Dit is een reservekopie van:

Sinds 2003 ligt een strook Amsterdam overhoop vanwege de bouw van de Noord/Zuidlijn. De Noord/Zuidlijn wordt een nieuwe metrolijn in Amsterdam die Amsterdam Noord gaat verbinden met Amsterdam Zuid. De lijn krijgt voor het moment 8 haltes: Buikslotermeerplein, J. van Hasseltweg, Amsterdam Centraal, Rokin, Vijzelgracht, Ceintuurbaan, Rai/Europaplein, en Amsterdam Zuid/WTC. De lijn zou oorspronkelijk een regionale lijn worden middels doortrekking naar o.a. Amstelveen en Schiphol, maar wegens geldgebrek gaat dit niet door. Amsterdam krijgt hiermee een grofmazige metrolijn met een beperkt aantal haltes; het aantal passagiers dat er gebruik van zal maken is nog onzeker.

Het was en is te verwachten dat het overige openbaar vervoer door de komst van deze nieuwe metro aangepast zal worden. Echter wat de plannenmakers onlangs hebben gepresenteerd schiet wel heel erg door: Er moeten volgens deze plannen bus- en tramlijnen opgeheven worden om de Noord/Zuidlijn te vullen met passagiers uit die lijnen. Het voorstel heet de Lijnennetvisie 2018 en behelst: Opheffen van 2 à 3 tramlijnen. Lagere frequenties bijv. in de Leidsestraat en Vijzelstraat. Opheffen van alle stadsbussen tussen CS en Amsterdam-Noord; in plaats daarvan aantakken op de Noord/Zuidlijn binnen Noord. Inkorten van ongeveer 50% van de streeklijnen uit het zuiden, door te eindigen op station Amsterdam Zuid. Inkorten van de buslijn 145 vanuit Haarlemmermeer tot station Lelylaan. Inkorten van de Zaanlijnen tot metrostations in Amsterdam Noord. Slechts enkele streeklijnen behouden hun directe verbinding met de stad. Onbekend is nog de toekomstige functie van het nieuwe busstation IJzijde.

Op dit plan is al veel kritiek uitgeoefend; ook Rover Regio Amsterdam en de Reizigers Advies Raad (RAR) hebben hun mening hierover laten horen.

De RAR mist in haar advies vooral de aansluiting van de plannen op de wensen van de reizigers, en een duidelijke motivatie voor de vele wijzigingen in het Openbaar vervoer in en om Amsterdam. Ondanks de bezuinigingen op de exploitatiebudgetten mag dit niet ten koste gaan van de reiziger en van de bereikbaarheid van de stad, en zeker geen negatieve gevolgen hebben voor het openbaar vervoer in die stadsdelen waar de Noord/Zuidlijn niet rijdt.

Het Genmod-model dat gebruikt is om wijzigingen getalsmatig te ondersteunen gaat uit van van een middagspits van maandag t/m vrijdag terwijl in werkelijkheid het Amsterdamse vervoer de gehele dag spitsuur kent. Daarnaast is het Genmod-model verouderd en kan geen basis zijn voor verantwoorde besluitvorming. De RAR adviseert dan ook eerst een gedegen onderzoek (door een onafhankelijk adviesbureau) naar reisgedrag en wensen van de reiziger. Daarnaast een overgangsjaar voordat de wijzingen doorgevoerd worden.

Rover Regio Amsterdam heeft zelf ook een inspraakreactie op deze Lijnennetvisie gegeven. Rover deelt de kritiek uit de RAR op het Genmodmodel en wil een beter onderzoek naar alle verplaatsingen, ook buiten de spitsuren wanneer herkomst en bestemmingen anders zijn dan in de spits. Rover richt zich vooral op het reisongemak, het (extra) overstappen wat veel tijdsverlies oplevert, en de grotere loopafstanden zowel tussen metro/tram/bus als de stijg- en daal-afstanden die een comfortabele en snelle overstap verhinderen. De in de Lijnennetvisie 2018 voorgestelde wijzigingen laten de mensen te vaak overstappen op een korte afstand. De in dit verband voorgenomen lagere tramfrequenties in de Leidsestraat wijst Rover af omdat immers de Noord/Zuidlijn niet rijdt dit gebied, en de reiziger geen omweg gaat kiezen waar een directe verbinding voorhanden is. Tenslotte vindt Rover dat de exploitatiekosten van het OV geen sluitpost mogen zijn binnen het door het Rijk verstrekte budget.

Ook aanbevolen: het artikel in OV Magazine.