תמחיר, תמחיר ישיר, תמחיר ספיגה

תמחיר, תמחיר ישיר, תמחיר ספיגה

חשבונאות ניהולית מתקדמת, בקרת עלויות

ד"ר איתמר כוכבי עורך דין, רואה חשבון וכלכלן

הטכניון – הפקולטה להנדסת תעשייה וניהול, מרצה בקורסים "חשבונאות ניהולית מתקדמת" ו"בקרת עלויות" כ-30 שנה עד לחודש 10/2019.

מרצה מצטיין טכניוני – הצטיינות יתירה בהוראה לשנת תשע"ה סמסטר חורף.

מרצה מצטיין טכניוני – ראוי לשבח בהוראה לשנת התשע"ו.

אוניברסיטת חיפה – הפקולטה לניהול – מנהל עסקים, מרצה בקורסים "חשבונאות פיננסית" ו"עקרונות החשבונאות" לתואר MBA.

אוניברסיטת חיפה - הפקולטה למשפטים – מרצה בקורס "עקרונות החשבונאות וניתוח דוחות כספיים", לתואר מוסמך במשפטים LL.M עם התמחות במשפט עסקי מסחרי עד לחודש 05/2019.

מחבר הספר: "רווחה בעולם קפיטליסטי" Welfare in a Capitalist World, אשר יצא לאור בהוצאת ספריית גלובס.

ד"ר מהפקולטה למשפטים באוניברסיטת חיפה Dr. Faculty of Law, University of Haifa.

תמחיר - Costing

תמחיר הינו מנגנון חשבונאי-ניהולי, העוסק ברישום העלויות של תהליכי הייצור באמצעות מעקב, מיון, רישום וניתוח עלויות הייצור במובנו הכלכלי הרחב (כגון: בענפי השירותים, הפיננסיים, המחקר, המוסדות, ההדרכה, הייעוץ, המחקר ועוד). התמחיר עוסק ברישום עלויות ייצור ובניתוחן והוא נועד לקבוע את עלות יחידת התפוקה או עלות יחידת השירות (התמחיר לא נועד לקבוע את מחיר המכירה).

רישום וניתוח העלויות של המוצרים והשירותים מתבצע באמצעות: זיהוי, הגדרה, מדידה, דיווח וניתוח של המרכיבים השונים הכוללים הן את העלויות הישירות והן את העלויות העקיפות. התמחיר עוסק בחישוב השווי בהתחשב בסך העלויות הכוללות הן את הייצור, והן את השיווק, ההנהלה, והמימון. מערכת תמחירית תכליתית, תספק מידע שוטף על רווחיותו של כל מוצר שהחברה מייצרת ומוכרת בשוק. תמחיר הוא ענף בחשבונאות אשר הוסב לשם "חשבונאות ניהולית", ולפיכך הוא מהווה מערכת שיטתית ורצופה, המורכבת מנהלים מסוימים של רישום ועיבוד נתונים. השימוש בתמחיר אינו רק במפעלים יצרניים בתעשייה, אלא גם כגורם שימושי בשרותי מוסדות הממשלה או שרותים המוניציפליים – השלטון המקומי. (למשל: מוסדות להשכלה גבוהה, בתי חולים, עבודות ציבוריות, עיריות, מוסכים, בתי מלאכה ועוד).

תמחיר ישיר - Direct Costing

תמחיר ישיר הינו שיטה בה נכללות במוצר העלויות המשתנות בלבד.

בשיטת התמחיר הישיר זוקפים לפעילות אך ורק את העלויות הישירות המשתנות הכוללות הן את עלויות חומרי הגלם והן את עלויות העבודה הישירה.. המידע המתקבל בשיטת תמחיר ישיר הינו לצרכי תכנון ובקרה בטווח הקצר, מאחר ובטווח הארוך יש להתייחס לכל מכלול ההוצאות בפירמה (כפי שנעשה בתמחיר ספיגה, בו מחייבים את המחלקה או המוצר בעלויות הכוללות הן את העלויות המשתנות והן את העלויות הקבועות), מצב אשר אינו קיים בשיטת תמחיר ישיר. מהאמור עולה כי המידע המתקבל משיטת תמחיר ישיר אינו מתאים למטרות של תכנון ובקרה בטווח הארוך.

תמחיר ספיגה - Absorption Costing

תמחיר ספיגה הינה שיטת תמחיר בה נכללות במוצר הן העלויות המשתנות והן העלויות הקבועות. עלויות ייצור, בין קבועות ובין משתנות, מוקצות לסחורות השונות בשלביהן השונים (כגון: לסחורות שנמכרו, לסחורות במלאי ולסחורה בתהליך).

השיטה גורסת כי יש להעמיס את העלויות המשתנות והקבועות על המחלקות והמוצרים שכן כלל העלויות הן המשתנות והן הקבועות "נספגות", על ידי המחלקה או המוצר במפעל באופן אחיד, זאת בניגוד לתמחיר ישיר (תרומה), בו מחייבים את המחלקה או המוצר בעלויות המשתנות בלבד.

בשיטת תמחיר ספיגה קיימת שיטת התמחיר המלא (Full Cost), כאשר העמסת העלויות מתבצעת באופן כולל במלואן. ההקצאה יכול שתהיה של העלויות במלואן (בשיטה המכונה תמחיר ספיגה מלא), שיטת תמחיר ספיגה נהוגה לעתים בחברות בהן קיים טווח מוצרים רחב, המתקבל מאמצעי ייצור משותפים של הקבוצה או של החברה, אולם בצורה בלתי שווה, ואולי גם בפרופורציות בלתי יציבות, בהתאם לאופי המוצרים ולתנודות בביקוש. עקב טווח המוצרים הרחב ואמצעי הייצור המשותפים, יש צורך בספיגת עלויות התקורה בעלות המוצרים המוגמרים, או הגמורים למחצה, בכל מרכז.

ספיגת עלויות התקורה, יכול שתתבצע על פי אומדן, בהתאם לאופי של כל עסק. על מנת להגיע לחישוב העלות, מקובל בדרך כלל להגיע ליחידה משותפת של יצור, המבוטאת בשעות עבודה והלוקח בחשבון את כל התפוקה, השיווק ועלויות הפעילות. התכנון והבקרה הינם לטווח ארוך, שכן בשיטת תמחיר ספיגה, חייבים להתייחס לכל מכלול ההוצאות בפירמה.

מהאמור עולה כי המידע המתקבל משיטת תמחיר ספיגה אינו מתאים למטרות של תכנון ובקרה בטווח הקצר.

סיכום

התמחיר כמערכת חשבונאות ניהולית, עוסק בעיקר בדיווח הפנימי בארגון. הדיווח הפנימי חיוני לתפעולו התקין של הארגון ולהשגת הרווחיות המרבית. מטרת התמחיר לקבוע את עלות יחידת התוצרת, כבסיס למדיניות מחירים.

התמחיר עוסק בפיקוח על העלויות: יעילותן ותכליתן, תכנון ותקצוב, חישובי כדאיות, מדידת הרווחיות והכנת דוחות כספיים לטווח הקצר.

ההבדל בין תמחיר ישיר לתמחיר ספיגה באופן הטיפול בעלויות הקבועות. בעוד שבתמחיר ספיגה עלויות המוצרים כוללים ("סופגים"), את סך העלויות העקיפות (הן הקבועות והן המשתנות), הרי בתמחיר ישיר נכללים בעלויות המוצר העלויות המשתנות, ואילו העלויות הקבועות נזקפות לחובת הפעילות הכוללת של המחלקה.

הערה: המידע המוצג במאמר הינו מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/או חוות דעת משפטית. המחבר ו/או המערכת אינם נושאים באחריות כלשהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמורים. רק הוראות החוק, הפסיקה או הוראות המוסד המטפל, מחייבות וקובעות. בכל מקרה בו נכתב לשון זכר הכוונה גם ללשון נקבה, וכן להיפך, אלא אם נאמר במפורש אחרת.

הכותב: ד"ר איתמר כוכבי, הינו מרצה בפקולטה הנדסת תעשייה וניהול בטכניון בחיפה כ-30 שנה, בקורסים חשבונאות ניהולית מתקדמת ובקרת עלויות עד לחודש 10/2019. כמו כן, מרצה באוניברסיטת חיפה, בפקולטה לניהול – מנהל עסקים, לתואר MBA, בקורס "עקרונות החשבונאות" וכן, מרצה בפקולטה למשפטים - אוניברסיטת חיפה בקורס "עקרונות החשבונאות וניתוח דוחות כספיים", לתואר מוסמך במשפטים L.L.M עם התמחות במשפט עסקי מחסרי, עד לחודש 05/2019.

ד"ר מהפקולטה למשפטים באוניברסיטת חיפה. Dr. Faculty of Law, University of Haifa, ISRAEL.

במקצועו רואה חשבון וכלכלן (כ-30 שנה), וכן עורך דין ונוטריון. בעל משרד עריכת דין (רואה חשבון), בקריית הממשלה בחיפה. תחום התמחותו דיני מיסים, משפט מסחרי ודיני עבודה.

מחבר הספר: "רווחה בעולם קפיטליסטי" Welfare in a Capitalist World, אשר יצא לאור בהוצאת ספריית גלובס.

מיקום המשרד: קריית הממשלה פל ים 7, חיפה, טל: 8621350- 04, פקס: 8621349- 04, פל': 5443671- 050

e-mail: cpa-adv-itamar@bezeqint.net