Dichtbij

Dit is een reservekopie van:

REGIO | 06 november 2015 | reageer | Door In vervoering, Dichtbijmeeschrijver

bus of tram? ijzeren of rubberen wielen?

UITHOORN - De vraag hoe hoogwaardig het toegaat met het OV in Uithoorn, blijft rondwaren

Op de site OVUithoorn.nl staat een artikel over de enquete die dit voorjaar gehouden is, met een pittige analyse en een nog pittiger initatief: de enquete wordt opnieuw gedaan. Het doel is de draagkracht van de enquete vergroten door meer respons te halen dan 347. Wie hem gemist heeft kan hem nu alsnog invullen

De stadsregio heeft het over “stakeholders” gehad, dat zijn de belanghebbenden bij het OV. De billboards sierden elke lantaarnpaal op iedere straathoek, en toch zijn er maar 347 mensen geweest die gereageerd hebben. Dat is niet zo’n groot deel van een dorp met 28.000 inwoners. De grootste groep belanghebbenden, de reizigers zelf had benaderd kunnen worden waar ze zeker wel eens te vinden zijn, nl in het OV. Maar in de bus bleef het stil… waarom?

Enquête Uithoornlijn, Klik hier -> om direct in te vullen

Introductie

De gemeente Uithoorn en de Stadsregio Amsterdam wilden graag weten wat u als reiziger belangrijk vindt en hebben u gevraagd daarom deel te nemen aan deze enquête, in het voorjaar van 2015

De enquête van de Stadsregio is inmiddels gesloten. OVUithoorn.nl vindt de respons een beetje mager en twijfelt er aan of de enquête wel voldoende representatief is. Daarom wordt er nu een nieuwe kans geboden om de enquete in te vullen. Meer deelname geeft een betrouwbaarder resultaat. De resultaten zullen aan de gemeente Uithoorn worden aangeboden. De resultaten worden gepubliceerd op www.OVUithoorn.nl, uw bijdrage wordt onmiddelijk verwerkt.

Deze enquête is nagenoeg identiek aan die van de stadsregio en op punten uitgebreider Er is zijn vragen toegevoegd, nl over de tijd die u nodig heeft om naar de halte te gaan en over overstappen. U wordt vanuit voorbeelden gevraagd hoe u zou reizen. Ook wordt u gevraagd of u de enquête al eens heeft ingevuld. Als u de enquête reeds eerder heeft ingevuld dan kunt u in de optelsom van alle resultaten, van beide enquêteversies, correct meegenomen worden. Daarnaast kunt u als een vergelijking fungeren in de groep mensen die al eerder ingevuld heeft. Invullen is altijd een goede zaak.

Een welgemeende goede raad... Oriënteer u goed over alle ins en outs, voor u de enquête invult.

Toegevoegde vragen Over overstappen, loopafstand en voorkeur

Wij vragen u naar uw voorkeur voor de manier waarop u wilt reizen. De stadsregio geeft informatie geeft over de tram in drie varianten, maar niet over het busaanbod als de tram gerealiseerd zou zijn.

Bij abstracte vragen kunt u zich wellicht niet voorstellen hoe dat straks kan uitpakken. Daarom plaatsen we de vragen in een context. Wij vragen u deze vragen te beantwoorden, in de wetenschap dat die voor uw eigen situatie, als het zo ver komt, toch anders zou kunnen zijn. Bij de concrete voorbeelden is er ook een kaart waarop u kunt zien welke looproute er bedoeld wordt.Klik hier om deze kaart in een nieuw venster te openen.

Overstappen

U krijgt met overstappen te maken als u niet in één keer naar uw bestemming kunt reizen omdat er geen directe lijn daar naar toe gaat. Bij uw overstap op de volgende lijn gaat het er om, om de hoeveel minuten de volgende lijn rijdt. Gaat u er van uit dat u altijd 80% van die tijd moet wachten. Dat is al gauw 5 minuten of meer.

Loopafstand

Niet iedereen woont pal naast de halte, wellicht moet u een stukje lopen. De loopafstand die gehanteerd wordt voor een gewone bus is 400 meter. Daarmee wordt bedoeld dat men er van uit gaat dat u bereid bent om deze 400 meter te lopen.

De loopafstand voor een Hoogwaardige Openbaar Vervoer verbinding is 800 meter. Omdat een HOV sneller gaat, vaker komt en de haltes verder uit elkaar liggen, gaat men er van uit dat u bereid bent om daarvoor tot 800 meter te lopen. De tram en het R-net is HOV

De tram in Uithoorn op drie manieren

De stadsregio heeft in een publicatie uitgelegd dat de tram op verschillende manieren wat voor Uithoorn kan betekenen.

De voorgestelde varianten hebben voor en nadelen. U vindt deze uitleg op de pagina Hoe u straks gaat reizen, drie varianten

Bij een kritische kennismaking met deze enquête (de enquête van de stadsregio) zijn er een aantal gebreken naar voren gekomen. Hier een PDFprint van de enquête van de stadsregio.

Vraag 1 is een verplichte vraag. Het is een vraag met aanvinkvakjes. Er zijn maximaal 3 antwoorden toegestaan. Echter alle vakjes kunnen aan- en uitgevinkt worden. Dus meer dan 3 antwoorden zijn wel mogelijk, de pagina meldt geen fouten als er meer dan 3 worden aangevinkt, wel als er geen enkel antwoord is aangevinkt. Als er meer dan 3 antwoorden zijn aangevinkt, hoe weet de stadsregio dan welke 3 antwoorden het moeten zijn?

Vraag 2 is een verplichte vraag. Het is een meerkeuze vraag, er is maar 1 antwoord mogelijk. Dat antwoord moet in de antwoorden van vraag 1 voorkomen. Echter als er een antwoord wordt gegeven dat niet aangevinkt is in vraag 1, dan meldt de pagina daar niets over. Vraag 2 mag niet een antwoord accepteren dat in vraag 1 niet gegeven is, maar doet dat toch. Dit kan verkeerde antwoorden geven. Het is een onjuiste manier van een euquete opstellen

Ook bij vraag 4 en 5 kunnen er meer antwoorden gegeven worden dan de maximale 3. Bij vraag 4 is het verboden om meer dan 3 antwoorden te geven. Bij vraag 5 is dit net iets milder geformuleeerd.

Vraag 6 is een meerkeuzevraag. Het is geen verplichte vraag. Het is dus toegestaan om hem over te slaan. De pagina protesteert niet als hij wordt overgeslagen. Als een respondent zich bedenkt nadat hij een antwoord heeft gegeven, dan kan hij niet meer terug, Het antwoord weer wegnemen kan niet. er moet dan een antwoord gegeven worden, dus ook een antwoord dat de respondent bij nader inzien niet wil geven. De enige manier om zover te komen is de hele pagina opnieuw laden, maar dan moet weer helemaal van voren af aan begonnen worden. Als de pagina een invulfout gemeld heeft is het niet mogelijk om dmv opnieuw laden weer een schone pagina te krijgen. Hiermee kan een respondent gedwongen geweest zijn om een antwoord te geven die hij niet wilde geven.

Dit geldt ook voor vraag 7, 8, 10, 11 en 12.

Het antwoord op de vraag: "Hoe vaak maakt u gebruik van het openbaar vervoer?", splitst de enquete in twee delen. Het vervolg bestaat uit verschillende vragen. De vragen die niet op het antwoord volgen mogen niet verwerkt worden in de uitslag. In de enquête is niet te zien of dat inderdaad zo verwerkt wordt. Het is in ieder geval wel mogelijk om antwoorden te geven op vragen die overgeslagen zouden moeten worden. Als dergelijke antwoorden in de verwerking toch worden meegenomen, dan is de uitslag vervuild.

Het is mogelijk om een set antwoorden in te sturen waar niets mee aan te vangen is omdat er veel te veel antwoorden ontbreken of meer antwoorden zijn aangevinkt dan aangegeven is, waardoor de stadsregio niet kan weten welke antwoorden het moeten zijn.

De beide vragen over het overstappen ten gunste van de tram zijn te abstract. Mensen kunnen zich er geen voorstelling bij maken over hun eigen vervoerssituatie in de toekomst. Deze vragen zouden voor iedere variant van de tram gesteld moeten worden en invoelbaar gemaakt moeten worden met voorbeelden aan de hand van een vertrekhalte en een reeds bekende loopafstand naar die halte. De varianten zoals die bekend zijn bevatten wel informatie over de tram, maar opvallend weinig informatie over het geheel van het OV in Uithoorn. Daardoor kan een respondent nauwelijks een antwoord geven waar hij later geen enorme spijt van krijgt

Een buitengewoon zwakke enquête... en een goede reden om de alsnogeenkeer enquete in te vullen.

Mag van een gerenommeerd instituut als de stadsregio een dergelijke prestatie verwacht worden? Wat is het doel van deze enquete, het verzamelen van informatie, of het bewust sturen van burgers in een richting die de stadsregio graag heeft? Het doelgericht verzamelen van gewenste informatie? Traditie?