Documente vechi - 1961

transcrise și adnotate

2 martie 1961 – Testamentul lui Niculae Caracostea, v. Fig. 1 [1]) (fotocopie provenind de la moștenitorii de la Buta ai lui N. Caracostea, prin amabilitatea lui Ionuț A. Preda din Șerbănești)

Testament

Subsemnatu Caracostea Niculae domiciliat în Comuna Crâmpoia, satu Buta, Raionu Drăgănești-Olt, Reg. Argeș, fiind suferind și trecut de vârsta de 80 de ani și find în depline faculăți mintale, am hotărât ca din averea mea care se compune dintr-un teren în suprafață de 1Ha, un hectar, și o casă cu două odăi și o sală, făcută din paiantă. Atât casa cât și terenul se află situate în Comuna Crâmpoaia în vatra satului Buta învecinându-se la Răsărit cu proprietatea locuitorului Gheorghe Dondea, la Apus cu islazu satului Buta la Miază Zi cu șoseaua Roșiori - Crâmpoia – Potcoava și la Miază Noapte cu apa Dorofei, să testez fiilor miei nelegitimi:

Popescu Eugen suprafața de 0 Ha 30 arii, trei zeci arii și jumătate și jumătate din casă. Popescu Niculae 0 Ha 20 arii, două zeci arii Popescu Theodor, 0 Ha 20 arii, două zeci arii. Fiicei mele Popescu Victoria nu îi las nimic, fiind întreținută în școală de frați iei. Acești copii sunt recunoscuți ca copii ai miei fiind făcuți cu mama lor Popescu Maria care a fost îngrijitoare la mine în curte. Rămânând asupra mea jumătate din casă și 0 Ha 30 arii, trei zeci arii având vecinătăți la Răsărit cu locuitoru Gh. Dondea, la Apus cu terenu dat fiilor miei, la Miază Zi cu șoseaua Roșiori – Crâmpoia – Potcoava și la Miază Noapte cu apa Dorofei. Terenul lăsat fiului meu Popescu Eugen se învecinește la răsărit cu terenul ce l-am oprit pe seama mea, la Apus cu terenul fiului meu Popescu Niculae la Miază-Zi cu șoseaua Roșiori – Crâmpoia – Potcoava și la Miază-Nopate cu apa Dorofei. Terenul lăsat fiului meu Popescu Niculae se învecinește la Răsărit cu terenu lui Popescu Eugen, la Apus cu terenu lui Popescu Theodor, la Miază-Zi cu șoseaua Roșiori – Crâmpoia – Potcoava și la Miază Noapte cu apa Dorofei iar terenu lăsat fiului meu Popescu Theodor se învecinește la Răsărit cu terenu lui Popescu Niculae la Apus cu islazu satului Buta la Miază-Zi cu șoseaua Roșiori – Crâmpoia – Potcoava și la Miază Noapte cu apa Dorofei. Prezentul Testament este făcut din propria mea dorință nefiind silit de nimeni, în fața Secretarului și a președintelui Sfatului Popular al com. Crâmpoia, Raionu Drăgănești, Reg. Argeș. Fii miei trecuți în prezentul testament sunt obligați a mă îngriji până la încetarea mea din viață și a-mi face cele necesare cu înmormântarea mea cum și toate cele creștinești. Fii miei pot intra în stăpânire imediat ce își face rol și a își plăti impozitele aferente de la facerea prezentului Testament. Fiilor mei legitimi Caracostea Mircea și Caracostea Alis le-am repartizat suprafața de 10 Ha teren ce a fost luat de Sf. Popular al comunei Crâmpoia. Prezentul testament să fie respectat atât de fii miei legitimi cât și de cei nelegitimi trecuți în prezentul testament.

Scris și subscris de mine astăzi 2 Martie 1961.

N. Caracostea

Semnătura s-a făcut în fața noastră.

Președinte Secretar

(s.s. indescifrabil) (s.s. indescifrabil)

Comentarii:

- Nicolae Caracostea, de la Buta, era fratele lui Dumitru Caracostea, de la Șerbăneștii de Sus.

- Potrivit acestui testament, Nicolae Caracostea ar fi avut, în total 6 copii: 2 legitimi, care îi purtau numele (Mircea și Alis) și 4 nelegitimi, care purtau numele de Popescu, al mamei lor.

Craiova, 11 octombrie 2021

Referințe documentare:

[1]. * * * - Testamentul lui Niculae Caracostea. Document din arhiva moștenitorilor de la Buta ai lui Niculae Caracostea.



Accesați fișierul în format pdf: