Documente vechi - 1877

transcrise și adnotate

13 iunie 1877 – Act de tranzacție a unei părți din moșia Momiceni între Scarlat Momiceanu și principele Grigore Basarab Brâncoveanu [1]) (copie legalizată, parafată cu timbru fiscal de 1 leu și timbru sec; 3 pagini, v. Fig. 1, Fig. 2 și Fig. 3, document electronic din arhiva Costel Vasilescu)


Noi Carol I,

Din graţia lui Dumnezeu şi voinţa naţională

Rege al României,

la toţi de faţă și viitori, sănătate

Actu de Transacţiune

Asupra processeloru isvorîte între sub-semnatulu şi Prinţu Grigorie Bassaraba de Brâncoveanu din vînzarea prin licitaţie a moşii Momiceni din Jiudețu Oltu în care fratele meu, D-lu Ionu E. Momiceanu are trei părţi, iar eu o parte, amîndoi în indiviziune, şi care processe suntu pendinte, unulu înnaintea onor Curţi de Cassaţie dupe recursu ce am făcutu eu contra ordonanţei de adjudecare a Tribunalului de Oltu N 133/76, prin care s-a adjudeacatu toată această proprietate asupra Prinţului Brâncoveanu pe preţu de una sută patru zeci de mii lei nuoi N 140000 iar alte două înnaintea Curtei de Appelu – Secţ. I din Bucureşci dupe appelurile ce i-au făcutu, unulu de muma şi fosta mea Epitropă Maria State Ionu, contra sentinţei Tribunalului Oltu No 47/76 şi altu de sub-semnatulu contra sentinței N. 153/76 intervenite amîndouă asupra contestaţiiloru ridicate de noi la acea vînzare, şi pentru ca să se termine între noi orice pretenţiune decurgîndu din această vînzare, ne-am învoitu între noi prin bună înţelegere precum urmează şi am încheeatu următoarea transacţiune:

I. Subsemnatulu Scarlatu E. Momicianu recunoscu de bună şi valabilă vînzarea susu zisei proprietăţi Momiceni din preună cu acea a patra parte ce mi se cuvine mie cu titlu de succesiune de la tatălu meu, sau sub orice titlu şi renunţu la orice pretenţiune în privinţa acestei moşii, rămânându ca D-sa Brâncoveanu să o stăpânească în pace întreaga moşie pe baza Ordonanţei de adjudecare susu citată. Dreptu acesta mă obligă ca îndată dupe subscrierea acestui actu de transacţiune şi depunerea lui la Tribunalu să retragu atîtu recursu ce am făcutu la Cassaţie contra susu citatei Ordonanţe câtu şi appelurile care se vorbescu mai susu.

II. Prinţu Grigorie Bassaraba de Brâncoveanu se obligă ca dreptu orice despăgubire cuvenită mie pentru aceasta a patra parte şi orice altu dreptu în moşia Momiceni să-mi plătească lei noi patru zeci de mii N 40.000 dupe unu termen de trei ani, socotitu de la legalizarea acestui actu în care timpu mi se va plăti şi dobânda de zece la % pe anu la această sumă din şease în şease luni înna[in]te.

În acestu sfârşitu s-au făcutu două assemenea exemplare care voru avea puterea de titlu executoru în dată de ce se vor legaliza de Tribunalu.

1877 Iunie 13, Bucureşti

Scarlatu E Momiceanu

(ss) indescifrabil

P-ele Bassaraba de Brâncoveanu

Tribunalul Ilfov Secs. III

1877 Iuniu 13 No 3287

În zioa de 13 Iuniu curentu s’au prezintatu înaintea Trib. D-lu Scarlatu E. Momiceanu şi Principele Basaraba de Brâncoveanu, cărora citindu-li-se acestu actu depusu cu pet. reg. la No 8410/77 au declaratu că este făcută de D-lor, că conţine libera d-lor voinţă şi că este sub-semnată prin propriele D-lor semnături.

Tribunalul

În facia acestoru declaraţii şi în baza art. 1171 din Codul civil dă autenticitatea legală acestui actu.

(ss) indescifrabil Ștampila Tribunalului Ilfov, Secția a III-a Civile

Grefier (ss) indescifrabil

Nr. 488 al Condici

Dos. 5/77 Iuniu 13

Vol. 4

După înţelegera dintre noi, am convenit ca plata capitalului de = 40.000 = l.n. prevăzut în acest act, valoarea moşii Momicenii, să fie amânată pe timp de doi ani, adică până la 1882 Iunie 13 şi cu condiţiunea ca dobânda de 10% să fie plătită cu anticipaţie şi întreagă în fie care an. Iar acum declar eu Momiceanu că am primit suma de 4.000 f[ran]ci dobânda întreagă pe anul 1881, Iunie 13. În colo acest act rămâne bun în toate părţile sale.

1880 Iunie 13, Bucureşci

(ss) P-ele Bassaraba de Brâncovean

(ss) Scarlatu E. Momicénu

Am primitu de la Prinţu Grigorie Brâncoveanu prin D-nu Duran dobînda la capitalul de 40.000 franci pe unu anu de zille de patru mii franci adică de [la] 1881, până la 1882 Iunie 13.

1881 Iunie 23

Scarlatu E. Momicénu (ss)

Am răspuns astăzi la D-lu S. Momiceanu pentru socotelea Prințului G. Brâncovanu suma de 4000 franci dobândă a capitalul[ui] de 40.000 f. de la 13 Iuni[e] 1881 până la 13 Iuni[e] 1882 după contractul alăturate, cumpărând.

Bucureşci, 23 Iuni[e] 1881

(ss) S. Durand

Din capitalul de patru-zeci-mii lei noi (No 40.000) prevăzut atât în actu câ şi în înţelegerea stabilită în josul actului am primitu astăzi prin bună înţelegere lei noi două-zeci-mii (No 20.000) mai râmâindu ca datorie încă lei noi două-zeci-mii (No 20.000) pe care mi-i va răspunde Principele Brâncoveanu la 13 Iunie ‘883. Iar dobânda de două mii lei noi (No 2.000) la acel restu al capitalului meu de două-zeci-mii lei noi (No 20.000), am primit-o tot astăzi; bine înţelesu că pentru plata acestui restu de două-zeci-mii lei noi No 20.000 îmi rămânu intacte drepturile de creditoru hipotecar în virtutea acestui actu; astu-fel, după cum am convenitu cu D-nu Plaon împuternicitul Principelui Brâncoveanu care mi-a şi făcutu plata în numele şi în comptu Principelui atât a acestor două-zeci-mii lei noi (No 20.000) câtu şi a dobânzi[i]. Dacă la termenul de 13 Iunie ‘883 voi fi aquitat de restul de două-zeci-mii lei noi (No 20.000), atunci Principele Brâncoveanu va rămâne absolutu stăpân pe moşie, şi eu nu voi mai avea nici o pretenţiune şi voi cere radierea hipoteci şi desfiinţarea actului.

Scarlatu E. Momicénu (ss)

1882 Mai 15

Bucureșci

Comentarii:

- Pe 13 iunie 1877, prințul Grigore Basarab Brâncoveanu a căzut la o înțelegere cu Scarlat Momiceanu, ca să îi cumpere și partea lui din moșia Momiceni, după ce îi cumpărase, la mezat, moșia lui Ion E. Momiceanu, fratele său; această înțelegerea prevedea ca Scarlat Momiceanu să renunțe, în acest mod, la procesele ce le avea pe rol cu prințul Brâncoveanu cu privire la ordonanța de adjudecare a moșiei Momiceni, care nu ținea cont de faptul că Scarlat Momiceanu avea dreptul de a moșteni un sfert din moșia Momiceni, de 2000 de pogoane, moșie ce aparținuse tatălui lor, Eustatie Ioan;

- Cu această ocazie, prințul Grigore Basarab Brâncoveanu s-a obligat să-i plătească lui Scarlat Momiceanu 40000 lei noi în termen de trei ani, plus dobânda de 10% aferentă; ca urmare, termenul de achitare a datoriei a fost stabilit pentru 13 iunie 1880;

- Deoarece, până la termenul sorocit, Brâncoveanu nu a reușit să se achite de datoria la care se angajase față de Scarlat Momiceanu, pe 13 iunie 1880 au convenit amânarea plății cu doi ani, până pe 13 iunie 1882;

- Nici de această dată, prințul Brâncoveanu nu s-a achitat decât de jumătate din suma datorată, convenind cu Scarlat Momiceanu ca diferența de 20000 lei noi să fie achitată până pe data de 13 iunie 1883, când urma să devină stăpân pe deplin al moșiei Momiceni ce aparținuse lui Eustatie Ioan.

27 octombrie 1877 – Cerere a lui Ion E. Momiceanu către prințul Gr. Basarab Brâncoveanu privind o propunere de răscumpărare a moșiei Momiceni [2]) (manuscris I.E. Momiceanu, 3 pagini; v. Fig. 4, Fig. 5 și Fig. 6, document electronic din arhiva Costel Vasilescu)


Primită

15 9bre [noiembrie] ‘877

Măria Ta,

Recursulu făcutu de fratele meu Scarlatu contra Ordonanţei de adjudecare [a] moşiei melle Momiceni No 133/76 cercetându-se la Cassaţie în zioa de 21 corent s’au confirmatu ordonanţa. Pentru mine consideru o mare nenorocire ca să pierdu proprietatea de la părinţi. Această nenorocire nu-mi vine de la măria–voastră care aţi garantatu pentru mine suma de 5300 înquiriată într’unu modu arbitru.

În faţa atâtoru împrejurări quare s’au succedatu în această afacere, mijlocu ce găsescu astăzi este să recurgu la buna-voinţă a măriei-voastre şi a vă ruga să bine-voiţi a-mi primi propunerea următoare, şi aceasta spotanou.

Suntu decisu ca în termenu de 40 zile să vă număru patru mii No 4000 napoleoni, care restu până la complectarea sumei împrumutată cu procentu de 12% să le aquitu în termen de doi ani de zille; Ca să fiţi siguru că Măria–ta pentru suma quare mai rămâi datoru, să rămâie proprietatea aşa cumu se găseşce astăzi şi în cazulu quând nu voi plăti ori procentele la timpu ale banilor quare rămânu asupră-mi sau capitalul atunci eu să pierd suma de bani numărată acumu înnainte şi Măria-voastră să rămâneţi absolutu stăpânu pe cele trei părţi moşie proprietatea mea. Este bine înţelesu că prin noua convenţiune ce se face nu are să se atingă întru nimicu ordonanţa de adjudecare dar eu să rămâi în posesiunea moşiei şi ordonanţa nepusă în urmărire.

Măria-ta neacceptând peste puţinu timpu rămâneţi în dreptu să intraţi în posesiune chiar, aceasta nu mă mâhnesce câtuşi de puţinu deoare[ce] veniţi la timpu; dar aranjamentulu quare vi’lu propun este chiar în enteresu Măriei-talle; dacă până în prezentu nu m’amu putut desface, cauza este nenorocitulu timpu quare în câţiva ani au distrusu întregu comerţu.

Vă rogu măria-ta să nu vă îndoiţi câtuşi de puţinu de această afacere ce vă propui, că după cumu sciţi niciodată nu amu avutu intenţiunea de a vă păgubi, şi ast-felu fiind rămâi în adăstarea răspunsului Măriei-tale şi darea ordinului către persoana quare credeţi de cuviinţă a regula această afacere.

1877 octombrie 27, Slatina.

alu Măriei-voastre servu

(ss) Ion E. Momiceanu 1877 Octom. 27, Slatina

Comentarii:

- La doar câteva zile după ce Curtea de Casație a respins recursul făcut de fratele său, Scarlat, Ion E. Momiceanu i-a adresat, din Slatina, o nouă rugăminte prințului Grigore Basarab Brâncovanu;

- El îi propunea, de fapt, lui Brâncoveanu să-și răscumpere moșia, în niște condiții îndoielnice, greu de crezut, după toate cele întâmplate, deși el avusese grijă să-l asigure pe prinț că nu trebuie să se îndoiască ”câtuși de puținu de această afacere”...

- ”Nenorocirea„ lui I.E. Momiceanu, așa cum el o considera, provenea de la Constantin Manu, care îl ”dăduse afară din proprietatea închiriată” într-un mod neprevăzut; în fapt, era vorba de arendarea moșiei Șerbănești pentru care, prin 1875, facuse act de arendare pentru 11 ani și în acest an, 1877, actul avea să fie anulat de către proprietarii de atunci ai moșiei Șerbănești, Ecaterina și Constantin Manu [3]); pe de altă parte, încă din 1876, soția sa ceruse ”separațiune patrimonială” și, ca urmare, restuirea sumei de ”3000 galbeni prevăzuți în actul de dotă” [4]).

17 noiembrie 1877 – Cererea lui Ion E. Momiceanu de chemare în judecată a prințului Grigore Basarab Brâncoveanu pentru neachitarea obligațiilor de garant al ipotecării moșiei Momiceni [5]) (copie, 1 pagină; v. Fig. 7, document electronic din arhiva Costel Vasilescu - Caracal)

Sorocitu procesu la 13 Ianuariu 1878 şi s-a intentantu la 17 Noembrie 1877

Domnule Preşedinte

După cererea făcută înnaintea acestui onor Trib. de Dnu Solomon Iosif Halfon mi s-a vândut proprietatea mea Momiceni din acest judeţu, plasa Şerbăneşci fără ca acesta să aibă o hotărâre ci numai în virtutea actului de creanţiă ce-lu are din parte-mi.

Măria sa prinţu Brâncoveanu de Bassarab care’mi erea garant către Dnu Halfon pentru suma de 5.300 Napoleoni şi cu dobânda lor şi pentru care nu eram direct responsabil decât către Prinţu Brâncoveanu, care lipsind de la obligaţiunele sale de garant şi care şi le luase prin Actu hypothecariu ’lu acţionezu în judecată a fi condamnatu:

I. Sau la restituirea proprietăţii cumpărată în urma unei vânzări inopera[n]tă şi viţioasă şi prin urmare fără un drept titlu.

II. Sau la plata sumei de lei nuoi 400.000 patru sute mii lei nuoi valoarea acestei propriatăţi, precum assemenea a fi condamnat la plata sumei 100.000 lei nuoi daunele causate prin vânzarea proprietăţei melle înnainte de termen.

Se va cita prinţu Brâncoveanu prin Monitoriu official de oare ce se află în străinătate precum assemenea şi prin cassa de administraţiune ce o are la Prinţu N. Bibescu cassele major Mișiu Bucuresci, allături şi o copie, tacxa cerută depui Recepisa N 16.

Primiţu Dnu Preş.

(Semnat) I.E. Momiceanu

Dlui Președinte all Trib. de Oltu

Comentarii:

- După cum s-a văzut, ceva mai sus, Moșia Momiceni ce aparținuse lui Ion E. Momiceanu fusese scoasă la vânzare prin licitație, în 1875, la cererea evreului Solomon Iosif Halfon, de la care Momiceanu făcuse un împrumut, în 1871, avându-l ca garant pe prințul Gr. Basarab Brâncoveanu;

- Imediat după acel împrumut însă, prințul Brâncoveanu încheiase o convenție cu I.E. Momiceanu prin care acesta își ipotecase moșia Momiceni pentru ca prințul să fie garantul său la acel împrumut nefast;

- Pe 17 noiembrie 1877, Ion E. Momiceanu a realizat riscul ce și-l asumase și că fusese tras pe sfoară de un evreu și-un brâncovean dar, se pare că era prea târziu: după numai câteva zile, pe 22 noiembrie 1877, prințul Grigore Basarab Brâncoveanu a fost deja pus în posesia moșiei Momiceni;

- Ion E. Momiceanu cunoștea destul de bine situația prințului Grigore Basarab Brâncoveanu, astfel el știa, de pildă, că la acea dată, prințul era plecat din țară și, de aceea, cerea Tribunalului Olt ca citarea lui să se facă atât prin Monitorul Oficial, cât și la sediul administrativ al domeniilor Brâncoveanu, sediu care se afla în casa fratelui său, prințului Nicolae Bibescu.

Craiova, 10 octombrie 2021

Referințe documentare:

[1]. * * * - Act de tranzacție a unei părți din moșia Momiceni între Scarlat Momiceanu și principele Grigore Basarab Brâncoveanu, 13 iunie 1877. Acte speciale ale Primei Societăți de Credit-funciar Român, Documentele Moșiei Momicenii de Câmp, Arhivele Statului, Vol. 643, Principele Gr. Bassaraba de Brâncovénu.

[2]. * * * - Cererea lui I.E. Momiceanu către principele Gr. Basarab Brâncoveanu privind o propunere de răscumpărare a moșiei Momiceni, 27 octombrie 1877. Acte speciale ale Primei Societăți de Credit-funciar Român, Documentele Moșiei Momicenii de Câmp, Arhivele Statului, Vol. 643, Principele Gr. Bassaraba de Brâncovénu.

[3]. * * * - Monitorul Oficial al României, nr. 22, Bucureşti, 27 aprilie 1882.

[4]. * * * - Monitorul Oficial al României, nr. 43, Bucureşti, 24 februarie 1877.

[5]. * * * - Cererea lui Ion E. Momiceanu de chemare în judecată a prințului Grigore Basarab Brâncoveanu pentru neachitarea obligațiilor de garant al ipotecării moșiei Momiceni, 17 noiembrie 1877. Acte speciale ale Primei Societăți de Credit-funciar Român, Documentele Moșiei Momicenii de Câmp, Arhivele Statului, Vol. 643, Principele Gr. Bassaraba de Brâncovénu.



Accesați fișierul în format pdf: