Dichtbij

REGIO | 28 juli 2015 | reageer Door In vervoering, Dichtbijmeeschrijver

UITHOORN - Het huidige openbaar vervoer. Verleden, heden en toekomst. Wat er mis kan gaan

Hoe hoogwaardig is de politiek en de stadsregio?

Hoogwaardig openbaar vervoer is een mooi streven. Overheden, Gemeentelijke overheden, Provinciale overheden, en wat er ergens tussen zit, zoals een Stadsregio, hebben te maken met grote budgetten, grote begrotingen en grote belangen. Die grote belangen hebben zij niet alleen zelf, maar ook de bedrijven die d.m.v. een openbare inschrijving worden ingeschakeld om hun vervoersdiensten ten uitvoer te brengen.

Voor een overheid is het van belang dat een doel bereikt wordt. Daar gaan ze voor en ze gaan daar ver voor, heel ver.

De vervoersbedrijven moeten alles uit de kast halen om winnend uit een aanbestedingstraject te komen. De beste kwaliteit bieden op een zodanige manier dat er aan verdiend kan worden en vooral de concurrentie te slim af zijn. Niet alles wat daarbij in de strijd geworpen wordt kan het daglicht verdragen. De belangen zijn zo groot dat de wet wordt wel eens overtreden. Zolang niemand dat in de gaten heeft gaat het goed. Maar als duistere zaken aan het licht komen kan dat een bedrijf of een overheid fataal worden.

Nog niet zo lang geleden heeft zich bij een aanbesteding in Limburg het e.e.a. afgespeeld

Dossier OV Tenders: concessie OV linburg 2017

Ook de overheid gaat wel eens verder dan het daglicht kan verdragen en een foutje maken, is nu eenmaal niet uit te sluiten.

Zo ging het met de besluitvorming rond de NoordZuidlijn in de Amsterdamse raad reeds ver over de schreef. Moedwillig onhaalbare zaken veel te gunstig afschilderen kon niet verborgen blijven en leidde tot pijnlijke correcties. Toch kwam die lijn er. Dossier Noord Zuidlijn

Het is al vaker voorgekomen dat de uitkomsten van aanbestedingen opvielen. Bijvoorbeeld: een bedrijf verliest het nipt van de concurrent die toevallig ook het moederbedrijf is en volledig op de hoogte van alle ins en outs die er spelen. Dat is buitengewoon teleurstellend voor diegenen die de inschrijving hebben gemaakt, ze zijn gewoon bestolen. Het is ook schadelijk voor de mensen die uiteindelijk met deze bus mee gaan rijden. Is het resultaat van de aanbesteding wel echt het best haalbare of heeft een duistere striid er voor gezorgd dat het onnodig duurder is geworden?

Hoe gaat dat in de regio Amsterdam? De vervoerders, EBS en Connexxion, hebben hun werk niet zo maar gekregen, ze hebben er hard voor moeten vechten bij de aanbesteding.

Hoe is het met het GVB van Amsterdam, heeft die ook zo hard moeten vechten? Is daar ook een openbare aanbesteding geweest? Of was het onderhands geregeld? Is het dan ook net zo goed het best haalbare? Maakt het wat uit of de liefhebbers voor een gunning daarvoor tot het uiterste moeten gaan in een onderlinge competitie, of levert achteroverleunen zonder concurrenten hetzelfde resultaat op? Zou het wat uitmaken hoeveel overhead een bedrijf heeft als dat kon achteroverleunen, of als dat tot het uiterste moest gaan? Waarom is Amsterdam niet aanbesteed? Koudwatervrees? Vriendjespolitiek? Het zijn tenslotte de gemeente en het voormalige gemeentelijke bedrijf bij elkaar…. Hebben de burgers van Amsterdam en omgeving daar wel echt het best haalbare vervoer gekregen, tegen te beste prijs? Of is het toch niet zo goed en een beetje onnodig te duur?

De Noord Zuidlijn kon het daglicht al niet verdragen, kan de combinatie Gemeente Amsterdam en GVB dat wel? Hoe toevallig is het dat de Uithoornlijn een tram moet worden? Spelen hier alleen de belangen van goed vervoer of is er meer aan de hand?

Wat moet men er van denken als een Stadsregio (niet eens een vervoerbedrijf!) zegt dat er een tram moet komen, en tegelijk zelf aantoont dat daar niet meer reizigers mee vervoerd zullen gaan worden?

Wat zegt het dat de huidige vervoerder in dat gebied de afgelopen jaren een aanzienlijke reizigersgroei heeft gerealiseerd? Vergelijk dat eens met tramplannen zonder groei….

Wat is er dan aan de hand, wat speelt er nog meer, wat mogen we niet weten?

Is de Amstelveenlijn eigenlijk meteen na zijn update al failliet? Moet Uithoorn met zijn busreizigers bijspringen om een "creatieve oplossing" van de Stadsregio te gaan voeden?

Is dat eigenlijk niet reeds het tweede failliet van de Amstelveenlijn? Was die lijn destijds in de Amstelveense raad niet bijna een spoorbusbaan geworden? Remt een bus met zijn forse rubber banden niet een beetje beter dan een ijzer-op-ijzer tram? Maakt dat geen groot verschil als er een kruising wordt overgestoken? Is een metrobestuurder in staat om even scherp op verkeer te anticiperen als een gepokte en gemazelde buschauffeur? Heeft lijn 51 aan de voorkant een kreukelzone, of is het een levensgevaarlijke stormram met een spietslans? Hoeveel slachtoffers, dodelijk of voor het leven getekend, heeft dat opgeleverd?

Wat waren de bevindingen van de inspectie toen na het zoveelste ongeluk eindelijk de totale Amstelveenlijn onder de loep genomen werd? Wat is er geheim gebleven? Hoe kwamen de de vervoerders, de gemeente Amsterdam en de gemeente Amstelveen er vanaf, of kwamen ze er niet vanaf? Hoe heeft het kunnen gebeuren dat Amsterdam, met in zijn kielzog de stadsregio, van het begin af stelselmatig de feiten naar eigen voordeel heeft aangepast? Hoe belangrijk zijn politieke doelen, en hoe ernstig moet realiteit daar voor opzij geschoven worden? Hoeveel fiducie kan je er in hebben dat deze overheden nu wel betrouwbaar zijn? De schrik slaat je om het hart als je DIT leest.

Hoe mooi is dat idyllische plaatje van een tram op een station in Uithoorn? De bovenleiding zo dun en vaag mogelijk er in getekend? Wat blijft daar van over als je je gaat realiseren wat voor spel er met Uithoorn gespeeld wordt?

Hoe goed was de Uithoornse wethouder bij de les, toen hij begin dit jaar in een raadsvergadering trots meldde dat elke inwoner van Uithoorn binnen 400 meter openbaar vervoer had? Verschillende raadsleden begonnen meteen te rekenen… Hij had het op punten mis.

Hoe erg is het eigenlijk dat die uitlating gedaan werd terwijl de Stadsregio al heel lang rekende met een tramvoorziening op basis van een loopafstand van maximaal 800 meter? De wethouder moest dat natuurlijk al lang weten.

Een rad voor de ogen van de raad en de burgers?

Wat stelt een enquête voor die voor twee gemeentes is gedaan waar meer dan 50.000 mensen wonen als die maar pak weg 350 inzendingen oplevert?

Welke conclusies kan je daaruit trekken als 21% van de inzenders verder weg dan 400 meter van een halte woont en uit de enquete zou blijken dat mensen het niet zo erg vinden als ze wat verder moeten lopen? 79% van de inzenders hoeft helemaal niet verder te lopen en heeft daar dus geen ervaring mee!


Wat is zo'n enquête waard?

Wat is deze stadsregio waard?

Wat is het democratisch gehalte van de stadsregio?

Wat is de Uithoornse wethouder waard?

Wat…. zijn de Uithoornaars waard? Genoeg om de gaten van de stadsregio te vullen?

Hoe ver gaat de Stadsregio om haar doel te bereiken, te ver?