Documente vechi - 1876

transcrise și adnotate

20 martie 1876 – Cererea procuratorului general al prințului Grigore Basarab Brâncoveanu de urmărire a veniturilor moșiei Momiceni, în baza actului de ipotecă încheiat cu Ion E. Momiceanu [1]) (1 pagină, copie legalizată de Grefa Tribunalului Olt în data de 11 ianuarie 1890, v. Fig. 1; document electronic din arhiva Costel Vasilescu - Caracal)

Copie

Originalu pusu la Grefă

Sub Litera H

Primită 20 Martie 1876

No 2688

Domnule Preşedinte

Dnu Ioan E. Momiceanu neplătindu la 16 Decemvrie 1875 dobânda de 318 Napoleoni aur la capitalulu de 5300 Napoleoni cu care s’a împrumutatu de la casa Dlui Solomon Ioseph Halfonu sub garanţia Prinţului Grigore Basaraba de Brâncoveanu pentru plata zisei dobânzi fiind constrânsu Dsa au şi efectuată după cum rezultă din alăturata chitanţă cu data 10 Martie corentu în baza actului de hypotecă omologatu de acestu Onor Tribunalu la nr. 8/74 investit cu formula executorie cu care Prinţulu este asiguratu de debitorele Ioan E. Momiceanu şi cu dreptu ca pentru dobânzi să urmărească venitulu moşii Momiceni hypotecată; Sub-semnatulu are honoare a vă ruga Dle Preşedinte să bine-voiţi ca de urgenţă să încuviinţaţi urmărirea tutulor recoltelor de orice natură vor fi recoltate şi celle ce se vor recolta pe anul 1876 în proprietatea Momiceni precum şi ori ce venituri alu zisei proprietăţi; custodele necesaru pentru observarea şi adunarea veniturilor după aprobaţiunea urmărirei ‘lu voi recomanda Onor Tribunalu spre confirmare.

Priimiţi Dle Preşedinte încredinţarea osebitei mele consideraţiuni.

Pentru Principele Grigore Basaraba de Brâncoveanu,

Procurator General (S) G. Stănescu

pentru conformitate A. Becheanu

Grefa Tribunalului Oltu

Această copie fiind conformă cu originalulu statu în Dosaru No 2151 se atestă.

1890 Ianuarie 11

P. Grefieru, C. Ionescu

(L.S.)

Comentarii:

- Pe 16 decembrie 1875, I.E. Momiceanu nu reușea să își plătească dobânda de 318 napoleoni la împrumutul pe care îl făcuse, în 1871, la bancherul Solomon Iosef Halfon; ca urmare, pe 10 martie 1876, prințul Grigore Basarab Brâncoveanu, care garantase pentru acest împrumut, a fost nevoit să plătească el această dobândă;

- Pe 20 martie 1876, procuratorul general al principelui Brâncoveanu a solicitat Tribunalului urmărirea veniturilor moșiei Momiceni, care fusese ipotecată cu formulă executorie pentru acest garant, astfel încât Brâncoveanu să-și recupereze banii deja plătiți; urma ca prințul Brâncoveau să anunțe Tribunalul Olt care va fi persoana însărcinată pentru observarea și colectarea veniturilor puse sub sechestru (custodele).

16 august 1876 – Cererea lui Ion E. Momiceanu către prințul Grigore Basarab Brâncoveanu prin care solicită trasferarea proprietății asupra moșiei Momiceni [2]) (4 pagini, manuscris aparținând lui I.E. Momiceanu, v. Fig. 2 ... 5; document electronic din arhiva Costel Vasilescu)

1876 Augustu 16

Momiceni

Măria-ta

Starea critică în quare stau hârtiele la Credetelui fonciaru, m’au decisu a nu mai face împrumutu şi amu găsitu mai bine ca se transmitu proprietatea Măriei-voastre după cumu mi-aţi regulatu quand aţi fost la Coteana, adică:

Prin actu în regulă se transmitu proprietatea pe numele măriei-voastre şi măria voastră prin contractu în regulă să mi-o arendaţi pentru 15 ani şi că capitalu ce îţi datorezu calculându-se cu dobânda lui să se plătească în aceşti 15 ani cu ammortisare în 2 rate pe fie-quare anu, una la 23 Aprilie şi alta la 23 Octombrie quand cu rata din urmă să se plătească şi cuvenita ammortisare anuală; începându ast-felu de la 23 Aprilie viitoru; și ast-felu urmându cu plata până la termenu sau de voi putea să o aquitu mai nainte, prin osebitu actu ce veţi binevoi a-mu da luaţi obligaţiunea a-mi transmite proprietatea înnapoi deoarece se plătesce capitalu împreună cu dobânda pentru quare eu astăzi facu transmiterea către Măria-voastră; pe lângă acestea ce mi-aţi regulatu Măria-ta, o rugăciune vin a vă mai face că la cazu de nu aşu putea fi exactu la o rată să fiu celu puţinu îngăduitu până la a doua quând atunci nefiind următoru să fiu depărtatu din moşie şi măria-voastră să o stăpâniţi ani îndelungi în bună-pace şi fără să amu a zice că nu aţi făcutu totu pentru mine, dar că soarta m’au gonitu.

Aşteptându la clemenţa Măriei-Voastre, vă rogu cu respectu autorizaţi pe Dnu Stănescu ca ast-felu să tranşeze această afacere; Câtu pentru recolta de estimu după cumu aţi binevoitu şi mi-aţi spusu că mi-o lăsaţi ca cu dânsa să potu face cultura anului viitoru, iarăşi cu respectu vă rog între celle-lalte, ordonaţi Dlui Stănescu a ţine contu şi de aceasta.

Măria-ta cu ocaziunea a o sumă de familii creştine ce suntu refugiate în România de dincolo de Dunăre, găsindu de enteresu a popula Moşia cu 50 familii căroru trebue să cedezu 50 de pogoane, iar queltuelile ce vor trebui de transportu şi întreţinere până se vor instala le sufăru eu; și fiind-că Măria-voastră sunteţi în dreptu a vă pronunţa asupra acestei afaceri, vă rogu respectuosu bine voiţi a-mi încuviinţa această lucrare cu quare nu puţinu moşia se dezvoltă devenindu populată.

Aşteptându ordinulu ce veţi bine voi a-mi da, suntu al Măriei-Voastre Servu.

(ss) Indescifrabil, [I.E. Momiceanu]

Comentarii:

- Înainte de 16 august 1876, Ion E. Momiceanu avusese o întâlnire, la Coteana, cu prințul Grigore Basarab Brâncoveanu, unde discutaseră despre două posibile modalități de achitare a împrumutului făcut de Momiceanu, în 1871, și garantat de prinț;

- Inițial, Momiceanu intenționase să facă un împrumut la Creditul Funciar Român pentru a-și achita datoriile față de Brâncoveanu, girând cu moșia Momiceni, însă, în cele din urmă, s-a decis să recurgă la cea de-a doua modalitate: să-i transmită proprietatea principelui, însă în anumite condiții...;

- Condiția principală la care Momiceanu se gândise era aceea ca moșia să îi fie arendată lui pe o durată de 15 ani, timp în care să își amortizeze datoria, muncind voluntar (cum s-ar zice!) propria-i moșie în toată această perioadă;

- Și, în final, Ion E. Momiceanu mai face o rugăminte surprinzătoare către prințul Brâncoveanu, rugăminte care îi dezvăluie, cel puțin în parte, unul dintre planurile sale mărețe: acela de a popula moșia Momiceni, instalând aici 50 de familii de refugiați ”de dincolo de Dunăre”...

1 octombrie 1876 – Proces verbal de soluționare a cererii prințului Grigore Basarab Brâncoveanu de a i se consemna pe seama Casei de Economii și Consemnațiuni actul de creanță ce are din partea creditorului Ion E. Momiceanu [3]) (1 pagină, v. Fig. 6; document electronic din arhiva Costel Vasilescu)

Procesu verbalu No 4724

anul 1876 8briu 1iu

S-a citit aceasta în complectu în asistenţa D-lui Procu[ror] şi, Având în vedere cererea reclamantului ca[re] are de obiect a i se admite ca să Consemne pe seama Cas[e]i de consemnaţiuni actul de creanţă ce are din partea creditorului I. E. Momiceanu şi care este transmisu în persoana sa de către Solomon Iosifu Halfon drept preţul imobilului adjudecat asupra sa fiind în rang util şi incontestabil.

Având în vedere actul de împrumutare, subsemnatul I. E. Momiceanu legalizatu de Trib. Ilfovu Secsia III 752 din anul 1871 prin care declară că s-a împrumutatu de la Dnu Solomon Iosifu Halfon cu suma de Napolioni 5300 pe care se obligă a-i plăti în termenul de şase ani care se împlineşte la 16 Decembriu 1877 cu dobândă de 12 la % cu condiţiune de a respunde la 16 Decembriu şi 16 Iunie, iar la cazu contrariu va putea Dlu Halfon a cere rambursarea imediată a capitalului cu procentul lor, investitu fiindu aceastu actu cu titlu esecutoriu.

Având în vedere actul de cesiune subsemnatu Solomon I. Halfon legalizat de Trib. Ilfovu Secsia III No 883 prin care declară că cedează [...] - lipseşte pagina următoare!

Comentarii:

- Lipsând pagina de sfârșit a documentului, este de presupus că procesul verbal în cauză se referă la o solicitare a principelui Grigore Basarab Brâncoveanu de a i se consemna pe seama Casei de Consemnațiuni actul de creanță ce îl avea din partea creditorului I.E. Momiceanu prin persoana lui Solomon I. Halfon; trebuie amintit, de asemenea, că doar cu o lună mai înainte, pe 3 septembrie 1876, principele Brâncoveanu adjudecase definitiv moșia Momiceni, la supra-licitare neprezentându-se niciun alt cumpărător (v. documentul de mai jos, datat 16 noiembrie 1876).

16 noiembrie 1876 – Ordonanță de adjudecare a moșiei Momiceni principelui Grigore Basarab Brâncoveanu [4]) (copie legalizată cu timbru fiscal de 1 leu și timbru sec, avizată, în ianuarie 1879, de către Comisiunea Primei Societăți de Credit-funciar Român; 4 pagini, v. Fig. 7 ... 10; document electronic din arhiva Costel Vasilescu)

Carol I-iu

Din grația lui Dumnezeu și voința națională Domnu al Românilor

La toți de faciă și viitor, sănătate.

Tribunalu Districtului Oltu

Ordonanță de Adjudecație

No 133

Domnulu Capu alu Portăreiloru dupe lângă acestu Tribunalu cu raportulu No 2448 din 20 Septembriu anulu 1875 înaintând actele de urmărire au cerut a i se da autorisație pentru vânzarea părții de moșie din hotarulu Momiceni a Domnului Ioanne E. Momiceanu ale quărei vecinătăți sunt, la răsărit, cu moșia Doamnei Ecaterina C. Manu, la miază zi cu moșia Buta a

Domnului Volga și Spano, la apus cu moșia Domnului Vasile Alecsiu, la miază noapte cu moșia Domnului Volga și C. Caracostea quare moșie are locuri de arătură, livezi de fân, pădure redie precum și uă pereche case de zidu cu două iatage cu mai multe încăperi, curte împrejmuită cu ulucă, două pătule mari învelite cu Șiță și despărțită la mijlocu de asupra loru magazie de pus grâu pe quare propretate se află și una moară de boui cu două perechi petri, pentru despăgubirea Domnului Salomon Iosef Halfon de suma de cinci mii trei sute Napoleoni d’aur cu procent de 12% pe annu ce debitează acestuia prin actulu legalisatu de Tribunalulu Ilfovu Secsia III la No … investit cu formula esecutorie.

Dupe quare Tribunalulu prin încheerea No 3429 din 22 Septembriu acellu annu a încuviințat vînzarea cu licitațiune publică a imobilului espusu în ziua de întâiu Martie annulu curent și mai nainte de acestu termen, la 24 Februariu.

D-ei Maria State Ioan în qualitate de Epitroapa a reposatului sociului său, State Ioanne, prin procurator Domnulu Th. Demetrescu prin Suplica admisă la No 1736 a format Contestație contra acestei vînzări pentru motivu quă imobilulu în cestiune fiindu remas moștenire dela defunctul său soț, State Ioan, la doui fii între quare unulu minore, quare contestație sorocindu-se pentru întâiu Martie, quându prin sentința No 46/876 au admis acea contestație și conform Art. 494 Procedura

civilă s-a obligat contestatoarei a provoca partagiul în termen de patru luni de zile asupra averii rămasă indiviză între debitorulu I. Momiceanu și minorulu ce Epitropiseșce, recunoscându-se dreptulu creditorului ca dacă până la acel termenu nu se va face partagiulu va continua urmărirea în comun și Tribunalulu în vederea acestora prin încheerea No … a amânat licitațiunea la Întâiu Iulie.

La 28 Iuniu D-lu Scarlat E. Momiceanu prin suplica admisă la No 6445 a făcut oposiție contra tot a acestei urmăriri spre a se discuta drepturile ce are și alegerea părții salle în trupulu de moșie ce se vinde, quare oposițiune sorocidu-se pentru 1 Iuliu

și în urma unei amânări făcute prin încheerea No 3586 la 25 August prin sentința No 153 au respiinsu contestațiunea și au dispus a se face vînzarea.

În urma acestora s’a procedat la licitațiune, s-a făcut din nou apelulu nominal și s’a presantatu numai creditorulu Salomon I. Halfon prin procurator Domnulu G. Stănescu recunoscut în asemenea qualitate din procura legalisată în regulă, quare s’a pusu la Dosaru, în lipsa debitorului I. Momiceanu, quare s’a văzut quă are cunoștință de termen și Procedura îndeplinită și

dupe cererea Procuratorelui debitorelui și prin paza tuturor formeloru legale s’au începutu licitația, ținându-se trei strigări și între fiequare strigare s’a lăsat intervalu de quâte cinci spre zece minute așa quă la a treia strigare s’a adjudecat imobilulu asupra D-lui Prosper Diuran, ca Procuratore din partea Prințului Bassarab de Brâncoveanu recunoscut din procura legalisată în regulă quare s’a qoferit la Dosaru cu preciu de lei noui una-sută-patru-zeci-de mii și asemenat Art. 546 a anunciat pre părțile presinte quă peste optu zile libere quare se îndeplinesc la 3 Septembriu se vie iarăși la Tribunalu în quare timp ori ce persoană poate să supra-liciteze conform Art. 547 aceiași lege și Corpulu Portăreiloru a face afiptulu prescrisu de Art. 546 espusu mai susu.

La 3 Septembriu termenu ficsat de supra-licitare în asistența Domnului Sub-stitute s’a făcut apelulu nominalu și presăntându-se creditorulu și primulu Adjudecătoru, în lipsa debitorelui și văzîndu-se quă s’au făcut afiptul prescrisu de Art. 546 din Procedura civilă și quă supra-licitarea nu s’a făcutu de nimeni și nici în ziua aceia nu a dat niminea unu preciu mai mare, Tribunalul prin Jurnalulu No 4149 a adjudecat definitivu himobilulu pe persoana Principelui Bassarab de Brâncoveanu primul Adjudecătoru cu preciulu de lei una sută patru zeci de mii și l’a obligat a depune în termenul prescris de Art. 551 Procedura civilă dupe ce va trage mai întâi tacsa de înregistrare și la 30 Septembrie adjudecatorul cu petiția registartă la No 10939 au cerut a i se admite actul de creanță ca să’lu consemne dreptu bani, după quare Tribunalulu prin Jurnalulu No 4724 admițându-i cererea la 2 Octombrie adjudecătoru cu cerea admisă la No 11047 au depus recipisa constatatoare pentru consemnarea actului creanți drept bani și recipisa pentru depunerea tacsi de înregistrare.

Tribunalulu,

Pentru aceste motive, de acordu cu Domnul Procurore și pe baza Art. 558 Procedura civilă liberează adjudecatorului Principelui Grigore Bassarabu de Brâncoveanu presenta ordonanciă de Adjudecație în persoana sea a moșii Momiceni cu dreptulu de Recurs în Cassație conform Art. 559 citata lege.

Dată și citită îm ședință publică astăzi șease spre zece (16) Noembriu anulu una mie optu sute șapte zeci și șase.

Grephier (ss) indescifrabil

Greffa Tribunalului Oltu

Se atestă că presenta ordonanciă de Adjudecație s’a trecutu întocmai în Registru de Transcripțiuni astăzi șase spre zece Noembriu annulu 1876 sub No 133 fila Dosar No

Grephier (ss) indescifrabil

Dăm putere și ordonăm tuturor Portăreilor și agenților puterii publice să essecute.

Comentarii:

- Pe 20 septembrie 1875 s-a cerut scoaterea la vânzare, prin licitație publică, a părtii din moșia Momiceni ce aparținuse lui Ion E. Momiceanu, pentru despăgubirea bancherului Salomon Iosef Halfon, de la care Momiceanu împrumutase 5300 napoleni de aur și nu i-i mai restituise, cum le fusese învoiala; în această moșie erau incluse, de asemenea, conacul de la Momiceni, două pătule mari cu magazie de grâu deasupra, moară acționată cu boi și pădurea, care era încă o pădure tânără (”redie”);

- Moșia Momiceni ce aparținuse lui Ion E. Momiceanu se învecina după cum urmează: la est, cu moșia Ecaterinei Manu (Șerbăneștii de Jos); la sud, cu moșia Buta a lui Volga și Spano; la apus, cu moșia lui Vasile Alecsiu; la nord, cu moșia lui Volga și C. Caracostea;

- Pe 22 septembrie 1876, Tribunalul Ilfov a încuviințat vânzarea prin licitație publică a moșiei Momiceni ce aparținuse lui Ion E. Momiceanu pentru data de 24 februarie 1876, după care termenul s-a amânat pentru data de 1 martie 1876, urmare a contestației depusă de mama lui Ion E. Momiceanu;

- Maria State Ioan, mama lui Momiceanu, contesta vânzarea moșiei Momiceni pe motivul că imobilul în cauză era rămas moștenire de la defunctul său soț, State Ioan, pentru cei doi fii ai lor: Ion Momiceanu și Scarlat Momiceanu, dintre care, Scarlat era considerat încă minor, deși, la acea dată, el avea deja 21 de ani, născut fiind în 1855;

- Pe 1 martie 1876, Tribunalul a admis contestația depusă de Maria State Ioan, prin procuratorul său, Th. Demetrescu, solicitând însă ca, în termen de patru luni, moștenitorii lui State (Eustatie) Ioan să facă succesiunea și să lămurească, în acest fel, care este dreptul de moștenire al minorului Scarlat Momiceanu, fratele lui Ion Momiceanu;

- Pe 28 iunie 1876, Scarlat E. Momiceanu a depus și el plângere, solicitând să i se discute ”drepturile ce are” și să se stabilească partea din moșie ce i se cuvine;

- După cele patru luni sorocite de Tribunalul Ilfov, pe 1 iulie 1876, urmare a cererii depuse de Scarlat Momiceanu, această instituție a dispus amânarea sentinței pentru data de 25 august 1876;

- Pe 25 august 1876, Tribunalul Ilfov a respins contestația depusă de Scarlat E. Momiceanu și a dispuns vânzarea moșiei Momiceni, așa cum hotărâse inițial, începând licitația; după trei strigări, moșia Momiceni a fost adjudecată de prințul Grigore Basarab Brâncoveanu, reprezentat fiind de procuratorul său Prosper Diuran, cu prețul de 140000 lei noi; tot atunci au fost anunțate părțile că, peste 8 zile, adică pe 3 septembrie 1876, va avea loc, potrivit legii de atunci, supra-licitarea;

- Pe trei septembrie 1876, Tribunalul a costatat că nu s-a mai prezentat nimeni la supra-licitarea moșiei Momiceni și, ca urmare, a decis adjudecarea definitivă a moșiei pe numele principelui Grigore Basarab Brâncoveanu, obligându-l pe acesta să depună banii și să achite taxa legală de licitație în termenul prescris de Codul de Procedură Civilă;

- Pe 30 septembrie 1876, prințul Brâncoveanu a depus cerere la Tribunalul Ilfov prin care solicita să i se considere un act de creanță drept bani, plătind, în cash, doar taxa legală de licitație;

- Pe 2 octombrie 1876, Tribunalul admisese deja cererea principelui Brâncoveanu și acesta depunea dovezile oficiale (recipise), așa cum fusese solicitarea aprobată;

- Pe 16 noiembrie 1876, Tribunalul a dispus eliberarea ordonanței de adjudecare a moșiei Momiceni în favoarea principelului Grigore Basarab Brâncoveanu cu drept de recurs la Curtea de casație; s-a dispus, cu această ocazie, ca toți portăreii (executorii judecătorești) și agenții puterii publice să treacă la executarea ordonanței.

Decembrie 1876 (dată estimată, după succesiunea evenimentelor relatate și după numărul de Jurnal) – Deliberarea Înalții Curți de Casație și Justiție referitoare la adjudecarea moșiei Momiceni pentru principele Grigore Basarab Brâncoveanu [5]) (copie legalizată cu timbru fiscal de 1 leu și timbru sec; 1 pagină, v. Fig. 11; document electronic din arhiva Costel Vasilescu)

Înalta Curte de Cassațiune și justiție

Secțiunea II No 237

Președinția D-lui Enst Callugari

Membri presenți D D Gr. Filiti

Gr. Zahovari

Al. Petrescu

D. Zamfirescu

Gr. Platon

N. Genasie

P. Orbescu

N. Mandrea

I. Calenderu

T. Roseti

În urma jurnalului cu No 955 an cor. prin care se constată divergenția de opin[i]uni ivită asupra cesti[u]unei dacă recursul se consideră contraș sau nu; curtea complectându-se cu număru membrilor prevăzuți de articolu 22 din legea, s-au org. a intra din nou în examinarea recursului făcut de D-nu I. E. Momiceanu contra ordonanței No 133/76 al Trib. Oltu prin care s-au vândut moșia Momiceni și cumpărată de princepile Gligore Basarab de Brâncoveanu spre despăgubirea creditorilor Solomon I. Halfon și Ion E. Momiceanu, în presența D-lui Brateșu advocat asistent recurentu lui și a D-nu M. Fenechide advocatu Prințului Brâncoveanu cu procura în regulă și a D-lui Ion E. Momiceanu, absent find D-nu Solomon I. Halfon.

S’a dat lectura lucrărilor aflate în dosar.

S’a ascultat advocatul recurentului precum și advocatul întimatului în propunerile făcute de D-nu Procuror de sec[ur]s Gr. Filiti în conchluzie,

Deliberând

Asupra cestiunei remasă în divergență dacă recursul se consideră ca retras sau nu [..] – pagină lipsă

Comentarii:

- În urma adjudecării moșiei Momiceni în favoarea principelui Grigore Basarab Brâncoveanu pentru despăgubirea bancherului Salomon Iosif Halfon (v. ordonanța de adjudecare din 16 noiembrie 1876), Ion E. Momiceanu a făcut recurs la Înaltă Curte de Casație, așa cum i se dăduse dreptul;

- În ziua sorocită pentru recurs, Ion E. Momiceanu a fost prezent la proces, împreună cu avocatul său, pentru a-și susține plângerea; cel mai probabil, acest proces a avut loc spre sfârșitul lunii decembrie 1876, lipsind pagina de final a actului de deliberare în cauză.

Craiova, 10 octombrie 2021

Referințe documentare:

[1]. * * * - Momiceni, în baza actului de ipotecă încheiat cu Ion E. Momiceanu, 20 martie 1876. Acte speciale ale Primei Societăți de Credit-funciar Român, Cererea procuratorului general al prințului Grigore Basarab Brâncoveanu de urmărire a veniturilor moșiei Documentele Moșiei Momicenii de Câmp, Arhivele Statului, Vol. 643, Principele Gr. Bassaraba de Brâncovénu.

[2]. * * * - Cererea lui Ion E. Momiceanu către prințul Grigore Basarab Brâncoveanu prin care solicită trasferarea proprietății asupra moșiei Momiceni, 16 august 1876. Acte speciale ale Primei Societăți de Credit-funciar Român, Documentele Moșiei Momicenii de Câmp, Arhivele Statului, Vol. 643, Principele Gr. Bassaraba de Brâncovénu.

[3]. * * * - Proces verbal de soluționare a cererii prințului Grigore Basarab Brâncoveanu de a i se consemna pe seama Casei de Economii și Consemnațiuni actul de creanță ce are din partea creditorului Ion E. Momiceanu, 1 octombrie 1876. Acte speciale ale Primei Societăți de Credit-funciar Român, Documentele Moșiei Momicenii de Câmp, Arhivele Statului, Vol. 643, Principele Gr. Bassaraba de Brâncovénu.

[4]. * * * - Ordonanță de adjudecare a moșiei Momiceni principelui Grigore Basarab Brâncoveanu, 16 noiembrie 1876. Acte speciale ale Primei Societăți de Credit-funciar Român, Documentele Moșiei Momicenii de Câmp, Arhivele Statului, Vol. 643, Principele Gr. Bassaraba de Brâncovénu.

[5]. * * * - Deliberarea Înalții Curți de Casație și Justiție referitoare la adjudecarea moșiei Momiceni pentru principele Grigore Basarab Brâncoveanu, [decembrie 1876]. Acte speciale ale Primei Societăți de Credit-funciar Român, Documentele Moșiei Momicenii de Câmp, Arhivele Statului, Vol. 643, Principele Gr. Bassaraba de Brâncovénu.



Accesați fișierul în format pdf: