Meer informatie

Dit is een reservekopie op 1 november 2015 van:


Vraag en Antwoord

Wat is de reden van de planstudie?

De Stadsregio Amsterdam, de gemeenten Uithoorn en Amstelveen en de provincie Noord-Holland onderzoeken of en op welke manier de trambaan vanuit Amstelveen naar Uithoorn kan worden doorgetrokken over de voormalige spoorbaan. Er komt namelijk een nieuw opstelterrein voor het nieuwe materieel van de Amstelveenlijn na de ombouw, vlakbij Uithoorn. Eerder onderzoek heeft uitgewezen dat reistijd, comfort en de betrouwbaarheid van het openbaar vervoer van en naar Uithoorn verbeteren met de komst van de tram naar Uithoorn. Daarnaast wordt op dit moment onderzocht hoe het toekomstige OV lijnennet in de regio er uit gaat zien. Beide onderzoeken hebben dan ook een relatie met elkaar.

Wat wordt er onderzocht?

In het huidige onderzoek, de planstudie, wordt onder meer gekeken naar de inpassing van de trambaan in de omgeving, de haltelocaties, de technische oplossingen die nodig zijn voor bijvoorbeeld veiligheid en geluid en de gevolgen voor het busvervoer.

Wat is de rol van omwonenden e.a. in de planstudie?

Belangrijk in het onderzoek zijn de wensen van en de consequenties voor omwonenden, bedrijven en andere belanghebbenden. Daarvoor worden binnenkort gesprekken en bijeenkomsten georganiseerd. Omwonenden worden daarvoor per brief uitgenodigd.

Als de tramlijn niet haalbaar is, komt er dan een snelle bus?

Het verdere ontwerp van het laatste deel van de busbaan (COVAU) is stilgelegd omdat de komst van een tramlijn kansrijk lijkt. In het onderzoek naar de trambaan wordt ook gekeken welke alternatieven er zijn voor openbaar busvervoer op het moment dat er besloten wordt de tramlijn niet aan te leggen. Dit om een goede afweging te kunnen maken in de besluitvorming over de Uithoornlijn.

De huidige tram/metro door Amstelveen doet er heel lang over omdat er heel veel haltes zijn. Blijft dat zo?

Nee, de huidige metrolijn 51 wordt omgebouwd naar een hoogwaardige tramlijn (type stadstram a la huidige IJ-tram) met minder haltes én een aantal ongelijkvloerse kruisingen. Dat maakt de reistijd van de Amstelveenlijn korter.

Als ik moet overstappen ben ik dan langer onderweg?

Als de Uithoornlijn er inderdaad komt wordt Station Amsterdam-Zuid een belangrijk overstappunt voor allerlei bestemmingen in Amsterdam. Hier komen straks trein, tram, metro en bus bij elkaar. Op Station Amsterdam-Zuid wordt een compacte overstap gerealiseerd: de loopafstanden tussen de verschillende OV vervoerwijzen zijn kort. Daardoor wordt de overstap voor de reiziger zo prettig en snel mogelijk. Ondanks deze overstappen zullen reistijden korter worden of gelijk blijven aan de huidige reistijden.

Blijven er bussen door de woonwijken rijden?

Onderdeel van de studie naar de tramlijn is een onderzoek naar het totale openbaar vervoer. Daarin wordt ook gekeken naar de toekomst van verschillende buslijnen. Overigens is het om kostentechnische redenen noodzakelijk alle buslijnen onder de loep te nemen, ongeacht de mogelijke komst van een tramlijn. Dat geldt voor bussen in Uithoorn én in Amstelveen.

Moeten de reizigers straks heel ver lopen of fietsen voordat ze openbaar vervoer kunnen gebruiken?

Het beleid van Stadsregio Amsterdam gaat bij HOV-verbindingen zoals de Amstelveenlijn uit van een maximale afstand van 800 meter tussen een woning en een halte van een HOV-lijn. Met deze afstand wordt met het tracé van de tramlijn een groot deel van Uithoorn bereikt. In de huidige situatie, met veel ontsluitende buslijnen, is deze afstand korter. Dat betekent dat bij het realiseren van een HOV-verbinding, zoals de Uithoornlijn, mensen iets verder moeten lopen of fietsen naar de halte. Ervaringen elders leren dat reizigers dit graag voor een goed OV-product over hebben.

In een aantal wijken is de afstand tot een tramhalte meer dan 800 meter. Binnen de studie wordt ook gekeken naar de toekomst van de huidige buslijnen. Afhankelijk van de invulling kan het overblijvende busnetwerk een ontsluitende functie hebben voor de woonwijken, zodat passagiers kunnen overstappen op de tram.

Wat voor soort trams komen er op de Uithoornlijn te rijden?

Dit zullen moderne trams met een lage vloer zijn, vergelijkbaar met de huidige Combino-trams van GVB. Er zijn dan geen hoge perrons meer nodig. De exacte uitvoering is nog niet bekend. Momenteel zijn de voorbereidingen bezig voor de bestelling van nieuw trammaterieel voor de Amstelveenlijn.

Als er een tram komt heeft dat gevolgen voor de omgeving, denk aan parkeren, fietsen, natuur. Wordt daar rekening mee gehouden?

In het onderzoek wordt niet alleen gekeken naar het ontwerp van de trambaan, haltes en kruisingen, maar ook naar de gevolgen voor de omgeving. Samen met gemeente, omwonenden en andere belanghebbenden wordt onderzocht welke maatregelen vanuit leefbaarheid, veiligheid en bereikbaarheid nodig zijn.

Hoe zit het met de veiligheid en de oversteekbaarheid op de belangrijke schoolroutes?

De scheiding van de tram of bus en het overige verkeer zorgt voor extra veiligheid. Voorwaarde is natuurlijk wel dat kruisingen van bijvoorbeeld fietsroutes met de trambaan veilig zijn ingericht. Hiervoor zijn veel oplossingen denkbaar die nu worden onderzocht.

Wie besluit er of de tramlijn er komt of niet?

De betrokken partijen (Stadsregio Amsterdam, gemeente Amstelveen, gemeente Uithoorn en de provincie Noord-Holland) besluiten gezamenlijk, ieder vanuit zijn of haar verantwoordelijkheid, of de tramlijn er komt of niet.

Wanneer wordt het besluit genomen?

Op basis van de resultaten van het onderzoek wordt besloten of doortrekking van de tramlijn naar Uithoorn haalbaar is. Naar verwachting is dat begin 2016.


Meer informatie

Linken

Contact

Voor vragen over de Uithoornlijn kunt u contact opnemen met het projectsecretariaat: per mail uithoornlijn@stadsregioamsterdam.nl of telefonisch op 06-23997145.

De projectorganisatie van de Uithoornlijn geeft regelmatig nieuwsbrieven uit. U kunt ze hier downloaden. De nieuwsbrief per e-mail ontvangen? U kunt zich aanmelden bij het projectsecretariaat.

Deze stukken zijn bijgevoegd op OVUithoorn.nl op 22 november

De overige informatie van deze pagina is bij de Stadsregio verwijderd, maar blijft hier staan om volledig te informeren. Klik op Meer informatie om de pagina van de Stadsregio te bezoeken


Posters inloopbijeenkomst november 2015

Rapporten november 2015




Posters inloopbijeenkomst juni 2016