צַוָּואָה הֲדָדִית

צַוָּואָה הֲדָדִית

ד"ר איתמר כוכבי עורך דין, רואה חשבון וכלכלן

הטכניון – הפקולטה להנדסת תעשייה וניהול, מרצה בקורסים "חשבונאות ניהולית מתקדמת" ו"בקרת עלויות" כ-30 שנה עד לחודש 10/2019.

מרצה מצטיין טכניוני – הצטיינות יתירה בהוראה לשנת תשע"ה סמסטר חורף.

מרצה מצטיין טכניוני – ראוי לשבח בהוראה לשנת התשע"ו.

אוניברסיטת חיפה – הפקולטה לניהול – מנהל עסקים, מרצה בקורסים "חשבונאות פיננסית" ו"עקרונות החשבונאות" לתואר MBA.

הפקולטה למשפטים – אוניברסיטת חיפה – מרצה בקורס "עקרונות החשבונאות וניתוח דוחות כספיים", לתואר מוסמך במשפטים LL.M עם התמחות במשפט עסקי מסחרי עד לחודש 05/2019.

מחבר הספר: "רווחה בעולם קפיטליסטי" Welfare in a Capitalist World, אשר יצא לאור בהוצאת ספריית גלובס.

ד"ר מהפקולטה למשפטים באוניברסיטת חיפה Dr. Faculty of Law, University of Haifa.

שיעורי מבוא – שכר ותגמולים – חשבונאי, משפטי, מיסויי

מבוא – בקרת עלויות – עקרונות החשבונאות – חשבונאות פיננסית

מוּנָּחִים:

ירושה ההון הרוחני וההון הפיזי, אותם מותיר הנפטר, המועבר לאחרים, כגון:

מקרקעין, רכבים, עסקים, חברות, מטלטלין, כספים (חובות והיטלים) וכל חפץ רוחני או פיזי אשר נותרו עם לכתו של הנפטר.

עזבון ירושה של הנפטר הינם נכסיו הקרויים גם בשם עזבון.

העזבון מחולק בין היורשים המופיעים בכתב הצוואה.

צוואה – מסמך בעל תוקף משפטי, (ברוב המקרים נעשה בכתב ע"י אדם הנמצא בכושר שכלי), ובו קובע המצווה את בקשתו, לחלוקת רכושו לאחר פטירתו, ליורשיו הרשומים בצוואה. ניתן לסגת מצוואה – צוואה ניתנת לביטול או שינוי בכל עת על ידי המצווה, וצוואה אחרונה מבטלת צוואות קודמות לה. (צוואה הדדית היא צוואה שאינה פועלת על פי כללי הצוואה הרגילים, מאחר והינה תוצר של אמון, הסתמכות הדדית והסכמה בכתב בין בני הזוג, המהווה מעין חוזה (ר' להלן).

בנושא צוואות ירושות ועזבון ראה מאמרי:

1. ירושה, צוואה, עזבון, ד"ר איתמר כוכבי.

2. צַו קִיּוּם צַווָּאָה, הִתְנַגְּדוּת לַצַּו לְקִיּוּם צַווָּאָה, ד"ר איתמר כוכבי.

צַוָּואָה הֲדָדִית

חוק הירושה, תשכ"ה-1965 (להלן יקרא: "החוק"), סעיף 8א לחוק, עוסק בצוואות הדדיות תוך שהוא מתייחס, לבני זוג העורכים צוואה, בזו הלשון:

צוואות הדדיות

8א. (א) בני זוג רשאים לערוך צוואות מתוך הסתמכות של בן הזוג האחד על צוואת בן הזוג האחר; צוואות כאמור יכולות להיעשות בין אם הזוכה על פי כל אחת מהצוואות הוא בן הזוג ובין אם הוא גורם שלישי, בין בשני מסמכים שנערכו באותה עת ובין במסמך אחד (בסעיף זה – צוואות הדדיות).

(ב) לביטול צוואה הדדית לא יהיה תוקף אלא אם כן יתקיים אחד מאלה:

(1) בחייהם של שני בני הזוג – המצווה המבקש לבטל את צוואתו ימסור הודעה בכתב על ביטול הצוואה למצווה השני; נמסרה הודעה כאמור, בטלות הצוואות ההדדיות של שני המצווים;

(2) לאחר מות אחד מבני הזוג –

(א) כל עוד לא חולק העיזבון – בן הזוג שנותר בחיים ומבקש לבטל את צוואתו יסתלק שלא לטובתו, לטובת ילדו או לטובת אחיו של המוריש, מכל מנה או מכל חלק בעיזבון שהוא אמור לקבל לפי הצוואה ההדדית של המצווה שמת;

(ב) לאחר חלוקת העיזבון – בן הזוג שנותר בחיים ומבקש לבטל את צוואתו ישיב את כל שירש לפי הצוואה ההדדית לעיזבון, ואם השבה בעין בלתי אפשרית או בלתי סבירה – ישיב את שווי המנה או החלק בעיזבון שירש;

(ג) הוראות סעיף קטן (ב) יחולו אם אין בצוואות ההדדיות הוראה אחרת, ואולם הוראה השוללת לחלוטין את הזכות לבטל את הצוואה בחיי שני בני הזוג – בטלה.

מהאמור בסעיף 8א עולה כי "צוואה הדדית", הנקראת גם "צוואה הדדית משותפת", הינה מסמך אחד המהווה חוזה בין שני בני הזוג. המסמך חתום בחתימתם של שני הצדדים, אך ניתן גם להחתימם על שני מסמכים נפרדים. מטרתה של הצוואה ההדדית, הנערכת בדרך כלל, על ידי שני בני זוג, הינה להבטיח שלא יערכו שינויים עם מות אחד מהם. בני הזוג, מעוניינים כי במותו של אחד מהם, הרכוש יעבור לבן הזוג השני, לפיכך צוואה הדדית מהווה מקרה מיוחד בו מסכימים בני הזוג לרשת זה את זה.

הצוואה ההדדית אינה כתובה על ידי המוריש לבדו, ולא מבטאת את רצונו האישי בלבד, אלא מהווה למעשה חוזה בין שני בני זוג, כאשר צוואתו של המוריש האחד, מתבססת על צוואתו של המוריש השני, ולא ניתן להתייחס לכל אחת מהן בנפרד.

בני הזוג עורכים צוואה משותפת, בהחלטה משותפת, והיא מנוסחת באופן זהה בהתבסס על עקרון ההדדיות: את יורשת אותי או אני יורש אותך, ואולם, אין חובה שבני הזוג, יהיו קשורים בברית הנישואין.

אדם המעוניין לשנות או לסגת מצוואתו, כאשר שותפו לצוואה ההדדית בחיים, חייב להודיע על כך לשותפו, בכתב, על מנת לבטל מבחינה משפטית את תוקפה של הצוואה המשותפת.

צוואה הדדית – פרוצדורה

העיקרון החשוב והמרכזי ביותר הינו שלאחר שבני זוג ערכו צוואות הדדיות, הם אינם חופשיים לשנות את הצוואות באופן חד צדדי, אלא בתיאום אחד/ת עם בן/ת הזוג השני/ה ובהתאם לפרוצדורה אשר נקבעה בחוק.

ביטול צוואה הדדית כאשר שני בני הזוג בחיים – סע' 8א.(ב) (1)

אם שני הצדדים עדיין בחיים, וצד אחד מעונין לבטל את צוואתו. על הצד האחד המעוניין לבטל צוואתו, להודיע בכתב לצד השני את דבר הביטול, ועם קבלת הודעת הביטול בידי בן הזוג, הצוואות ההדדיות של שני המצווים, תהיינה בטלות.

ביטול צוואה הדדית כאשר אחד מבני הזוג נפטר –סע' 8א.(ב) (2)

אירוע ראשון: בן הזוג האחד נפטר וטרם חולק עזבונו, ומנגד בן הזוג הנותר בחיים מעוניין בשינוי או ביטול הצוואה ההדדית – בן הזוג הנותר בחיים, חייב להסתלק מזכותו בעיזבון המגיע לו מבן הזוג האחד (הנפטר), כפי שנקבע בצוואה ההדדית, לטובת מי שנקבע כיורש (בדרך כלל ילדיו או אחיו של המוריש).

מכאן, שמצב עניינים שכזה, יביא לנישולו של בן הזוג הנותר בחיים, מכל סכום כספי או טובה אחרת, אשר הוא, ילדו או אחיו, היו אמורים לקבל מבן הזוג הנפטר במסגרת הצוואה ההדדית.

אירוע שני: – בן הזוג האחד נפטר ועזבונו חולק, ומנגד בן הזוג הנותר בחיים מעוניין בשינוי או ביטול הצוואה ההדדית – בן הזוג הנותר בחיים, חייב להשיב ליורשי בן הזוג האחד (הנפטר) או לעיזבונו, את החלק אשר ירש מהנפטר על פי הצוואה ההדדית ואשר הועברו לרשותו מן העיזבון.

מכאן, שעל מנת לבטל את תוקפה המשפטי של הצוואה ההדדית, נדרש בן הזוג הנותר בחיים (המבטל), להשיב לעיזבון כל סכום כספי או טובה אחרת, אשר הועברו לרשותו. אם השבה כזאת אינה אפשרית, נדרש בן הזוג הנותר בחיים, להחזיר לעיזבון את שוויה של המנה או החלק בעיזבון שירש על פי הצוואה ההדדית.

הרכוש אשר ירש הנותר בחיים, השותף לצוואה ההדדית

החוק אמנם הטיל מגבלות בגין ביטול חד-צדדי של צוואה הדדית, אך לא נקבעו הוראות המגבילות את יכולתו של בן הזוג אשר נותר בחיים וירש את הנפטר הראשון להשתמש ברכוש המשותף כרצונו. בהיעדר הוראה מפורשת בצוואות, יכול הנותר בחיים לעשות ברכוש המשותף ככל שיחפוץ. היינו למכור את הרכוש שקיבל, להעניקו כמתנה, להעבירו כתרומה או כל לבצע כל פעולה אשר החוק מתיר לו. היתרון, בחופש הפעולה שניתן לבן הזוג היורש הוא, שאף מאן דהוא מבני המשפחה, (ילדים, אחים, הורים), אינם רשאים לטעון או לתבוע מבן הזוג הנותר בחיים, לבצע פעולה כרצונם או להתוות לנותר בחיים מבני הזוג, מה יעשה בענייני הירושה. (כאמור לעיל, המגבלה היחידה הקיימת, הינה עריכת צוואה חדשה, הפוגעת בזכויות היורש השני (הבא אחריו), אשר הוגדר בצוואה המקורית).

לפיכך, אם המצווים מעוניינים להטיל מגבלה כלשהי על מה יעשה הצד השני הנותר בחיים, ברכוש שיירש מהצד הראשון – הנפטר, עליהם לציין זאת במפורש בצוואה ההדדית.

יוֹרֵשׁ אַחַר יוֹרֵשׁ – בְּנֵי זוּג

צוואה בה הוריש בן/בת הזוג את נכסיו לבת/בן זוגו, ולאחר מותו/ה הירושה עוברת, לילדיהם או למי שנקבע בצוואה, הינה צוואת יורש אחר יורש.

צוואות הדדיות מנוסחות בדרך כלל, באופן הקובע הוראות "יורש אחר יורש", כעולה מסעיף 42 לחוק הירושה, הקובע בזו הלשון:

יורש אחר יורש

42. (א) המצווה רשאי לצוות לשניים על מנת שיזכה השני אחרי שזכה הראשון; השני יזכה במות הראשון או בהתקיים התנאי או בהגיע המועד שנקבע לכך בצוואה, הכל לפי המוקדם יותר.

(ב) הראשון רשאי לעשות במה שקיבל כבתוך שלו, והשני לא יזכה אלא במה ששייר הראשון; אולם אין הראשון יכול לגרוע מזכותו של השני על ידי צוואה.

(ג) השני יזכה אם היה כשר לרשת את המצווה בשעת זכייתו, אף אם לא היה כשר לכך במות המצווה; מת השני לפני שעת זכייתו או שנמצא פסול לרשת או שהסתלק מן המגיע לו, הוראת הצוואה לטובתו מתבטלת.

(ד) הוראת צוואה על דרך זו ליותר משניים - בטלה, זולת הוראה לטובתו של מי שהיה בחיים בשעת עשיית הצוואה.

מהאמור בסעיף 42 עולה, כי אדם יכול לצוות את רכושו ליורש ולקבוע כי לאחר מותו יעבור הרכוש ליורש אחר; כלומר לקבוע יורש אחר יורש.

בדרך כלל, בצוואה הדדית, קובעים בני הזוג, כי כל הרכוש יעבור לרשותו של בן הזוג אשר נותר בחיים וכאשר הוא ילך לעולמו, ירשו את חלקו ילדיהם של בני הזוג. עם זאת, כאשר זכה בן זוג אחד בירושת בן זוגו, הוא רשאי לעשות במה שקיבל כבתוך שלו (כפי רצונו). השימוש ברכוש או בכסף שהושארו בירושה מותנה בכך שבן הזוג הנותר בחיים, לא פוגע ברכוש של מי שנקבע בצוואה ההדדית כיורש הבא, ולא מפר הוראות אחרות המופיעות בצוואה מטעם שני בני הזוג. הוראות אלה, נוגעות בדרך כלל לרכוש או לכסף, שהשימוש בהם נאסר באופן ספציפי בצוואה ההדדית. ההוראה המבהירה מי יכול לרשת את הרכוש שקיבל הצד שנותר בחיים מבן הזוג שנפטר ראשון, עשויה להסיר ספקות ולמנוע סכסוכים בין יורשים פוטנציאלים.

סיכום

צוואה הדדית באה למנוע מקרים בעייתיים עם ילדי בני הזוג, לאחר פטירתו של אחד מהם. בני זוג עורכים צוואה הדדית עוד בחייהם. הם עורכים צוואה בה נקבע כי ברגע שבן זוג אחד נפטר, כל העיזבון יעבור בירושה לבן הזוג השני הנותר בחיים. עם מותו של בן הזוג השני הנותר בחיים, יועבר מלוא העיזבון ליורשים הנוספים, אשר בדרך כלל הינם ילדיהם, (בהנחה שכך נקבע על ידי שני בני הזוג), כפי שנחתם עוד בחייהם, בצוואה ההדדית. במצב שכזה כל הצדדים מרוצים וחיים בכבוד, ללא כל חשש ממריבות או סכסוכים עתידיים, בעקבות מות אחד מבני הזוג. לאחר פטירת בן הזוג, ומשחולק עזבונו – בן הזוג שירש את הנפטר מנוע מלשנות את יורשיו של הנפטר (אף לא, באמצעות צוואה אחרת), במידה ויעשה כך – דינו, כמי שמבטל צוואה הדדית לאחר חלוקת עיזבון המוריש, כאמור לעיל. ההיגיון העומד מאחורי הצוואה ההדדית, הוא לאפשר לבן הזוג שנותר בחיים להמשיך את חייו תוך דאגה לצרכיו, מבלי שחלק משמעותי בכספים וברכוש שצברו בני הזוג במשך השנים מחולק לטובת יורשים אחרים. בן הזוג הנותר בחיים ויורש את עזבון בן הזוג שנפטר, רשאי לפעול בירושה שקיבל, ככל שיחפוץ.

הערה: המידע המוצג במאמר הינו מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/או חוות דעת משפטית. המחבר ו/או המערכת אינם נושאים באחריות כלשהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמורים. רק הוראות החוק, הפסיקה או הוראות המוסד המטפל, מחייבות וקובעות. בכל מקרה בו נכתב לשון זכר הכוונה גם ללשון נקבה, וכן להיפך, אלא אם נאמר במפורש אחרת.

הכותב: ד"ר איתמר כוכבי, הינו מרצה בפקולטה הנדסת תעשייה וניהול בטכניון בחיפה כ-30 שנה, בקורסים חשבונאות ניהולית מתקדמת ובקרת עלויות עד לחודש 10/2019. כמו כן, מרצה באוניברסיטת חיפה, בפקולטה לניהול – מנהל עסקים, לתואר MBA, בקורסים "עקרונות החשבונאות" ו"חשבונאות פיננסית" וכן מרצה בפקולטה למשפטים - אוניברסיטת חיפה בקורס "עקרונות החשבונאות וניתוח דוחות כספיים", לתואר מוסמך במשפטים L.L.M עם התמחות במשפט עסקי מסחרי, עד לחודש 05/2019.

ד"ר מהפקולטה למשפטים באוניברסיטת חיפה. Dr. Faculty of Law, University of Haifa, ISRAEL.

במקצועו רואה חשבון וכלכלן (כ-30 שנה), וכן עורך דין ונוטריון. בעל משרד עריכת דין (רואה חשבון), בקריית הממשלה בחיפה. תחום התמחותו דיני מיסים, משפט מסחרי ודיני עבודה.

מחבר הספר: "רווחה בעולם קפיטליסטי" Welfare in a Capitalist World, אשר יצא לאור בהוצאת ספריית גלובס.

מיקום המשרד: קריית הממשלה פל ים 7, חיפה, טל: 8621350- 04, פקס: 8621349- 04,

פל': 5443671- 050 , cpa-adv-itamar@bezeqint.net : e-mail