הביטקוין - קיבלת מכתב ממס הכנסה למילוי טפסי הצהרה על נכסים-גילוי מרצון

הביטקוין - קיבלת מכתב ממס הכנסה להצהיר על נכסים - CRS מאירופה - FATCA מארה''ב

ד"ר איתמר כוכבי עורך דין-נוטריון, רואה חשבון וכלכלן

הטכניון – הפקולטה להנדסת תעשייה וניהול, מרצה בקורסים "חשבונאות ניהולית מתקדמת" ו"בקרת עלויות" כ-30 שנה עד לחודש 10/2019.

מרצה מצטיין טכניוני – הצטיינות יתירה בהוראה לשנת תשע"ה סמסטר חורף.

מרצה מצטיין טכניוני – ראוי לשבח בהוראה לשנת התשע"ו.

אוניברסיטת חיפה – הפקולטה לניהול – מנהל עסקים, מרצה בקורסים "חשבונאות פיננסית" ו"עקרונות החשבונאות" לתואר MBA.

הפקולטה למשפטים – אוניברסיטת חיפה – מרצה בקורס "עקרונות החשבונאות וניתוח דוחות כספיים", לתואר מוסמך במשפטים LL.M עם התמחות במשפט עסקי מסחרי עד ל- 5/2019.

מחבר הספר: "רווחה בעולם קפיטליסטי" Welfare in a Capitalist World, אשר יצא לאור בהוצאת ספריית גלובס.

ד"ר מהפקולטה למשפטים באוניברסיטת חיפה Dr. Faculty of Law, University of Haifa

הביטקוין - קיבלת מכתב ממס הכנסה למילוי טפסי הצהרה על נכסים-גילוי מרצון

בשבועות האחרונים, הופיעו או התקשרו למשרדי, אזרחים ישראלים תמימים ומזדמנים, המחזיקים מטבעות דיגיטליים, בעיקר ביטקוין. להפתעתם, הללו התבקשו על ידי מחלקת המודיעין של רשות המסים, למלא טפסים הדורשים מהם גילוי מלא על נכסיהם והמס בהתאם. האזרח צריך למלא את הטופס, תוך ציון הנכסים אותם הוא מחזיק בארץ ובחו"ל. השאלות המופנות לאותם אזרחים הינן כלליות, תוך בקשה להצהרה על נכסים. רשות המיסים מכוונת לנכסי הביטקוין, מאחר ואלה הם נכסיהם העיקריים של מקבלי טפסי ההצהרה.

רבים ממקבלי טפסי ההצהרה למס הכנסה אינם בעלי נכסים, למעט ארנק דיגיטלי. כמו כן רשות המיסים פנתה לבורסות למסחר במטבעות קריפטוגרפים בישראל ובעולם על-מנת לקבל מידע על אזרחים ישראלים הסוחרים במטבעות דיגיטליים.

רשות המיסים בישראל מעוניינת ליישם את הגישה של ה-IRS האמריקאי שהינה רשות המיסים האמריקאית. ה-IRS האמריקאי פונה אל השחקנים בזירות הקריפטו, ומיידע אותם כי הוא מכיר את פעילותם ומקבל מידע מזירות מסחר, ומוטב להם לדווח בטרם הרשות תגיע אליהם, בזו הלשון:-יש לנו מידע על פעילותך, שאינו תואם את הדיווחים שלך-. המסר מהמכתב הזה עובר היטב לרוב השחקנים הבוחנים כיצד עליהם לדווח.

כמו כן, רשות המסים מקבלת מידע בעקבות כניסתן לתוקף של תקנות ה-CRS, במסגרתן מקבלת ישראל מידע על כספים וחשבונות של ישראלים ברחבי אירופה. מידע נוסף, מקבלת רשות המיסים בישראל, ממס ההכנסה של ארה"ב (IRS), מכוח הסכם ה-FATCA, ומהבנקים בישראל החייבים בדיווח לרשות על העברת כספים לחשבון הבנק כתוצאה מהמרת או מכירת מטבע. כמו כן, רשתות חברתיות מאפשרות לרשות לאתר אזרח/נישום אשר "לא בחר" לדווח.

שווי השוק של הביטקוין נכון לדצמבר 2020, עומד על כ-350 מיליארד דולר, בעוד זה של הזהב עומד על כ-10 טריליון דולר. על פי אתר המסחר בביטקוין Blockchain.com, חלה עלייה של יותר מ-40% במספר המשתמשים שפתחו "ארנק דיגיטלי" בבורסת הקריפטו שלה. על פי גריק הילמן, ראש תחום המחקר בBlockchain.com - , שווי השוק של הביטקוין, עשוי להגיע לטריליון דולר כבר בתחילת 2021 שערו של הביטקוין, עומד על 35,000 דולר.

רשות המסים מגבירה את האכיפה מול המשתמשים במטבעות קריפטוגרפים אשר טרם דיווחו או דיווחו בחסר על פעילותם. רשות המיסים נוקטת, בפעולות גבייה ואכיפה תוך שהיא עוקבת בשקידה ולומדת את תחום המטבעות הקריפטוגרפים, כאשר שווי השוק של המטבע, בנסיקה.

מס הכנסה רואה בשוק המטבעות הדיגיטליים מקור לגביית מסים, כעולה מחוזר מס הכנסה מספר 05/2018 של רשות המסים בנושא: מיסוי פעילות באמצעי תשלום מבוזר (המכונים: 'מטבעות וירטואלים').

על פי החוזר האמור, הביטקוין הינו מטבע וירטואלי, המשמש כאמצעי ‏סחר ‏חליפין, אולם אינו מוגדר כ- "מטבע"‏ או ‏כ- "מטבע ‏חוץ"‏ על פי חוק בנק ישראל וולפי פקודת מס הכנסה. אשר על כן, רשות המסים קבעה כי מכירת המטבע ע"י האזרח/הנישום, הינה פעולה אקראית שאינה מעסק. לפיכך, פעולות האזרח/הנישום ברכישה ומכירה של מטבעות וירטואליים, תמוסה בעת מכירת המטבע, כמכירת נכס החל עליו מס רווח הון, ששיעור המס, עומד על 25%. מכירת המטבע יכולה להגיע לעסקת אקראי בעלת אופי מסחרי שמיסויו כעסק, ושיעור המס ליחיד יחול עד ל- 50%.

מהחוזר האמור עולה כי המשקיעים במטבעות הדיגיטליים מחויבים במס רווחי הון בגובה 25% -כהכנסה הונית- כאשר פעילותם אינה מסחרית. ואולם, כאשר פעילות המשקיעים מתבצעת בקניות ומכירות, במיומנות, בקיאות, ידע ומקצועיות, ההכנסה הינה הכנסה פירותית, אשר בה יחויב האזרח/הנישום במס דו שלבי כחברה או במס שולי לפי מדרגות המס ליחיד.

התרחשות אירוע המס הינה עם מכירת המטבע בדומה לעסקאות ומכירת מטבעות בבנקים.

אזרח/נישום המדווח על מכירת מטבעות וירטואליים במישור העסקי יוכל לקזז את ההוצאות שהוטלו עליו במהלך הרכישה והמכירה של המטבע. עד שנת 2002 חל בישראל שיטת המס הטריטוריאלי היינו מי שלא עמד במבחני התושבות לא היה חייב במס על נכסיו והכנסותיו בעולם. משנת 2003, חלה בישראל שיטת המס הפרסונלי. בשיטה זו, מחויב האזרח/הנישום לדווח על כל הכנסותיו מכל המקורות בארץ ובעולם. היינו על האזרח/נישום הישראלי, יוטל מס גם כאשר הרווח (או המרה למטבע וירטואלי אחר), ממכירת המטבע התרחש בכל מקום בעולם ולאו דווקא בישראל.

אירוע מס מתרחש כאשר מבוצעת מכירה של המטבע הוירטואלי. מס רווח הון -המס ההוני- יחול רק על הרווח של הנישום ממכירת המטבעות הוירטואליים. רווח או הפסד מחושבים לפי הפרש בין מחיר רכישת המטבע לבין מחיר מכירתו. ההוצאות המוכרות בד"כ הינן: שכר טרחת עורך דין, שכר טרחת רואי חשבון, עמלות קנייה ומכירה, עמלות קנייה ומכירה באמצעות מתווך וכן הוצאות בנק. במקרה של המרת מטבע וירטואלי במטבע וירטואלי אחר יחשב הרווח או ההפסד לפי ההפרש בין מחיר הרכישה לבין מחירו של המטבע האחר. הדיווח על מכירת המטבעות הוירטואליים מתבצע בסוף כל שנת מס, תוך חיוב האזרח/הנישום, בהגשת דו"ח שנתי למס הכנסה.

יתר על כן, אם שער המטבע ירד לאחר עלייתו ומיסויי רווחיו – ניתן יהיה לקזז את ההפסד מהרווחים במידה ודיווחת לרשות המסים בישראל וכן כאשר ביצעת המרה או מכירה של המטבע.

אזרח המקבל טופס ההצהרה על נכסים, חייב למלא את הבקשה תוך 30 יום. בקשה זו מגובה בחוק, על כן לא מומלץ להתעלם ממנה ויש להחזיר את טופס הצהרת הנכסים, עם דווח. אי הגשת טופס ההצהרה על נכסים מהווה עבירה פלילית. (ר' חלק י"א – עונשין, סעיף 216 לפקודת מס הכנסה).

מרבית האזרחים אשר קיבלו את טופס ההצהרה על נכסים, אינם בעלי תיק במס הכנסה, אזרח אשר ברשותו תיק במס הכנסה, חייב לדווח בדוח השנתי על הכנסות או על רווחים שצמחו למענו בארץ ובחו"ל גם יחד. בנוסף, בהצהרת ההון, קיימת חובת דיווח על עצם ההחזקה והניהול של נכסים ושל חשבונות בנק בחו"ל. כל אזרח, רשאי להחזיק בנכס או בחשבון בנק בחו"ל, אך עליו להבין כי עלול להידרש להגיש הצהרת הון, בה יאלץ לדווח על חשבונותיו ועל נכסיו בארץ ובחו"ל.

אי דיווח או אי תשלום מס על מכירת המטבע הוירטואלי, במועד, הינה עבירה פלילית הקבועה בפקודת מס הכנסה, היכולה להגיע לכתב אישום ואשר בית המשפט עלול לקבוע הרשעה עם קלון. ניתן להימנע מהעמדה לדין במספר דרכים שאחת מהן הינה גילוי מרצון.

משרדנו עוסק, בהליך הגילוי מרצון, בגין הכנסות או חשבונות בחו"ל. ההליך מאפשר לאזרחי מדינת ישראל אשר לא דיווחו על הכנסות וחשבונות בנק, לדווח לרשות המיסים, לפני שימצאו עצמם בהליך פלילי בגין העלמת מס או העלמת מידע כנדרש. זאת, בתנאי שהפונה/הנישום, יעמוד במספר תנאים, ובהם הדרישה כי הגילוי יהיה כן, מלא ובתום לב, וכמו-כן כי במועד הפנייה לא נערכת בדיקה או חקירה ברשות המסים בעניינו של הפונה, או חקירה של משטרת ישראל בנוגע לרכושו ונכסיו של הנישום או הנישומה. כאמור, נכון לעת כתיבת מאמר זה, הגילוי מרצון צפוי על פי פירסומים בעיתונות, לחזור לתוקף ביום 1.1.2021 – לרווחת האזרח וגידול בהכנסות המדינה.

הבקשה לגילוי מרצון מיועדת בין השאר, לאזרחים ישראליים שלא דיווחו עד כה כדלקמן: חשבונות בחו"ל, רווחי הון בחו"ל, שכר דירה בחו"ל, הכנסות מפיקדונות וניירות ערך בחו"ל, בעלי ירושה מחו"ל אשר כספם מופקד בחו"ל ובעלי הכנסה מריבית או ניירות ערך, או כל חשבון או הכנסה אחרת בארץ או בעולם, אשר קיימת סבירות כי תחויב בדיווח או מיסוי.

משרדנו עוסק בגילוי מרצון שנים רבות, ובעל ניסיון מוכח להכנסות, מארה"ב, שוויץ, בריטניה, גרמניה, צרפת, אוסטרליה, לוקסמבורג, ניגריה, צ'כיה, רוסיה קפריסין וישראל.

משרדנו מנוהל ע"י ד"ר למשפטים, עו"ד – נוטריון, רואה חשבון, כלכלן ויוצא רשות המסים.

ד"ר איתמר כוכבי מתמחה בליווי הליכי גילוי מרצון לגבי כספים המופקדים בחשבונות בנק מחוץ לישראל. כמו כן, מתמחה ד"ר איתמר כוכבי בליווי הליכי גילוי מרצון בגין מזומנים בכספת וכן בגין הכנסות נוספות המצויות מחוץ לישראל ובכתלי מדינת ישראל. משרדנו מלווה את הנישום/לקוח, בנאמנות ובדיסקרטיות תוך ניסיון למתן תוצאות מיטביות.

============================================================================

להרחבה בנושא הגילוי מרצון על חשבונות ונכסים בחו"ל, ראו מאמריי כדלהלן:

1. גילוי מרצון על נכסים והכנסות מחו"ל – ניסיון מוכח;

2. ארצות הברית – מלחמה במעלימי מס;

3. ארה"ב – אכיפת מס בינלאומית ויישום הוראות חקיקת פטקא: (Foreign Accounts Tax Compliance Act) FATCA ;

4. הצהרה על נכסים טופס שמספרו 5329+גילוי מרצון;

5. גילוי מרצון חדש, אודות הכנסות מחו"ל ללא הליך פלילי – ניסיון מוכח;

6. גילוי מרצון בגין מלגות לימודים או מחקר בחו"ל ובישראל;

7. חשבונות בנק בחו"ל – HSBC, UBS – גילוי מרצון;

8. גילוי מרצון, פרס חדש – אנונימיות בהגשת הפנייה ובירור החבות ברשות המסים;

9. התכנית לגילוי מרצון – הנחיה לבנקים מטעם הפיקוח על הבנקים;

10. חילוט נכסים ומזומנים של מעלימי מס בישראל;

11. עבירות מס חמורות יוכרו כעבירות מקור להלבנת הון;

12. מִסְמְכֵי פָּנָמָה – מִקְלָט מֵרְשׁוּת הַמִּסִּים;

13. הַבַּנְקִים בחו"ל מְחַסְּלִים נִכְסֵי יִשְׂרְאֵלִים שֶׁלֹּא שִׁלְּמוּ מַס;

14. בַּנְק UBP הַשְׁוֵויצָרִי, מְחַסֵּל נִכְסֵי יִשְׂרְאֵלִים שֶׁלֹּא שִׁלְּמוּ מַס;

15. הַבַּנְקִים נִפְטָרִים מִלְּקוֹחוֹת מֵחֲשָׁשׁ לַחֲקִירוֹת בארה"ב;

16. צָרְפַת – יִשְׂרָאֵל, גִּלּוּי מֵרָצוֹן, תּוֹשָׁב חוֹזֵר;

17. שְׁוַויְץ, אַרְצוֹת הַבְּרִית – גִּלּוּי מֵרָצוֹן, מִקְלְטֵי מַס;

18. טוֹפֶס 5329 – רְשׁוּת הַמִּסִּים בְּיִשְׂרָאֵל – גִּלּוּי מֵרָצוֹן;

19. פָּנִיקָה בַַּבַּנְקִים בְּיִשְׂרָאֵל וּבַַבַּנְקִים בָּעוֹלָם, גִּלּוּי מֵרָצוֹן;

20. בַַּּנְקָאִים שְׁוֵויצָרִים, עֵדֵי תְּבִיעָה נֶגֶד יִשְׂרְאֵלִים, הֲמוּאְשָׁמִים בְּהַעְלָמַת מַס;

21. חִילוט נְכָסִים וּמְזוּמָנִים שֶׁל מַעְלִימֵי מַס בְּיִשְׂרָאֵל;

22. יִשְׂרְאֵלִים חֲשׁוּדִים בְּהַעְלָמַת מַס בְּבַנְק HSBC;

23. רְשׁוּת הַמִּסִּים קִבְּלָה מִמִּשְׁטֶרֶת צָרְפַת, שְׁמוֹת יִשְׂרְאֵלִים שֶׁהֶחְזִיקוּ כ-10 מִילְיַארְד בְּבַנְק HSBC;

24. הַעְלָמַת מַס – רְשׁוּת הַמִּסִּים לְעֶזְרָָתְךָ לְלֹא פְּלִילִים עַד סוֹף הַשָּׁנָה;

25. רִילוֹקֵֵּיישֵׁן – חַיָּיב אוֹ פָּטוּר מִתַּשְׁלוּם מַס בְּיִשְׂרָאֵל – מִיסּוּי;

26. הָאִחוּד הָאֵירוֹפִּי – שְׁקִיפוּת וּמֵידַע – מִלְחָמָה בְּהַעְלָמַת הַמַּס;

27. ארה"ב – חקיקת פטקא – דיווח ומידע על נכסי אזרחים אמריקאים (Foreign Accounts Tax Compliance Act) FATCA;

28. מְנַהֵל סניף בַּנְק "שָׁכַח" חֶשְׁבּוֹן שֶׁנִּיהֵל בְּשְׁוַיְיץ;

29. גילוי מרצון אמור לשוב לפעולה בשנת 2018 – חשבונות בנק בחו"ל;

30. קיבלת מכתב מהבנק בחו"ל? הבנקים מחו"ל מעבירים מידע לרשות המיסים.

31. CRS - Common Reporting Standard: תקן דיווח משותף לחילופי מידע אוטומטיים.

32. הנחה תמורת תמונה: כמה שווים מגורים של בר רפאלי במגדל בתל אביב.

33. גילוי מרצון: הימורים, הגרלות, פרסים, וזכיות.

34. מאסר וקנס כספי בגין כספים המוחזקים בחשבונות בנק בחו"ל שלא דווחו למס הכנסה בישראל.

35. רילוקיישן/ מס הגירה/ מס יציאה

36. הסוף להעלמת מיסים באמצעות חשבונות זרים: רשות המיסים החלה במעצרים

37. הטלת עונש 33 חודשי מאסר ו- 1/2 מיליון ₪ קנס כספי, בגין כספים המוחזקים בחשבונות

בנק, בחו"ל שלא דווחו למס הכנסה בישראל, העלמת מיסים באמצעות חשבונות זרים בבנק UBS.

38. תושב חוזר ותיק - עולה חדש, בית המשפט מצמצם את הפטור מהכנסות אקטיביות - עבודה

39. הביטקוין - קיבלת מכתב ממס הכנסה להצהיר על נכסים -CRS מאירופה -FATCA מארה"ב, גילוי מרצון

הערה: המידע המוצג במאמר הינו מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/או חוות דעת משפטית. המחבר ו/או המערכת אינם נושאים באחריות כלשהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמורים. רק הוראות החוק, הפסיקה או הוראות המוסד המטפל, מחייבות וקובעות. בכל מקרה בו נכתב לשון זכר הכוונה גם ללשון נקבה, וכן להיפך, אלא אם נאמר במפורש אחרת.

הכותב: ד"ר איתמר כוכבי, מרצה בפקולטה הנדסת תעשייה וניהול בטכניון בחיפה כ-30 שנים, בקורסים חשבונאות ניהולית מתקדמת ובקרת עלויות עד לחודש אוקטובר 2019. כמו כן, מרצה באוניברסיטת חיפה, בפקולטה למשפטים של אונ' חיפה בקורס "עקרונות החשבונאות וניתוח דוחות כספיים", לתואר מוסמך במשפטים LL.M עם התמחות במשפט עסקי עד לחודש מאי 2019, וכן בפקולטה לניהול – מנהל עסקים, לתואר MBA, בקורסים "חשבונאות פיננסית וניהולית" ו"עקרונות החשבונאות" בימים אלה. ד"ר מהפקולטה למשפטים באוניברסיטת חיפה. Faculty of Law, University of Haifa, ISRAEL Dr.

במקצועו רואה חשבון וכלכלן (כ-30 שנים), וכן עורך דין ונוטריון. בעל משרד עריכת דין (רואה חשבון), בקריית הממשלה בחיפה. תחום התמחותו דיני מיסים, משפט מסחרי ודיני עבודה.

מחבר הספר: "רווחה בעולם קפיטליסטי" Welfare in a Capitalist World, אשר יצא לאור בהוצאת ספריית גלובס.

מיקום המשרד: קריית הממשלה שד' פל ים 7, חיפה, סמוך להיכל המשפט-חיפה. פל': 5443671- 050 טל: 8621350- 04, פקס: 8621349- 04.

e-mail: cpa-adv-itamar@bezeqint.net