הַכְנָסָה מְעֵסֶק, מִסּוּי

הַכְנָסָה מְעֵסֶק, מִסּוּי

ד"ר איתמר כוכבי עורך דין, רואה חשבון וכלכלן

הטכניון – הפקולטה להנדסת תעשייה וניהול, מרצה בקורסים "חשבונאות ניהולית מתקדמת" ו"בקרת עלויות" כ-30 שנה עד לחודש 10/2019.

מרצה מצטיין טכניוני – הצטיינות יתירה בהוראה לשנת תשע"ה סמסטר חורף.

מרצה מצטיין טכניוני – ראוי לשבח בהוראה לשנת התשע"ו.

אוניברסיטת חיפה – הפקולטה לניהול – מנהל עסקים, מרצה בקורסים "חשבונאות פיננסית" ו"עקרונות החשבונאות" לתואר MBA.

הפקולטה למשפטים – אוניברסיטת חיפה – מרצה בקורס "עקרונות החשבונאות וניתוח דוחות כספיים", לתואר מוסמך במשפטים LL.M עם התמחות במשפט עסקי מסחרי עד לחודש 05/2019.

מחבר הספר: "רווחה בעולם קפיטליסטי" Welfare in a Capitalist World, אשר יצא לאור בהוצאת ספריית גלובס.

ד"ר מהפקולטה למשפטים באוניברסיטת חיפה Dr. Faculty of Law, University of Haifa.

שיעורי מבוא – שכר ותגמולים – חשבונאי, משפטי, מיסויי

מבוא – עקרונות החשבונאות – חשבונאות פיננסית – בקרת עלויות

מוּשָּׂגִים בְּדִינֵי הַמַּס

מִסִּים

תשלום חובה על פי חוק, אותה גובה, בכפייה, רשות ציבורית (ממשלה, עירייה או רשות מקומית), לצורך מימון פעילותם. השלטון במדינה גובה מאזרחים ומתושבים מסים לפי חוק, שלא בעבור שירות מוגדר אשר ניתן למשלם המס.

מִסּוּי – הטלת תשלומי חובה על פרטים וארגונים על ידי הממשלה או על ידי רשויות מקומיות אשר הינם סך המשאבים אותם נוטלת הממשלה מהציבור.

תשלום לשלטונות הנגבה מתושבים ומאזרחים לצורך מימון פעולות השלטון.

הַכְנָסָה

סכום כסף עבור עבודה, מתנה, מלגה ועוד. הכנסה הינה זרם הכספים המועברים לגורם כלשהו בתקופה נתונה, בתמורה עבור:

עבודה שבוצעה (שכר, במשכורת);

דמי שירות שניתן (שכר טרחה, רווחים);

בעלות על נכסים (שכר דירה, ריבית, דיווידנדים);

לעתים תקבולים בלא תמורה ישירה (מתנות, מענקים, ירושות, קצבאות, מסים). סכום הכסף או שווה כסף אשר נתקבל בתקופת חשבון מסוימת, בגין פעילות כלכלית כלשהי. השימוש במושג הכנסה מופיע לעיתים כמונח המתאר פדיון, או מחזור ולעיתים במשמעות רווח.

עֵסֶק

עסק הוא לרוב ספק של מוצרים ושירותים, הפועל לשם השגת רווח. עסק יכול לרכוש תשומות וליצר מוצרים, או למכור טובין נכסים ומקרקעין או אף להעניק שירותים. במונח היומיומי עסק הינו חנות או חברה למכירת מוצרים או שירותים.

עסק יכול ויהיה עוסק הפועל כיחיד (עצמאי) או כשותפות, או כתאגיד, העוסק במסחר – קנייה, מכירה, ייצור, הענקת שירות או פעילות כלכלית-מסחרית אחרת על מנת להפיק רווח לעוסק.

הַכְנָסָה מְעֵסֶק

בס' 2(1) לפקודת מס הכנסה (להלן: תיקרא "הפקודה"), מופיעים מקורות ההכנסה, כהשתכרות או רווח, אשר הראשון שבהם הינו הכנסה מעסק. כדלהלן:

מקורות הכנסה

2. מס הכנסה יהא משתלם, בכפוף להוראות פקודה זו, לכל שנת מס, בשיעורים המפורטים להלן, על הכנסתו של אדם תושב ישראל שהופקה או שנצמחה בישראל או מחוץ לישראל ועל הכנסתו של אדם תושב חוץ שהופקה או שנצמחה בישראל, ממקורות אלה:

עסק ומשלח יד

(1) השתכרות או ריווח מכל עסק או משלח-יד שעסקו בו תקופת זמן כלשהי, או מעסקה או מעסק אקראי בעלי אופי מסחרי;

מקור ההכנסה של עסק מבטא את עיקר חיובי המס המופיעים בפקודה.

כללי החיוב של העסק באים לידי ביטוי במבחנים הבאים: מחזוריות-תדירות, כוונת הרווח, ייעוד התמורה, טיב הנכס, תקופת ההחזקה בנכס, היזמות, השיווק, הבקיאות, המומחיות, מנגנון ההתארגנות, ההבשלה, ההשבחה, הפיתוח, הטיפוח, הסיכון הכלכלי, היקף ההשקעה והמימון.

היסודות העיקריים הדרושים לקביעה כי לפנינו פעילות המגיעה לכדי עסק הינם:

1. פעילות בעלת אופי מסחרי המיועדת ככלל לראות בה רווח.

2. פעילות המגיעה לכדי עסק, הינה פעילות ממשית, מתמשכת, שיטתית, בעלת מנגנון ובעלת היקף.

3. פעילות אקטיבית מתמשכת הכוללת מנגנון ופעילות על מנת להפיק את הכנסות.

הגדרת "עסק" בסע' 1 לפקודה: "לרבות מסחר, מלאכה, חקלאות או תעשיה".

מסחר – קניה, מכירה וייצור.

מלאכה – עבודה, עיסוק, מקצוע, פעולה.

חקלאות – ענף כלכלי העוסק בעבודת האדמה לענפיה השונים לשם ייצור מזון, מספוא, סיבים, עורות ומוצרים אחרים תוך כדי גידול של צמחים ובעלי חיים.

תעשיה – מונח כללי לענפי ייצור המעבדים חומרי גלם ומכשירים אותם על ידי הפיכתם למוצרים מוגמרים. אלו הם כלל המפעלים שיש להם חלק ביצור מוצרים.

המונח "עסק" הוגדר, בסע' 93, לפסק הדין בבית המשפט העליון, (בע"א 490/13 יצחק פלומין, בע"א 7773/14 יצחק זילברמן נ' פקיד שומה חיפה), בזו הלשון:

"93. עם השנים גובשו בפסיקתו של בית משפט זה מבחנים שנועדו לבדוק אם הכנסה מסוימת הינה הכנסה "הונית" או הכנסה "פירותית" המבקשים להתחקות אחר סממנים "מסחריים" בעסקה. ואלה הם: טיב הנכס; תדירות העסקאות או הפעולות; ההיקף הכספי של העסקאות; אופן המימון שלהן; תקופת ההחזקה בנכסים; ייעוד התמורה; ידענותו ובקיאותו של הנישום; קיומו של מנגנון או פעילות קבועה ונמשכת; האם חלו בכנסים פיתוח, טיפוח, השבחה, יזמות ושיווק; וכן מבחן "גג" הבוחן את נסיבותיה של העסקה במבט "על" (ראו: ע"א 9412/03 חזן נ' פקיד שומה, נתניה, פ"ד נט(5) 538, 563-562 (2005) (להלן: עניין חזן); ע"א 9187/06 מגיד נ' פקיד שומה פתח-תקוה, [פורסם בנבו] פסקאות 21-20 (16.3.2009) (להלן: עניין מגיד); רפאל, בעמ' 106-76; לגישה שונה ראו: יוסף אדרעי עלייתם (ואיבונם?) של דיני מסים בישראל 83-78 (2007))."

על כל אלה ועוד, תוכלו לשאול, עם יצירת הקשר עמנו למשרדנו, על פי הפרטים:

קריית הממשלה פל ים 7, חיפה, פל': 5443671- 050 טל: 8621350- 04,

פקס: 8621349- 04, e-mail: cpa-adv-itamar@bezeqint.net

הערה: המידע המוצג במאמר הינו מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/או חוות דעת משפטית. המחבר ו/או המערכת אינם נושאים באחריות כלשהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמורים. רק הוראות החוק, הפסיקה או הוראות המוסד המטפל, מחייבות וקובעות. בכל מקרה בו נכתב לשון זכר הכוונה גם ללשון נקבה, וכן להיפך, אלא אם נאמר במפורש אחרת.

הכותב: ד"ר איתמר כוכבי, הינו מרצה בפקולטה הנדסת תעשייה וניהול בטכניון בחיפה כ-30 שנה, בקורסים חשבונאות ניהולית מתקדמת ובקרת עלויות עד לחודש 10/2019. כמו כן, מרצה באוניברסיטת חיפה, בפקולטה לניהול – מנהל עסקים, לתואר MBA, בקורס "עקרונות החשבונאות" וכן, מרצה בפקולטה למשפטים באוניברסיטת חיפה, בקורס "עקרונות החשבונאות וניתוח דוחות כספיים", לתואר מוסמך במשפטים L.L.M עם התמחות במשפט עסקי מסחרי עד לחודש 05/2019.

ד"ר מהפקולטה למשפטים באוניברסיטת חיפה. Dr. Faculty of Law, University of Haifa, ISRAEL.

במקצועו רואה חשבון וכלכלן (כ-23 שנה), וכן עורך דין. בעל משרד עריכת דין (רואה חשבון), בקריית הממשלה בחיפה. תחום התמחותו דיני מיסים, משפט מסחרי ודיני עבודה.

מחבר הספר: "רווחה בעולם קפיטליסטי" Welfare in a Capitalist World, אשר יצא לאור בהוצאת ספריית גלובס.

מיקום המשרד: קריית הממשלה פל ים 7, חיפה, טל: 8621350- 04, פקס: 8621349- 04, פל': 5443671- 050

e-mail: cpa-adv-itamar@bezeqint.net