יחסי איתנות פיננסית – יחסים פיננסיים

אוניברסיטת חיפה – הפקולטה לניהול – תואר MBA – שיעור 7-6

יחסי איתנות פיננסית – יחסים פיננסיים

ד"ר איתמר כוכבי עורך דין, רואה חשבון וכלכלן

הטכניון – הפקולטה להנדסת תעשייה וניהול, מרצה בקורסים "חשבונאות ניהולית מתקדמת" ו"בקרת עלויות" כ-30 שנה עד לחודש 10/2019.

מרצה מצטיין טכניוני – הצטיינות יתירה בהוראה לשנת תשע"ה סמסטר חורף.

מרצה מצטיין טכניוני – ראוי לשבח בהוראה לשנת התשע"ו.

אוניברסיטת חיפה – הפקולטה לניהול – מנהל עסקים, מרצה בקורסים "חשבונאות פיננסית" ו"עקרונות החשבונאות" לתואר MBA.

אוניברסיטת חיפה - הפקולטה למשפטים – מרצה בקורס "עקרונות החשבונאות וניתוח דוחות כספיים", לתואר מוסמך במשפטים LL.M עם התמחות במשפט עסקי מסחרי עד לחודש 05/2019.

מחבר הספר: "רווחה בעולם קפיטליסטי" Welfare in a Capitalist World, אשר יצא לאור בהוצאת ספריית גלובס.

ד"ר מהפקולטה למשפטים באוניברסיטת חיפה Dr. Faculty of Law, University of Haifa.

היחסים הפיננסיים הינם כלי עזר יעיל התורם להבנת מצבה הכספי של חברה. ניתוח המגמות השונות בפעילות החברה, מסייעות במדידה והערכה של איתנותה ויעילותה הכלכלית.

ידוע כי התוצאות הכספיות מושתתות על עקרונות חשבונאיים מקובלים. אולם, לעיתים, מנהלים "מייפִּים" את הדו"חות, וכתוצאה מכך הדוחות הכספיים אינם משקפים את מצבה הכלכלי של החברה. בעת ניתוח מצב החברה יתורגמו הנתונים המספריים למהותם הכלכלית.

ניתוח הדוחות הכספיים מתחלק ל-2 חלקים:

1. בדיקת הניהול הפנימי של החברה – משמש לצרכי ההנהלה תוך שימת דגש אודות רווחיותה ויעילותה של החברה.

2. בדיקת הניהול החיצוני של החברה – משמש גורמים חיצוניים המעוניינים בבדיקת מצבה של החברה כגון: נושים ונותני שירותים ומלווים תוך שימת דגש אודות איתנותה ונזילותה של החברה.

ליחסים הפיננסיים אין משמעות באופן פרטני, אלא לאחר שמשווים אותם עם נתונים של חברות אחרות מענף כלכלי דומה או זהה.

יתר על כן, היחסים הפיננסים, אינם מספיקים לניתוח מלא אודות מצבה הפיננסי של חברה. לפיכך, יש לשלבם עם בדיקות חשבונאיות נוספות, כגון: ניתוח דוח תזרים מזומנים, ניתוח הסביבה העסקית, ניתוח מיקומה של החברה בענף, ניתוח של מצב הענף בו פועלת החברה והצפי לעתיד וניתוח של מצב המשק בכללותו.

היחסים הפיננסיים מחולקים ל-4 קבוצות:

1. יחסי רווחיות

2. יחסי נזילות

3. יחסי איתנות פיננסית

4. יחסי יעילות תפעולית

3. יחסי איתנות פיננסית

איתנות פיננסית מעידה על חוסנה של חברה. כפי שהוסבר, ההון של חברה מורכב מ"הון עצמי" (ההון אשר הבעלים השקיעו בחברה) בתוספת יתרת הרווח הקיים ו"הון זר" (הון שהחברה הלוותה מגורמים חיצוניים ואשר היא תצטרך להחזיר בעתיד).

מינוף פיננסי הוא היחס בין ההון הזר להון העצמי. מיחס זה ניתן ללמוד האם החברה ממונפת. כלומר, האם היא מנצלת הון זר על מנת להתפתח. ככל שחברה משתמשת יותר בהון זר, המנוף הפיננסי עולה, אך החברה הינה בעלת סיכון גדול יותר. עם זאת, מינוף פיננסי נמוך מדי יכול להעיד בדרך כלל, על חברה לא דינמית ולא מתפתחת. כך, למשל, חברה שמשתמשת רק בהון עצמי, המינוף הפיננסי שלה עומד על אפס.

במידה והיחס בין ההון זר להון העצמי גדול מ-1 וההון העצמי מסך הכל הנכסים קטן מ-0.5, החברה בעלת איתנות נמוכה. דהיינו, אין ביכולתה לפרוע את כל התחייבויותיה מהונה העצמי במידה ותידרש.

***התוצאות והחישובים בהמשך המאמר מבוססים על דו"ח רווח והפסד והמאזן המופיעים בסוף המאמר.

לצורך בחינת איתנותה הפיננסית של החברה נהוג לבחון את הפרמטרים הבאים:

א. מינוף פיננסי (Financial Leverage)

הסבר: ככל שהתוצאה מתקרבת ל-1, רמת הסיכון גבוהה יותר. במקרה זה, חלקם היחסי של המקורות החיצוניים הינו פחות מחצי (0.385), לעומת המקורות העצמיים.

ב. הון זר ביחס לסה"כ נכסים במאזן (Debt to total assets)

היחס מציין איזה חלק מן הנכסים ממומן מהון זר.

כאשר היחס גבוה, רמת הסיכון של החברה גבוהה. במקרה זה, היחס סביר (0.33) ולפיכך, החברה מוגדרת כמשתמשת במנוף פיננסי סביר. במצב של ריבוי הלוואות היחס גבוה יותר, ובעת משבר, יכול לגרום לחברה לכינוס נכסים/פשיטת רגל.

ג. הון עצמי ביחס לסה"כ מאזן (Equity to total assets)

ניתן לראות כיצד היחס משלים את היחס הקודם ל-100% (33%+67%=).

ככל שהמספר גבוה יותר, הסיכון נמוך יותר. בחברה זו היחס גבוה יחסית, מצב המעיד על רמת סיכון נמוכה.

הערה: המידע המוצג במאמר הינו מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/או חוות דעת משפטית. המחבר ו/או המערכת אינם נושאים באחריות כלשהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמורים. רק הוראות החוק, הפסיקה או הוראות המוסד המטפל, מחייבות וקובעות. בכל מקרה בו נכתב לשון זכר הכוונה גם ללשון נקבה, וכן להיפך, אלא אם נאמר במפורש אחרת.

הכותב: ד"ר איתמר כוכבי, הינו מרצה בפקולטה הנדסת תעשייה וניהול בטכניון בחיפה כ-30 שנה, בקורסים חשבונאות ניהולית מתקדמת ובקרת עלויות עד לחודש 10/2019. כמו כן, מרצה באוניברסיטת חיפה, בפקולטה לניהול – מנהל עסקים, לתואר MBA, בקורס "עקרונות החשבונאות" וכן, מרצה בפקולטה למשפטים - אוניברסיטת חיפה בקורס "עקרונות החשבונאות וניתוח דוחות כספיים", לתואר מוסמך במשפטים L.L.M עם התמחות במשפט עסקי מחסרי, עד לחודש 05/2019.

ד"ר מהפקולטה למשפטים באוניברסיטת חיפה. Dr. Faculty of Law, University of Haifa, ISRAEL.

במקצועו רואה חשבון וכלכלן (כ-30 שנה), וכן עורך דין ונוטריון. בעל משרד עריכת דין (רואה חשבון), בקריית הממשלה בחיפה. תחום התמחותו דיני מיסים, משפט מסחרי ודיני עבודה.

מחבר הספר: "רווחה בעולם קפיטליסטי" Welfare in a Capitalist World, אשר יצא לאור בהוצאת ספריית גלובס.

מיקום המשרד: קריית הממשלה פל ים 7, חיפה, טל: 8621350- 04, פקס: 8621349- 04, פל': 5443671- 050

e-mail: cpa-adv-itamar@bezeqint.net

9םןטם