Dichtbij

Dit is een reservekopie van:

REGIO | 19 november 2015 | reageer | Door de Dichtbijredactie (Witte Weekblad)

Het vroegere station Uithoorn is een mogelijk eindpunt.

UITHOORN - Naar de komst van de Uithoornlijn wordt nog uitgebreid onderzoek gedaan. Vorige week werd de gemeenteraad bijgepraat over de stand van zaken. Duidelijk is dat er niet gekozen wordt voor busvervoer.

Oorspronkelijk waren er vijf varianten: drie met een bus en twee met een tram. Alleen de laatste twee blijven over. De busvarianten worden te duur omdat er in de ene optie een vrijliggende busbaan naar Amsterdam-Zuid moet komen, in de andere komt een vrijliggende busbaan over de bestaande route langs Busstation Amstelveen, de VU en het Leidseplein. De laatste optie, waarbij alleen maatregelen genomen worden om het busvervoer zoals dat nu is, te behouden, valt ook af. 'Dan zijn we over tien jaar weer bezig,' aldus wethouder Polak.

Duidelijk is nu wel dat de voorkeursvariant een tram zal zijn; punt van onderzoek is nu nog waar de eindhalte komt: op het busstation Uithoorn of in het dorpscentrum, waarschijnlijk ter hoogte van de Stationsstraat.

Naast een eventuele tram blijft er hoe dan ook busvervoer bestaan. 'Niet in de vorm zoals we dat nu hebben, maar ook geen ringlijn,' zegt Polak. De nieuwe busconcessie gaat in 2017 in, wie de aanbieder daarvan wordt en hoe die partij het vervoersaanbod vormgeeft, is bekend voordat de gemeenteraad een besluit neemt.

Eén van de insprekers pleit voor een nieuwe variant waarbij de tram bij de N201 stopt, ongeveer ter hoogte van de Shell. Dat idee wordt met applaus ontvangen op de volle publieke tribune. Polak zegt toe de variant mee te zullen nemen. In de andere twee varianten krijgt de tram twee of drie haltes, afhankelijk van het eindpunt. Meer haltes binnen Uithoorn is niet handig, omdat de tram dan te vaak stilstaat, zoals nu bijvoorbeeld het geval is in Amstelveen Middenhoven.

Verschillende raadsleden willen cijfers zien over hoeveel de tram gaat kosten. Echter, een concreet kostenplaatje is er nog niet, dat moet nog worden doorgerekend. De investeringskosten voor het stuk vanaf de gemeentegrens tot het busstation worden geschat op tussen de 45 en 50 miljoen euro. De eventuele verlenging naar het dorpscentrum kost 10 miljoen extra.

Groen licht

Als de tram er komt, wordt die aangehaakt op de Amstelveenlijn. De gemeenteraad van Amstelveen gaf afgelopen week groen licht voor de ombouw. Voor de zomer van 2016 wil een stuurgroep van de gemeente, provincie, gemeente Amstelveen en de stadsregio een voorkeursvariant voorleggen. Daar moeten alle vier de partijen vervolgens ja tegen zeggen, waarna nog allerhande bezwaar mogelijk is. Uiteindelijk moet een eventuele tram in 2021 rijden.