dat terug in het openbaar vervoer?

Laten we eens bij ons eigen openbaar vervoer beginnen, de bus naar Amsterdam.

Verkeerslichten. Natuurlijk heeft de bus de eerste rechten in verkeerslichten, die gaan zo veel mogelijk automatisch op groen als de bus er aan komt. Of… niet? Verkeerslichten zijn nogal eens wispelturig, en ambtenaren of gemeentelijke bestuurders ook. Er zijn heel wat verkeerslichten die helemaal niet doen wat goed voor het openbaar vervoer is. Erger nog, het lijkt een bewuste keuze om bussen niet de eerste voorrang te geven. Natuurlijk het kan voorkomen dat het belangrijkste verkeer van een drukke snelweg komt, dat je niet zo maar kan laten stoppen, of de uitrit van de brandweer. Maar een bus laten wachten terwijl er in geen velden of wegen verkeer te zien is, dat gaat opvallen. Wie regelmatig reist herkent dat wel, je middagdutje kunnen doen op één kruising voor het stoplicht. Als bus en tram gezamenlijk een vrije baan hebben wordt het wel heel erg raar als trams niet hoeven te stoppen en bussen wel…. Amsterdam is topscorer verkeerslichtenlogica. Heel vaak: de tram mag rijden, de bus moet stoppen. Trams lijken wel een treetje hoger te staan in de pikorde. Verkeerslichten die voor een bus op rood blijven staan, tot er een tram achter stopt, dat kan toch niet per ongeluk?

Reisinformatie. Nagenoeg overal staan er elektrische bushaltes waar je op kan zien of de bus al komt, maar niet in Amsterdam, wel voor trams natuurlijk….

Haltes. De stoepen bij de haltes zijn mooi breed... .voor een tram. Gaan er zoveel mensen met de tram mee dan? Niet altijd, Op het Haarlemmermeerstation valt het wel mee, maar op de bushalte kan het helemaal vol staan. Die bushalte is maar 4 tegeltjes breed, en de tramhalte het driedubbele. Op het Leidseplein is het nog gekker, daar kan de bushalte de wachtende passagiers niet bergen.Amsterdam kiest bewust voor onveilige bushaltes. Dat is niet van vandaag of gisteren, het is al tientallen jaren beleid om voor busreizigers niets te doen. Waarom? zijn busreizigers een mindere soort mensen? Of geldt dat voor reizigers vanuit de regio... als ze met de bus komen?

Verkeersknopen. Het allerbelangrijkste van een wereldstad is natuurlijk dat het er allemaal mooi uitziet.

Museumplein. Daarom is het op de P.Potterstraat en het Museumplein heel mooi ingericht, met bloembakken vol bloeiende bloemen, een gezellig museumplein en royaal aangelegde haltes voor het openbaar vervoer… toch? Het openbaar vervoer is de tram natuurlijk. Alweer zie je dat het gaat om het vervoermiddel, niet om de reiziger. Reizigers die met de bus komen mogen niet uitstappen bij het stedelijk museum, Tramreizigers mogen dat wel. De halte is zo groot als een schoolplein. De trambaan wordt omzoomd door bloembakken als bollenvelden. Het is van een schoonheid die in Madurodam niet zou misstaan. De visie van Amsterdam op openbaar vervoer is trouwens niet zo veel groter als Madurodam… De trambaan is precies zo breed als twee elkaar passerende trams, geen millimeter meer. Kon dat niet anders? Jawel, dat kon en het kan nog steeds, het is een kwestie van willen. De visie van de stad is ernstig beperkt met tram-oogkleppen. Busreizigers worden verplicht om buiten de trambaan te blijven en in de file te blijven staan. Twee voertuigen per groen licht is geen uitzondering en ladende en lossende vrachtauto's ook niet. Daar zit je dan in je bus, je moet veel verder weg dan de gemiddelde Amsterdammer en je mag een kwartiertje extra van het uitzicht genieten. Waarom? Omdat Amsterdam het zo wil en niet wenst na te denken over openbaar vervoer op regionale schaal, in eigen keuken.

Leidsebosje. Dat ziet er nog eens mooi uit. De trams rijden hier als het ware door het laatste stukje van het Vondelpark, dat bijna naadloos overgaat in het Leidseplein. Wel een beetje jammer dat dit voor bussen niet is weggelegd. Bussen moeten gewoon in de rij voor het verkeerslicht bij het overige verkeer en kruisen de overstekende trams. Het overige verkeer krijgt daardoor wel heel erg weinig ruimte. De doorstroming op de Stadhouderskade wordt ernstig belemmerd door alle trams tussen het Museumplein en het Leidseplein die bij het Vondelpark de Stadhouderskade moeten oversteken. Bussen moeten dat ook, maar gaan vervolgens de gewone rijbaan op om verderop na het verkeerslicht de trambaan opnieuw te kruisen. Twee openbaarvervoermiddelen die elkaar op korte afstand twee keer kruisen en de bus nog een poosje extra in de file. Spagetti op zijn Amsterdams. Voor busreizigers schiet het niet op. Een potsierlijke karikatuur van Amsterdams verkeers- en vervoersinzicht.

Achter de Dam. Aan het einde van de Raadhuisstraat stopt de bus naast Magna Plaza. De bus moet linksaf. Naast de bus stopt tram 14, die moet rechtsaf. Ben je bijna op het Centraal Station, wordt je toch nog even flink in de wacht gezet door een verkeerslicht. En zo mooi is de achterkant van het paleis nou ook weer niet. Vlak voor de bus weg mag, gaat eerst de tram rijden. Die is te lang en kan zijn bocht niet afmaken, blijft de bus blokkeren tot het weer rood is. Daar mag je fijn naar kijken als je bijna op het Centraal Station bent…. Je moet maar op het idee komen om het zo te regelen. Vanwege de pikorde mag de tram eerst, want die is toch het belangrijkst nietwaar…

Hoe hoogwaardig is Amsterdam eigenlijk voor ons openbaar vervoer?