Dit is een reservekopie van: (klik om het origineel te bekijken)

REGIO | 27 april 2015 | 3 | Door In vervoering, Dichtbijmeeschrijver

UITHOORN - Het huidige openbaar vervoer. Verleden, heden en toekomst. Wat er mis kan gaan. De (hoogwaardige) verbinding met Amstelveen en Amsterdam. Het geld bij elkaar harken. Eerlijk? Waardig? Hoogwaardig?

Openbaar vervoer kost geld. Belastinggeld. Geld van ons allemaal dat weer voor ons allemaal ingezet moet worden. Op een eerlijke manier besteed, met een eerlijke berekening van de kosten en opbrengsten, eerlijk en open in berekeningen en argumentaties in debatten en besluiten van overheden zoals gemeenteraden, provinciale staten, de tweede kamer. Dat zijn volksvertegenwoordigingen die d.m.v. verkiezingen zijn gekozen, waar de burger dus zijn invloed op kan hebben. Met zoiets als een stadsregio is dat wat minder, die stadsregio ontstaat door een samenwerkingsverband van een aantal gemeenten. Samen kan men meer bereiken, maar staat men een tikje verder van de burger af, want er valt niets te kiezen.

Elk Openbaar Vervoer project moet door een democratisch orgaan, worden bedebatteerd, beargumenteerd en uiteindelijk besloten. Eerlijk, transparant.

Een overheid wil wel eens te veel en kan te weinig. Een project kost geld, maar waar moet dat vandaan komen? Stelt de raad zijn voorwaarden? Is er een maximum aan het uit te geven geld? Hoe waardig en hoogwaardig harkt de projectleiding zijn geld bij elkaar?

Eerlijk?

Wordt het niet een beetje merkwaardig als een groot project dat met pijn en moeite door de raad komt, voor een vastgesteld budget, vijf keer over de kop gaat?

Eerlijk?

Heeft die wethouder destijds de Amsterdamse raad met de NoordZuidlijn niet een klein beetje voor de gek gehouden? Was de voorgespiegelde kostprijs reëel? 317 miljoen "en geen cent meer" voor de gemeente Amsterdam en het totaal 1,46 miljard.

Of is 1957 miljoen voor de gemeente Amsterdam, en in totaal 3,1 miljard, vijf keer zo duur, dichter bij de waarheid?

Eerlijk?

Er kwam natuurlijk een onderzoek naar dit enorme verschil. Daar kwam uit dat dit project nooit door had mogen gaan.

De gemeenteraad legde zich er tegenstribbelend bij neer en de wethouder verkondigde dat het project te belangrijk was en tegen elke prijs door had moeten gaan. Hij vond dat het rijk meer had moeten betalen.

Eerlijk?

Op 22 april 2009 vertelde een voormalig wethouder in EénVandaag dat het budget voor de metrolijn van meet af aan te krap was, dit zou gedaan zijn om de 'lijn er politiek door te drukken'.

Een Amsterdamse wethouder besluit voor zichzelf dat hij de belastingbetaler op kosten mag jagen, niet alleen Amsterdammers, alle Nederlanders. De Amsterdamse raad weet waar ze me bezig is en gaat gewoon door…..

Eerlijk?

Voor de NoordZuidlijn er kon komen, was er een referendum in Amsterdam, 64% van de stemmers stemde tegen deze lijn. Er waren 123.198 stemmers,79.861 mensen (64,8%) stemden tegen. Toch kwam de lijn er, de overheid had er al voor gezorgd dat er 154.935 stemmen nodig waren om de NoordZuidlijn niet aan te leggen.

Eerlijk?

Hoe harkt een overheid het geld voor een project bij elkaar?

Eerlijk? Waardig? Hoogwaardig?

De huidige financiering van Openbaar Vervoer verloopt via de Brede Doel Uitkering. Daarin is het niet verplicht om de totale uitkering voor Openbaar Vervoer te gebruiken. Hoeveel van het totale BDUgeld wordt er in de regio Amsterdam ingezet voor Openbaar Vervoer? Weten burgers daar iets van, of heeft de overheid dat liever niet? In sommige delen van het land stelt de overheid onomwonden dat er wel geld is voor een voertuig en voor de benzine, maar niet voor het personeel. Burgers worden zo door hun eigen overheid gegijzeld: "los het zelf maar op". Zelfs wordt er geld opgepot, de provincie Gelderland is één van de rijkste provincies en pot heel veel geld op "voor later" waardoor het niet uitgegeven wordt waar het nu wel nodig is met als resultaat een afbraak van het Openbaar Vervoer. Hoe gaat het in de Amsterdamse regio? Wordt er hier ook voor éénderde gedeelte bezuinigd? En hoe wordt dat "opgelost"?

Toen de NoordZuidlijn door de Amsterdamse raad heen geloodst moest worden, werd er niet zo zwaar bezuinigd als nu, en toen kon de overheid het alleen realiseren door op gespannen voet met de waarheid te acteren.

Hoe gaat het nu met de HOV Uithoorn?

Eerlijk? Waardig? Hoogwaardig?

De projectleiding doet alles om het sommetje rond te krijgen en het geld voor een HOV bij elkaar te harken. De lijnennetvisie van de Stadsregio is daar de verpakking van. Waar komt het in deze tijd van bezuinigingen op neer? Openbaar Vervoer ontwikkelen op basis van de vraag, de behoefte van de reiziger? Bezuinigen? Het lijnennet en het voorzieningenniveau uitknijpen?

Wordt de HOV Uithoorn gebruikt om de finacieringsproblemen van Amsterdam te verhelpen? Was dat financieringsprobleem al een erfenis van de NoordZuidlijn? Komt daar nu de bezuiniging op de Brede Doel Uitkering bovenop?

Hoe eerlijk, waardig en hoogwaardig is de berekening van die kosten? Opnieuw op gespannen voet met de waarheid? Hoe is het mogelijk dat dergelijke plannen tot op de euro nauwkeurig kunnen worden uitgerekend? Van welke aannames wordt uitgegaan? Hoeveel wensdenken zit daar in? Wat is de realiteitswaarde?

Hoe zal het deze keer gaan? Wordt het weer een controle achteraf, en wellicht tot de ontdekking komen dat het wel gebeurd is, terwijl het niet had moeten gebeuren, met ook nog een wethouder die achteraf roept dat het toch had gemoeten, tegen welke prijs dan ook?

Of wordt het een second opinion, dus narekenen nu het nog kan, en meteen ook nagaan wat het realiteitsgehalte van de aannames (...het woord zegt het al…) is.

Waar wordt het geld vandaan gehaald? Komt het door het opheffen van ander Openbaar Vervoer? Blijft er nog ander Openbaar Vervoer? Hoe blijft dat rijden? Kan ik nog komen waar ik altijd kwam? Ben ik net zo lang onderweg? Moet ik overstappen of nog vaker over gaan stappen? Hoe veilig is de HOV in het verkeer? Hoe zit het met de sociale veiligheid van een HOV, is die er op papier of ook in werkelijkheid?

Wat is de visie van de Stadsregio, is dat een vervoersvisie of een bezuinigingsvisie? Hoeveel moeite moet je doen om door het bla-bla-bla heen te prikken en de werkelijkheid er achter te ontdekken?

De HOV wordt als tram aangeboden voor 23,8 miljoen. De "toch al geplande" opstelsporen tussen Uithoorn en Amstelveen zijn natuurlijk zo langgerekt mogelijk gemaakt om zo dicht mogelijk bij Uithoorn uit te komen. Zo harkt men het nu eenmaal bij elkaar.

Er komt nog 8,3 miljoen bij, want de bus op de Zijdelweg laten terwijl de tram door de polder rijdt is het beproefde Amsterdamse recept is om busreizigers dwars te zitten. Welke Uithoornaar zal dat pikken?

Hoever komt de bus over deze gecombineerde baan, toch zeker wel tot de poortwachter?! Wat hebben we er anders aan? Is datnog duurder? Of maakt dat duidelijk dat er helemaal geen tramnodig is?

Daarnaast zal er sowieso heel wat gedaan moeten worden, tram of niet, om de doorstroming van bussen, HOV of niet, te verbeteren, want die is nu slecht. Niet alleen in Amstelveen West maar vooral in Amsterdam, er moet een einde komen aan het busreizigertje pesten.

Er valt meer bij elkaar te harken...

De totale exploitatiekosten gaan omlaag, terwijl er geen reizigersgroei komt. Dat betekent dat de exploitatiekosten alleen maar dalen door behoorlijk grotere voertuigen dan de huidige bussen. En dat, op zijn beurt, kan niet anders betekenen dan dat de tram minder frequent gaat rijden dan de bus nu doet.

De HOVtram veroorzaakt grotere loopafstanden, meer overstappen, minder trams dan er nu bussen rijden, minder comfort en niet of nauwelijks reistijdwinst. Daar komt nog bovenop dat trams buitengewoon gevoelig zijn voor verstoringen, één incident waarbij een tram blijft steken en het hele vervoer staat stil. Dat kan een aanrijding zijn, maar ook een stroomstoring. De bus is altijd opgevallen omdat ie… ...niet opvalt, hij is er altijd. De reputatie van de huidige Amstelveenlijn is wel even anders...

Wat is de verbetering? Dit lijkt op lucht harken...

Een tram wordt vergeleken met de huidige Combinotram (ook al zo'n typisch Amsterdams "succes"). Die rijdt goed rechtuit, maar niet door bochten in de stad, daar slingert, bokt en schokt de tram als een onvervalst museumstuk de reizigers door elkaar. Wordt deze tram ook ongeveer 30 meter? Dat is nog lang geen "zeer lang voertuig" zoals dat in de visie van de Stadsregio staat om problemen mee op te lossen.

Een HOV als bus kan net zo schoon zijn als een tram. "Emissievrij" is geen Amsterdamse uitvinding, het is al opgenomen in de nieuwe concessie Haarlem - IJmond. De huidige bussen zijn 12 meter. Een HOV bus kan 12, 18 of 24 meter zijn, zelfs 44 meter en toch zelfstandig rijden. Hij heeft zijn eigen energie bij zich en hoeft geen slachtoffer van een stroomstoring te zijn

Ook met busexplolitatie kan er belangrijk bespaard worden, maar het hoeft niet zulke ingrijpende gevolgen te hebben als tramexploitatie.

Een tramvariant zonder bussen er bij? Wie daar in geloofd moet een echte Amsterdammer zijn die nog denkt dat de wereld een platte schijf is en ophoudt bij de Kalfjeslaan, daar val je er af.

Hoe gaat het met de HOV Uithoorn?

Eerlijk? Waardig? Hoogwaardig?Wie betaalt die 32 miljoen? Amsterdam? De Stadsregio? Wat betaalt Uithoorn? Is dat wel zo zeker? Wat komt er nog bij? Gaat dit ook een keer over de kop? Wat krijgen we er voor?

Welke wethouder gaat dit de kop kosten?

Gaat Uithoorn het gelag betalen? Hark.