Documente vechi - 1838

transcrise și adnotate

14 octombrie 1838 – Declarație a lui Hristudor Caracostea privind vânzarea moşiei Mierleşti, jud. Olt, de către boierii Găbuneşti, răposatului postelnic Ioan Bumbeș (Biblioteca Națională a României, Documente – cota 42/CDLVIII, semnătură proprie, v. Fig. 4 [1])

Fig. 1. Declarație a lui Hristodor Caracostea privind vânzarea moşiei Mierleşti

Eu cel mai jos iscălit încredințez printr-acest înscis că știu cu cuget curat și în frica lui Dumnezeu că la leat 1825, când s-au vândut moșia Mierlești de vecinii noștri Găbunești, au venit mai întâiu la răposatul tată-mio ca să-i cumpere această moșie, ca un vecin ce au fost, fiindcă era silit să o vânză pentru datorul părintele lor. Și, nevrând tată-mieu a o cumpăra, o au făcut vânzătoare pă la alții. În cele după urmă, peste puțină vreme, au și vândut-o răposatului postelnicul Ioan Bumbeș, viind cu zapisul vânzării la tată-mieu de l-au iscălit. Și, în urma vânzării astea, știu când au vrut ca să despartă și stânjenii ce s-au vândut. Fiindcă eram învecinați la acel hotar și vrând numitul cumpărător a fi și noi față, ca niște alăturași vecini, a nu mai avea pricină în urmă la hotară între noi. Au și zis numiții Găbunești ca să vie să ne cheme, unde au și venit unul din ei, anume uncheaș Ion Mazâlu, de m-au luat și m-au dus acolo la moșia noastră Părieți și am stătut de pază până au tras-o din toate hotarele noastre la vale făcându-o teslim numitului postelnic prin movile despărțitoare. Știu și am văzut și pă Zmaranda, sora numiților Găbunești că au fost și ea de față la tragerea acestei moșii, unde ne-au adus și de mâncare la câmpu și am mâncat cu toți la câmpu. Și de acolo au mersu cu trăsura la sat și numita Zmaranda au fost de față până când s-au săvârșit moșiile de tras, împreună cu frații ei. Această știință am și mărturisesc precum sus zice.

14 octombrie 1838

Hristodulis Caracostea

Comisia văpselei roșiu

Sus iscălitul, viindu la Comisie, au arătat cu iscălitura de mai sus acele scrise de însuși el și cele mai sus coprinse adevărate și, spre dovadă, s-au adeverit cu a comisiei pecete și această iscălitură.

15 noiembrie 1838

Pecete aplicată

Comisar: I. Urdăreanu

Comentarii:

1. Prenumele corect al lui Hristudor Caracostea, ctitorul Bisericii de la Sus, era Hristodulis, așa cum rezultă din propria-i semnătură, el fiind, după cum se știe, grec de origine.

2. În 1825, Constantin Costea Bălan, tatăl lui Hristudor Caracostea, încă mai trăia, însă în 1838 era deja mort. Fac această precizare, aici, deoarece, deocamdată, încă nu este cunoscut anul morții lui Costea Bălan.

3. În noiembrie 1838, postelnicul Ioniță Bumbeș, care cumpărase moșia Mierlești, era deja mort, deci anul 1839 nu este anul corect al morții acestuia, așa cum se menționează uneori [2]).

Craiova, 9 octombrie 2021

Referințe documentare:

[1]. * * * - Declarație a lui Hristodor Caracostea privind vânzarea moşiei Mierleşti, jud. Olt, de către boierii Găbuneşti, răposatului postelnic Ioniţă Bumbeș (14 octombrie 1838). Biblioteca Națională a României, Documente – cota 42/CDLVIII, http://aleph500.biblacad.ro:8991/exlibris/ aleph/a20_1/apache_media/X8YB9289XSFVYEH6XGVC3QYMKE6AJB.jpg, accesare 30 noiembrie 2017.

[2]. BARBU, M. și BARBU, C. - Vechii proprietari ai moşiei Perieţi-Olt. În revista ”Memoria Oltului și Romanaților” nr. 4(38), Găneasa, aprilie 2015.



Accesați fișierul în format pdf: