Documente vechi - 1873

transcrise și adnotate

8 februarie 1873 – Act de ipotecare a moșiei Momiceni de către Ion E. Momiceanu [1]) (copie după grefa Tribunalului Olt; 3 pagini, v. Fig. 1 și Fig. 2, document electronic din arhiva Costel Vasilescu)

Copie

Se va respunde tacsa de înregistrare de 20%, suma de lei cinci sute trei zeci, socotită pe totala sumă de lei 106000, una sută șase mii, plusu tacsa proporţională 10%.

Președinte. Semnat V.G. Călinescu.

Actu de hypothecă

Moşia mea Momiceni din acest județu Oltu, plassa Şerbăneşti, liberă de orice sarcină compusă peste una mie cinci sute pogoane pământ, alle căria vecinătăţi limitrofe sunt: La răssărit se învecineşce cu proprietatea Şerbăneşti de Jos a D-nei Ecaterina C. Manu, la apus, cu moşia Momiceni a fratelui meu Scarlat Eustaţiu, la miază-zi cu moşneni[i] Ungurei şi la miază noapte cu a fraţilor Volga, ce este hotărnicită încă din anulu 1867, iunie 24.

Sub-semnatulu o constitui hypothecă împreună cu cassele şi toate namestiile aflată pe dânsa că[tre] Măria Sa Prințu Bassaraba de Brâncoveanu în primirea căruia sunt încredinţate documentele proprietăţii pentru suma de cinci mii trei sute bani aur, ce în anulu 1871 Decembrie 16 m-am împrumutatu de la D-lu Solomon Iosif Halfon din oraşiu Bucureșci, pe termen de şase anni începuţi de la 16 Decembrie 871, acelaşi anu, şi până la 16 Decembrie anul 1877 sub garanţia Mării Sale omologată de Onor Tribunal Ilfov Sect. III la N 5253, cu condiţiune ca suma împrumutată se o respundă directamente către

Măria Sa în șease ratee la finile fie cărui anu, cinci ratee fie care de câte şease sute Napoleoni aur şi una de patru zeci de mii franci, în celu din urmă anu alu împrumutului, conform convenţiunei omologată de Onor Trib. Oltu la nr. 19 anul 1872, Ianuariu 22, ear dobânda de 12% la totalu capitalu să o respund pînă la espirarea […] - pagină lipsă

[…] sub N 596, pentru a declara consimţământul său în efectuarea hypotheci de faţă, consimţămînt care s-a manifestatu de D-lu Stănescu în şedinţă astăzi.

Având în vedere că în urma dispoziţiunilor luate de Tribunal, se constată din Raportul Primarului comunei Şerbăneşci de Sus primit în copie pe lîngă notta D-lui Subprefect de Şerbăneşti cu N 8439/73 că constituentu are în paşnică posesiune moşia ce hypothecă.

Având în vedere că deşi D-nu jud. Comisar Gr. Vasilescu arată prin raportul său că asupra acestui imobil esistă hypotheca ce a dat D-nu Momiceanu către Cassa decedatului Dimitrie Jupaniotu ca tutore, însă această cauţiune,Trib. prin încheerea No 71 din 19 Ianuariu espirat a desfiinţat-o, ordonând ştergerea ei din Registru şi astfel zisul imobil liber de espusa hypothecă nefiind afectatu la nici uă sarcină decât la împrumutu de faţă.

Că, în ce priveşce dreptu de proprietate alu D-lui Momiceanu asupra menţionatului imobil, D-lu advo[cat] alu Prinţului a declarat că-l recunoaşte deoarece actele de propriatate sunt depuse la Prinţu.

Avînd în vedere că tacsa de înrigestrare de lei 530 cum şi cea proporţională de lei 106 sunt respunse cu recip. agentului primitor N 15 şi 14.

Tribunalu în unire cu D-lu Procurore

Admite această hypothecă şi ordonă Grefei a trece în registru de inscripţiuni conform art. 725 şi 727 procedura civilă dupe care se va elibera pr. Prinţului conform declaraţiunei făcută de Constituente; D. Supleninte va trece la popriri acest imobil ca afectatu la hypoteca de faţă.

Semnatu V.G. Călinescu, Gr. Vasilescu, Gref Romaşcu

Trecut în condică la N 8 pagina 6 din 8 Feb. ‘873

S’a pus formula esecutorie N 77 din 26 9brie [noiembrie] anul 1874.

Comentarii:

- Pe 16 decembrie 1871, Ion E. Momiceanu s-a împrumutat de 5300 galbeni de la bancherul evreu Solomon Iosif Halfon pe termen de șase ani sub garanția principelui Grigore Basarab Brâncoveanu, garanție legalizată de Tribunalul Olt pe 22 ianuarie 1872;

- Deoarece Ion E. Momiceanu nu s-a achitat, se pare, de prima rată a împrumutului, așa cum fusese convenit, pe 8 februarie 1873, este nevoit să-și pună ipotecă moșia Momiceni cu conacul și toate anexele gospodărești aferente;

- Peste încă un an, când probabil datoriile lui Ion E. Momiceanu s-au tot adunat, s-a dispus deja formula executorie pentru vânzarea prin licitație a moșiei Momiceni, conform actului de ipotecă;

- În 1873, moșia Momiceni pe care o deținea Ion E. Momiceanu avea peste 1500 de pogoane și se învecina, spre est, cu moșia Ecaterinei C. Manu (Șerbăneștii de Jos), la nord, cu moșia fraților Volga (moștenitorii lui Gheorghe Caracostea), la sud, cu proprietățile moșnenilor din satul Ungurei și la vest, cu partea din moșia Momiceni a lui Scarlat E. Momiceanu, fratele după tată al lui Ion E. Momiceanu; în actul de ipotecă, Ion E. Momiceanu îl numește Scarlat Eustațiu și atât: adică, Momiceanu era doar el, numai că, vom vedea, Scarlat își va prelua și el numele de Momiceanu...;

- Până pe 19 ianuarie 1872, Ion E. Momiceanu ipotecase moșia Momiceni ca garanție de tutore pentru casa răposatului moșier Dimitrie Jupaniotu, din Crâmpoia, de la care, se pare, că a preluat ceva proprietăți [2]).

21 decembrie 1873 – Act de ipotecare a moșiei Momiceni ce aparținea lui Ion E. Momiceanu [3]) (copie după grefa Tribunalului Olt; 2 pagini, v. Fig. 3 și Fig. 4, document electronic din arhiva Costel Vasilescu)

Copie

Grefa Tribunalului Oltu

Certificare

La 21 Decembre espirat 1873 s-a presentat înaintea Tribunalului Dlu I. E. Momiceanu şi au cerut prin petiţiunea reg. la No 10240 de a se face inscripţiunea actului următor:

Actu de Hipotecă

No 8

Moşia mea Momiceni din acest judeţ Olt, plasa Şerbăneşti, liberă de ori ce sarcină, compusă [din] peste una mie cinci sute pogoane pământ ale cărei vecinătăţi limitrofe sunt: la răsărit se vecineşte cu proprietatea Şerbăneşci de jos, a Dnei Ecaterina C.I. Manu, la apus cu moşia Momiceni a fratelui meu Scarlat Eustaţiu, la mează-zi cu moşneni Mugurei (n.a.: corect, Ungurei) şi la mează noapte cu a fraţilor Volga, ce este hotărnicită încă din anul 1867 Iunie 24.

Subsemnatul o constitui hypotecă împreună cu casele şi toate nemestiele aflate pe dânsa către Măria Sa Prinţul Basarab de Brâncoveanu în primirea căruia sunt deja încredinţate documentele zisei proprietăţi pentru suma de cinci mii trei sute Napoleoni aur … anul 1871, Decembre 16 m-am împrumutat de la Dlu Solomon Iosef Halfon din […] – pagină lipsă

[…] anilor împrumutului dobânda la Capitalul împrumutat din causa neplăţii mele fiind şi aceasta garantată are dreptul să recurgă îndată după plata constatată numai prin chitanţa Dlui Creditore şi fără mijlocire de judecată iar recolta proprietăţei ce hypotecez mergând şi la aceasta dobândă de 12% până la achitare recursul se va face prin Tribunal care va ordona imediat vânzarea.

II. Prezenta hypotecă se va vinde fără nici o mijlocire de judecată de către prinţul Brâncoveanu înaintea onor Trib. Oltu vânzarea se va urma îndată după împlinirea termenului de şease ani pentru care s-a făcut împrumutul; fie pentru întreaga sumă împrumutată; fie numai pentru o parte din trânsa rămasă nerăspunsă; fie numai pentru dobânzile ce s-ar găsi nerăspunse către Creditore.

III. Dela termenul de 16 Decembre 1877 şi până la efectuarea vânzărei la orice sumă ne-răspunsă va curge dobânda de 12% pe an privind în sarcina mea, şi toate cheltuelile ce se va urma pentru care ... acest act se va investi de astăzi cu formula executorie.

1873 Decembre 21

Slatina

(ss) I. E. Momiceanu

Încheerea Tribunalului No 385 din 8 Februarie/874.

Văzând cererea Dlui I.E. Momiceanu făcută […] – lipseşte pagina următoare

Comentarii:

- Ca și actul de ipotecă din 6 februarie 1873, nici acest document nu este disponibil în întregime; diferența dintre cele două acte se pare că este doar aceea că primul fusese înregistrat la Tribunalul Ilfov, unde se făcuse tranzacția, și cel din urmă se înregistrase la Tribunalul Olt, unde se afla moșia Momiceni, care făcea obiectul acestei ipoteci; întâmplător sau nu, din aceste acte, lipsește aceeași pagină 2...

- Referitor la suma împrumutată, în actul de ipotecă din 6 februarie 1873 se făcea referire la 5300 bani aur, în timp ce în cel din 21 decembrie 1873, este făcută mențiunea clară că este vorba de 5300 Napoleoni aur.

Craiova, 10 octombrie 2021

Referințe documentare:

[1]. * * * - Act de ipotecare a moșiei Momiceni de către Ion E. Momiceanu, 6 februarie 1873. Acte speciale ale Primei Societăți de Credit-funciar Român, Documentele Moșiei Momicenii de Câmp, Arhivele Statului, Vol. 643, Principele Gr. Bassaraba de Brâncovénu.

[2]. RADIAN, V. - Văleni, jud. Olt – aspecte demografice şi elemente de etnografie (sfârşitul sec. al XIX-lea şi începutul sec. XX). În revista ”Memoria Oltului” nr. 4(14), Găneasa – Olt, aprilie 2013.

[3]. * * * - Act de ipotecare a moșiei Momiceni de către Ion E. Momiceanu- Grefa Tribunalului Olt, 21 decembrie 1873. Acte speciale ale Primei Societăți de Credit-funciar Român, Documentele Moșiei Momicenii de Câmp, Arhivele Statului, Vol. 643, Principele Gr. Bassaraba de Brâncovénu.



Accesați fișierul în format pdf: