Documente vechi - 1871

transcrise și adnotate

16 decembrie 1871 – Act de împrumut al lui I.E. Momiceanu, garantat de principele Gr. Basarab Brâncoveanu [1]) (copie, 3 pagini, v. Fig. 1, Fig. 2 și Fig. 3, document electronic din arhiva Costel Vasilescu)

Nu știa quă Brâncoveanu trebuia să plătească dobânzile (adnotare ulterioară, n.a.)

Actu de Împrumutare

Subsemnatul Ion E. Momiceanu din județul Oltu, m-am împrumutat dela Dlu Solomon Iosef Halfon suma de 5300 Napoleoni, adecă cinci mii trei sute Napoleoni de aur, care mă îndatorez a le plăti Dlui S.I. Halfon sau în ordinul Dlui de azi peste şese ani, adeca la 16 Decembre 1877 şi cu condiţie ca procentele acestei sume socotite câte două spre zece la sută pe an, le voi plăti Dlui Halfon sau în ordinul Dlui în două semestre, tot d’auna cu şase luni înainte adecă la 16 Decembre şi la 16 Iunie a fie cărui an şi până la espirarea termenului de şease ani, ear la espirarea acestui termen, voiu plăti şi capetele de cinci mii trei sute Napoleoni în aur.

Subsemnatul împrumutatul îşi reservă însă dreptul de a plăti tot capitalul chear înaintea termenului de şease ani cu condiţia însă de a prevesti pe Dlu înprumutător cu şease luni înaintea achitărei şi în ori ce cas această rambursare nu se poate face de cât în zioa de 16 Decembre sau 16 Iunie.

Pentru mai multă asigurare a Dlui S.I. Halfon m’am rugat de Dlu Prinţu Grigore Basarab de Brâncoveanu să garanteze pentru mine aceste îndatoriri că la cas când nu voiu fi următor la termenile prescrise cu plata regulată fie a procentelor cât şi a capetelor să fie Dlu S.I. Halfon liber a cere rambursarea imediată a capitalului cu procentele de 12% cuvenite, fără nici o mijlocire de judecată, fie dela mine fie dela Prinţul Basarab de Brâncoveanu garantul meu, şi pentru că acest act să aibă mai multă tărie, m-am rugat de Onor Tribunal Secţia III să legaliseze acest act precum şi garanţia Prinţului Basarab de Brâncoveanu ce se vede mai jos.

Anul 1871 Decembre 16

Bucuresci

(ss) I.E. Momiceanu

Garanție

Subsemnatul Prinţul Grigore Basarab de Brâncoveanu de bună voe garantez Dlui S.I. Halfon sau în ordinul Dlui atât suma de cinci mii trei sute napoleoni de aur ce Dlu Halfon a împrumutat astă-zi Dlui Ioan E. Momiceanu din județul Oltu, cât şi ecsecutarea exactă a îndatoririlor de mai sus a Dlui Momiceanu şi mă oblig că la cas când Dlu Momiceanu nu va fi următor

cu plata esactă a procentelor precum şi capetelor la epocele fixate în actul de împrumutare de mai sus, să răspunz eu Dlui S.I. Halfon sau în ordinul Dlui la întâia cerere şi fără nici o mijlocire de judecată atât capetele cât şi procentele de 12% cuvenite.

Anul 1871 Decembre 16

(ss) Grigore Basarab de Brâncoveanu, Bucureşti

Comisia Culorei Roşie

Semnătura din contra pagină fiind proprie a Dlui Prinţ Gr. Basarab de Brâncoveanu se atestă.

(ss) p. Comisar Gr. Tănăsescu

1871 Decembre 16/28

(L.S.)

Nr. 12060

Tribunalul Ilfov, Secţia III

Anul 1871 Decembre 16 No 5253

S’au prezentat în pretorul tribunalului Dlu I.E. Momiceanu şi după ce i s-a citit acest act depus cu petiţia registrată la No 18.485/71 a declarat că este făcut de Dsa şi subsemnat prin propria Dsale semnătură.

Tribunalul

În faţa acestei declaraţiuni şi pe baza atât a legalisarei Comisiei de Roşu la No 12060/71 cât şi declaraţiile făcute de Dlu C. Manu, Dlu Calfon şi I.E. Momiceanu că semnătura din josul garanţiei de pe acest act este proprie a Dlui Prinţu

Comentarii:

- Cineva care studiase dosarul, probabil după 1874, când s-a pus formula executorie asupra moșiei Momiceni (în 1873), a notat pe marginea actului de împrumut în cauză un punct de vedere de neînțeles, cum că Momiceanu (probabil!) nu ar fi știut că prințul Brâncoveanu trebuia să-i plătească și dobânzile aferente, în caz de neachitare la termen a acestora; totuși, Momiceanu era un om știutor de carte și din documentul pe care îl semnase rezultă clar acest lucru;

- De neînțeles pare și înțelegerea care a existat între Momiceanu și Brâncoveanu, în momentul semnării acestui act de împrumut; ce interes avea prințul Brâncoveanu ca să își asume acest risc? Dacă urmărim însă demersurile făcute de Ion E. Momiceanu, imediat după acest împrumut, vom deduce că înțelegerea cu prințul Grigore Basarab Brâncoveanu fusese ca, pentru a-i garanta împrumutul, să gireze cu moșia Momiceni, care, în caz de neplată la termen, urma să fie scoasă la mezat; problema era însă că Momiceanu trebuia să-și rezolve toate încurcăturile pe care le mai avea cu moșia, pentru a se putea întocmi actul de ipotecă; principala încurcătură era aceea că el avusese cauțiune pe moșia Momiceni pentru îndeplinirea sarcinilor de tutore al lui Dimitrie Jupaniotu; între timp, Jupaniotu murise și Momiceanu a putut să-și șteargă cauțiunea pe 19.01.1872;

- În această conjunctură, este greu de înțeles și faptul că prințul Brâncoveanu a acceptat să semneze, totuși, ca garant al lui Momiceanu fără nici măcar a consemna, în acest act de împrumut, că Momiceanu urma să gireze, la rândul lui, cu moșia Momiceni...

Craiova, 9 octombrie 2021

Referințe documentare:

[1]. * * * - Act de împrumut al lui I.E. Momiceanu girat de prințul Gr. Basarab Brâncoveanu, 16 decembrie 1871. Acte speciale ale Primei Societăți de Credit-funciar Român, Documentele Moșiei Momicenii de Câmp, Arhivele Statului, Vol. 643, Principele Gr. Bassaraba de Brâncovénu.



6 aprilie 1870 – Extras din Registrul actelor de deces care certifică moartea Svestei (Sevastița) Polizu Chirculescu, sora lui Ion E. Momiceanu [1]) (copie, 1 pagină, v. Fig. 1, document electronic din arhiva Costel Vasilescu)

Județul Vlaşca

Plassa Margini

Primăria comunei Giurgiu

Nr. 15

ESTRACT

Din registrul actelor de Morţi pe anul una-mie-opt-sute șeapte zeci

Svesta Polizu Chirculescu

Din anul una mie optu sute șeapte zeci, luna Aprilie, ziua șease, ora zece dimineaţa, Actu de moarte al Sevasti de religie ortodoxă, de ani două zeci și patru, fiică a decedatului State Ioanu, căsătorită cu răposatul Polizu Chirculescu, moartă eri la ora optu dimineaţa în casa sea din Strada Manu, No… Culoarea Albastră, Martori au fostu Constantin Nicolau de ani patru zeci și patru de profesie Comersant, domiciliat în Culoarea Roşie şi Gheorghe Căsăpoaia, de ani cinci zeci de Profesie Comersant domiciliat în Culoarea Verde, care au subscris acestu actu dupe ce l-am citit împreună Noi și cu Domnu Căpetan Harl de ani cinci zeci și patru de profesie Medicu Verificator, care a constatat acest caz de moarte făcut de noi Alecu I. Tănăsescu Officieru Stări Civile al Urbei Giurgiu.

/Sem/ Martori C. Nicolau

Gheorghe Casăpoaia

/Sem/ Medic Verificator Harl

/sem/ Officier Al. Tănăsescu.

Comentarii:

- Svesta Polizu Chirculescu (alias Sevastița) era sora lui Ion E. Momiceanu, fiind născută în 1844 (v. DV 1867); așadar, în 1870, când a murit, nu avea 24 de ani, cum se menționează în actul de deces, ci 26 dar, oricum, era în floarea vieții;

- Ea fusese căsătorită de la vârsta de 17 ani cu Polizu Chirculescu, care murise și el, înainte de 5 aprilie 1870.

Craiova, 9 octombrie 2021

Referințe documentare:

[1]. * * * - Extras din Registrul actelor de deces care certifică moartea Svestei (Sevastița) Polizu Chirculescu, sora lui Ion E. Momiceanu, 6 aprilie 1870. Acte speciale ale Primei Societăți de Credit-funciar Român, Documentele Moșiei Momicenii de Câmp, Arhivele Statului, Vol. 643, Principele Gr. Bassaraba de Brâncovénu.



Accesați fișierul în format pdf: