Erytrocyten transfusie

Type

Erytrocytenconcentraat: houdbaar 30 dagen

Trombocytenpool: houdbaar 7 dagen

Plasma: direct toedienen na ontdooien


Compatibiliteit

Algemeen

ABO en RhD compatibel

Specifieke gevallen

  • Vrouwen <45 jaar (vruchtbare leeftijd): ook Resus (dus CcEc) en Kell compatibel.

  • Hemoglobinopathie (vaak ook andere etnische achtergrond): ABO, Resus, Duffy en indien mogelijk ook Kidd en Ss compatibel. Daarnaast patiënten bij voorkeur al vroeg in kaart brengen.

    • Sikkelcelziekte:

      • Selecteer voor patiënten met sikkelcelziekte Rh fenotype, K compatibel en Fy(a) compatibel bloed, zo mogelijk Jk(a) en Jk(b) compatibel bloed en bij voorkeur tevens S compatibel bloed, ter voorkoming van alloantistofvorming. NB: Jk(a), Jk(b) en S in volgorde van belang.

      • Typeer transfusie-afhankelijke patiënten met sikkelcelziekte zo vroeg mogelijk voor de bloedgroepantigenen van het Rh, Kell, Duffy, Kidd en MNS-systeem (M, S en s antigenen).

      • Wees alert op het voorkomen van varianten van de Rh antigenen. Deze patiënten zijn bijvoorbeeld te herkennen door een zwakke expressie van het RhC eiwit. De aanwezigheid van Rh varianten en andere zeldzame bloedgroepgenotyperingen dient met behulp van genotypering vastgesteld te worden.

      • Stel door middel van genotypering vast of bij de zeldzaam voorkomende typering: S-negatief en s-negatief (S-s-), patiënt ook negatief is voor de bloedgroep U.

  • Thalassemie

    • Selecteer voor patiënten met thalassemie Rh fenotype en K compatibel bloed ter voorkoming van de vorming van alloantistoffen.

    • Typeer transfusie-afhankelijke patiënten met thalassemie zo vroeg mogelijk voor de bloedgroepantigenen van het Rh, Kell, Duffy, Kidd en MNS-systeem (de S en s antigenen en eventueel voor het M antigeen typeren).

  • MDS met hoge transfusie behoefte (of andere indicatie met hoge transfusie behoefte): ABO, Rhesus, Kell compatibel.
    NB. bij allogene SCT vaak ook hoge transfusiebehoefte maar door immuunsuppressiva vaak minder problemen van antistof vorming

  • AIHA: compatibel voor allo, preventie van nieuwe all-antistoffen door abo, rhesus en kell compatibel. Streven naar ook compatibel voor auto-antistoffen.


Bewerkingen

Bestraalde bloedproducten

Doel: inactiveren van leukocyten (mn lymfocyten) ter voorkomen van GvHD. Geldt voor cellulaire producten (dus EC, TP) en niet plasma.

Indicatie: bij de immuungecompromitteerde patiënt

ParvoB19 veilig

ParvoB19 infectie: 50% van de populatie heeft een parvoB19 infectie doorgemaakt en dus antistoffen tegen parvoB19. Een bloedproduct wat ParvoB19-veilig wordt geacht heeft dus deze antistoffen.

Doel: voorkomen de novo parvoB19 infectie

Indicatie: in het algemeen iemand die een (diepere) anemie niet kan hebben. Bijv sikkcelziekte. Daarnaast zwangere vrouwen ter preventie van parvoB19 infectie bij foetus.

Gewassen bloedproducten

Relatie met IgA


Kruisproef

Type and screen

Type&screen is een "elektronische screening" waarbij de bloedgroep van de patiënt en donor worden bekeken (type) en irregulaire antistoffen (screen). Indien de laatstgenoemde negatief en de bloedgroepen tussen patiënt en donor compatibel kan het bloedproduct worden afgegeven.

Screening van irregulaire antistoffen is maximaal 72 uur geldig.

Fysieke kruisproef

Opzet: serum van patiënt + erytrocyten van de donor (3 testpanels, dus 3 verschillende erytrocyten met vaakvoorkomende antigenen) --> agglutinatie? = irregulaire antistoffen. Als positief, dan naar Sanquin voor verdere typering.