Dichtbij

Dit is een reservekopie van:

REGIO | 15 oktober 2015 | 9 | Door de Dichtbijredactie (Witte Weekblad)

UITHOORN - De gemeente en stadsregio doen onderzoek naar de aanleg van een tram naar Amsterdam. Maar of die tram er komt of niet; het openbaar vervoer verandert de komende jaren ingrijpend

.In 2017 moet de Noord-Zuidlijn rijden in Amsterdam. Station Amsterdam Zuid wordt een OV-knooppunt. De stadsregio Amsterdam wil dat veel OV-verkeer vanuit Uithoorn, Amstelveen en Aalsmeer daarheen gaat. Wie vanuit Uithoorn naar Amsterdam Centraal wil, moet via Amsterdam-Zuid reizen. De buslijnen die nu nog tot Centraal Station rijden, gaan straks bovendien niet verder dan de Marnixstraat.

Busverbindingen naar Amstelveen, het VU-ziekenhuis en het Leidseplein zullen waarschijnlijk wel blijven. Dit vindt een groot deel van de gemeenteraad een belangrijk punt en daarom is het meegegeven aan wethouder Marvin Polak. Hij geeft het als input mee in de regioraad. Dit orgaan keurt straks het programma van eisen voor een nieuwe OV-concessie goed.

Begin dit jaar werd met een motie nogmaals de aandacht gevestigd op een directe verbinding naar Schiphol. De PvdA waarschuwde wel dat er voor een nieuwe lijn waarschijnlijk 'wisselgeld' op tafel moet komen. De stadsregio moet namelijk bezuinigen op het openbaar vervoer; onbeperkte ruimte voor nieuwe buslijnen is er niet. Dat 'wisselgeld' zou lijn 146 naar Amsterdam-Zuidoost kunnen zijn. "Ik vind de lijn naar Zuidoost belangrijker dan een nieuwe verbinding naar Schiphol," zei Jan Mollema destijds.

Lobby

Eerder liet de gemeenteraad zich ook positief uit over de lobby die De Ronde Venen voert om lijn 140 naar Utrecht terug te krijgen. Dit is voor Uithoorn een lastig punt, omdat er eigenlijk geen invloed op uit te oefenen valt. De provincie Utrecht beslist of de bus terug komt. Voorlopig lijkt de gedeputeerde daar helemaal niets voor te voelen, alle goede bedoelingen uit de beide gemeenten ten spijt.

De gemeenteraad wil invloed uitoefenen op het OV. Dat is begrijpelijk, maar hoe groot die invloed daadwerkelijk is, blijft afwachten. De kans dat Uithoorn in z'n eentje iets kan bepalen is minimaal. De meeste macht ligt in dit geval bij de stadsregio. Zij stelt een programma van eisen op, hierin staat onder andere welke verbindingen aangeboden moeten worden en hoe vaak. Vervoersmaatschappijen mogen hierop intekenen. Wie het beste totaalplaatje kan bieden, krijgt de concessie. Omdat het om een totaalplaatje gaat, is niet gezegd dat alle buslijnen moeten worden overgenomen. Het kan zijn dat er minder lijnen voor terugkomen. Dat er in Uithoorn straks geen bus meer rijdt lijkt echter uitgesloten.