Monumentul eroilor de la Sus

Monumentul eroilor din Şerbăneştii de Sus a fost ridicat ceva mai târziu, prin 1968, în anii de început ai epocii Ceaușescu, cu fondurile modeste ale primăriei, în timpul mandatului de primar al vestitului Gheorghe Mihai. Iniţial, acest monument a fost amplasat în apropierea şcolii din acest sat și arăta cam la fel cu cel actual. În jurul lui se amenajase și un mic părculeţ, însă – în perioada post-decembristă –, acolo s-a construit grădinița de la Sus. Monumentul era orientat cu fațada principală spre șosea, actuala stradă Dumitru Caracostea, și terenul acela aparținuse, cândva, preotului Alexandru Nițulescu.

Istoric și amplasament. În 1992, când se lua decizia de a se construi grădinița de la Sus [1]) – pe locul fostului parc, unde se afla și monumentul eroilor –, s-a hotărât, inițial, ca monumentul să rămână acolo, în curtea grădiniței. Și acolo îl putem vedea (v. Fig. 1), în imaginile din satelit, și în 2011 [2]). Mutarea acestui monument în curtea Bisericii de la Sus, acolo unde se află și acum, a presupus, de fapt, construirea unui alt monument asemănător, ele coexistând o perioadă de câțiva ani. În orice caz, în august 2012, monumentul din curtea bisericii părea funcțional de ceva vreme (v. Fig. 2 [3])), în timp ce din vechiul monument nu mai rămăsese decât postamentul, așa precum se poate vedea în spatele gardului grădiniței (v. Fig. 3 3)). Realizat din beton, înainte de 2012, monumentul este orientat aici, în noua locație, cu fațada principală spre vest, adică tot spre șosea, și a suportat o renovare prin 2014, că de Ziua Eroilor în 2015 arăta deja mult mai bine (v. Fig. 4 [4])). În ce privește placa de comemorare, aceasta a suportat cel puțin două completări, așa cum se poate ușor observa în fotografiile din Fig. 5 și Fig. 6, realizate pe 3 decembrie 2017. Potrivit primelor cercetări efectuate, ambele completări au intervenit în jurul anului 2014, cu ocazia acelei renovări. Numele celor adăugați ulterior le voi aminti la momentul potrivit, ceva mai jos.

Eroii satului Şerbăneştii de Sus. În mod inexplicabil, de la bun început, monumentul eroilor din satul Șerbăneștii de Sus nu a inclus și eroii războiului de independență. Sau poate nu s-a știut care au fost... Iar aceștia, după cum vom vedea imediat, au fost chiar ceva mai mulți decât la Jos. În monografia elaborată, cu scop didactic, de învățătoarea Ioana Șerban, în 1944, găsim, din fericire, listele cu morții acestui sat, precum și din Strugurelu (fost Jarcaleți), din toate cele trei războaiele, precum și câteva elemente de identificare a acestora, în unele cazuri [5]). În cele ce urmează, voi face referire însă nu numai la această lucrare, ci și la alte informații, documente și fotografii la care am ajuns, întâmplător, în timpul documentării mele.

Războiul de independenţă (1877-1878):

1. Sold. Catargiu Ion. Numele său se află înscris doar în monografia învățătoarei Ioana Șerban (v. Fig. 7, poz. 4).

2. Sold. Neacşa Stancu. Are numele trecut în lista întocmită, în 1944, de învățătoarea Ioana Șerban (v. Fig. 7, poz. 3).

3. Sold. Olanu Păun. Numele său nu se află înscris pe monument, apare doar în lista morților indicată de fosta învățătoare Ioana Șerban a Școlii de la Sus 5) (v. Fig. 7, poz. 1).

4. Sold. Paraschiv Mincă. Numele său se află înscris în monografia învățătoarei Ioana Șerban (v. Fig. 7, poz. 5).

5. Sold. Zavragiu Stancu. Are numele înscris în monografia învățătoarei Ioana Șerban (v. Fig. 7, poz. 2).

În total, dacă ar fi să dăm crezare celor consemnate de învățătoarea Ioana Șerban, la războiul de independență, în 1877, au luat parte cinci suseni și tot atâția au murit... Eu cred, totuși, că – mai degrabă – denumirea dată tabelului nu prea este în regulă, că nu despre „locuitorii care au luat parte la răsboiul din 18775) ar fi vorba, ci despre lista morților din această comună, căzuți pe câmpul de luptă în timpul acestui război, din moment ce în coloana „Observațiuni”, în dreptul fiecăruia, este consemnat „decedat”...

Primul război mondial (1916-1918):

1. Sold. Anca Gheorghe. Are numele înscris în lista de morți din monografia învățătoarei Ioana Șerban (v. Fig. 8, poz. 33), dar nu se regăsește pe monument.

2. Sold. Bădălan Ilie. Numele său este gravat, se pare, pe placa comemorativă de pe faţada principală a monumentului de la Sus, sub o formă mai puțin oficială – Bădălan Lilea (v. Fig. 6), cum i se spunea, probabil, în familie. În lista de morți din monografia Ioanei Șerban, el apare însă, pe poziția nr. 3, sub numele de Bădălan Ilie (v. Fig. 8) 5).

3. Sold. Becheanu Dumitru. Numele său apare în monografia învățătoarei Ioana Șerban (v. Fig. 8, poz. 29), dar nu se regăsește pe placa de comemorare de pe monument.

4. Sold. Bubuță Gheorghe. Are numele trecut în lista de morți ai primului război mondial, listă existentă în monografia învățătoarei Ioana Șerban (v. Fig. 8, poz. 12), dar nu se regăsește pe monumentul de la Sus.

5. Sold. Bunciu Constantin. Are numele gravat pe placa comemorativă de pe faţada principală a monumentului (v. Fig. 6), dar nu se regăsește în monografia Ioanei Șerban, unde se află – în schimb – numele Bunciu Ilie (v. Fig. 8).

6. Sold. Bunciu Ilie. Numele său se află în lista de morți din monografia Ioanei Șerban (v. Fig. 8, poz. 6), dar nu se regăsește înscris pe placa de comemorare a monumentului, pe care se află, în schimb, numele Bunciu Constantin (v. Fig. 6).

7. Sold. Caracostea Ion. Are numele gravat pe placa de comemorare a monumentului, adăugat fiind în 2014, cu ocazia primei revizuiri (v. Fig. 6). Numele său nu se regăsește în monografia Ioanei Șerban. Există însă, în vecinătatea monumentului, o cruce – ceva mai veche – a căpitanului Ioan Caracostea, mort pe 10 februarie 1886, fără vreo legătură cu cele trei mari războaie pe care le comemorează monumentul. În aceste circumstanțe, parcă ceva nu este în regulă...

8. Sold. Călin Ene. Are numele gravat pe placa comemorativă de pe faţada principală a monumentului (v. Fig. 6), dar nu se regăsește în monografia învățătoarei Ioanei Șerban.

9. Sold. Chiţu Stancu. Numele său se află înscris în monografia învățătoarei Ioana Șerban (v. Fig. 8, poz. 20), dar nu figurează pe monument.

10. Sold. Ciobanu Nicolae. Are numele gravat pe placa de comemorare aplicată pe faţada principală a monumentului (v. Fig. 6), adăugat fiind prin 2014, cu ocazia celei de-a doua completări (a se observa cele trei scrisuri diferențiate de trecerea timpului, ca nuanță a vopselei). Numele său se află înscris și în monografia Ioanei Șerban (v. Fig. 8, poz. 23).

11. Sold. Ciobanu Stan. Are numele înscris în lista de morți existentă în monografia Ioanei Șerban (v. Fig. 8, poz. 19), dar nu se regăsește înscris pe monument.

12. Sold. Comănescu Drăghici. Are numele gravat pe placa comemorativă de pe faţada principală a monumentului și se regăsește, de asemenea, în lista de morți din monografia învățătoarei Ioana Șerban (v. Fig. 8, poz. 27).

13. Sold. Comănescu Dumitru. Numele său se regăsește în lista de morți anexată în monografia Ioanei Șerban (v. Fig. 8, poz. 41), dar nu și pe monument.

14. Sold. Comănescu Radu. Numele său se află în lista de morți din monografia Ioanei Șerban (v. Fig. 8, poz. 36), dar nu și pe monument.

15. Sold. Corbea Ion. Numele său se găsește în monografia învățătoarei Ioana Șerban (v. Fig. 8, poz. 15), însă nu se află înscris pe monument.

16. Sold. Crângeanu Alexandru. Are numele gravat pe placa comemorativă de pe faţada principală a monumentului, după a doua revizuire a listei, ce a intervenit în 2014 (v. Fig. 6); nu se regăsește în monografia învățătoarei Ioana Șerban.

17. Sold. Crângeanu Gh. Iorgu. Are numele gravat pe placa comemorativă de pe faţada principală a monumentului, adăugat fiind cu ocazia renovării din 2014, a doua revizuire (v. Fig. 6); numele său se regăsește (fără inițială) și în monografia învățătoarei Ioana Șerban (v. Fig. 8, poz. 38).

18. Sold. Crângeanu Tănase. Numele său se află înscris în lista de morți existentă în monografia învățătoarei Ioana Șerban (v. Fig. 8, poz. 39), dar nu și pe monument.

19. Sold. Creţu Alexandru. Numele său se află înscris în lista morților primului război mondial, listă anexată în monografia învățătoarei Ioana Șerban (v. Fig. 8, poz. 21), însă nu se regăsește pe monument.

20. Sold. Dan Mihaiu. Are numele înscris în lista de morți din monografia învățătoarei Ioana Șerban (v. Fig. 8, poz. 35), dar nu se regăsește pe monument.

21. Sold. Dorobanţu Alexandru. Are numele înscris în monografia Ioanei Șerban (v. Fig. 8, poz. 16), dar nu se regăsește pe placa de comemorare a monumentului.

22. Sold. Drăgan Drăghici. Numele său este gravat pe placa de comemorare a monumentului (v. Fig. 6) și se află înscris, de asemenea, în monografia Ioanei Șerban (v. Fig. 8, poz. 42).

23. Sold. Enache Constantin. Are numele gravat pe placa comemorativă de pe faţada principală a monumentului (v. Fig. 6); nu se regăsește în monografia Ioanei Șerban.

24. Sold. Florescu Dumitru. Numele său este gravat pe placa comemorativă de pe faţada principală a monumentului (v. Fig. 6), dar nu se regăsește în monografia Ioanei Șerban.

25. Sold. Găluşcan Mihalache. Numele său se află în lista de morți atașată în monografia învățătoarei Ioana Șerban (v. Fig. 8, poz. 18), dar nu se regăsește pe monument.

26. Sold. Gheorghe Voicu. Are numele înscris în lista de morți din monografia învățătoarei Ioana Șerban (v. Fig. 8, poz. 6), dar nu se regăsește pe placa de comemorare a monumentului.

27. Sold. Gherghe Marin. Numele său este gravat pe placa de comemorare de pe faţada principală a monumentului (v. Fig. 6); nu se regăsește în monografia Ioanei Șerban.

28. Sold. Grădinaru Radu. Are numele înscris în lista de morți existentă în monografia învățătoarei Ioana Șerban (v. Fig. 8, poz. 43), dar nu și pe monument.

29. Sold. Ilie Florea. Numele său se află înscris în monografia învățătoarei Ioana Șerban (v. Fig. 8, poz. 24) și, în 2014, când s-a renovat monumentul, a fost adăugat pe placa de comemorare a eroilor suseni, în prima serie de revizuiri (v. Fig. 6).

30. Sold. Ivaşcu Gheorghe. Are numele gravat pe placa comemorativă de pe faţada principală a monumentului (v. Fig. 6), regăsindu-se și în monografia Ioanei Șerban (v. Fig. 8, poz. 37).

31. Sold. Ivaşcu Marin. Are numele trecut în lista de morți din monografia învățătoarei Ioana Șerban (v. Fig. 8, poz. 26), dar nu și pe monument...

32. Sold. Jipea Ilie. Numele său este gravat pe placa comemorativă de pe faţada principală a monumentului (v. Fig. 6); nu se regăsește în monografia învățătoarei Ioana Șerban.

33. Sold. Mareş Radu. Are numele gravat pe placa comemorativă de pe faţada principală a monumentului (v. Fig. 6); nu se regăsește în monografia Ioanei Șerban.

34. Sold. Matei Ion. Are numele înscris în monografia învățătoarei Ioana Șerban (v. Fig. 8, poz. 31), dar nu se regăsește pe monumentul eroilor.

35. Sold. Matei Marin. Numele său este înscris în lista de morți din monografia Ioanei Șerban (v. Fig. 8, poz. 32), însă nu și pe monument.

36. Sold. Mărgineanu Mihalache. Numele său se află înscris în lista de morți din monografia Ioanei Șerban (v. Fig. 8, poz. 28), dar nu se află înscris pe monument.

37. Sold. Mihai Ion. Are numele înscris în monografia Ioanei Șerban (v. Fig. 8, poz. 30), dar nu figurează pe monument.

38. Sold. Nedelcu Alexandru. Are numele trecut în lista de morți din monografia Ioanei Șerban (v. Fig. 8, poz. 25), dar nu se regăsește pe monument.

39. Sold. Nedelcu Gheorghe. Numele său nu apare înscris pe monument, dar se regăsește, pe poziția nr. 2, în lista de morți anexată în monografia învățătoarei Ioana Șerban (v. Fig. 8) 5).

40. Sold. Nedelcu Ion. Are numele înscris în monografia învățătoarei Ioana Șerban (v. Fig. 8, poz. 22), dar nu se regăsește pe placa comemorativă de pe monumentul eroilor.

41. Sold. Oprea Gheorghe. Numele său este gravat pe placa de comemorare de pe faţada principală a monumentului (v. Fig. 6) și se regăsește, de asemenea, pe poziția nr. 4, în lista de morți din monografia fostei comune Șerbăneștii de Sus a învățătoarei Ioana Șerban (v. Fig. 8).

42. Sold. Oprea Ilie. Are numele gravat pe placa comemorativă de pe faţada principală a monumentului (v. Fig. 6) și se află, de asemenea, înscris în lista de morți din monografia Ioanei Șerban, la poziția nr. 5 (v. Fig. 8).

43. Sold. Oprea Ispas. Numele său este gravat pe placa comemorativă de pe faţada principală a monumentului (v. Fig. 6) și, în monografia învățătoarei Ioana Șerban, se află la poziția nr. 8 (v. Fig. 8).

44. Sold. Paraschiv Gheorghe. Numele său se află la poziția nr. 1 din lista morților primului război mondial, listă ce se află în monografia învățătoarei Ioana Șerban (v. Fig. 8). El este, ca și mulți alții, unul dintre eroii suseni al cărui nume s-a pierdut, de-a lungul anilor, neregăsindu-se înscris pe monument...

45. Sold. Peniu Constantin. Numele său se află înscris în monografia Ioanei Șerban (v. Fig. 8, poz. 46), dar nu și pe monumentul de la Sus.

46. Sold. Peniu Marin. Are numele trecut în lista de morți existentă în monografia învățătoarei Ioana Șerban (v. Fig. 8, poz. 47), dar nu se regăsește pe monument.

47. Sold. Petrescu Ion. Numele său este gravat pe placa comemorativă de pe faţada principală a monumentului, în 2014, după a doua revizuire (v. Fig. 6); nu se regăsește în monografia Ioanei Șerban.

48. Sold. Pirnuţă Constantin. Are numele trecut în lista de morți din monografia Ioanei Șerban (v. Fig. 8, poz. 14), dar nu se regăsește pe monument.

49. Sold. Pirnuţă Ilie. Numele său se găsește în lista de morți din monografia Ioanei Șerban (v. Fig. 8, poz. 13), dar nu se regăsește pe monument.

50. Sold. Pirnuță Zamfir. Are numele înscris în lista de morți existentă în monografia învățătoarei Ioana Șerban (v. Fig. 8, poz. 11), dar nu se regăsește pe monumentul de la Sus. Ce s-o fi întâmplat, oare, cu neamul lui Pirnuță, de nu apare niciunul dintre morții săi pe monument? Greu de dat un răspuns, deocamdată...

51. Sold. Râcâială Constantin. Numele său este înscris în monografia Ioanei Șerban (v. Fig. 8, poz. 48), dar nu se regăsește pe monument.

52. Sold. Ştefan Vladu. Are numele trecut în monografia Ionaei Șerban (v. Fig. 8, poz. 44), dar nu se regăsește pe monument.

53. Sold. Tudoran Florea. Numele său este înscris în lista de morți din monografia Ioanei Șerban (v. Fig. 8, poz. 40), dar nu se regăsește pe monument.

54. Sold. Ţucă Constantin. Numele său este gravat pe placa comemorativă de pe faţada principală a monumentului (v. Fig. 6) și se află înscris, de asemenea, în monografia Ioanei Șerban (v. Fig. 8, poz. 10).

55. Sold. Ţucă Gheorghe. Are numele gravat pe placa de comemorare de pe faţada principală a monumentului (v. Fig. 6), iar în lista de morți din monografia Ioanei Șerban apare la poziția nr. 9 (v. Fig. 8).

56. Sold. Vătui Ion. Numele său se află înscris în monografia Ioanei Șerban (v. Fig. 8, poz. 45), dar nu și pe monument.

57. Sold. Voinea Preda. Numele său se găsește în lista de morți inclusă în monografia Ioanei Șerban (v. Fig. 8, poz. 17), dar nu se regăsește pe monument.

58. Sold. Zavragiu Petre. Are numele gravat pe placa comemorativă de pe faţada principală a monumentului (v. Fig. 6) și, în monografia Ioanei Șerban, se regăsește la poziția nr. 34 (v. Fig. 8).

Dintre cei 58 de eroi ai primului război mondial, amintiți mai sus, pe monument nu regăsim decât 23, adică nici măcar jumătate... De aceea, suntem datori cu o soluție reparatorie cât mai urgentă!

Al doilea război mondial (1941-1945):

1. Serg. maj. Dutchevici Mihaiu. Numele său apare gravat pe placa comemorativă de pe faţada principală a monumentului, numit fiind Dutchevici Mihail și atât, fără grad (v. Fig. 6); el era contingent 1938, căzut în lupta de la Vigoda – regiunea Odesa, Ucraina; era necăsătorit (v. Fig. 9, poz. 1) 5). Prin 1936, înainte de a fi luat în armată, se interesa de „examenele şi condiţiile pentru şcoala de picheri C.F.R.” [6]), adică ar fi vrut să devină tehnician al căilor ferate, dar drumurile sale le-a croit altfel... războiul.

2. Serg. Baboi Aurel. Numele său apare gravat pe placa comemorativă de pe faţada principală a monumentului (v. Fig. 6); nu apare în monografia învățătoarei Ioana Șerban.

3. Serg. Neacşa Constantin. Are numele gravat pe placa comemorativă de pe faţada principală a monumentului (v. Fig. 6) și a murit, pe front, în 1942. Potrivit lucrării monografice a învățătoarei Ioana Șerban, el ar fi murit în bătălia pentru Caucaz (v. Fig. 9, poz. 2) sau, potrivit nepotului său – Minel Neacșa, a „rămas definitiv la Cotul Donului” [7]), în Rusia. Sergentul Constantin Neacșa (v. Fig. 10 7)) era contingent 1936, era căsătorit şi avea 2 copii 5). Judecând după uniforma specifică, acesta a făcut parte din Divizia de Gardă a Regimentului 6 Dorobanți.

4. Cap. Bădălan P. Radu. Are numele gravat pe placa comemorativă de pe faţada principală a monumentului de la Sus (v. Fig. 6); nu apare în monografia Ioanei Șerban. Era născut în 1922 și a murit pe 12 decembrie 1944, după ce învățătoare Ioana Șerban își întocmise lucrarea monografică referitoare la fosta comună Șerbăneștii de Sus 5). În apropierea monumentului, caporalului Radu P. Bădălan (v. Fig. 11) i s-a ridicat o cruce de către familia sa, de unde am preluat informațiile prezentate aici. Gradul său, din păcate, nu este înscris pe monument, așa precum s-a procedat la alți eroi.

5. Cap. Ciobanu Alexandru. Numele său este gravat pe placa comemorativă de pe faţada principală a monumentului (v. Fig. 6); era contingent 1937, mort în 1941 la Karpova – Rusia; era căsătorit şi avea 2 copii 5); în lucrarea monografică a învățătoarei Ioana Șerban apare cu gradul de fruntaș (v. Fig. 9, poz. 4).

6. Cap. Popescu C. Ion. Are numele gravat pe placa comemorativă de pe faţada principală a monumentului (v. Fig. 6 [8])). A murit la Odesa, în luptele de pe strada Sadovaya – Ucraina (nu la Sadovoaia, cum stâlcit este consemnat în monografia Ioanei Șerban). Caporalul Ion C. Popescu (v. Fig. 12) era contingent 1939, a fost căsătorit şi avea un copil (v. Fig. 9, poz. 3). În treacăt, am mai vorbit despre acest erou șerbăneștean și în documentarul Popa Gică, el fiind fratele acestuia, iar multe dintre informațiile aferente le datorăm profesoarei Ecaterina Oprișan, una dintre fetele preotului Gheorghe C. Popescu (zis Popa Gică), cel care a slujit biserica din Dealul Papii timp de câteva decenii.

7. Frt. Comănescu Anghel. Numele său este gravat pe placa comemorativă de pe faţada principală a monumentului; era contingent 1937 și a murit (probabil) la Krasnozarsk Krai – în Siberia, Rusia (în monografia amintită, localitatea unde a „căzut” este numită Krasmioj-Ceroj, neidentificată de mine); apare în monografia Ioanei Șerban (v. Fig. 9, poz. 5), era căsătorit şi avea 4 copii 5).

8. Sold. Amza Marin. Numele său este gravat pe placa comemorativă de pe faţada principală a monumentului, adăugat fiind în 2014, cu ocazia ultimei revizuiri (v. Fig. 6); nu se regăsește în monografia Ioanei Șerban.

9. Sold. Baillavoine Robert. Era contingent 1941 (n. 28 februarie 1919, la Paris [9])), necăsătorit; numele său apare în monografia învățătoarei Ioana Șerban (v. Fig. 9, poz. 14); nu apare pe monument. A murit în 1942, la Stalingrad, în Rusia 9). Era unul dintre feciorii Margaretei Caracostea, căsătorită cu inginerul francez Eugen L. Baillavoine.

10. Sold. Bogdan Petre. Numele său este gravat pe placa comemorativă de pe faţada principală a monumentului, adăugat fiind prin 2014, după ultima revizuire (v. Fig. 6); nu se regăsește în monografia Ioanei Șerban.

11. Sold. Călin I. Radu. Numele său este gravat pe placa de comemorare de pe faţada principală a monumentului, era contingent 1936 [10]), mort pe 25 iulie 1941 10) la Hânceşti – Basarabia; numele său apare în monografia Ioanei Șerban (v. Fig. 9, poz. 6), era căsătorit şi avea un copil 5).

12. Sold. Chiţu Dumitru. Are numele gravat pe placa comemorativă de pe faţada principală a monumentului (v. Fig. 6); nu apare în monografia Ioanei Șerban.

13. Sold. Chiţu Ion. Numele său este gravat pe placa comemorativă de pe faţada principală a monumentului, adăugat fiind în 2014, cu ocazia celei de-a doua revizuiri a listei de morți (v. Fig. 6). Era contingent 1936 și a murit la Melitopol, în Ucraina (v. Fig. 9, poz. 11).

14. Sold. Creţu Stancu. Numele său este gravat pe placa comemorativă de pe faţada principală a monumentului (v. Fig. 6); nu apare în lucrarea monografică a Ioanei Șerban. A fost căsătorit cu Elena C. Popescu, sora preotului Gheorghe C. Popescu (alias Popa Gică), despre care aminteam și ceva mai sus, și aveau împreună trei copii: Constantin, Eugenia și Teodora [11]).

15. Sold. Ivaşcu Alexandru. Are numele gravat pe placa comemorativă de pe faţada principală a monumentului (v. Fig. 6) și a murit la vârsta de 24 de ani. Eroul Alexandru Ivașcu (v. Fig. 13) a fost căsătorit cu Maria Ivașcu, așa cum apar fotografiați pe crucea din cimitirul bisericii de la Sus; nu apare în monografia învășătoarei Ioana Șerban. Dacă ar fi să ne luăm de pe uniforma cu care el era îmbrăcat în fotografia de pe cruce (v. Fig. 13), nu prea pare deloc a fi soldat...

16. Sold. Ivaşcu Călin. Numele său este gravat pe placa comemorativă de pe faţada principală a monumentului (v. Fig. 6); era contingent 1933 și a murit la Melitopol – Ucraina (v. Fig. 9, poz. 8).

17. Sold. Mihăilă Zamfir. Are numele gravat pe placa comemorativă de pe faţada principală a monumentului (v. Fig. 6); era contingent 1935 și a murit în 1941, la Coşari – Basarabia; era căsătorit şi avea un copil (v. Fig. 9, poz. 9).

18. Sold. Oprea Dumitru. Numele său este gravat pe placa comemorativă de pe faţada principală a monumentului (v. Fig. 6). Era contingent 1935 și a murit la Rubaschin – Rusia; era căsătorit şi avea 3 copii (v. Fig. 9, poz. 13).

19. Sold. Pătrana Marin. Are numele gravat pe placa comemorativă de pe faţada principală a monumentului (v. Fig. 6); nu se regăsește în monografia Ioanei Șerban.

20. Sold. Păun Micu Ion. Numele său este gravat pe placa comemorativă de pe faţada principală a monumentului, adăugat fiind în 2014, cu ocazia primei revizuiri a listei de morți (v. Fig. 6). În monografia învățătoarei Ioana Șerban, îl regăsim cu numele de Micu Ion, fiind vorba – probabil – despre același erou. Era contingent 1937 și a murit la Karcinskaia – Rusia, lăsând în urma sa soția și un copil (v. Fig. 9, poz. 12).

21. Sold. Petrescu Constantin. Numele său este gravat pe placa comemorativă de pe faţada principală a monumentului, fiind adăugat în 2014, cu ocazia primei revizuiri a listei de morți (v. Fig. 6); nu apare în monografia Ioanei Șerban.

22. Sold. Stoica Ilie. Numele său este gravat pe placa comemorativă de pe faţada principală a monumentului (v. Fig. 6); nu se regăsește în monografia Ioanei Șerban.

23. Sold. Şerban Marin. Numele său se regăsește în monografia învățătoarei Ioana Șerban (v. Fig. 9, poz. 10). Era contingent 1927 și a murit în 1942 la Stalingrad – Rusia; era căsătorit şi avea 2 copii. Nu se regăsește pe monument.

24. Sold. Vlad Tudor. Are numele gravat pe placa comemorativă de pe faţada principală a monumentului (v. Fig. 6). A fost contingent 1939 și a murit în 1941 la Vigoda – regiunea Odesa, Ucraina; era căsătorit şi nu avea copii (v. Fig. 9, poz. 7).

În total, așadar, au fost identificați, până acum, 24 de eroi suseni ai celui de-al doilea război mondial, iar pe monument își regăsec numele, deocamdată, doar 22 dintre aceștia. Adică mult mai bine, decât în cazul eroilor războiului de independență și ai primului război mondial!

Elogii și prețuire. Până prin anii ’60, când s-a ridicat fostul monument al eroilor suseni de pe locația actualei grădinițe, Ziua Eroilor era comemorată de preot și de săteni la biserică, după care această comemorare s-a făcut la monument, precum cereau canoanele bisericești, dar și legile țării. Acum, toată această comemorare a devenit mult mai lesne, monumentul aflându-se în imediata apropiere a bisericii. Dar și îngijirea monumentului a devenit mult mai convenabilă, că a trecut din grija primăriei și a școlii, în grija bisericii și a enoriașilor... De Înălțarea Domnului, pe 6 iunie 2019, Mugurel Breoi – actualul primar al comunei – a postat pe Facebook o fotografie (v. Fig. 14 [12])) ce surprindea pregătirea momentului solemn al ceremoniei religioase. Din păcate, se pot observa adunați lângă monument doar câțiva săteni mai în vârstă veniți să-și comemoreze eroii, după datină. Monumentul așteaptă însă răbdător vacarmul de-altădată. Harul preoțesc al părintelui Nicușor Popescu, susean și el, poate că va convinge, până la urmă, și tineretul despre însemnătate acestei comemorări. Că, altfel, sub propovăduirea sa, monumentul și biserica de la Sus încep să capete o nouă înfățișare, mult mai atrăgătoare, mai adaptată zilelor noastre.

Concluzii. Ca și în cazul monumentului de la Jos, o revizuire a listei morților celor două războaie mondiale se impune în mod evident, iar adăugarea eroilor războiului de independență, uitați sau pierduți în negura vremurilor, ne obligă – cumva – să facem acest gest reparatoriu cât mai curând. Că, atunci când eroii patriei sunt comemorați deopotrivă, cunoscuți și necunoscuți, avem împăciuirea săvârșirii unei obligații de suflet, dar când le pomenim și numele, gândindu-ne la ei, parcă ne apropiem smeriți de sufletele lor... Și-această mângâiere a noastră îi reînvie, poate, pentru o clipă! Dar, despre monumentul de la Sus și despre eroii susenilor mai sunt încă multe lucruri de lămurit și de descoperit... Prin 2018, trei neobosiți cercetărori ai istoriei Oltului și Romanațiului – Vasile Radian, Ion D. Tîlvănoiu și Florina Tîlvănoiu –, au făcut o primă radiografie completă a monumentului și a momentului respectiv, radiografie ce a rămas consemnată, pentru posteritate, în revista „Memoria Oltului și Romanaților” [13]). De atunci și până acum, în 2022, am reușit să mai adun ceva informații – pe cum se vede –, dar nu atât cât s-ar cuveni...

Craiova, 28 mai 2022

Referințe documentare:

[1]. * * *HCL nr. 1/2011 cu privire la: aprobarea Inventarului Bunurilor care aparţin domeniului public al Comunei Şerbăneşti, Judeţul Olt. Primăria Șerbănești, 31 ianuarie 2011.

[2]. * * *Șerbăneștii de Sus. Google Earth, 28 iulie 2011.

[3]. * * *Șerbăneștii de Sus. Google Maps, foto august 2012, https://www.google.ro/maps/@44.3396434,24.6793509,3a,53.6y,31.49h,93.52t/data= !3m6!1e1!3m4!1sFOFqrUV4HwMDREXFGL2zeQ!2e0!7i13312!8i6656?hl=en&authuser=0, accesare 11 mai 2022.

[4]. CULCESCU, VioletaPostare. Facebook, Șerbănești, 21 mai 2015.

[5]. ȘERBAN, IoanaMonografia Comunei Șerbăneștii-de-sus, Județul Olt. ANR – București, Ministerul Culturii Naționale, 1944.

[6]. * * *Răspunsurile noastre. În ziarul „Universul” nr. 205, București, 27 iulie 1936, p. 2.

[7]. NEACȘA, MarinPostare. Facebook, Șerbănești, 21 mai 2015, https://www.facebook.com/photo.php?fbid=1602937276654752&set= pb.100008154856218.-2207520000..&type=3, accesare 21 mai 2022.

[8]. OPRIȘAN, EcaterinaCorespondență. WhatsApp, București, 12 iulie 2020.

[9]. CARACOSTEA-BĂLAN, DanielRobert Eugène BAILLAVOINE. Geneanet, https://gw.geneanet.org/bala?lang=en&pz=scholastique+theotiste&nz= caracostea+balan+vettier&m=P&v=robert+eugene, accesare 24 mai 2022.

[10]. * * * Căzuţi pe câmpul de onoare. În ziarul „Universul” nr. 232, București, 28 august 1941, p. 6.

[11]. OPRIȘAN, EcaterinaRăspunsuri la câteva întrebări + alte date. Corespondență e-mail, București, 7 iulie 2020.

[12]. BREOI, MugurelZiua Eroilor. Postare Facebook, Grupul Șerbănești, Olt, 6 iunie 2019, https://www.facebook.com/photo/?fbid= 2587580747942308&set=pcb.2404558646275066, accesare 28 aprilie 2022.

[13]. RADIAN, Vasile, TÎLVĂNOIU, Ion D. și TÎLVĂNOIU, Florina – Monumentul eroilor din satul Șerbăneștii de Sus, comuna Șerbănești. În revista „Memoria Oltului și Romanaților” nr. 4(74), Găneasa, aprilie 2018, pp. 95-96.


Accesați fișierul în format pdf: