המאזן – עלויות עבודה – יעודה לפיצויים ועתודה לפיצויים

המאזן – עלויות עבודה – יעודה לפיצויים ועתודה לפיצויים

ד"ר איתמר כוכבי עורך דין, רואה חשבון וכלכלן

הטכניון – הפקולטה להנדסת תעשייה וניהול, מרצה בקורסים "חשבונאות ניהולית מתקדמת" ו"בקרת עלויות" כ-30 שנה עד לחודש 10/2019.

מרצה מצטיין טכניוני – הצטיינות יתירה בהוראה לשנת תשע"ה סמסטר חורף.

מרצה מצטיין טכניוני – ראוי לשבח בהוראה לשנת התשע"ו.

אוניברסיטת חיפה – הפקולטה לניהול – מנהל עסקים, מרצה בקורסים "חשבונאות פיננסית" ו"עקרונות החשבונאות" לתואר MBA.

הפקולטה למשפטים – אוניברסיטת חיפה – מרצה בקורס "עקרונות החשבונאות וניתוח דוחות כספיים", לתואר מוסמך במשפטים LL.M עם התמחות במשפט עסקי מסחרי עד לחודש 05/2019.

מחבר הספר: "רווחה בעולם קפיטליסטי" Welfare in a Capitalist World, אשר יצא לאור בהוצאת ספריית גלובס.

ד"ר מהפקולטה למשפטים באוניברסיטת חיפה Dr. Faculty of Law, University of Haifa.

כללי:

בשיעורים הקודמים הצגנו את דו"ח רווח והפסד בו עסקנו בשלושה סוגי הוצאות של שכר העובדים:

עובדי הייצור הוצגו בעלות המכירות והעיבוד, עובדי השיווק והמכירות הוצגו בהוצאות המכירה ועובדי הניהול, המנהלה והפקידות הוצגו בהוצאות הנהלה וכלליות.

חלק מן המעסיקים פותחים חשבון שהינו מעין חיסכון או פיקדון המיועד אך ורק לתשלום פיצויי הפיטורים לעובדים. החשבון נקרא בשם "יעודה לפיצויים" ומוצג בצד הנכסים במאזן. לחשבון זה מופקדים סכומי כסף המהווים מעין השקעה הצוברת הכנסות מריבית.

מנגד, בצד ההתחייבויות במאזן, בהתחייבויות לזמן ארוך, נוכל למצוא את ההתחייבות לתשלום פיצויי פיטורין, חשבון זה נקרא בשם "עתודה לפיצויים".

ברוב המקרים הן היעודה והן העתודה מוצגים בצד ההתחייבויות במאזן, כאשר היעודה מופחתת כמוצג להלן:

הסבר:

בהתאם לחוק פיצויי פיטורים, התשכ"ג-1963, עובד המפוטר או המתפטר מעבודתו כדין מפוטר זכאי לתשלום פיצויי פיטורין בגובה משכורת חודש אחד עבור כל שנת עבודה אצל אותו מעביד. הזכאות נוצרת במידה והעובד עבד 12 חודשים לפחות. (פסיקה בנושא פיצויי פיטורין מאפשרת תשלום פיצויי פיטורין גם אם עובד עבד 11 חודשים, אך הוכיח כי פוטר על מנת להימנע מתשלום פיצויי פיטורין).

מבחינה חשבונאית, יש לרשום התחייבות בגין חבות המעביד לתשלום פיצויי הפיטורים. ההתחייבות מחושבת על השכר האחרון של העובד (נשוא הפיטורים) כפול מספר שנות הוותק שלו. בהתאם לעקרונות החשבונאיים – עיקרון השמרנות וההקבלה, יש לתת ביטוי בדוחות הכספיים להתחייבות בגין סיום יחסי עובד-מעביד, בעת היווצרות ההתחייבות, אף אם זו טרם מומשה בפועל.

עובר לפרסומו של צו ההרחבה לביטוח הפנסיוני המקיף במשק משנת 2008 המעבידים במשק פעלו בשתי אפשרויות:

הראשונה: המעביד הפקיד מידי חודש בחודשו, סכומים לחברת ביטוח או קרן פנסיה חיצונית על שם העובד ואם העובד פוטר, חברת הביטוח או קרן הפנסיה, שילמו את כספי פיצויי הפיטורים, למפוטר. לכן, במקרה כזה, לא היה נרשם התחייבות לפיצויי פיטורים בדמות עתודה לפיצויים בספרי החברה, בגין תשלומי הפיצויים בעתיד.

השנייה: המעביד לא הפקיד כספים בקופה חיצונית (בחברת ביטוח או קרן פנסיה חיצונית), אלא לקח על עצמו את תשלום הפיצויים בעת הפיטורים. עולה מכך, כי ההתחייבות לתשלום הפיצויים נותרה בידי המעביד. כלומר, בדוחות הכספיים הוצגו התחייבויות בגובה יתרת המחויבות הצפויה לתשלום פיצויים. ההתחייבות תחושב לפי משכורת חודשית אחרונה כפול מספר שנות הוותק של העובד. מתוך הנחה שמרנית כי העובדים יפוטרו בטווח ארוך).

התחייבות זו לתשלום פיצויי פיטורין תוצג בצד ההתחייבויות, בהתחייבויות לזמן ארוך, בשם "עתודה לפיצויים".

לעיתים מעביד מעוניין להפקיד סכומים בחשבון המיועדים לתשלום פיצויי פיטורין. חשבון זה הוא מעין חיסכון או פיקדון המיועד אך ורק לתשלום פיצויי הפיטורין לעובדים. חשבון זה מהווה השקעה וצובר הכנסות ריבית. חשבון זה נקרא "יעודה לפיצויים" ומוצג בצד הנכסים במאזן (כאמור וכמוצג במאזן לעיל).

גם חשבון היעודה וגם חשבון העתודה הינם חשבונות המוצגים במאזן בסכום מצטבר.

במידה והמעביד יצר עתודה לפיצויים ואף השקיע כסף ביעודה לפיצויים, ניתן לבצע קיזוז בין העתודה ליעודה. במידה ויתרת העתודה גדולה מהיעודה, תוצג במאזן העתודה לפיצויים בלבד, ומיקומה הינו בין ההתחייבויות לזמן ארוך, לבין ההון העצמי, כמוצג במאזן לעיל.

במידה ויתרת העתודה קטנה מיתרת היעודה. תוצג היעודה כנכס נטו בין ההשקעות ויתרות החובה לזמן ארוך לבין הרכוש הקבוע.

הערה: המידע המוצג במאמר הינו מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/או חוות דעת משפטית. המחבר ו/או המערכת אינם נושאים באחריות כלשהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמורים. רק הוראות החוק, הפסיקה או הוראות המוסד המטפל, מחייבות וקובעות. בכל מקרה בו נכתב לשון זכר הכוונה גם ללשון נקבה, וכן להיפך, אלא אם נאמר במפורש אחרת.

הכותב: ד"ר איתמר כוכבי, הינו מרצה בפקולטה הנדסת תעשייה וניהול בטכניון בחיפה כ-30 שנה, בקורסים חשבונאות ניהולית מתקדמת ובקרת עלויות עד לחודש 10/2019. כמו כן, מרצה באוניברסיטת חיפה, בפקולטה לניהול – מנהל עסקים, לתואר MBA, בקורס "עקרונות החשבונאות" וכן, מרצה בפקולטה למשפטים - אוניברסיטת חיפה בקורס "עקרונות החשבונאות וניתוח דוחות כספיים", לתואר מוסמך במשפטים L.L.M עם התמחות במשפט עסקי מסחרי עד לחודש 05/2019.

ד"ר מהפקולטה למשפטים באוניברסיטת חיפה. Dr. Faculty of Law, University of Haifa, ISRAEL.

במקצועו רואה חשבון וכלכלן (כ-30 שנה), וכן עורך דין ונוטריון. בעל משרד עריכת דין (רואה חשבון), בקריית הממשלה בחיפה. תחום התמחותו דיני מיסים, משפט מסחרי ודיני עבודה.

מחבר הספר: "רווחה בעולם קפיטליסטי" Welfare in a Capitalist World, אשר יצא לאור בהוצאת ספריית גלובס.

מיקום המשרד: קריית הממשלה פל ים 7, חיפה, טל: 8621350- 04, פקס: 8621349- 04, פל': 5443671- 050

e-mail: cpa-adv-itamar@bezeqint.net