SP: NZ-lijn molt openbaar vervoer regio

Patrick Adriaans

De Noord-Zuidlijn vernielt het openbaar vervoer in de regio, vindt de SP. De door het dagelijks bestuur van Stadsregio Amsterdam, tot nu toe ontwikkelde zogenoemde lijnenvisie 2018 lijkt volgens de partij louter gericht op de vaag: Hoe maken we de Noord-Zuid lijn rendabel? De SP dringt aan op onderzoek daarnaar. In de visie zouden de contouren van het openbaar vervoer in de toekomst zichtbaar moeten worden, maar de opzet lijkt ten koste te gaan van regionale vervoersverbindingen.

SP-gemeenteraadslid Patrick Adriaans voorziet trammelant voor Amstelveen, bijvoorbeeld voor de belangrijke 170-bundel (de bussen Uithoorn/Aalsmeer – Amsterdam CS via Amstelveen). De Noord-Zuid lijn zou naar zijn mening aanvullend moeten zijn, zoals beloofd door Amsterdam, maar dreigt nu het regionale vervoer te verslechteren. “En waar Amsterdam zich niet aan zijn belofte houdt, toont het Amstelveense college B&W een gebrek aan visie op het dossier Openbaar Vervoer”, zegt hij.

Met de door de gemeente Amsterdam beloofde aanvulling op het OV is het schrappen en inkorten van (bus) lijnen in strijd, vindt Adriaans. “De Noord-Zuid lijn zou bedoeld zijn om de regio beter aan te laten sluiten op het stedelijk openbaar vervoernet. Nu zie je dat juist het omgekeerde. De regionale reizigers worden gedupeerd door extra overstappen omdat buslijnen worden afgekapt bij Station Zuid. Daarmee worden ook delen van Amsterdam minder goed bereikbaar, zoals het Museumplein en het Leidseplein”.

De SP vindt dat openbaar vervoer fijnmazig en goed toegankelijk moet zijn voor iedereen en niet alleen gericht op forenzen en/of toeristen. Adriaans: “De lijnennetvisie gaat in 2018 in. Station Zuid is dan nog een hele periode een bouwput, dat is slechts een praktisch punt. Veel erger is dat door het extra overstappen en het wegvallen van haltes en lijnen looptijden voor reizigers structureel stukken groter worden. Mensen die afhankelijk zijn van het OV hebben geen alternatief, daar zou de visie van de Stadsregio op gericht moeten zijn.”

Gebrek aan visie

B&W van Amstelveen hebben volgens hem tot nu toe nog weinig visie getoond. Hij constateert dat de Amstelveenlijn tenminste nog in het openbaar werd besproken, maar de lijnennetvisie geruisloos dreigt te passeren.“Je zou op zijn minst een openbare discussie verwachten, met de voor Amstelveen belangrijke punten. Ook kan er binnen de Stadsregio gekozen worden meer geld in openbaar vervoer en niet in asfalt te steken. De stadsregio kiest voor asfalt en dit college ook, getuige de 40 miljoen die wel in de A9, nota bene een rijksproject, gestoken wordt.”

Onderzoek

De uitgangspunten van de lijnennetvisie worden volgens de SP onvoldoende onderbouwd met betrouwbare en controleerbare cijfers. Aan het vergroten van loopafstanden (tot 800 meter) wordt geen enkel reizigersverlies toegekend, meent de fractie. Maar volgens haar leidt ook het verplicht een of meerdere keren overstappen in de praktijk tot reizigersverlies, waarmee college van B&W en stadsregio onterecht geen rekening houden. Die rekenen zich rijk, denkt de SP.

Volgens haar is een onafhankelijk onderzoek (second opinion) naar alle in haar ogen omstreden aannames en beweringen heel wenselijk. Want in de lijnennetvisie wemelt naar haar mening van zulke ononderbouwde aannames, terwijl die visie ook grote gevolgen heeft voor het concrete openbaar vervoer voor de reiziger de komende jaren. Adriaans: “Ik ga de wethouder vragen een dergelijk onderzoek te starten. De wethouder kan hier alleen maar blij mee zijn, het is de enige manier om voor Amstelveen en de regio wel een goede onderbouwde keuze te maken.”

Lees ook:DB Stadsregio akkoord met AV-lijn

Lees ook:Vervoerplannen voor na intro Noord-Zuidlijn

Lees ook:B&W: openbaar vervoer bij bezuinigingen op peil

Lees ook:Politiek Amstelveen bezorgd over lijn 51

Lees ook:BBA: Regioraad moet zomerstop lijn voorkomen