Dit is een reservekopie van diverse media

Er dreigt volgend jaar een kaalslag in het openbaar vervoer, waarschuwen de gezamenlijke ov-bedrijven en reizigersvereniging Rover. Het ov moet van het kabinet een half miljard euro bezuinigen en dat lukt alleen door reizigers meer te laten betalen of te snijden in trein- en busdiensten.

David Bremmer7 oktober 2020, 3:41

Reizigers met mondkapjes op het perron van Utrecht Centraal.BEELD ANP

Hoewel de sector met Prinsjesdag 740 miljoen euro toegezegd kreeg aan coronasteun voor 2021, is dat geld onvoldoende. Volgens belangenclub OV-NL dekt het geld tot 93 procent van de kosten. ,,Dat lijkt heel wat, maar betekent dat we als openbaar vervoer een half miljard euro moeten bezuinigen”, zegt voorzitter Pedro Peters. Momenteel werken de bedrijven met het ministerie van Infrastructuur & Milieu hard aan een transitieplan voor 2021.

Er liggen pijnlijke opties op tafel, stelt OV-NL. De tarieven moeten omhoog, het ov dient efficiënter te rijden of het voorzieningenniveau moet omlaag. ,,Dat betekent dat treinen en bussen minder frequent gaan rijden of dat buslijnen moeten worden opgeheven of samengevoegd,” zegt Peters. Qua efficiëntie is nauwelijks wat te halen, stelt OV-NL. ,,Doordat de overheid het ov aanbesteedt, hebben bedrijven al nauwelijks vet op de botten.”

Pijnlijke keuzes

Volgens Peters moet het kabinet ‘met de billen bloot’. Uiteindelijk dicteert de politiek mede de tarieven en de dienstregeling in het ov. ,,De politiek moet vertellen hoe ze het ov in stand willen houden. Er zijn pijnlijke keuzes nodig. Je kunt met 93 procent aan inkomsten niet 100 procent blijven rijden.”

Die pijnlijke keuzes liggen onder meer op tafel bij Transdev Nederland, dat met Connexxion onder meer een groot deel van het busvervoer in Noord-Holland verzorgt. ,,De beloofde vergoeding van het kabinet is onvoldoende. Dit jaar draaien wij 30 miljoen euro verlies”, zegt topman Pier Eringa. ,,Volgend jaar moeten wij echt een positieve marge draaien om te herstellen van dit zware jaar.” Connexxion wil bussen minder vaak laten rijden, wat ook personeel scheelt.

‘Reizigers keren terug’

Reizigersvereniging Rover roept de overheid op niet rücksichtlos te snijden. ,,Als er straks een vaccin is, stappen Nederlanders weer het ov in”, stelt Saskia Kluit, die binnenkort begint als nieuwe voorzitter van reizigersclub Rover. Vakbond FNV Spoor vreest voor komend jaar pijnlijke maatregelen, waaronder uitkleding van de dienstregeling. Bestuurder Henri Janssen wijst er op dat de prognose voorafgaand aan corona nog een jaarlijkse groei van 8 procent voorzagen. ,,Ooit komen die aantallen terug en dan moet je wel de mensen hebben. Eén machinist alleen kost een jaar om op te leiden.”