Hoe het niet moet

Hoe het niet moet.

(de vervoersbehoefte van) De Zuidcorridor, Amsterdam, Amstelveen, Uithoorn en Aalsmeer.

Het democratisch gehalte van de stadsregio.

In de Zuidcorridor reizen mensen uit Uithoorn en Aalsmeer door Amstelveen en Buitenveldert, naar Amsterdam. De gemeenten Amsterdam, Amstelveen, Aalsmeer en Uithoorn zouden als één team de herontwikkeling van het OV in de Zuidcorridoor hebben moeten aanpakken, immers ze zitten bij elkaar in het OV en hebben daardoor met elkaar te maken. Deze totaal-aanpak heeft niet plaats gevonden.

Amstelveen kon als eerste gemeente buiten Amsterdam haar gang gaan. Uithoorn en ook Aalsmeer hadden daardoor maar weinig in de melk te brokkelen. Er werd ook onvoldoende gekeken naar het totaal van de vervoersbehoefte van de gehele Zuidcorridor.

De vervoersbehoefte van de Zuidcorridor.

Vanuit het noorden: De NoordZuidlijn eindigt op station Zuid. Reizigers vanuit het noorden hebben de Boelelaan binnen 800 meter loopafstand. Daarmee valt een belangrijk deel van de reizigers van de tram op de Boelelaan af.

Vanuit het zuiden: 6500 reizigers zitten er in de tram als deze vanuit Uithoorn op de halte Westwijk aankomt. Hoeveel reizigers zitten er in de tram bij de Sacharovlaan, bij de Poortwachter, bij de Sportlaan, bij de Ouderkerkerlaan, bij de Kalfjeslaan? Waar komt het in de buurt van een verantwoorde inzet van een tram en waar kan je beter geen tram hebben omdat die te duur is en je met bussen beter kunt bedienen? Waar zou het kantelpunt zitten?

In de Zuidcorridor rijden er ook lijnen van Uithoorn en Aalsmeer naar Amstelveen centrum, Station Zuid en het Leidsplein. Lijnen met een respectabel aantal reizigers. Een goed concept voor de gehele Zuidcorridor zou zeker kunnen bestaan uit een integratie van de vervoersbehoefte van Uithoorn en Aalsmeer, met die van Amstelveen. Een vervoersnetwerk met snelle directe lijnen en grofmazige vertakkingen. Op deze manier had een beter doordacht en efficiënter vervoersconcept voor de Zuidcorridor tot stand moeten komen. Een concept dat ook completer is omdat meer verbindingen dan alleen van en naar Amsterdam Centrum beter bediend kunnen worden dan uitsluitend met de tramlijn.

Zo is het echter niet gegaan. Het probleem is niet de vervoerkunde, maar wel de mensen die het moeten doen. Dat zijn de bestuurders, van de stadsregio en de gemeenten, en de raadsleden van de regioraad en de gemeenteraden. Politieke belangen en voorkeuren zijn wel eens (vaker) strijdig met universele kennis en kunde.

Uithoorn gaat een besluit nemen. Het reeds genomen besluit in Amstelveen en het besluit van de stadsregio, voorgedragen maar nog niet bekrachtigd dmv een raadsbesluit, leveren voor Uithoorn een grote druk op om te besluiten tot een JA voor een tramverbinding.

GEEN JA, kan ook, maar er is geen HOV alternatief voor de tramverbinding. De stadsregio heeft al het andere reeds buiten spel gezet.

Dat is dus het democratische gehalte van de stadsregio.